united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 91/10)

(Dz.U.UE C z dnia 8 marca 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"GINJA DE ÓBIDOS E ALCOBAÇA"

Nr UE: PT-PGI-0005-01143 - 6.8.2013

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa

"Ginja de Óbidos e Alcobaça"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Ginja de Óbidos e Alcobaça" to nazwa owocu kultywaru "Galega", z rodziny Rosaceae (różowatych), podrodziny Prunoideae (śliwowych), rodzaju Prunus (śliwy) i gatunku Prunus cerasus L. (wiśni), pochodzącego z określonego obszaru geograficznego oraz charakteryzującego się zasadniczo czerwonym kolorem, małym rozmiarem, lekko spłaszczonym kształtem, wraz z właściwościami wymienionymi poniżej.

a)
Właściwości chemiczne

Na podstawie analizowanych próbek stwierdzono następującą kwasowość całkowitą i łączną zawartość cukrów:

Parametr Minimalne wartości Maksymalne wartości
Kwasowość całkowita (g/l kwasu jabłkowego) 16 20
Łączna zawartość cukrów (°Bx) 16 20
b)
Właściwości organoleptyczne

Ginja de Óbidos e Alcobaça charakteryzuje się intensywnym zapachem i zrównoważonym, słodko-kwaśnym smakiem, wynikającym z wysokiej zawartości zarówno cukrów, jak i kwasów. Miąższ ma umiarkowaną konsystencję i zwartą strukturę.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Do poszczególnych etapów produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, należy wytwarzanie i zbiór owoców.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa:

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa: Specjalna etykieta produktu Ginja de Óbidos e Alcobaça musi zawierać następujące elementy:
1)
napis Ginja de Óbidos e Alcobaça - Indicação Geográfica Protegida (chronione oznaczenie geograficzne)

lub

Ginja de Óbidos e Alcobaça IGP;

2)
logo Ginja de Óbidos e Alcobaça przedstawione poniżej.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Pod względem administracyjnym obszar geograficzny produkcji odmiany Ginja de Óbidos e Alcobaça obejmuje gminy Óbidos, Alcobaça, Nazaré, Caldas da Rainha, Bombarral, Cadaval oraz sołectwa Juncal, Calvaria de Cima, Pedreiras, Porto de Mós (São João Baptista), Porto de Mós (São Pedro), Serro Ventoso i Arrimal w gminie Porto de Mós.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Obszar, na którym wytwarzane są owoce Ginja de Óbidos e Alcobaça, leży pomiędzy górami Candeeiros a Oceanem Atlantyckim, dzięki czemu występuje tam bardzo specyficzny mikroklimat, typowy dla wyznaczonego obszaru geograficznego. Korzystne warunki glebowe, jak również inne warunki produkcji sprawiają, że odmiana Ginja de Óbidos e Alcobaça charakteryzuje się wysoką jakością organoleptyczną i cechami szczególnymi, określonymi w pkt 3.2, które odróżniają ją od wiśni pozyskiwanych w innych regionach.

Ze względu na bliskość Oceanu Atlantyckiego na obszarze tym temperatury są stałe, przy czym średnia dobowa temperatura to około 15 °C. Średnia roczna suma opadów waha się od 600 mm do 900 mm w górach Candeeiros. Wilgotność powietrza pozostaje pod wpływem bliskości morza oraz przewagi wiatrów z północy i północnego-zachodu. Jej średnia wartość roczna wynosi 80 %.

Nasłonecznienie zależy od wysokości występowania chmur, jednak łagodzący wpływ na nie ma bliskość Morza Śródziemnego. W ciągu roku odnotowuje się średnio od 2 400 do 2 500 godzin ze słońcem.

Na etapie dojrzewania połączenie tych szczególnych warunków (temperatury, wilgotności powietrza, pokrywy chmur i nasłonecznienia), spowodowane bliskością morza i pasm górskich Aire-Candeeiros-Montejunto, biegnących z północy na południe równolegle do oceanu, odpowiada za wyższą zawartość cukru, która jest równoważna kwasowości całkowitej owocu, wyróżniając odmianę Ginja de Óbidos e Alcobaça spośród wiśni produkowanych w innych regionach.

Owoce Ginja de Óbidos e Alcobaça produkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym charakteryzują się zasadniczo czerwoną barwą oraz wysoką zawartością procentową cukru i dużą kwasowością, co nadaje im zrównoważony słodko-kwaśny smak i intensywny zapach, czyli ich podstawowe cechy jako składnika używanego do produkcji zawierających je środków spożywczych.

Produkowane w tym regionie likiery, herbaty i wyroby cukiernicze to środki spożywcze, które swoją reputację zawdzięczają temu, że zawierają owoce Ginja de Óbidos e Alcobaça. Wysoka zawartość cukrów i duża kwasowość tej odmiany nadaje wspomnianym produktom słodko-kwaśny smak, tworząc związek między jakością owocu a ich reputacją.

Zasadnicze znaczenie w produkcji owoców Ginja de Óbidos e Alcobaça ma czynnik ludzki w postaci fachowej wiedzy lokalnych producentów, którzy swoją biegłość zawdzięczają przekazywanej z pokolenia na pokolenie wiedzy empirycznej na temat uprawy odmiany Ginja de Óbidos e Alcobaça.

Jest tak, zwłaszcza jeśli chodzi o określanie, kiedy owoc osiągnął odpowiedni stan dojrzałości (idealną zawartość cukrów i kwasowość), aby go zebrać. Zbiory trwają przez okres 20 dni, gdyż nie wszystkie owoce dochodzą do idealnego stopnia dojrzałości w tym samym czasie.

Najlepszy czas na zbiory określa się wizualnie, głównie przez sprawdzenie, czy owoc jest czerwony na całej swej powierzchni. Lokalni rolnicy potrafią to robić dzięki wieloletniemu doświadczeniu.

Mnisi zakładali swoje gospodarstwa na dobrych gruntach rolnych, które pokrywają się z obszarami obecnej produkcji owoców Ginja de Óbidos e Alcobaça i które pozwoliły im zdominować cały handel komercyjny w regionie.

Bardziej współczesne zapiski również świadczą o reputacji odmiany Ginja de Óbidos e Alcobaça, która jest tematem dni informacyjnych, warsztatów i rozmaitych działań popularyzatorskich. Zarówno prasa regionalna, jak i różne stowarzyszenia branżowe wspominają o odmianie Ginja de Óbidos e Alcobaça jako o owocu wysokiej jakości, o dużym znaczeniu dla regionu.

Wyznaczony obszar geograficzny, na którym uprawia się owoce Ginja de Óbidos e Alcobaça, uchodzi za kolebkę ich produkcji za sprawą historycznych wzmianek potwierdzających jej istnienie oraz wymiernej różnicy w jakości owoców w porównaniu z innymi obszarami.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/doc/CE_Ginja_ObidosAlcobaca.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 08.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący. Zdaniem prawników nowe przepisy mogą wymusić zmiany regulaminów wynagradzania w firmach czy układów zbiorowych.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Od 1 kwietnia zaktualizowana lista leków refundowanych - są nowe terapie

Z początkiem kwietnia na liście refundacyjnej znajdzie się 29 nowych leków, z czego 7 stosowanych w chorobach rzadkich. Znalazły się na niej m.in. terapia dla dzieci od drugiego roku życia chorych na mukowiscydozę i szczepionki dla seniorów na półpaśca i RSV. Ogólnie na liście znajdzie się 10 nowych terapii onkologicznych i 19 z innych kategorii.

Inga Stawicka 01.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2016.91.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 08/03/2016
Data ogłoszenia: 08/03/2016