Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej Somerset Cider Brandy.

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ SOMERSET CIDER BRANDY

(2009/C 242/05)

(Dz.U.UE C z dnia 9 października 2009 r.)

WPROWADZENIE

Przed dniem 26 maja 2008 r. Zjednoczone Królestwo złożyło wniosek o rejestrację "Somerset Cider Brandy" jako oznaczenia geograficznego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89.

Zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Komisja sprawdza zgodność wniosku z tym rozporządzeniem w terminie 12 miesięcy od daty złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 1.

Wniosek został pod tym kątem sprawdzony i zgodnie z art. 17 ust. 6 służby Komisji poinformowały na 96. posiedzeniu Komitetu ds. Napojów Spirytusowych w dniu 8 czerwca 2009 r., że wniosek spełnia wymogi rozporządzenia.

Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej zostają zatem opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, seria C.

Zgodnie z art. 17 ust. 7 osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes może w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji dokumentacji technicznej zgłosić zastrzeżenia do umieszczenia oznaczenia geograficznego w załączniku III ze względu na niespełnienie warunków przewidzianych tym rozporządzeniem. Zastrzeżenie, które musi być należycie uzasadnione, składa się do Komisji w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej lub z załączonym tłumaczeniem na jeden z tych języków.

PODSTAWOWE SPECYFIKACJE DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ DOTYCZĄCEJ SOMERSET CIDER BRANDY

Nazwa i kategoria napoju spirytusowego w tym oznaczenie geograficzne:

Nazwa: Somerset Cider Brandy.

Kategoria napoju spirytusowego: Okowita z cydru (kategoria 10 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008).

Opis Somerset Cider Brandy: Wytwarzana z destylowanego cydru.

Podstawowe właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne:

Specyfikacja produktu: Minimalna obj. alk.: 40 % obj.

Wygląd: Barwa złota do ciemno miodowo-żółtej, produkt klarowny.

Zapach: Delikatny zapach karmelizowanych jabłek z nutami dojrzałych suszonych owoców, miodu i przypraw.

Profil smakowy: Karmelizowane jabłka, suszone owoce, kwaśny smak równoważony nutą wanilii, delikatne odczucie dla podniebienia, delikatny posmak alkoholu.

Dopuszczalne barwniki: Brak.

Specyfikacja substancji lotnych: Zawartość substancji lotnych musi wynosić co najmniej 200 g na hektolitr 100 % alkoholu.

Woda: Woda nie jest dodawana, z wyjątkiem końcowej redukcji przed butelkowaniem, kiedy używa się wody destylowanej.

Maksymalna obj. alk. po destylacji: 72 % obj. alk.

Minimalna obj. alk.: 65 % obj. alk.

Określenie danego obszaru geograficznego:

Hrabstwo Somerset w Anglii.

Metoda otrzymywania napoju spirytusowego:

Cydr do destylacji otrzymuje się z fermentacji świeżego soku wyciskanego z ponad 100 uznanych tradycyjnych odmian jabłek uprawianych w hrabstwie Somerset.

Jakiekolwiek dodatki są zabronione i nie prowadzi się szaptalizacji.

Fermentację inicjuje się dodając kultury drożdżowe, co daje cydr charakterystyczny dla tego regionu. Okowitę z cydru otrzymuje się w wyniku podwójnej destylacji tego cydru i dojrzewania w drewnianych beczkach.

Autentyczne i niezmienne metody lokalne:

– dojrzewanie w beczkach dębowych przez co najmniej 3 lata,

– okres leżakowania: co najmniej 3 lata,

– metoda leżakowania: beczki dębowe. Drewno dębowe może pochodzić z lasów w regionach Limousin i Allier we Francji, można stosować również beczki z białego dębu amerykańskiego, w których wcześniej przechowywano sherry lub port.

Tradycyjne odmiany jabłek do wytwarzania cydru można określić jako kwaśne, gorzko-kwaśne, słodko-gorzkie i słodkie. Cydr stanowiący materiał wyjściowy należy wytłaczać z co najmniej 20 odmian jabłek.

Odmiany jabłek na cydr wykorzystywany do destylacji są uprawiane bez użycia nawozów azotowych na żadnym z etapów cyklu uprawy. Wydajność nie może przekraczać 25 ton na hektar.

Odmiany jabłek do produkcji cydru uprawiano w tym regionie już przed 1678 r. Grupa ponad 100 odmian obejmuje:

– Harry Masters Jersey,

– Stoke Red,

– Brown Snout,

– Kingston Black,

– Dabinett,

– Harry Masters,

– Yarlington Mill,

– Stembridge Jersey, oraz

– Tremlett.

Rodzaj beczek: dębowe.

Wielkość beczek: do 700 l.

Rodzaj aparatury destylacyjnej: Aparaty destylacyjne składające się z kolumny i garnka destylacyjnego o wydajności mniejszej niż 100 hektolitrów na 24 h.

Szczegółowe informacje wskazujące związek ze środowiskiem geograficznym lub pochodzeniem geograficznym:

Okowitę z cydru wytwarzano w Somerset od około 300 lat. Połączenie warunków glebowych i klimatycznych w hrabstwie Somerset wraz z tradycyjnymi odmianami uprawianymi w większości sadów hrabstwa Somerset z przeznaczeniem na produkcję cydru daje efekt w postaci wysokiej jakości napoju spirytusowego cieszącego się uznaniem całego sektora produkcji cydru w Wielkiej Brytanii. To właśnie te czynniki powodują, że Somerset Cider Brandy posiada wyjątkowe cechy.

Somerset Cider Brandy produkuje się w Somerset z tradycyjnych odmian jabłek uprawianych w tym hrabstwie.

Okowita z cydru dojrzewa w beczkach w zamkniętych składach w hrabstwie Somerset.

Wymogi ustanowione przez Wspólnotę lub przepisy krajowe lub regionalne:

Brak, z wyjątkiem przepisów ogólnych załącznika II pkt 10 do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 dotyczących okowity z cydru.

Wnioskodawca:

Nazwa wnioskodawcy: The Association of Somerset Cider Brandy Producers

Adres:

c/o The Somerset Cider Brandy Company Limited

Burrow Hill

Kingsbury Episcopi

Martock

Somerset

TA12 6BU

UNITED KINGDOM

Informacje dodatkowe:

Historia:

Jabłka uprawiano w Wielkiej Brytanii przynajmniej od czasów średniowiecza, tj. od około 600-700 lat. Pierwsze pisemne świadectwa na temat okowity z cydru są datowane na 1678 r., gdy terminu "okowita z cydru" użyto w dziele "Treatise of Cider" autorstwa J. Woolridge'a. Termin "okowita z cydru" jest w stałym użyciu od 1678 r. Wszystkie książki dotyczące produkcji cydru i jabłek w Anglii wydane w ciągu ostatnich trzystu lat zawierają opisy procesu destylacji alkoholu z jabłek.

Termin "okowita z cydru" posiada swoją definicję w prawodawstwie WE (bezpośrednio stosowanym w Zjednoczonym Królestwie) od 25 lat. Termin ten definiuje odrębny produkt leżakujący w beczkach i wytwarzany w Zjednoczonym Królestwie, destylowany z cydru otrzymywanego w wyniku fermentacji tradycyjnych odmian jabłek stosowanych do produkcji cydru.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.242.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Podstawowe specyfikacje dokumentacji technicznej dotyczącej Somerset Cider Brandy.
Data aktu: 09/10/2009
Data ogłoszenia: 09/10/2009