Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2011/C 359/12)

(Dz.U.UE C z dnia 9 grudnia 2011 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

grafika (YANCHENG LONG XIA)

NR WE: CN-PGI-0005-0625-16.07.2007

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa:

grafika (Yancheng Long Xia)

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Chiny

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.7: Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

"Yancheng Long Xia" (nazwa naukowa Procambarus Clarkii) to rak z gatunku Astacura zaliczanego do skorupiaków. Jest to rodzaj dzikiego skorupiaka żyjącego na obszarze, na którym zlewają się wody słone i słodkie, czyli w rzece Dulong, w dzielnicy Dafeng miasta Yancheng w Chinach. "Yancheng Long Xia" można sprzedawać wyłącznie w opakowaniu próżniowym, ugotowane i zamrożone. Odłowione z naturalnego środowiska żywe raki gotuje się, a następnie umieszcza się je na plastikowych tackach, pokrywa specjalnym sosem, którego głównymi składnikami są sól i koper włoski, po czym pakuje się próżniowo w szczelne plastikowe torebki, które z kolei umieszcza się w skrzynkach. Waga netto każdej skrzynki wynosi 1 000 g (ilość zupy dostosowana do wymagań konsumentów); standardowe rozmiary to 8-15 sztuk/kg, 16-23 sztuk/kg, 23-28 sztuk/kg. Produkt przechowuje się i przewozi w temperaturze - 18 °C lub niższej.

Podstawowe właściwości odżywcze "Yancheng Long Xia": zawartość białka ≥ 18 %, zawartość tłuszczu ≤ 3 %, witamina A ≥ 2 %. Część jadalna wynosi ≥ 23 %. "Yancheng Long Xia" można spożywać bezpośrednio po rozmrożeniu, którego dokonuje się w sposób naturalny lub w kuchence mikrofalowej.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

Raki, będące surowcem "Yancheng Long Xia", muszą pochodzić z odcinka rzeki Dulong w mieście Yancheng w Chinach. Jest to obszar, na którym zlewają się wody słodkie i słone, położony między dwoma rezerwatami przyrody: "Red-Crowned Crane" (żurawia mandżurskiego) i "Milu Deer" (jelenia milu).

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Raki muszą być odławiane i przetwarzane na wyznaczonym obszarze geograficznym. Na proces przetwarzania składa się sortowanie, mycie, namaczanie, gotowanie, chłodzenie, selekcja, ocena, przyprawianie i mrożenie raków.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Przywiezione w określonym czasie i w ustalonej temperaturze świeże raki poddaje się procesowi ważenia, pakowania próżniowego i szybkiego zamrażania. Kiedy produkt osiągnie wewnętrzną temperaturę - 15 °C lub niższą, pakuje się go do kartonu według określonej wagi, po czym umieszcza się w magazynie chłodniczym, w którym panuje temperatura poniżej - 18 °C. Podczas przetwarzania i pakowania kontroluje się czas i temperaturę, natomiast wymogi dotyczące higieny personelu i materiału opakowaniowego uniemożliwiają rozwój drobnoustrojów, zapewniając bezpieczeństwo produktów.

Na wewnętrzne opakowanie "Yancheng Long Xia" składają się dopuszczone do kontaktu z żywnością plastikowe tacki oraz torebki do pakowania próżniowego. Wszystkie materiały opakowaniowe są wytwarzane przez uprawnione zakłady produkcji opakowań. Każda partia wewnętrznych opakowań z przeznaczeniem do "Yancheng Long Xia" musi zostać przebadana przez dział kontroli jakości w zakładzie produkcyjnym, musi spełniać wymogi dotyczące bezpieczeństwa żywności, a jej zatwierdzenie musi zostać poświadczone stosownym raportem lub zaświadczeniem o dopuszczeniu. Wszystkie torebki czy tacki trafiające do zakładu przetwórstwa "Yancheng Long Xia" muszą zostać uprzednio zakwalifikowane.

Opakowanie zewnętrzne (karton) "Yancheng Long Xia" wykonane jest z papieru. Kartony te wytwarzane są przez uprawnione zakłady produkcji opakowań. Każda partia kartonów głównych z przeznaczeniem do "Yancheng Long Xia" musi zostać przebadana przez dział kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa raków, musi spełniać wymogi dotyczące bezpieczeństwa żywności i muszą jej towarzyszyć raporty lub zaświadczenia o dopuszczeniu. Wszystkie kartony trafiające do zakładu przetwórstwa "Yancheng Long Xia" muszą zostać uprzednio zakwalifikowane.

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na etykiecie znajduje się nazwa produktu (Yancheng Long Xia), oznaczenie geograficzne oraz nazwa zakładu wytwórczego.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar geograficzny dotyczy zarówno miejsca połowu, jak i przetwarzania. "Yancheng Long Xia" poławia się na obszarze, na którym zlewają się wody słodkie i słone, w rzece Dulong. Obejmuje on miasto Yancheng i jego różne powiaty, przez które przepływa rzeka Dulong. Całkowita powierzchnia tego obszaru liczy 11 200 kilometrów kwadratowych. Na danym obszarze wodnym znajduje się Dafeng - pierwsze miasto w Chinach o prawidłowej równowadze ekologicznej, zlokalizowane u wybrzeży Morza Żółtego, a sam obszar położony jest między dwoma rezerwatami przyrody - "Red-Crowned Crane" (żurawia mandżurskiego) i "Milu Deer" (jelenia milu). Są to nadmorskie mokradła, na których woda słodka zlewa się z morską.

5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

Dany obszar rzeki Dulong znajduje się w mieście Yancheng w prowincji Jiangsu, położonej nad Oceanem Spokojnym i posiadającej linię brzegową o długości ponad 110 kilometrów. Na tym obszarze wpływają do morza rzeka Huai He od północy i rzeka Jangcy od południa, łącząc każdego roku dzień po dniu pływy Morza Żółtego. Od tysięcy lat powstaje w tym miejscu szeroka podmokła plaża. Obszar ten słynie z żyznej gleby i obfitości różnych gatunków morskich zwierząt i roślin. Zamieszkuje tam wiele rzadkich gatunków zwierząt i ptactwa, takich jak jelenie milu i żurawie mandżurskie.

Szeroka, płaska plaża oraz zlewające się z mokradłami rzeki tworzą warunki sprzyjające wylęganiu się i dorastaniu raków. Łagodny klimat, czysta woda z zawartością rozpuszczonego tlenu w ilości > 4 mg oraz liczne substancje organiczne kształtują środowisko naturalne, za sprawą którego obszar rzeki Dulong stał się rajem dla raków.

5.2.
Specyfika produktu:

"Yancheng Long Xia" to amfibiotyczne wszystkożerne zwierzę wodne, posiadające cechy odróżniające je od innych gatunków. Mięso z ogona charakteryzuje wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu, natomiast tłuszcz raka (tłuszcz żółty) przypomina w smaku wyborny tłuszcz kraba. Jego amfibiotyczny charakter powoduje, że cechują go znakomite wartości odżywcze (zawartość białka ≥ 18 %, zawartość tłuszczu ≤ 3 %, witamina A ≥ 2 %), łączące składniki występujące zarówno u zwierząt lądowych, jak i wodnych. Do jadalnych części "Yancheng Long Xia" należy mięso z ogona, odnóży oraz żółty tłuszcz zgromadzony w głowie.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Obszar rzeki Dulong znajduje się nieopodal przybrzeżnych mokradeł, w miejscu, w którym zlewają się wody słone i słodkie. Okres bezprzymrozkowy na tym obszarze trwa aż 240 dni. Woda jest czysta i świeża, z zawartością rozpuszczonego tlenu w ilości > 4 mg i odczynem pH wynoszącym od 7,8 do 9, natomiast poziom wody jest stabilny przez cały rok. Obszar obfituje w różne gatunki zwierząt i roślin wodnych, które dostarczają wielu substancji organicznych, sprzyjających wylęganiu się i dorastaniu raków.

Za sprawą tych wszystkich czynników "Yancheng Long Xia" różni się od raków z innych regionów: "Yancheng Long Xia" ma dobre proporcje, cienką skorupę oraz jadalną część wynoszącą ≥ 23 %. Mięso jest stosunkowo bardziej sprężyste i pełniejsze od mięsa innych raków. Raki z innych regionów mają duże głowy i grubą skorupę; jadalna część wynosi u nich ≥ 18 %, natomiast mięso jest bardziej zwiotczałe i pozbawione sprężystości. Woda na obszarze zlewiska słodkich i słonych wód ma odpowiedni stopień zasolenia i zasadowości. Połączenie amfibiotycznego charakteru raków ze szczególnym środowiskiem naturalnym powoduje, że charakteryzują się one niepowtarzalną zawartością substancji odżywczych oraz smakiem i zapachem typowym zarówno dla krewetek i krabów słodkowodnych, jak i dla produktów akwakultury morskiej, rzadko jednak spotykanym u innych gatunków raków.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2011.359.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 09/12/2011
Data ogłoszenia: 09/12/2011