Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 27 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 1 .PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ
"PREGLER"/"OSTTIROLER PREGLER"
Nr UE: PGI-AT-02512 - 7 czerwca 2019
1. Nazwa
"Pregler"/"Osttiroler Pregler"
2. Kategoria napoju spirytusowego
Okowita z owoców (kategoria nr 9 w rozporządzeniu (WE) nr 110/2008)
3. Opis napoju spirytusowego
Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne
"Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest wytwarzana w drodze fermentacji i destylacji wyłącznie w destylarniach znajdujących się na określonym obszarze geograficznym w "powiecie Lienz" z jabłek i gruszek pochodzących z tego regionu lub - w jednostkowych przypadkach - z dodatkiem śliwek, które również muszą pochodzić z tego obszaru geograficznego. Do uzyskania złożonego aromatu wykorzystuje się różne odmiany jabłek i gruszek.
Zawartość jabłek jest dominująca; zawartość gruszek wynosi nie mniej niż 25 %.
Śliwki, o zawartości alkoholu do 25 %, dodaje się - obok jabłek i gruszek w takich samych proporcjach - tylko wtedy, gdy producent może wykazać, że tradycyjnie dodawał śliwki do swojej receptury przez nieprzerwany okres co najmniej 20 lat, i gdy postępuje zgodnie z odpowiednimi szczegółowymi przepisami dotyczącymi etykietowania.
- Rzeczywista zawartość alkoholu w napoju spirytusowym gotowym do spożycia: co najmniej 40 % obj.
- Substancje słodzące stosowane do dopełnienia smaku: co najwyżej 4 g cukru (wyrażonego jako cukier inwertowany) na litr gotowego wyrobu
- Karbaminian etylu: co najwyżej 1 mg/l produktu - w przypadku "Pregler"/"Osttiroler Pregler" wytworzonej z dodatkiem śliwek
- Składniki lotne: co najmniej 280 g/hl czystego alkoholu
- Octan etylu: co najmniej 350 g/hl czystego alkoholu
- Klarowność: klarowny
- Barwa: bezbarwny
- Zapach/smak: charakterystyczny aromatyczny bukiet kwiatowy i pełny owocowy smak dojrzałych jabłek i gruszek z Tyrolu Wschodniego, obydwa łatwo rozpoznawalne; smak gruszek nigdy nie może być dominujący.
W szczególnym przypadku dodania śliwek: typowo zrównoważony aromatyczny zapach i pełny owocowy smak owoców ziarnkowych z charakterystycznymi, dobrze wkomponowanymi nutami śliwek i dyskretną, nigdy niedo- minującą nutą pestek.
- Dodatki do żywności: brak.
Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)
"Pregler"/"Osttiroler Pregler" charakteryzuje się, przy 40 % obj., wyższą minimalną zawartością alkoholu niż zwykła okowita z owoców oraz ściśle ograniczoną, bardzo niską zawartością cukru, wynoszącą maksymalnie 4 gramy na litr, stosowaną w celu dopełnienia smaku.
Jeżeli chodzi o zapach, "Pregler"/"Osttiroler Pregler", produkowana wyłącznie z jabłek i gruszek charakteryzuje się świeżym, owocowym aromatem skórki jabłka z delikatnymi nutami pestek/gniazda nasiennego. Zapach dopełniają dyskretne owocowe, soczyste aromaty gotowanego jabłka z dobrze wkomponowanymi nutami gruszki przypominającymi banana, wraz z nutami suszonej gruszki, soku gruszkowego i gotowanej gruszki.
W przypadku dodania śliwek w tło idealnie wpasowuje się lekko orzechowy, migdałowy aromat.
Smak "Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest zazwyczaj łagodny, dobrze dopełniony i harmonijny oraz długo się utrzymuje. Dzięki wykorzystaniu wielu różnych odmian owoców jest treściwy i złożony. Aromaty jabłek, charakteryzujące się owocową świeżością i delikatnymi nutami skórki, są uzupełnione słodkimi aromatami dojrzałej gruszki oraz bananowymi nutami estrów owocowych.
Ponadto w przypadku dodania śliwek w smaku wyczuwalne są nuty czekolady i cynamonu, które nadają mu delikatną cierpkość.
"Pregler"/"Osttiroler Pregler" nigdy nie dojrzewa w drewnianych beczkach, a w zbiornikach nie stosuje się wiórów ani wkładów drewnianych.
4. Obszar geograficzny, którego dotyczy wniosek
"Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest wytwarzana wyłącznie w destylarniach znajdujących się na określonym obszarze geograficznym w "powiecie Lienz" ("Tyrol Wschodni").
Obszar składa się z następujących gmin: Abfaltersbach, Ainet, Amlach, Anras, Assling, Außervillgraten, Dölsach, Gaimberg, Heinfels, Hopfgarten in Defereggen, Innervillgraten, Iselsberg-Stronach, Kals am Großglockner, Kartitsch, Lavant, Leisach, Lienz, Matrei in Osttirol, Nikolsdorf, Nußdorf-Debant, Oberlienz, Obertilliach, Prägraten am Großvenediger, Schlaiten, Silian, St. Jakob in Defereggen, St. Johann im Walde, St. Veit in Defereggen, Strassen, Thurn, Tristach, Untertilliach oraz Virgen.
5. Metoda otrzymywania napoju spirytusowego
Fermentacja i destylacja
Pierwszy etap produkcji "Pregler"/"Osttiroler Pregler" polega na siekaniu lub miażdżeniu jabłek i gruszek - a w stosownych przypadkach również śliwek - świeżo zebranych wyłącznie na określonym obszarze geograficznym.
Do produkcji używa się wyłącznie dojrzałych, zdrowych i czystych owoców. Wszystkie posiekane lub zmiażdżone owoce (zacier) umieszcza się w zbiorniku lub beczce (maceracja). Śliwki są zazwyczaj drylowane.
Drugim etapem jest fermentacja zacieru, do której zazwyczaj dodaje się czyste drożdże. Nie stosuje się drożdży modyfikowanych genetycznie. Podczas fermentacji, która przebiega w kontrolowanej temperaturze i zgodnie z ustaloną procedurą, cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol i dwutlenek węgla. Proces fermentacji trwa zazwyczaj 2-6 tygodni. Po zakończeniu fermentacji sfermentowany zacier o zawartości alkoholu 4-8 % obj. jest przechowywany do czasu, aż nabierze pożądanego, charakterystycznego aromatu owoców. Jeśli w zacierze znajdują się pestki dodanych śliwek, nie przenosi się ich do aparatu destylacyjnego.
Trzecim etapem jest destylacja sfermentowanego zacieru w prostych aparatach destylacyjnych lub w aparatach z deflegmatorem. Destylacja ciągła jest niezgodna z tradycyjnymi metodami produkcji i nie stosuje się jej. W zależności od rodzaju aparatury destylacyjnej (aparat destylacyjny kotłowy z półkami wzbogacającymi lub bez nich) zacier destyluje się raz lub dwa razy do poziomu poniżej 86 % obj. Obecnie coraz częściej stosuje się miedziane aparaty destylacyjne kotłowe z półkami wzbogacającymi, dzięki czemu zacier destyluje się tylko raz, co nie tylko pozwala zaoszczędzić energię, ale również lepiej zachować aromat owoców.
W celu uzyskania zrównoważonego i harmonijnego składu czwartym etapem produkcji, po destylacji, jest przechowywanie przez co najmniej 4 tygodnie w odpowiednich neutralnych pojemnikach (szklanych, ze stali nierdzewnej itp.). Dojrzewania nie przeprowadza się w beczkach drewnianych, np. dębowych lub morwowych, a w zbiornikach nie stosuje się wiórów ani wkładów drewnianych.
Po przechowywaniu piątym i ostatnim etapem produkcji jest proces wykończenia, który obejmuje następujące czynności:
- (fakultatywnie) mieszanie różnych destylatów, które muszą spełniać powyższe wymagania;
- rozcieńczanie destylatów wysokoalkoholowych czystą wodą pitną do mocy napoju;
- butelkowanie lub przelanie do innych pojemników odpowiednich do sprzedaży; oraz
- etykietowanie i pakowanie.
Do "Pregler"/"Osttiroler Pregler" nie dodaje się żadnych dodatków do żywności.
W celu dopełnienia smaku można dodać maksymalnie 4 gramy cukru, wyrażonego jako cukier inwertowany, na litr gotowego wyrobu.
Rozcieńczanie destylatów do mocy napoju, butelkowanie, etykietowanie i pakowanie mogą odbywać się również poza obszarem geograficznym.
6. Związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego lub obszaru pochodzenia istotne z punktu widzenia omawianego związku
Surowcem do produkcji "Pregler"/"Osttiroler Pregler" z destylarni znajdujących się w gospodarstwach były zawsze jabłka i gruszki ręcznie zbierane z sadów przemysłowych lub z sadów łąkowych i samotnych drzew w gospodarstwach rolnych na przedmiotowym obszarze geograficznym. Fakt, że "Pregler" tradycyjnie produkowana w gospodarstwach rolnych była zawsze okowitą z owoców wytwarzaną wyłącznie z owoców ziarnkowych, ma swoje historyczne uzasadnienie w prawie podatkowym, w ramach którego zawsze w mniejszym stopniu opodatkowywano okowitę wytwarzaną wyłącznie z owoców ziarnkowych niż okowitę wytwarzaną w całości lub częściowo z owoców pestkowych.
W jednostkowych przypadkach niektórzy gorzelnicy komercyjni, aby wyróżnić swoje produkty, tradycyjnie dodawali również pewną ilość śliwek, a także jabłek i gruszek, nie odbiegając jednak zbytnio od typowego charakteru specjalności regionalnej.
Uprawa owoców w powiecie Lienz ma długą historię. Już w 1558 r. na szczególne właściwości owoców z Lienz zwrócono uwagę w wierszu "Der fürstlichen Grafschaft Tyrol Landtreim" ("Wiersz o książęcym hrabstwie Tyrolu") autorstwa Röscha von Geroldshausen, który urodził się w tym mieście. Do dziś typowe nazwiska (wschodnio)tyrolskie wywodzą się od staro-wysoko-niemieckich lub romańskich słów oznaczających jabłka.
Uprawa owoców w powiecie Lienz odbywa się w "strefie chłodnej wilgotnej" do wysokości 900 m nad poziomem morza oraz w "strefie surowej wilgotnej" powyżej tej wysokości. Na klimat tego regionu szczególny wpływ wywiera fen alpejski. Fen alpejski w Kotlinie Lienz wpycha ciepłe powietrze głęboko w otaczające doliny dopływów i wytwarza wyjątkowy mikroklimat na północnym skraju Dolomitów. Wysokie temperatury i niska wilgotność powietrza, które są wynikiem działania fenu, w połączeniu z czystym powietrzem i suchym wiatrem zapewniają owocom, na przemian z okresami bez fenu, wyjątkowe warunki, w których ich charakterystyczny aromat i smak rozwijają się ze szczególną intensywnością. W połączeniu ze składem gleby, która obejmuje gleby aluwialne o wysokiej zawartości wapna, gliny zwałowe i gleby brunatne, te warunki klimatyczne zawsze sprawiały, że uprawa owoców w powiecie Lienz była czymś wyjątkowym, a w szczególności owoce ziarnkowe zyskały bardzo "charakterystyczną jakość".
Specyfika nazwy "Pregler" wynika z dialektalnego słowa "pregeln", które jest w powszechnym użyciu tylko lokalnie na obszarze geograficznym Tyrolu Wschodniego.
Słowa "pregeln", "prägeln" lub "brägeln" oznaczają pieczenie, gotowanie lub duszenie; było to powszechne określenie rafinacji sznapsa. Do dziś słowo "pregeln" jest powszechnie używane w Tyrolu Wschodnim jako bardzo ogólne określenie destylacji sznapsa. W dawnych czasach okowitę produkowano z jabłek i gruszek pochodzących z produkcji rolnej w Tyrolu Wschodnim powszechnie znano pod nazwą "Pregler".
W 1991 r. 20 gorzelników sznapsa z całego powiatu Lienz zrzeszyło się w Stowarzyszeniu Wschodniotyrolskich Producentów Pregler z siedzibą w Dölsach, aby utrzymać i podnieść jakość okowity "Pregler" oraz podtrzymywać jej tradycję w przyszłości.
Na podstawie tych tradycji i wpisania po raz pierwszy do austriackiego rejestru żywności w 1998 r. nazwa "Pregler" została w dniu 24 lipca 2012 r. wpisana dekretem BMG-75210/0006-II/B/13/2012 do rozdziału B 23 czwartego wydania rejestru jako chronione oznaczenie geograficzne o znaczeniu ogólnokrajowym. Od tego czasu "Pregler"/"Ost- tiroler Pregler" jest objęta szczególną ochroną na szczeblu krajowym.
Dzięki położeniu powiatu Lienz, jego szczególnej atrakcyjności turystycznej i związanym z tym stosunkom handlowym "Pregler"/"Osttiroler Pregler" jest obecnie produktem znanym i cenionym daleko poza granicami Austrii i ściśle związanym, nie tylko językowo, z regionem i jego gorzelnikami.
Popularność, a tym samym dobrą reputację, jaką cieszy się obecnie "Pregler"/"Osttiroler Pregler", wielokrotnie potwierdziły nagrody, jakie otrzymuje ona podczas różnych wydarzeń, np. "złoty medal" podczas 2016 International Wine & Spirit Competition (Cranleigh, Zjednoczone Królestwo), liczne nagrody dla "Pregler"/"Osttiroler Pregler" przyznawane przez różnych wiejskich gorzelników podczas regionalnego tyrolskiego konkursu sznapsa w 2018 r. oraz "złoty medal" podczas szóstego konkursu Annual Berlin International Spirits Competition i "srebrny medal" podczas Destillata w 2019 r. Jak bardzo renoma tej szczególnej okowity z owoców jest związana z nazwą "Pregler"/"Osttiroler Preg- ler", można się przekonać, czytając liczne relacje i wzmianki na jej temat w prasie lokalnej i międzynarodowej (Tiroler Tageszeitung, Kleine Zeitung, Osttiroler Bote, Bezirksblätter Osttirol, tygodnik Die Zeit, Zeitmagazin nr 49 z dnia 1 grudnia 1995 r.), a także w artykułach specjalistycznych (Besseres Obst [Lepszy owoc]). W ramach inicjatywy kulturalnej zorganizowano nawet wydarzenie "Pregler G'schichten", którego tematem było "Pregler": element tożsamości regionalnej i część kultury Tyrolu Wschodniego.
Szczególne właściwości napoju spirytusowego związane z obszarem geograficznym
Lokalny klimat w wyznaczonej geograficznie kotlinie powiatu Lienz, charakteryzujący się szczególnie wyraźnymi różnicami między temperaturami w ciągu dnia i w nocy w okresie dojrzewania jabłek i gruszek, wpływ gleby oraz ponad stuletniej tradycji uprawy, charakterystyczna jakość owoców ziarnkowych (jabłek i gruszek) zbieranych wyłącznie w regionie w znacznym stopniu przyczyniają się do nabrania przez "Pregler"/"Osttiroler Pregler" szczególnych cech i nadają produktom niezwykle bogaty, charakterystyczny aromat, który przypomina użyte owoce i posiada wyraźną gęstość i złożoność dzięki wykorzystywaniu różnorodnych odmian owoców.
7. Przepisy unijne lub krajowe/regionalne
Podstawa prawna Prawodawstwo UE dotyczące napojów spirytusowych; horyzontalne prawodawstwo UE dotyczące etykietowania żywności
Opis wymogu(-ów) Ogólne kryteria jakości dotyczące okowit z owoców
8. Wnioskodawca
Nazwa: Ministerstwo Federalne ds. Spraw Społecznych, Opieki Zdrowotnej i Ochrony konsumentów Stan Prawny: Ministerstwo federalne stanowiące część rządu federalnego
Adres: Radetzkystraße 2, 1030 Wiedeń, Austria
Adres E-mail: post@sozialministerium.at, ixb13@sozialministerium.at
Numer Tel. +43 171100-0
9. Dodatkowe informacje na temat oznaczenia geograficznego
-
10. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania
Wskazanie dodania śliwek
Aby konsumenci otrzymali pełne informacje, należy wyraźnie wskazać, że do okowity dodano śliwki, za pomocą obrazów lub słów, w najbardziej widocznym miejscu (na etykiecie przedniej).
Określenie producenta
Określenie destylarni lub producenta, który wytworzył produkt, jest obowiązkowe.
Unijny symbol
Unijny symbol w odniesieniu do zarejestrowanych oznaczeń geograficznych ustanowiony w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 1898/2006 można stosować zgodnie z art. 22 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 716/2013.