(2017/C 321/04)(Dz.U.UE C z dnia 28 września 2017 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 1 w Notach wyjaśniających do Nomenklatury scalonej Unii Europejskiej 2 wprowadza się następujące zmiany:
Na stronie 54 nota wyjaśniająca do podpozycji CN "0805 10 20 Pomarańcze słodkie, świeże" otrzymuje brzmienie:
"0805 10 22 Pomarańcze słodkie, świeże
do
Podpozycje te obejmują wyłącznie pomarańcze z gatunku Citrus sinensis.
0805 10 28
0805 10 22 Pomarańcze pępkowe
Charakterystyczną cechą pomarańczy pępkowych jest wzrost drugiego
owoca na wierzchołku, który nieco wystaje i przypomina pępek ludzki. Są to
słodkie, duże, bezpestkowe pomarańcze, które posiadają bogaty i soczysty
smak.
Podpozycja ta obejmuje odmiany takie, jak »Navel«, »Navels sanguinas«,
»Lane late«, »Navelate«, »Navelina«, »Thomson«, »Washington«.
0805 10 24 Pomarańcze białe
Białe pomarańcze nazywa się również "pomarańczami zwyczajnymi" i są one
często używane do produkcji soków.
Podpozycja ta obejmuje odmiany takie, jak »Salustiana«, »Valencia«,
»Valencia late«, »Delta seedless«, »Midknight« i »Shamouti«.
0805 10 28 Pozostałe
Podpozycja ta obejmuje pomarańcze krwiste lub zabarwione.
Miąższ i sok (a czasami także skórka) krwistych pomarańczy mają
zabarwienie wynikające z obecności antocyjanów.
Krwiste pomarańcze obejmują »Maltaise«, »Moro«, »Sanguinelli«/
»Sanguinello«, »Tarocco«, »Blood ovals«, »Sanguinas redondas«, »Doubles fines«, »Washington sanguines« lub »Improved doubles fines« lub »Large sanguines« i »Portuguese«.".