Nr |
Nazwa chroniona w Japonii |
Transkrypcja na alfabet łaciński (wyłącznie do celów informacyjnych)
|
Krótki opis (w razie potrzeby i wyłącznie do celów informacyjnych) |
Kategoria produktu |
1 |
水 …戸 Ëの Ě柔 _甘 Ăね Ëぎ ¬ |
Mito no Yawaraka Negi |
Cebula dymka |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
2 |
松 Ľ館 Ůし µぼ Úり č大 ĺ根 Ş |
Matsudate Shibori Daikon |
Rzodkiew japońska (Daikon) |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
3 |
対 Î州 Bそ »ば Î |
Taisyu Soba |
Gryka zwyczajna i mąka gryczana |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
4 |
山 R形 `セ ZJレ Śリ Š /Yamagata Celery
|
Yamagata Celery |
Seler |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
5 |
南 ě郷 ˝ト gマ }ト g |
Nango Tomato |
Pomidor |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
6 |
ヤ "マ }ダ _イ Cか ©ん ńし µ受 óよ ć/か ©ん ńし µよ ć |
Yamadai Kansho |
Batat |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
7 |
岩 â出 o山 R凍 €り č豆 ¤腐 …/ 岩 â出 o山 R名 Ľ産 Y凍 €り č豆 ¤腐 …
|
Iwadeyama Koridofu/ Iwadeyama Meisan Ko- ridofu |
Tofu liofilizowane |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
8 |
く ま Üち żと Ćあ か ©牛 Ť |
Kumamoto Akaushi |
Wołowina |
Mięso świeże (i podroby) |
9 |
二 ń子 qさ łと Ćい ˘も ŕ/二 ń子 qい ˘も ŕの Ěこ ± |
Futago Satoimo/ Futago Imonoko |
Kolokazja jadalna (taro) |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
10 |
越 z前 Oが Şに É/越 z前 Oか ©に É |
Echizen Gani/Echizen Kani |
Krab smeżny/Krab śnieżny gotowany |
Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty z nich wytwarzane |
11 |
大 ĺ山 Rブ uロ Ťッ bコ Rリ Šー [/ Daisen Broccoli |
Daisen Broccoli |
Brokuł |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
12 |
奥 ś久 v慈 śし µゃ áも ŕ/Okukuji Shamo Chicken |
Okukuji Shamo |
Kurczę |
Mięso świeże (i podroby) |
13 |
こ ±お ¨げ °花 Ô御 ä所 Š柿 `/ Koge Hanagoshogaki
|
Koge Hanagoshogaki |
Persymona japońska |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
14 |
菊 e池 r水 …田 cご ˛ぼ Úう ¤/ Kikuchi Suiden Gobo
|
Kikuchi Suiden Gobo |
Łopian większy |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
15 |
つ Âる éた ˝ス Xチ `ュ …ー [ベ xン "/ Tsuruta Steuben
|
Tsuruta Steuben |
Winogrona |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
16 |
小 ¬笛 Jう ¤る éい ˘/Ozasa Urui |
Ozasa Urui |
Funkia |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
17 |
東 Ś京 žし µゃ áも ŕ/Tokyo Shamo |
Tokyo Shamo |
Kurczę |
Mięso świeże (i podroby) |
18 |
佐 ˛用 pも ŕち ż大 ĺ豆 ¤/ Sayo Mochidaizu |
Sayo Mochidaizu |
Soja |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
19 |
い ˘ぶ Ôり čが Şつ Âこ ± /Iburigakko |
Iburigakko |
Pikle |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
20 |
大 ĺ栄 h西 Ľ瓜 Z/Daiei Suika |
Daiei Suika |
Arbuz |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
21 |
津 Ă南 ěの Ě雪 á下 şに Éん ńじ ¶ん ń/ Tsunan no Yukishita Nmjm |
Tsunan no Yukisnita Ninjin |
Marchew |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
22 |
善 P通 Ę寺 ›産 Y四 l角 pス Xイ Cカ J/Zentsu- jisan Shikakusuika |
Zentsujisan Shikaku- suika |
Arbuz |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
23 |
比 ä婆 k牛 Ť/Hiba Gyu |
Hiba Gyu |
Wołowina |
Mięso świeże (i podroby) |
24 |
伊 É吹 []そ »ば Î/Ibuki Sobą/ 伊 É吹 []在 Ý来 そ »ば Î /Ibuki Zairaisoba |
Ibuki Soba/Ibuki Zairaisoba |
Gryka zwyczajna |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
25 |
東 Ś出 o雲 _の Ě@)ほ Ůし µ柿 ` /Higashiizumo no Marunata Hoshigaki/Higashiizumo no Maruhata Hoshikaki |
Higashiizumo no Ma- ruhata Hoshigaki |
Suszona persymona japońska |
Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone |
26 |
S k海 C道 ą |
Hokkaido |
Wino |
Wino |
27 |
灘 ĺ五 Ü郷 ˝ |
Nadagogo |
Sake |
Pozostałe napoje alkoholowe |
28 |
は Íり čま Ü |
Harima |
Sake |
Pozostałe napoje alkoholowe |