WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Bovski sir"
Nr UE: PDO-SI-0423-AM01- 2.9.2020
ChNP (x) ChOG ()
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Drustvo rejcev drobnice Bovske
Wnioskodawcą jest ta sama grupa, która złożyła wniosek o rejestrację "Bovski sir", a zatem ma ona uzasadniony interes w złożeniu wniosku.
Adres: Trenta 34
SI - 5232 Soca
Państwo: Słowenia
Telefon: + 386 31 409 012
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Słowenia
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne
4. Rodzaj zmiany (zmian)
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
5.1. Opis produktu
1. Zmiana
Wszystkie zmiany wymienione w niniejszym punkcie dotyczą zmian w pkt 1.2.1 (Prezentacja produktu) specyfikacji.
Zdanie "Mleko owcze musi być produkowane przez owce należące do autochtonicznej rasy owiec z Bovec" zastępuje się zdaniem "Co najmniej 80 % mleka owczego musi być produkowane przez owce należące do autochtonicznej rasy owiec z Bovec i jej krzyżówek (takich jak udoskonalona owca z Bovec), podczas gdy reszta mleka może być produkowana przez inne rasy owiec".
Powodem tej zmiany jest stopniowe zmniejszanie się puli genetycznej owiec z Bovec, ponieważ po II wojnie światowej owce te prawie wyginęły, co znacznie ograniczyło ich potencjał genetyczny. Z tego powodu hodowcy sporadycznie używali tryków innych ras, głównie owcy fryzyjskiej. Udoskonalona owca z Bovec jest wynikiem hodowli autochtonicznej owcy z Bovec z owcą wschodniofryzyjską, która jest wyjątkowo płodna i ma bardzo wysoką wydajność mleczną. Autochtoniczną owcę z Bovec udoskonalono w celu uzyskania rasy o większych osobnikach, która mogłaby produkować więcej mleka z wysokiej jakości paszy podstawowej. Od 2020 r. udoskonalona owca z Bovec jest zarejestrowana jako nowa rasa. Jej wydajność mleczna jest porównywalna z wydajnością owcy z Bovec, a mleko obu ras zawiera podobną proporcję białka i tłuszczu. W związku z tym zmiana ta nie ma wpływu na ostateczne właściwości, w tym właściwości organoleptyczne, sera "Bovski sir".
2. Zmiana
Zdanie "»Bovski sir« produkuje się w formie kręgu o średnicy od 20 do 26 cm, wysokości od 8 do 12 cm i wadze od 2,5 do 4,5 kg" zastępuje się zdaniem "»Bovski sir« produkuje się w formie kręgu o średnicy od 17 do 26 cm, wysokości od 8 do 12 cm i wadze od 1,8 do 4,5 kg".
Zmiana dotyczy obniżenia dolnej granicy średnicy kręgu z 20 cm do 17 cm oraz dolnej granicy wagi z 2,5 kg do 1,8 kg.
W ostatnich latach turystyka stała się jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi przemysłu w dolinie Soca, co doprowadziło do wyraźnego wzrostu popytu na "Bovski sir" i spowodowało zmianę struktury sprzedaży. Klienci wolą kupować "Bovski sir" bezpośrednio od producentów w postaci całych kręgów, co wyjaśnia duży popyt na lżejsze sery. Zmiana rozmiaru i wagi kręgów "Bovski sir" pozwala zatem producentom na większą elastyczność w produkcji, ponieważ umożliwia produkcję mniejszych/lżejszych kręgów "Bovski sir", a tym samym zaspokojenie popytu klientów.
3. Zmiana
Zdanie "Normalny okres potrzebny do uzyskania dojrzałości do spożycia: co najmniej 60 dni" zastępuje się zdaniem "Normalny okres potrzebny do uzyskania dojrzałości do spożycia: co najmniej 45 dni".
Zmiana dotyczy skrócenia czasu potrzebnego do uzyskania normalnej dojrzałości do spożycia z 60 dni do co najmniej 45 dni.
Zmniejszenie wagi i rozmiaru sera "Bovski sir" spowodowało również skrócenie czasu dojrzewania sera, ponieważ mniejsze sery dojrzewają szybciej i stają się dojrzałe do spożycia po 45 dniach.
To skrócenie czasu nie wpływa ani na naturalne procesy dojrzewania, ani na ostateczne właściwości tego produktu.
5.2. Metoda produkcji
1. Zmiana
Pierwsze zdanie pkt 3.2.1 (Przygotowanie mleka do produkcji sera) specyfikacji, które brzmi: "Co najmniej 80 % mleka owczego musi być produkowane przez owce należące do autochtonicznej rasy owiec z Bovec", zastępuje się zdaniem "Co najmniej 80 % mleka owczego musi być produkowane przez owce należące do autochtonicznej rasy owiec z Bovec i jej krzyżówek (takich jak udoskonalona owca z Bovec)".
Zmiana ta dotyczy zmiany 1 w pkt 5.1 (Opis produktu).
2. Zmiana
W rozdziale 2 (Zarys technicznego procesu produkcji sera "Bovški sir") w pkt 11 (Dojrzewanie) wprowadza się następujące zmiany: "Ser nadaje się do spożycia po co najmniej 45 dniach dojrzewania".
W pkt 3.2.8 (Dojrzewanie sera) i 3.2.9.1 (Ocena sera) skorygowano czas dojrzewania sera z "60 dni" na "45 dni".
Zmiana ta dotyczy zmiany 3 w pkt 5.1 (Opis produktu).
5.3. Związek
Zmiana
W pkt 5.1.3.2 specyfikacji (Produkcja mleka) istniejący tekst "Mleko przetwarzane na »Bovški sir« uzyskuje się od dojnych owiec należących do autochtonicznej rasy z Bovec (opisanej bardziej szczegółowo poniżej)" zastępuje się tekstem "Mleko przetwarzane na »Bovški sir« uzyskuje się od dojnych owiec należących do autochtonicznej rasy z Bovec (opisanej bardziej szczegółowo poniżej) oraz ich krzyżówek, takich jak udoskonalona owca z Bovec - krzyżówka autochtonicznej owcy z Bovec z owcą wschodniofryzyjską - rasa, która jest wyjątkowo płodna i ma bardzo wysoką wydajność mleczną. Owcę z Bovec skrzyżowano w celu zwiększenia jej wydajności mlecznej".
Zmiana ta dotyczy zmiany 1 w pkt 5.1 (Opis produktu).
5.4. Etykietowanie
Zmiana
W specyfikacji skreśla się pkt 5.3 ("Logo dla »Bovški sir«").
Ma to również wpływ na zmianę pkt 3.2.9.2 ("Etykietowanie"), którego pierwsze zdanie brzmi: "Na serach, które spełniają wymogi zawarte w specyfikacji, umieszcza się nazwę producenta, nazwę »Bovški sir« oraz logo (przedstawione poniżej), odpowiednią etykietę wspólnotową oraz krajowy znak jakości". Zdanie to zastępuje się zdaniem "Sery spełniające wymogi specyfikacji muszą być oznakowane nazwą producenta, nazwą »Bovški sir« i odpowiednim symbolem wspólnotowym".
Logo "Bovški sir" należy do Društvo rejcev drobnice Bovške. Ponieważ producenci "Bovški sir" nie mają obowiązku przynależności do powyższego stowarzyszenia, niewłaściwe byłoby wymaganie od osób niebędących jego członkami, aby używały tego logo. Jeżeli osoby niebędące członkami wspomnianego stowarzyszenia chcą używać jego logo, mogą uzyskać je od tego stowarzyszenia.
5.5. Inne
Zmiana
Inne - Arkusz oceny
W tabeli zatytułowanej "Minimalna liczba punktów w odniesieniu do każdej właściwości" w pkt 5.2 (Karta oceny "Bovški sir" po okresie dojrzewania) określono minimalną liczbę punktów, jaką musi uzyskać ser za wygląd zewnętrzny, barwę, miąższ, przekrój, zapach i smak. Zmieniono minimalną liczbę punktów za wygląd zewnętrzny, przekrój i zapach sera w tabeli. Zwiększono minimalną liczbę punktów za wygląd zewnętrzny z 1,5 do 1,75, za przekrój zmniejszono ją z 2,5 do 2,0, a za zapach sera wzrosła ona z 1,5 do 1,75.
Proponowane zmiany wynikają z ustaleń dokonanych podczas wieloletnich ocen organoleptycznych "Bovski sir". Najistotniejsze problemy, które pojawiły się podczas oceny, dotyczyły przekroju sera, ponieważ sery z mleka surowego rzadko mają idealny przekrój. Zdarzały się sytuacje, w których niektórych serów nie można było sprzedawać ze względu na punktację za przekrój, nawet jeśli za wszystkie inne właściwości przyznano wysoką ocenę.
Zwiększono minimalną punktację za wygląd zewnętrzny, ponieważ jest on także ważny i wskazuje na konsystencję i czystość sera oraz świadczy o tym, że producent odpowiednio o niego zadbał. Ponadto podniesiono minimalną punktację za zapach, ponieważ jest to pierwszy sygnał, że ser nie spełnia wymogów.
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.459.11 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 02/12/2022 |
Data ogłoszenia: | 02/12/2022 |