Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 152/08)

(Dz.U.UE C z dnia 6 lipca 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu w odniesieniu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"ACETO BALSAMICO DI MODENA"

Nr WE: IT/PGI/005/0430/18.11.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze zestawienie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone wyłącznie do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali

Adres: Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Telefon: (39) 06.481 99 68

Faks: (39) 06 42 01 31 26

e-mail: qualita@politicheagricole.it

2. Grupa:

Nazwa: Consorzio Aceto Balsamico di Modena Soc. Coop. a r.l - Consorzio Produzione Certificata Aceto Balsamico Modenese - Comitato Produttori Indipendenti Aceto Balsamico di Modena

Adres: c/o C.C.I.A.A.

Via Ganaceto, 134

I-41100 Modena

Telefon: -

Faks: -

e-mail: -

Skład: Producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.8 - Inne produkty załącznika I - Ocet

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1 Nazwa: "Aceto Balsamico di Modena"

4.2 Opis:

Dane analityczne:

– Gęstość w temperaturze 20 °C nie mniejsza niż 1,06 dla produktu rafinowanego;

– O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % objętości;

– Minimalna całkowita kwasowość 6 %;

– Maksymalna całkowita zawartość bezwodnika siarkowego 100 mg/l;

– Popiół: minimum 2,5 na tysiąc;

– Minimalny suchy ekstrakt netto 30 g/l;

– Cukry redukujące: mminimum 110 g/l;

Właściwości organoleptyczne:

– Klarowność: klarowny i jasny;

– Kolor: ciemnobrązowy;

– Zapach: trwały, delikatny i lekko kwaśny z możliwą nutą drewna;

– Smak: słodko-kwaśny, harmonijny.

4.3 Obszar geograficzny: Produkcja "Aceto Balsamico di Modena" musi odbywać się w granicach administracyjnych prowincji Modena i Reggio Emilia.

4.4 Dowód pochodzenia: Wszystkie etapy produkcji są kontrolowane przez organ kontrolny zgodnie z postanowieniami ustalonymi w programie kontroli, który przewiduje sporządzanie dokumentacji dla każdego produktu wchodzącego do zakładu i opuszczającego go. W ten sposób, oraz dzięki wpisaniu danych katastralnych dotyczących gruntów uprawnych winogron, hodowców winorośli, producentów moszczu, przetwórców i podmiotów pakujących do wykazu prowadzonego przez organ kontrolny, a także dzięki zadeklarowaniu we właściwym czasie ilości wyprodukowanych, opakowanych i etykietowanych, gwarantuje się możliwość odtworzenia historii produktu. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wymienione w poszczególnych rejestrach podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny, zgodnie z opisem produktu i odpowiednim planem kontroli.

4.5 Metoda produkcji: "Aceto Balsamico di Modena" otrzymuje się z moszczu winogronowego, częściowo sfermentowanego i/lub ugotowanego, i/lub skoncentrowanego przez dodanie pewnej ilości octu dojrzewającego co najmniej 10 lat oraz z dodatkiem co najmniej 10 % octu otrzymanego w wyniku zakwaszenia czystego wina. Zawartość moszczu winogronowego, gotowanego i/lub skoncentrowanego nie może być mniejsza niż 20 % masy wysłanej do przetworzenia. Koncentrację zwiększa się do momentu, gdy masa początkowa moszczu osiągnie gęstość nie mniejszą niż 1,240 w temperaturze 20 ° C.

W celu zagwarantowania uzyskania przez "Aceto Balsamico di Modena" właściwości, o których mowa w art. 2, konieczne jest, aby moszcz był pozyskiwany z następujących odmian winorośli: Lambruschi, Sangiovese, Trebbiani, Albana, Ancellotta, Fortana, Montuni oraz posiadał następujące właściwości:

– minimalna całkowita kwasowość: 8 g/kg (wyłącznie dla moszczu gotowanego i skoncentrowanego)

– minimalny suchy ekstrakt netto: 55 g/kg (wyłącznie dla moszczu gotowanego i skoncentrowanego)

W celu ustabilizowania koloru dozwolone jest dodanie karmelu, maksymalnie do 2 % objętości produktu końcowego. Nie jest dozwolone dodawanie jakichkolwiek innych substancji. Przy produkcji "Aceto Balsamico di Modena" należy przestrzegać tradycyjnej metody zakwaszania z użyciem wyselekcjonowanych kolonii bakterii, lub też używać metody powolnego zakwaszania na powierzchni z użyciem wiórów drewna, po którym następuje rafinacja. W każdym przypadku, zakwaszanie i rafinacja odbywa się w pojemnikach z drewna wysokiej jakości, takiego jak dąb bezszypułkowy, kasztan, dąb, morwa i jałowiec, przez okres co najmniej 60 dni, licząc od daty zebrania surowców gotowych do przetworzenia. Pojemniki, w których "Aceto Balsamico di Modena" udostępniany jest do bezpośredniej konsumpcji, muszą być ze szkła, drewna, ceramiki lub terakoty o następującej objętości: 0,250 l; 0,500 l; 0,750 l; 1 l; 2 l; 3 l; 5 l; oraz w torebkach o maksymalnej objętości 25 ml wykonanych z plastiku lub materiałów kompozytowych, na których zamieszcza się takie same napisy jak na etykietach butelkowych. Etapy produkcji, które muszą mieć miejsce w strefie geograficznej pochodzenia, to zebranie surowców, przetworzenie, rafinacja i/lub dojrzewanie w drewnianych pojemnikach.

4.6. Związek: Reputacja, jaką cieszy się "Aceto Balsamico di Modena", zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym, jest rzeczą znaną i szeroko udokumentowaną poprzez częste zastosowanie w różnych przepisach, stałe wzmiankowanie w Internecie, prasie i mediach. Reputacja ta pomaga konsumentowi rozpoznać natychmiast niepowtarzalność i autentyczność przedmiotowego produktu.

"Aceto Balsamico di Modena" reprezentuje od lat kulturę i historię Modeny, a reputacja, jaką cieszy się na całym świecie, jest niezaprzeczalna. Jego obecność jest ściśle związana z wiedzą, tradycjami i umiejętnościami społeczności, która stworzyła wyjątkowy i charakterystyczny produkt lokalny. "Aceto Balsamico di Modena" stał się elementem życia społecznego i ekonomicznego tego obszaru, stanowiąc źródło dochodu dla różnych podmiotów i integralną część tradycji kulinarnej, zważywszy na rolę jaką pełni w niezliczonych przepisach regionalnych. Od wielu lat odbywają się w regionie, wywodzące się z zakorzenionej już tradycji, specjalne festyny i imprezy, w których biorą udział lokalni producenci, korzystający także przy tej okazji z możliwości porównania produktów. Jako szczególny i wyjątkowy produkt, "Aceto Balsamico di Modena", zyskał na przestrzeni lat reputację i uznanie na całym świecie, a konsumenci doskonale kojarzą "zasługi" produktu z jakością kuchni dwóch prowincji regionu Emilia-Romania.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: CSQA Certificazioni srl

Adres: Via S. Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Telefon: (39) 0445 31 30 11

Faks: (39) 0445 31 30 70

e-mail: csqa@csqa.it

4.8 Etykietowanie: Nazwie "Aceto Balsamico di Modena" musi towarzyszyć na opakowaniach określenie "Indicazione Geografica Protetta" (chronione oznaczenie geograficzne), pisane w całości lub skrótem, w języku włoskim i/lub w języku kraju przeznaczenia. Dozwolone jest jedynie użycie określenia "invecchiato" ("dojrzały") bez jakichkolwiek innych dodatkowych określeń, pod warunkiem że dojrzewanie odbywało się przez okres nie krótszy niż 3 lata w beczkach, baryłkach lub innych drewnianych pojemnikach.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.152.18

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 06/07/2007
Data ogłoszenia: 06/07/2007