Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 295/12)

(Dz.U.UE C z dnia 7 września 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Niederösterreich"

Numer referencyjny: PDO-AT-A0221-AM01

Data przekazania informacji:

21.2.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis i uzasadnienie

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Niederösterreich

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

Nazwa pochodzenia "Niederösterreich" może być stosowana w odniesieniu do wina oraz gatunkowego wina musującego (w tym typu "Sekt"). Wina objęte nazwą pochodzenia "Niederösterreich" są produkowane głównie jako wino gatunkowe ("Qualitätswein"); sok z winogron musi przy tym wykazywać minimalną masę moszczu wynoszącą 15° KMW (Klosterneuburger Mostwaage), co odpowiada 9,5 % objętości. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 9 % objętości, a minimalna całkowita kwasowość wynosi 4 g/l. Dalsze analityczne cechy charakterystyczne opisano w specyfikacji produktu.

Wina objęte nazwą pochodzenia "Niederösterreich" są oprócz tego produkowane również w innych formach (np. z wyróżnikami "Kabinett", "Spätlese", "Eiswein" itp.). Na różnych typach gleb możliwe jest produkowanie szerokiej gamy win: od typowego dla regionu rześkiego "Grüner Veltliner" o charakterystycznym pieprznym bukiecie, przez mocne wina białe o bogatym bukiecie, które dojrzewają w drewnianych beczkach, aż po wina czerwone o nutach owocowych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych nazwą pochodzenia "Niederösterreich" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu i diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/ 935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji wybranej i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Nazwa pochodzenia "Niederösterreich" obejmuje cały kraj związkowy Dolna Austria ("Niederösterreich") w Austrii.

7.
Główne odmiany winorośli

Zweigelt - Rotburger

Grüner Veltliner - Weißgipfler

Zweigelt - Blauer Zweigelt

8.
Opis związku lub związków

Strome, magmowe zbocza, na których położone są winnice Wachau, przechodzą we wschodniej części sąsiadującej Kremstal w terasy lessowe, które można również napotkać w Traisental, Kamptal i Wagram. W Kamptal występują również gleby wulkaniczne. Mikroklimat jest kształtowany przez wpływ gorącego klimatu panońskiego na wschodzie oraz przez napływ chłodnego powietrza z Waldviertel.

Struktura produkcji wina w Dolnej Austrii jest zdominowana przez przedsiębiorstwa rodzinne, które w zdecydowanej większości przerabiają winogrona pochodzące z własnych upraw i często prowadzą również bezpośrednią sprzedaż wina w miejscu jego produkcji. Istnieje silny związek między wysokim poziomem turystyki a działalnością sektora produkcji wina. Strukturę produkcji opartą na przedsiębiorstwach rodzinnych uzupełnia bardzo niewielka liczba dużych zakładów (wytwórni win i spółdzielni winiarskich). Na obszarze uprawy winorośli Niederösterreich niemal 80 % produkcji stanowią wina białe. Głównie w tej części Dolnej Austrii, w której przeważa wpływ klimatu panońskiego, tj. na południe i wschód od Wiednia, uprawiane są również odmiany winorośli służące do produkcji wina czerwonego. W przypadku wina czerwonego dominują "Zweigelt" o owocowym bukiecie oraz pikantny "Blaufränkisch". Paleta win białych obejmuje zarówno rześkie wina o owocowym bukiecie, jak np. typowo pieprzny "Grüner Veltliner", jak i mocne wina o bogatym bukiecie, które dojrzewają w klasycznych drewnianych beczkach lub w beczkach typu barriques. Gleby ze zwietrzałych skał magmowych i gleby wulkaniczne pozwalają uzyskać wina o mineralnym i pikantnym bukiecie, podczas gdy osady lessowe na terasach mają decydujący wpływ na powstawanie pełnych win o bogatej strukturze. Gorący klimat panoński oraz chłodne powietrze napływające z Waldviertel, które zapewnia chłodne noce, prowadzą do różnic temperatury między dniem i nocą, co nadaje winom wyraźną strukturę kwasowości.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte nazwą pochodzenia "Niederösterreich", z wyjątkiem win oznaczonych jako "Sekt" lub "Qualitätsschaumwein", może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest poddanie próbki każdego wina, które ma zostać wprowadzone do obrotu z nazwą pochodzenia "Niederösterreich", badaniom analitycznym i organoleptycznym (kontrola systematyczna). W trakcie analizy sensorycznej wina są oceniane przez urzędową komisję degustacyjną. W skład urzędowej komisji degustacyjnej wchodzi sześciu degustatorów oraz przewodniczący komisji degustacyjnej. Próbki są degustowane na ślepo. Formularz na potrzeby analizy zawiera wyłącznie informacje, które są niezbędne do celów oceny, takie jak wskazanie tradycyjnego oznaczenia ("Qualitätswein", "Spätlese" itp.), odmiana winorośli oraz rocznik. Degustatorzy oceniają, na podstawie własnego doświadczenia oraz na podstawie wyznaczonych win wzorcowych, czy przedstawione im wina są typowe dla odmiany winorośli, rocznika i tradycyjnego oznaczenia oraz czy nadają się do wprowadzenia do obrotu (nie posiadają wad). Ocena ta przybiera formę odpowiedzi TAK lub NIE. W przypadku oceny negatywnej należy przedstawić pisemne uzasadnienie. Próbka odpowiada wymaganiom sensorycznym, jeżeli większość degustatorów wystawiła ocenę pozytywną. W przypadku gdy stosunek ocen pozytywnych i negatywnych wynosi 3:3, próbka jest przedstawiana do oceny innej komisji degustacyjnej. Powtórny wynik 3:3 oznacza, że ostateczna ocena wypada negatywnie.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.295.37

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 07/09/2020
Data ogłoszenia: 07/09/2020