PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ
"HOMOKHATI OSZIBARACK PALINKA"
Nr UE: PGI-HU-02471 - 25 maja 2018
1. Nazwa
"Homokhati oszibarack palinka"
2. Kategoria napoju spirytusowego
Okowita z owoców (kategoria nr 9 w rozporządzeniu (WE) nr 110/2008)
3. Opis napoju spirytusowego
3.1. Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość cyjanowodoru | maksymalnie 5 g/hl alkoholu 100 % obj. |
Całkowita zawartość substancji lotnych | minimalnie 250 g/hl alkoholu 100 % obj. |
Zawartość miedzi | maksymalnie 7 mg/kg wyrobu gotowego |
Właściwości organoleptyczne
Barwa: produkt klarowny, bezbarwny.
Aromat: delikatny, dyskretny aromat przypominający owoc dojrzałej brzoskwini z subtelnie aromatycznymi nutami cytrusowymi, czasem z lekkim aromatem marcepanu.
Smak: świeże nuty cytrusowe o charakterystycznej, średniej, solidnej strukturze, którym towarzyszy smak dojrzałej brzoskwini i dyskretnej cierpkości oraz długi, łagodny, ale charakterystyczny finisz.
3.2. Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)
"Homokhati oszibarack palinka" ma charakterystyczny aromat i smak dzięki brzoskwiniom uprawianym w regionie Homokhatsag: jej aromat jest subtelnie aromatyczny i cytrusowy, przypomina owocowość dojrzałej brzoskwini; nuty cytrusowe są również wyczuwalne w smaku, który jest subtelnie słodki, z łagodnym finiszem.
4. Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek
Produkcja "Homokhati oszibarack palinka" odbywa się w granicach administracyjnych następujących gmin: Móraha- lom, Asotthalom, Domaszek, Zakanyszek, Ruzsa, Ottomos, Pusztamerges, Ulles, Bordany, Forraskut, Zsombó, Szaty- maz, Kelebia i Balotaszallas.
"Homokhati oszibarack palinka" może być zacierana, fermentowana, destylowana w aparacie destylacyjnym kotłowym i poddawania odpoczywaniu wyłącznie w komercyjnych destylarniach palinki znajdujących się na wyżej opisanym obszarze geograficznym.
5. Metoda otrzymywania napoju spirytusowego
Główne etapy produkcji przedmiotowej palinki są następujące:
a) selekcja i akceptacja owoców;
b) zacieranie i fermentacja;
c) destylacja;
d) odpoczywanie;
e) obróbka i produkcja palinki.
a) Selekcja i akceptacja owoców
Podstawowym składnikiem palinki są w pełni dojrzałe owoce dobrej lub doskonałej jakości uprawiane na obszarze geograficznym. Ilościowej akceptacji owoców dokonuje się na podstawie masy.
Podczas akceptacji kontrolę jakości przeprowadza się na podstawie oceny organoleptycznej (dojrzałość - owoce od dojrzałych po przejrzałe - zdrowe, czyste, wolne od ciał obcych - gleby, liści, gałązek, kamieni, metali lub innych materiałów - oraz od pleśni lub zgnilizny) poprzez pobranie próbek.
b) Zacieranie i fermentacja
Pestkę owocu należy usunąć za pomocą drylownicy.
Podczas fermentacji ważne jest precyzyjne ustawienie temperatury (16-23 °C), osiągnięcie optymalnej wartości pH (2,8-3.2) oraz sprawdzenie zawartości cukru i alkoholu.
Zawartość cukru należy obniżyć do poniżej 5° w skali Brixa pod koniec fermentacji.
Palinki nie należy słodzić podczas procesu produkcji, nawet w celu dopełnienia ostatecznego smaku.
c) Destylacja
Palinkę "Homokhati oszibarack palinka" można wytwarzać w drodze dwuetapowej destylacji z zastosowaniem tradycyjnego systemu destylacji alembikowej, który zapewnia odpowiednią jakość. Destylacja alembikowa jest techniką podwójnej destylacji frakcyjnej z wykorzystaniem kotła o maksymalnej pojemności 1 000 litrów.
d) Odpoczywanie
Palinka "Homokhati oszibarack palinka" musi odpoczywać do chwili odpowiedniego zrównoważenia jej właściwości.
Jeżeli temperatura zewnętrzna jest wyższa niż 25 °C, powietrze w pomieszczeniu do przechowywania należy schłodzić za pomocą klimatyzacji lub zwilżyć za pomocą spryskiwacza wody co najmniej raz w tygodniu.
e) Obróbka i produkcja palinki
Zgodnie z bardzo rygorystycznymi przepisami dotyczącymi produktów butelkowanych (± 0,3 % V/V) zawartość alkoholu w pozostałej palince należy dostosować do poziomu odpowiedniego do spożycia poprzez dodanie wody pitnej dobrej jakości. Woda może być destylowana, demineralizowana, z dodatkiem permutytu lub zmiękczona.
Po odpoczywaniu palinkę można schłodzić i przefiltrować. W razie potrzeby można również przeprowadzić dalszą obróbkę przy użyciu odpowiednich substancji pomocniczych w przetwórstwie w celu uszlachetnienia produktu i usunięcia wszelkich metali ciężkich. Następnie można przystąpić do butelkowania palinki.
Po uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu palinkę można przelewać do umytych butelek, które zamyka się szczelnymi zakrętkami z aluminium, nakrętkami lub korkami spełniającymi kryteria w zakresie pakowania żywności. Butelki mogą być wykonane ze szkła lub materiałów ceramicznych.
6. Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym
6.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku opierają się na czterech filarach:
a) grunty i szczególna struktura gleby regionu Homokhatsag;
b) odrębny mikroklimat regionu Homokhatsag;
c) odmiany brzoskwiń uprawiane w regionie Homokhatsag;
d) czynnik ludzki.
a) Grunty i szczególna struktura gleby regionu Homokhatsag
Przedmiotowy obszar geograficzny obejmuje grunty niebędące czarnoziemami w południowej części wydm Wielkiej Niziny Węgierskiej (Homokhatsag), położone na równinach Międzyrzecza Dunaju i Cisy, rozciągające się na południowy zachód od miasta Segedyn w komitacie Csongrad.
Piaszczyste gleby regionu Homokhatsag szczególnie dobrze nadają się do ogrodnictwa i uprawy owoców, ponieważ są dobrze przepuszczalne i szybko się nagrzewają. Piaszczyste gleby próchnicze składają się głównie z kryształów kwarcowych. Gleby piaszczyste mają zazwyczaj niską (maksymalnie 5 %) zawartość koloidów, co umożliwia im szybkie przepuszczanie. Piaszczyste gleby są również bogate w mikę, która dostarcza roślinom składniki pokarmowe (potas, bor, żelazo, cynk).
b) Odrębny mikroklimat regionu Homokhatsag
Klimat w regionie Homokhatsag jest wyjątkowo kontynentalny, z wyraźnie upalnymi i suchymi latami. W ciągu dnia w okresie dojrzewania temperatury znacznie się różnią. Region ten charakteryzuje się największą liczbą godzin nasłonecznienia w przedmiotowym komitacie (ponad 2 600 godzin).
c) Odmiany brzoskwiń uprawiane w regionie Homokhatsag
Palinkę "Homokhati oszibarack palinka" należy przygotowywać z wykorzystaniem odmian brzoskwiń pochodzących z obszaru geograficznego określonego w pkt 4. Wszystkie te odmiany wywodzą się od dzikich brzoskwiń, a nasiona dzikich brzoskwiń wykorzystywane są jako materiał siewny; po nasadzeniu stają się one siewkami, na których szczepione są gałęzie szlachetne. Połączenie tych odmian gwarantuje, że unikalne aromaty brzoskwiń uprawianych w regionie Homokhat znajdują odzwierciedlenie we właściwościach organoleptycznych palinki wytwarzanej z tych brzoskwiń, takich jak świeżość cytrusowa, subtelna słodycz i łagodny finisz.
d) Czynnik ludzki
"Homokhati oszibarack palinka" jest tradycyjnie wytwarzana na obszarze geograficznym w drodze destylacji alembikowej. Wiedza na temat tradycyjnej techniki produkcji przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Destylacja alembikowa jest tradycyjnym procesem, w którym smak i aromat uwidaczniają się w charakterystycznym stylu wyrażanym w palince. Jako że destylacja jest jednym z fundamentów produkcji palinki wytwarzanej z brzoskwiń, to umiejętności ludzkie nadają wyrobowi gotowemu - "Homokhati oszibarack palinka" - wyjątkowe właściwości aromatyzujące brzoskwiń uprawianych na tym obszarze geograficznym. Przygotowanie palinki wymaga szczególnej wiedzy fachowej, zwłaszcza że palinkę rzadko wytwarza się z brzoskwiń.
6.2. Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym
Związek palinki "Homokhati oszibarack palinka" z obszarem geograficznym opiera się na jakości produktu.
Duża liczba godzin nasłonecznienia umożliwia pełne dojrzewanie brzoskwiń, a znaczne zróżnicowanie temperatur w ciągu dnia sprawia, że brzoskwinie są słodkie i soczyste. Dzięki piaszczystej, mikowej glebie brzoskwinie są lekkie i cytrusowo świeże, natomiast mika - bogata w pierwiastki śladowe - odpowiada za wysoką zawartość suchej masy brzoskwiń. Czynniki te powodują, że brzoskwinie uprawiane w regionie Homokhatsag charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, bogatym smakiem i aromatem oraz łagodnym finiszem.
Technika destylacji alembikowej zwykle podkreśla aromat dojrzałej brzoskwini w "Homokhati oszibarack palinka": palinka charakteryzuje się silnym, charakterystycznym, lekko cierpkim smakiem, lecz subtelnie aromatycznym i dyskretnym aromatem.
Dzięki bogatym nutom aromatycznym brzoskwiń pochodzących z Homokhatsag oraz stosowanej technice destylacji "Homokhati oszibarack palinka" wykazuje wysoką zawartość substancji lotnych i charakterystyczny smak o średniej strukturze. Bogaty aromat nadaje palince długi, ale łagodny finisz.
7. Przepisy unijne lub krajowe/regionalne
- ustawa nr XI z 1997 r. o ochronie znaków towarowych i oznaczeń geograficznych
- ustawa nr LXXIII z 2008 r. o palince, palince z wytłoków z winogron i Krajowej Radzie ds. Palinki
- dekret rządowy nr 158/2009 z dnia 30 lipca 2009 r. ustanawiający szczegółowe przepisy dotyczące ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych oraz w sprawie weryfikacji produktów
- rozporządzenie rządu nr 22/2012 z dnia 29 lutego 2012 r. w sprawie Krajowego Urzędu Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego
- rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89
- rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 716/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
8. Wnioskodawca
Nazwa: Kerekes Pálinka - sole trader Pál Kerekes
Adres: Szegfű János u. 5-7, 6787 Zákányszék, Hungary
Adres E-mail: kerekespal@vipmail.hu, lkerekes01@gmail.com
Numer Tel. +36 705756684, +36 304091041
9. Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego
10. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania
Oprócz elementów określonych w przepisach nazwa zawiera również następujące elementy:
- "földrajzi árujelző" [oznaczenie geograficzne] (niezależnie od nazwy).
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.464.30 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 17 ust. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 |
Data aktu: | 09/11/2021 |
Data ogłoszenia: | 17/11/2021 |