(2014/C 48/06)
(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
NR WE: TH-PGI-0005-0814-27.05.2010
ChOG (X) ChNP ()
Zbiór i wytwarzanie ziaren w łuskach
Pakowanie i przechowywanie ziaren w łuskach
Suche ziarna w łuskach (zwanych pergaminem) o wilgotności 10-12 % są pakowane w płócienne worki i przechowywane na paletach, w przewiewnym miejscu chronionym przed promieniami słonecznymi.
Produkcja zielonych ziaren
Proces ten składa się z 4 etapów. Endokarp jest oddzielany od suchej łuski, a następnie poddawany działaniu strumienia powietrza w celu oczyszczenia z pozostałych osadów. Zielone ziarna są segregowane według wielkości i ich średnicy oraz według wagi przy użyciu metody grawitacyjnej. W wyniku tego procesu uzyskuje się wysokiej jakości zielone ziarna "Kafae Doi Tung" zwane ziarnami perłowymi (Peaberry), wyjątkowo wykwintnymi (Extra Fancy), wykwintnymi (Fancy), nr 1 (No 1) oraz najwyższej jakości (Prime). Mają niebieskawo-zielony lub szarawozielony kolor i wilgotność 10-12 %.
Produkcja kawy palonej
Zielone ziarna są palone przez doświadczonych palaczy kawy w wysokiej jakości palarkach do kawy. Palenie można przeprowadzić przy różnych barwach, od jasnej, poprzez średnią, po bardzo ciemną. Przed paleniem dużych partii ziaren kawy na początku należy palić małą partię i przeprowadzić próbne degustacje. Każda partia jest poddawana próbnej degustacji po paleniu oraz starannie przeprowadza się proces usuwania dwutlenku węgla, starając się zachować aromat kawy. Zazwyczaj proces palenia trwa około 12-15 minut.
Palone ziarna kawy o różnych rozmiarach i właściwościach są następnie mieszane zgodnie z różnymi formułami.
Palona kawa jest mielona na trzy sposoby: jako kawa gruboziarnista, jako kawa o średniej wielkości ziaren i jako kawa drobnoziarnista.
Dowód pochodzenia
Cały proces produkcji jest kontrolowany i monitorowany poprzez rejestrację plantatorów kawy. Kontrola jest prowadzona przez fundację Mae Fah Luang. Wyżej wspomniany proces produkcji musi być udokumentowany w celu zapewnienia identyfikowalności "Kafae Doi Tung".
Proces produkcji "Kafae Doi Tung" musi być kontrolowany zgodnie z systemem kontroli wewnętrznej zorganizowanym przez fundację Mae Fah Luang, która jest uprawniona do przeprowadzania kontroli procesów produkcji i przechowywania "Kafae Doi Tung" w dowolnym momencie bez uprzedniego powiadamiania.
Plantatorzy, zbieracze kawy, przetwórcy, podmioty pakujące i dystrybutorzy "Kafae Doi Tung", którzy chcą używać oznaczenia geograficznego "Kafae Doi Tung", muszą się zarejestrować w rejestrze prowadzonym przez fundację Mae Fah Luang. Muszą opracować instrukcję użytkownika i złożyć ją do rejestru.
Członkowie powinni zgłaszać wycofanie lub zmiany danych do rejestru fundacji Mae Fah Luang. Jeżeli takie zgłoszenie nie zostanie dokonane, członkostwo zostaje automatycznie utracone.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2014.48.14 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 20/02/2014 |
| Data ogłoszenia: | 20/02/2014 |