Kryteria wymienione powyżej będą podlegać ocenie w odniesieniu do terytorium Unii, co w przypadku praw własności intelektualnej odnosi się wyłącznie do terytorium lub terytoriów, na których wspomniane prawa są chronione. Ewentualna ochrona tych nazw w Unii Europejskiej zależy od pomyślnego zakończenia dyskusji prowadzonych na podstawie art. 14.30 umowy oraz aktu prawnego wydanego w jej następstwie.
Wykaz oznaczeń geograficznych 5
| Nr | Nazwa chroniona w Japonii |
Transkrypcja na alfabet łaciński (wyłącznie do celów informacyjnych) |
Krótki opis (w razie potrzeby i wyłącznie do celów informacyjnych) | Kategoria produktu | |||
| 1 | 水 …戸 Ëの Ě柔 _甘 Ăね Ëぎ ¬ | Mito no Yawaraka Negi | Cebula dymka | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 2 | 松 Ľ館 Ůし µぼ Úり č大 ĺ根 Ş | Matsudate Shibori Daikon | Rzodkiew japońska (Daikon) | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 3 | 対 Î州 Bそ »ば Î | Taisyu Soba | Gryka zwyczajna i mąka gryczana | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 4 |
山 R形 `セ ZJレ Śリ Š /Yamagata Celery |
Yamagata Celery | Seler | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 5 | 南 ě郷 ˝ト gマ }ト g | Nango Tomato | Pomidor | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 6 | ヤ "マ }ダ _イ Cか ©ん ńし µ受 óよ ć/か ©ん ńし µよ ć | Yamadai Kansho | Batat | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 7 |
岩 â出 o山 R凍 €り č豆 ¤腐 …/ 岩 â出 o山 R名 Ľ産 Y凍 €り č豆 ¤腐 … |
Iwadeyama Koridofu/ Iwadeyama Meisan Ko- ridofu | Tofu liofilizowane | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 8 | く ま Üち żと Ćあ か ©牛 Ť | Kumamoto Akaushi | Wołowina | Mięso świeże (i podroby) | |||
| 9 | 二 ń子 qさ łと Ćい ˘も ŕ/二 ń子 qい ˘も ŕの Ěこ ± | Futago Satoimo/ Futago Imonoko | Kolokazja jadalna (taro) | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 10 | 越 z前 Oが Şに É/越 z前 Oか ©に É | Echizen Gani/Echizen Kani | Krab smeżny/Krab śnieżny gotowany | Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty z nich wytwarzane | |||
| 11 | 大 ĺ山 Rブ uロ Ťッ bコ Rリ Šー [/ Daisen Broccoli | Daisen Broccoli | Brokuł | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 12 | 奥 ś久 v慈 śし µゃ áも ŕ/Okukuji Shamo Chicken | Okukuji Shamo | Kurczę | Mięso świeże (i podroby) | |||
| 13 |
こ ±お ¨げ °花 Ô御 ä所 Š柿 `/ Koge Hanagoshogaki |
Koge Hanagoshogaki | Persymona japońska | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 14 |
菊 e池 r水 …田 cご ˛ぼ Úう ¤/ Kikuchi Suiden Gobo |
Kikuchi Suiden Gobo | Łopian większy | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 15 |
つ Âる éた ˝ス Xチ `ュ …ー [ベ xン "/ Tsuruta Steuben |
Tsuruta Steuben | Winogrona | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 16 | 小 ¬笛 Jう ¤る éい ˘/Ozasa Urui | Ozasa Urui | Funkia | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 17 | 東 Ś京 žし µゃ áも ŕ/Tokyo Shamo | Tokyo Shamo | Kurczę | Mięso świeże (i podroby) | |||
| 18 | 佐 ˛用 pも ŕち ż大 ĺ豆 ¤/ Sayo Mochidaizu | Sayo Mochidaizu | Soja | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 19 | い ˘ぶ Ôり čが Şつ Âこ ± /Iburigakko | Iburigakko | Pikle | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 20 | 大 ĺ栄 h西 Ľ瓜 Z/Daiei Suika | Daiei Suika | Arbuz | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 21 | 津 Ă南 ěの Ě雪 á下 şに Éん ńじ ¶ん ń/ Tsunan no Yukishita Nmjm | Tsunan no Yukisnita Ninjin | Marchew | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 22 | 善 P通 Ę寺 ›産 Y四 l角 pス Xイ Cカ J/Zentsu- jisan Shikakusuika | Zentsujisan Shikaku- suika | Arbuz | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 23 | 比 ä婆 k牛 Ť/Hiba Gyu | Hiba Gyu | Wołowina | Mięso świeże (i podroby) | |||
| 24 | 伊 É吹 []そ »ば Î/Ibuki Sobą/ 伊 É吹 []在 Ý来 そ »ば Î /Ibuki Zairaisoba | Ibuki Soba/Ibuki Zairaisoba | Gryka zwyczajna | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 25 | 東 Ś出 o雲 _の Ě@)ほ Ůし µ柿 ` /Higashiizumo no Marunata Hoshigaki/Higashiizumo no Maruhata Hoshikaki | Higashiizumo no Ma- ruhata Hoshigaki | Suszona persymona japońska | Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone | |||
| 26 | S k海 C道 ą | Hokkaido | Wino | Wino | |||
| 27 | 灘 ĺ五 Ü郷 ˝ | Nadagogo | Sake | Pozostałe napoje alkoholowe | |||
| 28 | は Íり čま Ü | Harima | Sake | Pozostałe napoje alkoholowe | |||
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2020.217.37 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Ogłoszenie informacyjne - konsultacje publiczne Oznaczenia geograficzne produktów z Japonii. |
| Data aktu: | 01/07/2020 |
| Data ogłoszenia: | 01/07/2020 |