Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 170/11)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Vanille de l'île de La Réunion"

Nr UE: PGI-FR-02447 - 3 stycznia 2019

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Vanille de l'île de La Réunion"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Francja

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.8 Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Vanille de l'île de la Réunion" jest prezentowana w całych strąkach spreparowanych, z nasionami, pochodzących z gatunku Vanilla fragrans (Salisbury) Ames, syn. Vanilla planifolia Andrews, o minimalnej wielkości 14 cm. Plamy lub powierzchniowe uszkodzenia nie mogą zajmować więcej niż 20 % długości strąka.

"Vanille de l'île de la Réunion" jest wprowadzana do obrotu wyłącznie w trzech różnych postaciach:

wanilia "sucha"

Są to wyłącznie całe strąki, które mogą mieć podłużne zagłębienie na maksymalnej długości 3 cm.

Strąki mają oleisty połysk i jednolitą barwę, od brązowej po ciemnobrązowoczekoladową. Ich struktura jest elastyczna. Strąki wanilii suchej są giętkie i dają się zginać, nie pękając.

Ich wilgotność wynosi od 25 % do 42 % podczas wprowadzania do obrotu, a zawartość waniliny, w przeliczeniu na suchą masę, wynosi co najmniej 1,8 %.

wanilia "świeża"

Są to wyłącznie całe strąki, które mogą mieć podłużne zagłębienie na maksymalnej długości 6 cm.

Strąki wanilii świeżej są mięsiste, błyszczące, o jednolitej kasztanowej barwie przechodzącej w rudą. W dotyku są sztywne, co uniemożliwia ich zgięcie.

Ich wilgotność wynosi od 60 % do 80 % podczas wprowadzania do obrotu, a zawartość waniliny, w przeliczeniu na suchą masę, wynosi co najmniej 2 %.

wanilia "oszroniona"

Są to całe strąki wanilii suchej i wanilii świeżej, na których w fazie dojrzewania aromatycznego w naturalny sposób wytrącił się nalot, dzięki skrystalizowaniu się na powierzchni waniliny, która może mieć różną formę: kryształków wielościennych, gwiazdek, igiełek, ziarenek cukru.

Strąki mają podłużne zagłębienie maksymalnie na połowie swojej długości.

W momencie wprowadzenia do obrotu zawartość wilgoci wynosi od 25 %-42 % w przypadku wanilii suchej "oszronionej" i 60-80 % w przypadku wanilii świeżej "oszronionej". Zawartość waniliny w przeliczeniu na suchą masę wynosi odpowiednio 1,8 % i 2 % w wanilii suchej "oszronionej" i wanilii świeżej "oszronionej".

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Na obszarze geograficznym prowadzone są następujące czynności:

produkcja zielonej wanilii (sadzenie, zbiory);
preparowanie (mortyfikacja, parzenie, suszenie, leżakowanie, sortowanie).
3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Przed wprowadzeniem do obrotu wanilię suchą, świeżą i oszronioną pakuje się w różne rodzaje hermetycznych i odpornych na manipulacje opakowań w celu ograniczenia utraty aromatów i nadmiernego wysuszenia.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie umieszcza się nazwę "Vanille de l'île de La Réunion" oraz symbol ChOG Unii Europejskiej w tym samym polu widzenia.

W stosownych przypadkach etykieta musi zawierać określenie "wanilia świeża", uzupełnione określeniem "oszroniona" (fr. givrée).

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny "Vanille de l'île de La Réunion" jest określony zgodnie z kryteriami klimatycznymi i historycznymi.

Obejmuje on gminy na wschodzie wyspy Reunion: Bras-Panon, Saint-André, Saint-Benoît, Saint-Joseph, Saint-Philippe, Sainte-Marie, Sainte-Rose, Sainte-Suzanne.

Maksymalna wysokość we wspomnianych gminach na tym obszarze wynosi 700 metrów n.p.m.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Vanille de l'île de la Réunion" a obszarem geograficznym opiera się na jakości tej wanilii, przypisywanej czynnikom naturalnym i umiejętnościom producentów, a także na jej renomie.

Klimat wyspy Reunion charakteryzuje się łagodnymi temperaturami. Położenie geograficzne wyspy, w pobliżu zwrotnika Koziorożca, a przede wszystkim wpływ oceanu i pasatów, to główne przyczyny łagodności tutejszego klimatu.

We wschodniej części wyspy, zwanej "wybrzeżem wiatrów", opady deszczu są bardziej intensywne - średnio ponad 3 000 mm opadów rocznie w części nadającej się pod uprawy. W związku z tym, aż do wysokości 700 m n.p.m. warunki klimatyczne są zarazem łagodne i wilgotne, wyjątkowo przystosowane do rozwoju i wzrostu wanilii. Te szczególne warunki klimatyczne nadają "Vanille de l'île de La Réunion" cechy charakterystyczne zarówno na etapie uprawy - dzięki gromadzeniu w strąkach prekursorów związków aromatycznych (w tym glukowaniliny - prekursora waniliny), jak i w fazie preparowania - dzięki utrzymaniu aktywności enzymatycznej niezbędnej do tworzenia bukietu aromatycznego, a z drugiej strony dzięki tworzeniu warunków do powolnego suszenia strąków wanilii, które sprzyjają rozwinięciu wszystkich jej aromatów, a nawet umożliwiając - w przypadku wanilii suchej - uzyskanie produktu miękkiego i giętkiego.

Umiejętności producentów odgrywają również ważną rolę w osiągnięciu cech charakterystycznych "Vanille de l'île de La Réunion".

To na wyspie Reunion zrodziły się umiejętności niezbędne przy produkcji wanilii. To na wyspie Reunion odkryto proces reprodukcji i preparowania wanilii poprzez mortyfikację i wyparzanie. Obecnie procesy te są powszechnie znane, jednak umiejętności wypracowane przez producentów na Reunion dają gwarancję uzyskania produktu wysokiej jakości. Mocowanie lian, powszechnie nazywane "zawiązywaniem lian", umożliwia roślinie odbudowę korzeni i tworzenie kwiatów na wysokości człowieka, a następnie ręczne zapylanie. Ograniczenie liczby kwiatów lub strąków poprzez ręczne przerzedzanie sprzyja tworzeniu się dużych strąków. Etap preparowania odpowiada natomiast za wydobycie pełnego smaku "Vanille de l'île de La Réunion". Suszenie na słońcu, a następnie w cieniu przez co najmniej 20 dni oraz leżakowanie w kufrze przez co najmniej 7 miesięcy gwarantują jakość produktu. Oba te etapy pozwalają uniknąć aromatów kreozotowych, jak ma to miejsce w przypadku innych wanilii, zbyt szybko suszonych i dojrzewających w workach próżniowych (fermentacja beztlenowa). To na etapie leżakowania może pojawić się oszronienie na strąkach wanilii suszonej lub świeżej. Sortowanie prowadzone podczas całego procesu umożliwia uzyskanie wanilii wysokiej jakości, zarówno pod względem zdrowego wyglądu (eliminowanie strąków z wadami), jak i jednorodności w obrębie jednej partii (jednorodne suszenie).

Znaczenie wanilii w gospodarce wyspy było tak duże, że liana wanilii znalazła się w herbie wyspy Reunion zaprojektowanym przez gubernatora Merwarta w 1925 r. W herbie tym cytuje się dewizę spółki wschodnich Indii (fr. Indes Orientales): "florebo quocumque ferar" (wzejdę wszędzie, gdzie mnie posadzicie).

Jakość "Vanille de l'île de La Réunion" przyczyniła się do renomy tego produktu, opartej przede wszystkim na wyjątkowym bukiecie aromatycznym, który jest wynikiem doskonałej aklimatyzacji rośliny na stokach wulkanicznych we wschodniej części wyspy oraz umiejętności jej mieszkańców.

"Vanille de l'île de la Réunion" to wanilia o barwie czekoladowobrązowej, poszukiwana przez największych szefów kuchni i znanych cukierników. Od około dwudziestu lat występuje w formie wanilii świeżej o wyższej wilgotności. Ten subtelny produkt o bardzo delikatnym smaku cieszy się popularnością wśród szefów kuchni francuskiej, takich jak Alain Passard, Guy Martin, Pierre Hermé i Jacques Genin, którzy cenią go za wysoką jakość, zarówno w postaci suchej, jak i świeżej. Olivier Roellinger, słynny szef kuchni i znawca przypraw, poleca właśnie tę wanilię. Jego zdaniem jest to: "Niewątpliwie najpiękniejsza wanilia o wytwornym i delikatnym aromacie (...). Wanilia na wyspie Reunion wyróżnia się subtelnością i delikatnością. Jej uprawa, podobnie jak jej preparowanie, to procesy doskonale opanowane w tym francuskim departamencie. Jeśli chodzi o wygląd, jest ona często najpiękniejsza i najdorodniejsza".

Wanilia "oszroniona" jest produktem wyjątkowym. Wysoka zawartość waniliny w strąkach sprawia, że krystalizuje się ona na powierzchni w formie lekkiego, śnieżnego nalotu. To najintensywniej i najdelikatniej pachnąca wanilia, co sprawia, że jest ona produktem wysoko cenionym przez smakoszy i najsławniejszych szefów kuchni.

W wielu artykułach lub programach wyraża się uznanie dla jej wyjątkowych cech. Niedawne wydanie programu na TV5 Monde, zatytułowanego "Epicerie Fine", z udziałem utytułowanego szefa kuchni Guy Martina, poświęcono właśnie "Vanille de l'île de la Réunion". Guy Martin zachwycał się tym produktem, a wraz nim największe sławy gastronomii, cukiernictwa i wyrobów delikatesowych.

Odwiedzenie upraw wanilii jest nieodłącznym etapem zwiedzania wyspy Reunion. Wielu przetwórców organizuje dla turystów wizyty w swoich zakładach i sklepach.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-VanilleidlReunion.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.170.13

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 28/04/2021
Data ogłoszenia: 06/05/2021