united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2021/C 103/13)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Orségi tokmagolaj"

Nr UE: PGI-HU-02482 - 12.9.2018

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP LUB ChOG]

"Orségi tokmagolaj"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.5 Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Orségi tokmagolaj" jest nierafinowanym olejem roślinnym wytłoczonym z toastowanych nasion dyni (Cucurbita pepo L.) uprawianej specjalnie do celów tłoczenia oleju.

Czysty olej z nasion dyni, tłoczony wyłącznie z nasion dyni, jest wolny od jakichkolwiek innych substancji. Jest to lepka ciecz o zdecydowanym charakterze, pozbawiona obcych zapachów lub smaków. Ma pełny, delikatny, pikantny smak przypominający orzechy włoskie. Ma głęboko ciemnozielony kolor.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią znaczną część zawartości tłuszczu.

Charakterystyka fizyczna i chemiczna:

zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: min. 55 %

zawartość mydeł: maksymalnie 0,005 % (m/m)

liczba kwasowa: maksymalnie 4,0 mg KOH/g oleju spożywczego

liczba nadtlenkowa: maksymalnie 10,0 mEq O2/kg oleju spożywczego

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Przechowywanie i przygotowanie podstawowego składnika

Mielenie

Ugniatanie

Prażenie

Tłoczenie

Odpoczywanie, sedymentacja

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Produkcja "Orsegi tokmagolaj" odbywa się w granicach administracyjnych następujących gmin:

Bajansenye, Csakanydoroszló, Csorotnek, Doborhegy, Felsojanosfa, Felsomarac, Halogy, Hegyhatszentjakab, Hegyhat- szentmarton, Ispank, Ivanc, Kercaszomor, Kerkaskapolna, Kisrakos, Kondorfa, Kormend, Magyarszombatfa, Molna- szecsod, Nadasd, Nagymizdó, Nagyrakos, Orimagyarósd, Oriszentpeter, Pankasz, Rabagyarmat, Radóckoldek, Szak- nyer, Szalafo, Szarvaskend, Szatta, Szentgotthard, Szoce, Velemer, Viszak.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek oleju "Orsegi tokmagolaj" z obszarem geograficznym opiera się na renomie tego produktu i jego innych właściwościach.

Od blisko stu lat w historycznych wioskach regionu Orseg uprawia się dynię oleistą, a z jej nasion wytłacza się olej. Wykorzystanie i spożycie oleju z nasion dyni stało się częścią codziennego życia:

"Lubią skosztować oleju, jak tylko zawrze na ogniu. Alternatywnie - jak już wspomniano - dodaje się go do sałatek, kapusty, ziemniaków, papryki, czerwonej cebuli lub ogórków. Używa się go nawet do pieczenia bułeczek. Oprócz oleju z nasion słonecznika, który jest niezwykle rzadki, niewiele innych olejów spożywczych można spotkać w kuchniach regionu Orseg..." (Kardos, Laszló: Az orseg nepi taplalkozasa. Budapeszt, 1943, s. 90-91).

Do dziś stosuje się tradycyjną metodę produkcji "Orsegi tokmagolaj". Uprawiana w kącie niemal każdego ogrodu warzywnego dynia oleista stanowiła nieodłączny element gospodarstw rodzinnych. Zgodnie z danymi etnograficznymi domowe wytłaczanie oleju było powszechną praktyką w regionie Orseg na początku XX w.

Wytłaczanie oleju na małą skalę ponownie rozpoczęło się w latach 80. XX w., stając się coraz bardziej powszechne. W wydaniu z dnia 10 marca 1984 r. dziennik Szabad Fold podał następujące informacje: "Produkcja oleju z nasion dyni - tradycyjne zajęcie późno zimowe - trwa już na dobre w wioskach regionu Orseg. Popyt na ten apetyczny olej - który może być również wykorzystywany jako remedium w kłopotach trawiennych - wzrósł w ostatnich latach tak bardzo, że w wioskach tych ponownie otworzono zakłady tłoczenia oleju (znane jako olejarnie), które zamknięto tam raptem 10-15 lat temu. W przeszłości rodziny produkowały olej jedynie na własne potrzeby. Dziś coraz więcej oleju jest przeznaczone do sprzedaży. Olej kupowany jest przez spółdzielczy dom handlowy TSZKER, najczęściej na eksport". Potwierdza to Attila Selmeczi Kovacs w swoim badaniu przeprowadzonym w 1992 r.: "Od końca ubiegłego stulecia małe zakłady produkujące olej z nasion dyni rozpowszechniły się w zachodniej części regionu Transdanubia, ale zamiast tradycyjnych narzędzi do rozdrabniania stosowały różne rzemieślnicze rozdrab- niacze, które były znacznie bardziej wydajne. Odpowiednio rozgniatana lub mielona mąka z nasion jest wyrabiana, aby można ją było lepiej ogrzać. Na przykład w należących do zachodniej Transdanubii regionach Orseg i Hetes, gdzie produkcja oleju z nasion dyni zachowała po dziś dzień swój charakter chałupniczy, 6 kg śruty z nasion dyni wytwarza się poprzez dodanie 1 litra wrzącej wody, ciągle wyrabiając. Powstaje miękkie, elastyczne ciasto, które dzieli się na porcje o różnej wielkości w zależności od pojemności prasy olejowej, a następnie toastuje się po jednej porcji jednocześnie. Ciasto miesza się ciągle podczas toastowania, aż nabierze optymalnej konsystencji, którą roz- poznaje się dzięki doświadczeniu". (Selmeczi Kovacs, Attila - Az olajsutes. Nyersanyag es a technológia kapcsolata. W: Neprajzi ertesito, tom 74, 1992, s. 75-89).

Renoma oleju "Orsegi tokmagolaj" opiera się na jego doskonałych właściwościach organoleptycznych wynikających ze szczególnej, tradycyjnej techniki produkcji. Kluczowe czynniki to wieloletnie doświadczenie, wiedza fachowa oraz wykorzystanie odpowiedniego sprzętu i patelni w celu uzyskania prawdziwie delikatnego, wysokiej jakości oleju z nasion o wysokiej wartości. Dzięki technice produkcji oleju z nasion dyni stosowanej w regionie Orseg olej "Orsegi tokmagolaj" ma bardziej intensywny, aromatyczny smak niż zwykły olej z nasion dyni wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno. Nasiona dyni toastuje się w niższej temperaturze, ale dłużej podgrzewając, co nadaje "Orsegi tokmago- laj" delikatny, pikantny i charakterystyczny smak orzecha włoskiego.

Z tych właśnie powodów olej "Orsegi tokmagolaj" ma szczególne znaczenie w gastronomii. W 2016 r. profesjonalne jury przyznało krajową nagrodę "Magyarorszag tortaja" [węgierskie ciasto] produktowi zwanemu "Orseg Zold Ara- nya", który jest ciastem produkowanym z masy zawierającej "Orsegi tokmagolaj", z lśniącą galaretką również na bazie "Orsegi tokmagolaj". Od tego czasu "Orseg Zold Aranya" cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów i jest sprawdzonym produktem oferowanym w najlepszych węgierskich cukierniach.

"Orsegi tokmagolaj" jest coraz popularniejszy zarówno wśród konsumentów, jak i turystów. W 2011 r. w specjalnym jednogodzinnym wydaniu węgierskiego programu telewizji publicznej Gasztroangyal przedstawiono tradycyjną metodę produkcji "Orsegi tokmagolaj".

Olej "Orsegi tokmagolaj" cieszy się również renomą za granicą: zdobył srebrny medal podczas drugiej międzynarodowej wystawy olejów z nasion dyni, która odbyła się w 2019 r. W ostatnich dziesięcioleciach nazwa ta stała się rozpoznawalną marką.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.103.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 18/03/2021
Data ogłoszenia: 25/03/2021