Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Barbera d'Alba"
PDO-IT-A1068-AM04
Data przekazania informacji: 21 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Barbera d'Alba - wyznaczenie podobszaru Castellinaldo
Wyznaczony obszar geograficzny ChNP "Barbera d'Alba" obejmuje podobszar "Castellinando", który od początku był uwzględniony w specyfikacji "Barbera d'Alba" i jest od dawna znany z uwagi na swoje szczególne właściwości odpowiednie do uprawy winorośli. Już od początku dwudziestego wieku wina opatrzone nazwą Barbera Castellinaldo były produkowane na tym obszarze, a w latach dziewięćdziesiątych producenci zorganizowali się w celu produkcji win o bardziej restrykcyjnych parametrach niż wina objęte ChNP. Podobszar "Castellinaldo" jest wyraźnie określony i obejmuje gminę Castellinaldo d'Alba oraz część gmin Vezza d'Alba, Canale, Priocca, Magliano Alfieri, Castagnito i Guarene w prowincji Cuneo. Zasady stosowane na podobszarze Castellinaldo są zapisane na końcu specyfikacji "Barbera d'Alba" i są bardziej restrykcyjne ponieważ mają wzmocnić szczególne cechy produkowanego tam wina. Gleby na tym podobsza- rze są mniej piaszczyste a teren przypomina bardziej tereny znajdujące się na prawym brzegu rzeki Tanaro. Z morfologicznego punktu widzenia zbocza wzgórz są o wiele łagodniejsze niż na pozostałej części obszaru ChNP, gleby są mniej piaszczyste, ale za to bardziej gliniaste (Marne di Sant'Agata, Fossili Laminate lub Tortoniano Superiore). Podobszar ten stanowi około 20 % obszaru objętego ChNP "Barbera d'Alba", jego powierzchnia wynosi potencjalnie 207 ha a potencjalna produkcja około 1 837 000 butelek.
Zmiana dotyczy ogólnej specyfikacji produktu objętego ChNP w odniesieniu do art. 1 i 9 (przepisy dotyczące odpowiednio podobszaru Castellinaldo i związku) oraz sekcji: 4. Opis wina lub win; 5. Praktyki winiarskie pkt 5.1 szczególne praktyki enologiczne i pkt 5.2 maksymalna wydajność; 6. Obszar produkcji winogron; 8. Związek ze środowiskiem;
2. Obszar produkcji winogron
- Aby zapewnić jasność w specyfikacji produktu opisano bardziej szczegółowo granice obszaru produkcji winogron objętych ChNP "Barbera d'Alba", ponieważ obecny opis był zbyt ogólny. Zmiana ta ma charakter formalny i nie pociąga za sobą żadnych zmian granic obszaru geograficznego.
- Dodano ponadto opis granic obszaru produkcji winogron objętych ChNP "Barbera d'Alba" podobszar Castellinaldo.
Zmiany dotyczą sekcji jednolitego dokumentu "4.Wyznaczony obszar geograficzny".
3. Opis związku
- Dodano opis związku odnoszący się do przewidzianego podobszaru Castellinaldo.
- Rozszerzony opis związku zawarty w art. 9 "Związek ze środowiskiem" specyfikacji produktu, został również zawarty w odpowiedniej sekcji jednolitego dokumentu 8. Opis związku.
4. Maksymalna wydajność
Określono maksymalne zbiory winogron z hektara w podobszarze Castellinaldo, które są bardziej restrykcyjne niż w przypadku win określonych w dokumencie ogólnym. Zmiana dotyczy sekcji 5. Praktyki winiarskie 5.2 "Maksymalna wydajność" jednolitego dokumentu.
5. Zmiany formalne
- Uaktualniono odniesienia w sekcji "Inne informacje: Dane kontaktowe", pkt 2.1, 2.2 i 2.5 jednolitego dokumentu.