Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Ρομπόλα Κεφαλληνίας"
PDO-GR-A1240-AM01
Data przekazania informacji: 18 stycznia 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana obejmuje korektę zawartości alkoholu w białym winie wytrawnym
W szczególności:
- zakres naturalnej zawartości alkoholu zwiększono z 11,0-12,6 % obj. do 11,0-13,6 % obj.;
- maksymalną rzeczywistą zawartość alkoholu zwiększono z 12,5 % do 13,5 % obj.;
- maksymalną całkowitą zawartość alkoholu zwiększono z 12,5 % do 13,5 % obj.;
- minimalną rzeczywistą zawartość alkoholu określono na 11,0 %.
Uzasadnienie: w ostatnich latach coraz częściej występują wyjątkowo gorące i suche warunki pogodowe. W rezultacie winogrona tracą wilgoć i szybko dojrzewają, co utrudnia utrzymanie zawartości alkoholu na poziomie poniżej 12,5 % obj.
W szczególności w ostatnich latach parametr "maksymalna temperatura" wykazał wyraźny wzrost w miesiącach od maja do sierpnia, które są kluczowe dla rozwoju i dojrzewania winogron. Obserwacje te opierają się na danych meteorologicznych pochodzących ze strony internetowej "meteoblue" za lata 1990-2020, a także na danych lokalnych z obszaru Robola. Te ostatnie pochodzą z trzech stacji meteorologicznych założonych przez spółdzielnię Robola wraz z Uniwersytetem Jońskim i działających od 2013 r.
Z kontroli organoleptycznych wynika, że wina Robola zachowują swoją typowość w przedziale od 12,5 % do 13,6 % obj., a w wielu przypadkach cechy jakościowe win są wręcz wzmocnione.
Ogólnie rzecz biorąc, winogrona odmiany Robola mają małe jagody. Każda jagoda zawiera od dwóch do trzech pestek, co oznacza, że waga pestek stanowi większą część wagi całkowitej niż przeciętna. W odmianie Robola pestki zaczynają wykazywać dojrzałość po osiągnięciu 12 stopni w skali Baumego. Podczas tłoczenia winogron niedojrzałe pestki wnoszą do wina zielone, "niedojrzałe" taniny, co jest niepożądaną cechą odmiany Robola.
Ponadto, aby jak najlepiej wykorzystać nowe techniki produkcji wina, takie jak maceracja na zimno, i jak najlepiej wydobyć cechy charakterystyczne odmiany, winogrona muszą być ładnie dojrzałe i osiągać 12,5-13,0 stopni w skali Baumego.
Zmieniono punkt "Opis wina".
2. Aktualizacja dokumentacji technicznej dla ChNP "Ρομπόλα Κεφαλληνίας"
W ramach aktualizacji dokumentacji technicznej wprowadzono następujące zmiany w specyfikacji produktu:
(i) rozszerzono punkt "Związek z obszarem geograficznym", a w szczególności punkt "Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego", "Szczegółowe informacje o produkcie" oraz "Zależność przyczynowa";
(ii) dodano i zastąpiono przepisy krajowe dotyczące mających zastosowanie wymogów i kontroli win objętych ChNP;
(iii) zmieniono szczegółowe informacje dotyczące właściwych organów kontroli.
Wprowadzono zmiany w punktach "Związek z obszarem geograficznym", "Wymogi mające zastosowanie" i "Szczegółowe informacje dotyczące organów kontrolnych i jednostek certyfikujących".