Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 190/06)

(Dz.U.UE C z dnia 8 czerwca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Kunság/Kunsági"

Numer referencyjny PDO-HU-A1332-AM02

Data przekazania informacji:

09.4.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Dodanie do wyznaczonego obszaru gmin Kömpöc, Petőfiszállás, Pálmonostora oraz Újszilvás
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany:
IV. Wyznaczony obszar.
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wyznaczony obszar geograficzny.
c)
Do wyznaczonego obszaru dodano obszary gmin Kömpöc, Petőfiszállás, Pálmonostora i Újszilvás, które w spisie winnic w regionach winiarskich przypisano do klas I i II. Cechy charakterystyczne obszarów ujętych w spisie winnic odpowiadają cechom wyznaczonego obszaru objętego ChNP "Kunság/Kunsági". Uprawa winorośli jest jedną z tradycyjnych form działalności zarobkowej prowadzonej przez mieszkańców. Klasyfikacja obszaru uprawy winorośli oraz możliwość produkcji wina objętego ChNP "Kunság/Kunsági" przyczyniają się do tworzenia wielu miejsc pracy oraz generowania dochodów w tych gminach, a także do rozwoju lokalnej turystyki.
2.
Dodanie odmiany winorośli mátrai muskotály do wykazu dozwolonych odmian
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VI. Dozwolone odmiany
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wyznaczony obszar geograficzny
Wymogi dodatkowe - Pozostałe określenia zastrzeżone
c)
Mátrai muskotály to hodowana na Węgrzech odmiana winorośli wykorzystywanej do produkcji wina białego. Odmianę tę stworzyli Pál Kozma i László Sz. Nagy, krzyżując ze sobą odmiany arany sárfehér (izsáki) i ottonel muskotály. Uprawa tej odmiany prowadzona jest w regionie winiarskim Kunság w winnicach o łącznej powierzchni 5,9929 ha. W załączniku 1 do dekretu Ministra Rozwoju Obszarów Wiejskich nr 56/2014 z dnia 30 kwietnia 2014 r. w sprawie klasyfikacji odmian winorośli nadających się do produkcji wina odmianę tę wymieniono w wykazie "dozwolonych odmian", natomiast w załączniku 15 do dekretu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich nr 127/2009 z dnia 29 września 2009 r. w sprawie systemu dostarczania danych dotyczących winorośli i wina, wydawania świadectw pochodzenia oraz produkcji, wprowadzania do obrotu i etykietowania wyrobów winiarskich przedmiotową odmianę objęto tradycyjnym określeniem "muskotály" [wino muszkatowe]. Dodanie dozwolonej odmiany nie wpływa na związek między obszarem produkcji a produktem, ponieważ wartość użytkowa odmian wymienionych w specyfikacji produktu ChNP "Kunság/Kunsági" PDO jest identyczna, jak w przypadku odmiany mátrai muskotály.
3.
Dodanie odmian winorośli bíbor kadarka i kármin do wykazu dozwolonych odmian
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VI. Dozwolone odmiany
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Wino wysokiej jakości można produkować z wykorzystaniem odmian winorośli bíbor kadarka i kármin. Producenci z przedmiotowego rejonu winiarskiego uprawiają wymienione w wykazie odmiany w winnicach o łącznej powierzchni 21 ha. Stosuje się je jako odmiany typu teinturier, tym samym podnosząc jakość win czerwonych objętych ChNP "Kunság/Kunsági".
4.
Dodanie odmian winorośli blauburger, syrah i turán do wykazu dozwolonych odmian
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VI. Dozwolone odmiany
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Wino wysokiej jakości można produkować z wykorzystaniem odmian winorośli blauburger, syrah i turán. Producenci z przedmiotowego rejonu winiarskiego uprawiają wymienione w wykazie odmiany w winnicach o łącznej powierzchni 34 ha. Odmiany te można wykorzystywać oddzielnie lub jako składniki cuvée. Przyznanie możliwości stosowania ChNP "Kunság/Kunsági" w odniesieniu do tych odmian zwiększa atrakcyjność rynkową produkowanych z nich win.
5.
Dodanie odmian winorośli furmint, gyöngyrizling, leányka i zengő do wykazu dozwolonych odmian
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VI. Dozwolone odmiany
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wyznaczony obszar geograficzny
c)
Wino wysokiej jakości można produkować z wykorzystaniem odmian winorośli furmint, gyöngyrizling, leányka i zengő. Producenci z przedmiotowego rejonu winiarskiego uprawiają wymienione w wykazie odmiany w winnicach o łącznej powierzchni 35 ha. Stosowanie ChNP "Kunság/Kunsági" zwiększa atrakcyjność rynkową produkowanych z nich win.
6.
Zmiana ogólnych przepisów regulujących określenia
a)
Punkt specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany:
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wymogi dodatkowe - Przepisy regulujące określenia
c)
Uważamy, iż nazwa odmiany powinna się wyróżniać oraz być całkowicie czytelna na etykietach win objętych ChNP "Kunság/Kunsági", przy czym nie powinna ona być ani niedostrzegalna, ani nie powinna zajmować na etykiecie zbyt dużo miejsca.
7.
Kontrola zgodności ze specyfikacją produktu
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
X. Procedura wykonywania zadań wspólnoty winiarskiej
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
niniejsza zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
c)
Urzędnik zarządzający wspólnotą winiarską odpowiada za sprawdzenie, czy spełniono wymogi specyfikacji produktu, i jest odpowiednio przygotowany do przeprowadzania takich kontroli.
8.
Zmiana maksymalnej dopuszczalnej kwasowości lotnej
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
II. Opis win
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Praktyki winiarskie - Szczególne praktyki enologiczne
c)
W tabeli "II/1 A. Wymogi analityczne" maksymalną kwasowość lotną zmieniono na 2,0 g/l w przypadku wina białego odmianowego z późnego zbioru lub wina białego typu cuvée z późnego zbioru, wina czerwonego odmianowego z późnego zbioru lub wina czerwonego typu cuvée z późnego zbioru, wina białego odmianowego z suszonych winogron lub wina białego typu cuvée z suszonych winogron, wina czerwonego odmianowego z suszonych winogron lub wina czerwonego typu cuvée z suszonych winogron, białego wina lodowego i czerwonego wina lodowego.
9.
Zniesienie wymogu dojrzewania w drewnianych beczkach
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
II. Opis win
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Praktyki winiarskie - Szczególne praktyki enologiczne
c)
Z tabeli obowiązkowych praktyk enologicznych usunięto wymóg leżakowania w drewnianych beczkach przez okres trzech miesięcy w przypadku wina białego odmianowego z późnego zbioru lub wina białego typu cuvée z późnego zbioru, wina czerwonego odmianowego z późnego zbioru lub wina czerwonego typu cuvée z późnego zbioru oraz wina czerwonego odmianowego z wyselekcjonowanych upraw lub wina czerwonego typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw. Wymóg obróbki oksydacyjnej jest sprzeczny z praktykami winiarskimi. Wymóg ten jest nieuzasadniony, ponieważ producenci win objętych ChNP "Kunság/Kunsági" zwykle stosują technologię redukcyjną.
10.
Przepisy regulujące przelewanie wina
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wymogi dodatkowe - Przepisy regulujące przelewanie wina
c)
Region winiarski nie jest w stanie przeprowadzić kontroli wymaganych na podstawie tego punktu. Zniesienie tego wymogu zmniejsza obciążenia administracyjne wszystkich zainteresowanych stron.
11.
Zmiany w zasadach pakowania
a)
Punkty specyfikacji produktu, których dotyczą zmiany:
VIII. Wymogi dodatkowe
b)
Punkt jednolitego dokumentu, którego dotyczą zmiany:
Wymogi dodatkowe - Zasady pakowania
c)
Usuwa się pkt 3 lit. a), b) i d). Zniesienie tego wymogu zwiększa możliwości rynkowe wszystkich zainteresowanych stron, jednocześnie zmniejszając obciążenie administracyjne.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Kunság

Kunsági

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

9. Gazowane wino półmusujące

4.
Opis wina lub win

Wino - białe odmianowe i białe typu cuvée

Wina te mają jasnozieloną, jasnożółtą lub mocniejszą, słomkowożółtą barwę, często są łagodne, o niskiej zawartości alkoholu, mają świeży smak, z posmakiem letnich owoców, sporadycznie owoców cytrusowych. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 16,67
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - różowe odmianowe i różowe typu cuvée

Wina te mają barwę jasnoróżową, różową lub jasnofioletową oraz charakteryzują się delikatną, wyrazistą kwasowością i owocowym smakiem i aromatem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - Siller odmianowe i Siller typu cuvée

Wina odmianowe mają aromat i smak charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany, natomiast wina kupażowane mają aromat i smak odpowiadające proporcjom wykorzystanych odmian. Wina te charakteryzują się łagodną kwasowością, umiarkowaną zawartością tanin i pełnym charakterem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 miliekwiwalentu na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone odmianowe i czerwone typu cuvée

Wina te mają barwę rubinową lub ciemnorubinową, a także charakteryzują się intensywnym owocowo-korzennym aromatem i świeżym smakiem, umiarkowaną zawartością tanin, przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - białe odmianowe z późnego zbioru lub białe typu cuvée z późnego zbioru

Wina te mają złotą barwę, charakteryzują się złożonym aromatem i wyrazistą, oleistą konsystencją, z domieszką drewnianych nut beczek i leżakowania w butelkach. Odznaczają się one przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu oraz często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone odmianowe z późnego zbioru lub czerwone typu cuvée z późnego zbioru

Wina te mają barwę rubinową lub ciemnoczerwoną, charakteryzują się złożonym aromatem i wyrazistą, oleistą konsystencją, z domieszką drewnianych nut beczek i leżakowania w butelkach. Odznaczają się one przyjemną kwasowością i zawartością alkoholu oraz często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają zielonkawożółtą barwę, ich aromat i smak są charakterystyczne dla wykorzystywanej odmiany winorośli, a także odznaczają się wyrazistą kwasowością, średnią cielistością i wyczuwalnością alkoholu. Mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają barwę od jasnoróżowej i różowej do jasnofioletowej oraz charakteryzują się delikatną, łagodną kwasowością i niezwykle owocowym aromatem. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub czerwone typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw

Wina te mają barwę ciemnorubinową lub ciemnoczerwoną oraz odznaczają się owocowym, a niekiedy korzennym aromatem, średnim poziomem pełności oraz łagodnym charakterem z domieszką nut drewnianych beczek i leżakowania w butelkach, a także umiarkowaną zawartością tanin. W zależności od zawartości cukrów mogą one być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - białe odmianowe z suszonych winogron lub białe typu cuvée z suszonych winogron

Wina te mają złotą barwę, charakteryzują się złożonym aromatem, wysoką naturalną zawartością cukru i wyrazistą, oleistą konsystencją, a ich smak i aromat są złożone - pojawiają się nuty miodu, dojrzałych lub suszonych owoców, a w niektórych przypadkach nuty znamienne dla obecności grzyba botrytis. Wina te są zwykle półsłodkie lub słodkie.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone odmianowe z suszonych winogron lub czerwone typu cuvée z suszonych winogron

Wina te mają barwę ciemnorubinową lub ciemnoczerwoną. Wyraziste i pełne wina czerwone odznaczają się pełnym smakiem i aromatem charakterystycznym dla dojrzałych lub suszonych owoców lub przypraw oraz smakiem typowym dla win leżakujących w drewnianych beczkach lub butelkach. Charakteryzują się one umiarkowaną zawartością tanin i często zawierają cukier resztkowy.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - białe wino lodowe

Wino to ma barwę starego złota, bogaty i złożony aromat, wyrazistą kwasowość i bardzo wysoką zawartość cukru oraz skoncentrowany, miodowo-słodki smak.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino - czerwone wino lodowe

Wino to ma barwę czerwonobrązową, bogaty i złożony aromat oraz bardzo wysoką zawartość cukru, skoncentrowany, miodowo-słodki smak oraz umiarkowaną zawartość tanin.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 3,5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 33,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino musujące - białe

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino musujące - różowe

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Wino musujące - czerwone

Barwa win musujących zależy od odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji. Ich aromat i smak są neutralne lub charakterystyczne dla wykorzystanej odmiany winorośli, charakteryzują się harmonijną kwasowością, lekkością i długotrwałym musowaniem.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - białe

Wina półmusujące mają barwę od jasnej zielonkawożółtej do jasnej słomkowożółtej, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - różowe

Wina półmusujące mają barwę od jasnoróżowej do różowej, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Gazowane wino półmusujące - czerwone

Wina półmusujące mają barwę jasnofioletową, mają stosunkowo niską zawartość alkoholu i mocno wyczuwalną kwasowość, przy czym są delikatnie musujące. Mogą one być wytrawne, półsłodkie lub słodkie. Są to dynamiczne, świeże wina o aromacie i smaku świeżych winogron.

* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiadają dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna kwasowość miareczkowa 5 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Obowiązkowe praktyki enologiczne - wino (1)

Szczególne praktyki enologiczne

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony.

Wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami;

Wino białe odmianowe z późnego zbioru lub wino białe typu cuvée z późnego zbioru:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru;
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach.

Wino czerwone odmianowe z późnego zbioru lub wino czerwone typu cuvée z późnego zbioru:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Wino białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw:
winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Obowiązkowe praktyki enologiczne - wino (2)

Szczególne praktyki enologiczne

Wino różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw:

winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów.

Wino czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino czerwone typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw:

skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Wino białe odmianowe z suszonych winogron lub wino białe typu cuvée z suszonych winogron:
winogrona trzeba przetworzyć w dniu zbioru,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
moszcz musi zostać oczyszczony,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Wino czerwone odmianowe z suszonych winogron lub wino czerwone typu cuvée z suszonych winogron:
skórki w pulpie winogronowej muszą być sfermentowane,
wyciskanie w prasie można przeprowadzać wyłącznie partiami,
wino można rozlewać do butelek najwcześniej w dniu 1 marca roku następującego po roku zbiorów,
przed wprowadzeniem wina do obrotu konieczny jest trzymiesięczny okres leżakowania wina w butelkach. Białe wino lodowe i czerwone wino lodowe:
ręczny zbiór w temperaturze poniżej -7 °C,
wyciskanie zmrożonych winogron,
fermentacja do momentu osiągnięcia wymaganej zawartości cukru,
co najmniej sześciomiesięczny okres leżakowania w butelkach.

Niedozwolone praktyki enologiczne - wino

Szczególne praktyki enologiczne

Wino białe odmianowe z późnego zbioru lub wino białe typu cuvée z późnego zbioru, wino czerwone odmianowe z późnego zbioru lub wino czerwone typu cuvée z późnego zbioru, wino białe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino białe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino różowe odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino różowe typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino czerwone odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub wino czerwone typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw, wino białe odmianowe z suszonych winogron lub wino białe typu cuvée z suszonych winogron, wino czerwone odmianowe z suszonych winogron lub wino czerwone typu cuvée z suszonych winogron, białe wino lodowe, czerwone wino lodowe:

wzbogacanie moszczu,
słodzenie wina.

Przepisy regulujące uprawę winorośli - metoda uprawy i gęstość obsady

Praktyka uprawy

W przypadku istniejących winnic założonych przed dniem 31 grudnia 2011 r. wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunság/Kunsági" można produkować z winogron pochodzących z takich upraw tak długo, jak długo winnice te pozostają w eksploatacji, niezależnie od stosowanej formy prowadzenia winorośli lub gęstości obsady w winnicy.

W przypadku winnic założonych po dniu 31 grudnia 2011 r. wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunság/ Kunsági" można produkować wyłącznie z winogron pochodzących z winnic, w których winorośle prowadzi się następującymi metodami:

w kształcie korony,
w kształcie parasola,
na sposób Mosera,
w formie pojedynczego sznura Guyota,
w systemie Sylvoza.

W winnicach założonych po dniu 1 stycznia 2012 r. gęstość obsady musi wynosić co najmniej 3 300 krzewów winorośli na hektar. Przy ustalaniu odległości między szpalerami i winoroślami oprócz regularnych odstępów pomiędzy szpalerami i winoroślami dopuszczalne jest również sadzenie podwójnych szpalerów lub par krzaków winorośli. Odległość między szpalerami musi wynosić co najmniej 1,00 m i nie więcej niż 3,60 m, przy czym odległość między krzewami winorośli musi wynosić co najmniej 0,60 m i nie więcej niż 1,20 m. W przypadku pary krzewów winorośli czynnikiem decydującym jest średnia odległość między nimi.

Określając obciążenie winorośli, liczba żywych pąków pozostawionych na każdym krzewie nie może przekraczać 16 na m2, niezależnie od metody uprawy. Dostosowanie wielkości końcowych zbiorów wymaganych do osiągnięcia celów produkcyjnych należy zapewnić poprzez regulację liczby kiści stosownie do potrzeb w okresie wegetacji.

Do produkcji wyrobów winiarskich oznaczonych chronioną nazwą pochodzenia "Kunság/Kunsági" dopuszcza się wyłącznie winogrona pochodzące z winnic o wskaźniku niedoboru winorośli poniżej 10 %.

Przepisy regulujące uprawę winorośli - czas i metoda zbiorów oraz jakość winogron

Praktyka uprawy

Datę rozpoczęcia zbioru wyznacza każdego roku właściwa rada wspólnoty winiarskiej, określając ją na podstawie badania zbiorów przeprowadzanego co tydzień od dnia 1 sierpnia każdego roku.

Produkty z winogron zebranych przed datą rozpoczęcia zbiorów wyznaczoną przez wspólnotę winiarską nie mogą uzyskać świadectwa pochodzenia obejmującego je chronioną nazwą pochodzenia "Kunság/Kunsági" i nie można wprowadzać ich do obrotu jako produkty objęte chronioną nazwą pochodzenia "Kunság/Kunsági". Data zbiorów jest publikowana w formie ogłoszenia przez wspólnotę winiarską.

Do celów produkcji wyrobów winiarskich minimalną zawartość cukru i potencjalną zawartość alkoholu w winogronach należy stosować według poniższej tabeli, zgodnie z obowiązującym obecnie prawem węgierskim i prawem Unii Europejskiej.

Podczas zbiorów zwykle dopuszcza się ręczne i mechaniczne metody zbioru, jednak wymienione poniżej rodzaje wina można wyprodukować wyłącznie z winogron zbieranych ręcznie:

wino z późnego zbioru,
wino z wyselekcjonowanych upraw,
wino z suszonych winogron,
wino lodowe.

Naturalna minimalna zawartość cukru i minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach

Praktyka uprawy

Odmiana/kategoria wina Minimalna naturalna zawartość cukrów w winogronach w węgierskiej skali moszczu (Magyar mustfok - [MM°], w temperaturze 17,5 °C)

Wina - białe odmianowe i białe typu cuvée, różowe odmianowe i różowe typu cuvée, odmianowe Siller i Siller typu cuvée, czerwone odmianowe i czerwone typu cuvée: 14,82

Wino - białe i czerwone z późnego zbioru: 19,00

Wino - białe, różowe i czerwone z wyselekcjonowanych upraw: 19,00

Wino - białe i czerwone z suszonych winogron: 20,00

Wino - białe i czerwone wino lodowe: 16,66 25,00

Wino musujące: 14,82

Gazowane wino półmusujące: 14,82

Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach ([w % obj.], w temperaturze 20 °C)

Wina - białe odmianowe i białe typu cuvée, różowe odmianowe i różowe typu cuvée, odmianowe Siller i Siller typu cuvée, czerwone odmianowe i czerwone typu cuvée: 9,0

Wino - białe i czerwone z późnego zbioru: 12,08

Wino - białe, różowe i czerwone z wyselekcjonowanych upraw: 12,08

Wino - białe i czerwone z suszonych winogron: 12,83

Wino - białe i czerwone wino lodowe: 16,66

Wino musujące: 9,0

Gazowane wino półmusujące: 9,0

b)
Maksymalne zbiory

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée, wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée, wino musujące 100 hektolitrów z hektara

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée, wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée, wino musujące 14 300 kg winogron z hektara

Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée, wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée, wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée, wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée, wino musujące 14 300 kg winogron z hektara

Gazowane wino półmusujące 14 300 kg winogron z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z późnego zbioru lub białe i czerwone wino typu cuvée z późnego zbioru 70 hektolitrów z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z późnego zbioru lub białe i czerwone wino typu cuvée z późnego zbioru 10 000 kg winogron z hektara

Białe, różowe i czerwone wino odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe, różowe i czerwone wino typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw 70 hektolitrów z hektara

Białe, różowe i czerwone wino odmianowe z wyselekcjonowanych upraw lub białe, różowe i czerwone wino typu cuvée z wyselekcjonowanych upraw 10 000 kg winogron z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z suszonych winogron lub białe i czerwone wino typu cuvée z suszonych winogron, białe i czerwone wino lodowe 42 hektolitry z hektara

Białe i czerwone wino odmianowe z suszonych winogron lub białe i czerwone wino typu cuvée z suszonych winogron, białe i czerwone wino lodowe 6 000 kg winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszary następujących gmin, które w spisie winnic przypisano do klas I i II: Abony, Akasztó, Albertirsa, Apostag, Ágasegyháza, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bénye, Bócsa, Bugac, Cegléd, Ceglédbercel, Cibakháza, Csemő, Csengőd, Cserkeszőlő, Csépa, Csikéria, Csólyospálos, Dány, Dunapataj, Dunavecse, Dömsöd, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Harta, Gomba, Harkakötöny, Helvécia, Hernád, Imrehegy, Inárcs, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászberény, Jászszentandrás, Jászszentlászló, Kakucs, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kerekegyháza, Kéleshalom, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kocsér, Kóka, Kömpöc, Kunbaja, Kun-baracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Monor, Monorierdő, Móricgát, Nagykáta, Nagykőrös, Nagyrév, Nyárlőrinc, Nyársapát, Ócsa, Orgovány, Örkény, Páhi, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pilis, Pirtó, Ráckeve, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Szabadszállás, Szank, Szelevény, Szentkirály, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tabdi, Tápiószentmárton, Tápiószele, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug, Tompa, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Újszilvás i Zsana.

7.
Główne odmiany winorośli

chasselas - weisser gutedel

tramini - traminer

syrah - blauer syrah

syrah - serine noir

királyleányka - feteasca regale

syrah - marsanne noir

kadarka - jenei fekete

hamburgi muskotály - muscat de hamburg

pozsonyi fehér - czétényi fehér

kékoportó - portugizer

sauvignon - sovinjon

kövidinka - a dinka crvena

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - pinot cernii

furmint - zapfner

leányka - leányszőlő

furmint - posipel

furmint - som

olasz rizling - nemes rizling

tramini - roter traminer

cabernet franc - carbonet

nektár

tramini - savagnin rose

pinot blanc - weissburgunder

olasz rizling - taljanska grasevina

furmint - furmint bianco

chardonnay - kereklevelű

pinot noir - pignula

sauvignon - sauvignon bianco

olasz rizling - grasevina

szürkebarát - auvergans gris

leányka - dievcenske hrozno

irsai olivér - zolotis

kékfrankos - blaufränkisch

királyleányka - galbena de ardeal

rizlingszilváni - müller thurgau blanc

szürkebarát - pinot gris

rizlingszilváni - müller thurgau bijeli

zenit

sauvignon - sauvignon blanc

ezerjó - korponai

rizlingszilváni - rizvanac

kadarka - negru moale

ezerfürtű

chasselas - chrupka belia

pinot noir - pinot tinto

turán

kékoportó - portugais bleu

irsai olivér - muskat olivér

kadarka - kadarka negra

hárslevelű - lipovina

chasselas - fendant blanc

tramini - gewürtztraminer

kadarka - gamza

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - spätburgunder

chasselas - saszla belaja

zöld veltelíni - zöldveltelíni

arany sárfehér - huszár szőlő

szürkebarát - pinot grigio

chasselas - fehér gyöngyszőlő

furmint - szigeti

zöld veltelíni - grüner muskateller

kövidinka - steinschiller

tramini - traminer rosso

zöld veltelíni - grüner veltliner

gyöngyrizling

pinot noir - pino csernüj

rizlingszilváni - rivaner

arany sárfehér - izsáki sárfehér

tramini - tramin cervené

kékfrankos - moravka

kármin

kékfrankos - blauer lemberger

irsai olivér - irsai

rajnai rizling - rhine riesling

cabernet franc - cabernet

chardonnay - chardonnay blanc

hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij

hárslevelű - garszleveljü

ezerjó - tausendachtgute

királyleányka - erdei sárga

kékoportó - portugalske modré

kadarka - kadar

ezerjó - szadocsina

rajnai rizling - rheinriesling

chasselas - chasselas doré

királyleányka - little princess

cabernet franc - kaberne fran

rajnai rizling - riesling

zweigelt - zweigeltrebe

arany sárfehér - fehér dinka

hárslevelű - feuilles de tilleul

bíbor kadarka

cabernet franc - gros vidur

királyleányka - königstochter

hamburgi muskotály - muscat de hambourg

olasz rizling - welschrieslig

ottonel muskotály - muskat ottonel

kadarka - törökszőlő

leányka - feteasca alba

kadarka - szkadarka

rajnai rizling - weisser riesling

királyleányka - königliche mädchentraube

rajnai rizling - johannisberger

kövidinka - a dinka rossa

pinot noir - rulandski modre

kövidinka - a ruzsica

pinot blanc - pinot beluj

syrah - shiraz

zengő

olasz rizling - risling vlassky

hamburgi muskotály - miszket hamburgszki

cabernet sauvignon

chardonnay - ronci bilé

szürkebarát - grauburgunder

chasselas - fehér fábiánszőlő

szürkebarát - ruländer

cabernet franc - carmenet

cserszegi fűszeres

chasselas - chasselas dorato

ottonel muskotály - muscat ottonel

kékoportó - blauer portugieser

rizlingszilváni - müller thurgau

hárslevelű - lindeblättrige

kékfrankos - limberger

sauvignon - sauvignon bijeli

zweigelt - rotburger

kadarka - csetereska

pinot blanc - fehér burgundi

ezerjó - trummertraube

leányka - mädchentraube

hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo

kövidinka - a dinka mala

karát

ezerjó - tausendgute

pinot noir - pinot nero

arany sárfehér - német dinka

ottonel muskotály - miszket otonel

királyleányka - dánosi leányka

kadarka - fekete budai

pozsonyi fehér - czétényi

kövidinka - a kamena dinka

kékfrankos - blauer limberger

mátrai muskotály

olasz rizling - riesling italien

pinot noir - kék burgundi

pinot blanc - pinot bianco

chasselas - chasselas blanc

ezerjó - kolmreifler

generosa

furmint - moslavac bijeli

furmint - mosler

blauburger

rajnai rizling - riesling blanc

syrah - sirac

chardonnay - morillon blanc

zöld veltelíni - veltlinské zelené

zweigelt - blauer zweigeltrebe

jubileum 75

pinot noir - blauer burgunder

olasz rizling - olaszrizling

szürkebarát - graumönch

cabernet franc - gros cabernet

arany sárfehér - izsáki

irsai olivér - zolotisztüj rannüj

kékoportó - modry portugal

8.
Opis związku lub związków

Dla wszystkich kategorii - opis wyznaczonego obszaru

a)
Czynniki naturalne i kulturowe

Obszar wyznaczony do produkcji znajduje się w środkowej części Węgier. Położony jest on w dużej mierze na terenie Niziny Węgierskiej, a jego granice wyznaczają rzeki Dunaj i Cisa, tzw. Międzyrzecze Dunaju i Cisy, oraz w regionie Tiszazug. Obszar ten połączony jest na północnym zachodzie z niektórymi obszarami produkcji na wyspie Czepel, a na północy - z niektórymi obszarami produkcji na wzgórzach Gödöllő.

Pod względem cech środowiskowych obszar produkcji charakteryzuje się przede wszystkim położeniem na nizinnej równinie. Obszar położony jest na wysokości niespełna 150 m n.p.m. Jest to płaski teren, na którym różnica wysokości nie przekracza 10-20 m.

W większości obszarów produkcyjnych regionu winiarskiego Kunság występują piaszczyste gleby wapienne (próchnica i kurzawka), ale występują również brunatne gleby leśne, czarnoziemy oraz gleby charakterystyczne dla łąk podmokłych i zalewowych. Gleba piaszczysta zwykle szybko się nagrzewa, jej jasny kolor lepiej odbija światło słoneczne (co sprzyja dojrzewaniu winogron), a ze względu na zawartość kwarcu - przekraczającą 75 % - wykazuje odporność na filokserę. Z drugiej strony jej potencjał w zakresie dostarczania składników odżywczych, magazynowania wody oraz jej zawartość minerałów są stosunkowo niskie.

Warunki klimatyczne na obszarze produkcji wynikają głównie z przeważającego na Węgrzech klimatu kontynentalnego charakteryzującego się przede wszystkim gorącymi latami i zimnymi zimami.

Średnia temperatura wynosi około 10-11 °C. Fale upałów często występują w miesiącach okresu wegetacyjnego, tj. w lipcu i sierpniu. Średnia liczba godzin nasłonecznienia wynosi ponad 2 000 godzin rocznie.

Średni poziom opadów w skali roku to 450-500 mm, co w znacznym stopniu odpowiada potrzebom winogron, przy czym rozkład opadów w ciągu roku jest nierówny.

b)
Czynniki ludzkie

Ze względu na swój duży rozmiar geograficzny obszar produkcji ma bogatą tradycję uprawy winorośli i produkcji wina. Pierwsze pisemne wzmianki o winnicach na tym obszarze pochodzą z 1075 r. W średniowieczu produkcja wina miała na celu przede wszystkim zaspokojenie lokalnych potrzeb. Po okupacji tureckiej na wyznaczonym obszarze posadzono winorośl, aby zrekultywować opuszczone obszary piaszczyste i związać kurzawkę. Epidemia filoksery z 1875 r. pozostawiła winnice praktycznie nietknięte, a ich rola znacznie wzrosła. Rozwój technologiczny z końca XIX w. przyczynił się do znacznej poprawy jakości win w tym regionie. Z początkiem XX w. wina z tych obszarów produkcji stały się powszechnie znane, a ich rynek znacząco zwiększył swój zasięg. Przyczyniło się to do zwiększenia powierzchni winnic.

Stały, nieprzerwany rozwój technologiczny pozwala na stosowanie technologii redukcyjnej i produkcję popularnych obecnie win białych i różowych oraz świeżych win czerwonych, które podkreślają owocowy charakter winogron.

Hasło regionu winiarskiego "A Kunsági Bor a Mindennapok Bora" ("Wino z Kunság to wino na każdy dzień") jest chronione od 2000 r.

Producenci z wyznaczonego obszaru dobierają struktury odmian odpowiednio do potencjału oferowanego przez warunki ekologiczne, świadomie opracowują geograficzne proporcje tradycyjnych i nowych odmian oraz stosują techniki uprawy winorośli i produkcji wina dostosowane do warunków rynkowych.

Wino

2.
Opis win

Wina dojrzewają szybko, mają umiarkowaną zawartość kwasu i łagodny charakter. Wina białe i różowe mają intensywny aromat i bogaty smak. Wina czerwone z tego regionu są zwykle owocowe i lekkie, ich barwa jest mniej głęboka, a ich taniny mniej wyraziste. Wapienno-piaskowa gleba sprawia, że smak win jest mniej mineralny.

Wina z wyselekcjonowanych upraw odznaczają się cechami charakterystycznymi dla odmiany winorośli wykorzystanej do ich produkcji, zrównoważoną kwasowością oraz zawartością alkoholu i cukru.

Wina z późnego zbioru i wina z suszonych winogron mają pełny charakter, a ich wyjątkowość wynika z metody produkcji i leżakowania. Zawierają cukier resztkowy.

Wina lodowe mają pełny charakter, odznaczają się zrównoważonym, słodkim smakiem wynikającym z zawartości cukru resztkowego, kwasowości i alkoholu.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kövidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunság odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunság dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunság cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

Wino musujące

b)
Czynniki ludzkie

Oprócz wymienionych powyżej czynników ludzkich do win musujących "Kunság/Kunsági" mają zastosowanie następujące kryteria:

Produkcja win półmusujących i musujących opiera się na odmianach występujących na obszarze produkcji, które posiadają charakterystyczną kwasowość (np. ezerjó, cserszegi fűszeres).

2.
Opis win

Wina musujące są lekkie, ich aromat jest świeży, a kwasowość - wyrazista.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kövidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunság odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunság dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunság cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

Gazowane wina półmusujące

b)
Czynniki ludzkie

Oprócz wymienionych powyżej czynników ludzkich do win musujących "Kunság/Kunsági" mają zastosowanie następujące kryteria:

Produkcja win półmusujących i musujących opiera się na odmianach występujących na obszarze produkcji, które posiadają charakterystyczną kwasowość (np. ezerjó, cserszegi fűszeres).

2.
Opis win

Gazowane wina półmusujące mają świeży aromat i charakteryzują się lekkością.

3.
Związek między obszarem produkcji, czynnikiem ludzkim a produktem

Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczyste gleby, ma istotny wpływ na cechy win. Cechy te są obecne szczególnie w szybko dojrzewających, najczęściej lżejszych winach o stosunkowo niskiej kwasowości, większej delikatności, szybko rozwijających się kwasów i umiarkowanej zawartości alkoholu w większości roczników.

Wina mają obniżoną zawartość minerałów, co jest charakterystyczne dla gleb piaszczystych. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Środowisko ekologiczne przyczyniło się do rozpowszechnienia na tym obszarze kilku tradycyjnych odmian winorośli (ezerjó, kadarka, kövidinka). Cechy charakterystyczne tych odmian można wzmocnić poprzez wyselekcjonowane uprawy. W niektórych rocznikach winogrona posiadają wyjątkowe wartości. Przejrzałe i suszone winogrona można wykorzystać jako surowiec do produkcji wysokoprocentowych, pełnych win alkoholowych, których jakość dodatkowo wzrasta podczas leżakowania. Wina lekkie i świeże są doskonałym surowcem do produkcji win musujących i gazowanych win półmusujących.

Region winiarski Kunság odgrywa kluczową rolę w sektorze winorośli i wina rolnictwa na Węgrzech - produkowana jest tu niemal połowa krajowych winogron. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny.

W winnicach regionu winiarskiego Kunság dominują rodzime i nowo wyhodowane węgierskie odmiany winorośli.

W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu winiarskiego Kunság cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Przepisy regulujące określenia - mniejsze jednostki geograficzne, o których wzmiankę można umieścić na etykiecie

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

(i) Wskazanie nazw gmin

Nazwy gmin należących do regionu winiarskiego Kunság można wskazać jako mniejsze jednostki geograficzne niż wyznaczony obszar produkcji Kunság, z wyjątkiem nazw gmin Izsák i Monor.

(ii) Wskazanie nazw winnic

Wraz z oznaczeniem wyznaczonego obszaru produkcji "Kunság" i nazwą gminy można wskazać następujące nazwy miejscowości:

- Arany-hegy (w gminie Ceglédbercel),

- Fischer-part (w gminach Cegléd i Ceglédbercel).

(iii) Wskazanie nazw powiatów

Wraz z oznaczeniem wyznaczonego obszaru produkcji "Kunság" można wskazać następujące nazwy powiatów:

- Kecskemét, który według spisu winnic obejmuje winnice należące do obszarów granicznych klas I i II gmin Felsőlajos, Kecskemét, Kerekegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene i Lajosmizse,

- Tiszakürt, który według spisu winnic obejmuje winnice należące do obszarów granicznych klas I i II gmin Cserke-szőlő, Csépa, Nagyrév, Szelevény, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas i Tiszaug.

W przypadku wskazania nazwy powiatu jako mniejszej jednostki geograficznej nie można stosować nazw gmin należących do tego powiatu.

Nazwę mniejszej jednostki geograficznej można podać na etykiecie wyłącznie jeżeli 100 % produktu pochodzi z danej mniejszej jednostki geograficznej.

Przepisy regulujące określenia

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Pozostałe określenia zastrzeżone:

- "Muskotály" [wino muszkatowe] oznacza wino wyprodukowane w co najmniej 85 % ze zbioru przynajmniej jednej z poniższych odmian winorośli: cserszegi fűszeres, irsai olivér, generosa, hamburgi muskotály, nektár, mátrai muskotály, ottonel muskotály lub tramini.

- "Primőr" [wino z rodzaju primeur] oznacza wino butelkowane w roku zbiorów. Można również zastosować synonimiczne określenie "újbor" [młode wino].

Nazwy odmiany arany sárfehér nie wolno umieszczać na etykiecie.

W przypadku win kupażowanych można stosować węgierską pisownię "küvé" i jej synonim "házasítás" (wino kupażowane) lub oryginalną pisownię "cuvée".

Przepisy dotyczące prezentacji

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym.

Opis wymogu:

Wina, wina musujące i gazowane wina półmusujące mogą być butelkowane wyłącznie przez rozlewnie zarejestrowane przez radę wspólnoty winiarskiej regionu winiarskiego Kunság.

Produkcja spoza wyznaczonego obszaru produkcji

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

dopuszczalne w gminach Borota, Csongrád i Hajós.

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/admin/download/7/4d/82000/Kunsag%20°EM_v4_standard.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.190.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/06/2020
Data ogłoszenia: 08/06/2020