Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 204/06)

(Dz.U.UE C z dnia 26 sierpnia 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie powinny wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i 17 ust. 2

"POMME DU LIMOUSIN"

Nr WE: FR/PDO/005/0442/29.11.2004

CHNP ( X ) CHOG ( )

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony, mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe, o których mowa w pkt 1, lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue d'Anjou - F-75008 Paris

Telefon: (33-1) 53 89 80 00

Faks: (33-1) 42 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Syndicat de défense de la Pomme du Limousin

Adres: Le Bois Redon - F-19230 Pompadour

Telefon: (33-5) 55 73 31 51

Faks: (33-5) 55 98 54 42

E-mail: pommelimousin@wanadoo.fr

Skład: producenci/przetwórcy ( X ) inny ( )

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Świeże owoce

4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa: "Pomme du Limousin"

4.2 Opis: "Pomme du Limousin" jest świeżym jabłkiem o następujących cechach:

– kształ lekko podłużny, zagłębienie szypułkowe i kielichowe dobrze widoczne,

– wielkość co najmniej 65 mm,

– miąższ biały i jędrny, struktura chrupiąca, soczysta i pozbawiona mącznej konsystencji,

– zadawalająca równowaga słodyczy i kwaśności.

Jabłka te otrzymuje się z odmiany "Golden delicious".

Wskaźnik refraktometryczny "Pomme du Limousin" równy jest przynajmniej 12,5 % Brixa, jędrność równa jest przynajmniej 5 Kg/cm2, kwasowość na poziomie przynajmniej 3,7 g/l kwasu jabłkowego.

Chodzi o jabłko należące do kategorii handlowych Extra i 1, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. lub należące do kategorii handlowej 2, jedynie z powodu stopnia żółknienia.

"Pomme du Limousin" ma kolor biało-zielony i może mieć różowawy odcień.

Każdy produkt otrzymany z tego jabłka (sok, kompot) może ubiegać się o CHNP "Pomme du Limousin".

4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny, na którym produkuje się, selekcjonuje i przechowuje jabłka składa się ze 100 gmin należących do departamentów Corrèze, Creuse, Dordogne i Haute-Vienne.

Szczegółowy wykaz gmin znajduje się w opisie.

4.4 Dowód pochodzenia: Każdy podmiot składa w INAO deklarację przydatności.

Dokumentacja umożliwia kontrolę produktu od zasadzenia owoców do ich wysyłki.

Od momentu zbioru, zebrane jabłka przechowuje się w Unité Homogène de Production (UHP), jednostce określonej w opisie produktu; są one przedmiotem identyfikacji. Pod koniec zbioru, każdy producent wysyła do INAO zestawienie podsumowujące.

Podmioty składujące/pakujące jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" muszą uaktualniać rejestry umożliwiające identyfikację pochodzenia i przeznaczenia jabłek, jak również ilości wykorzystanych i wprowadzonych do obrotu jabłek.

Jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" są przedmiotem identyfikacji podczas pakowania poprzez umieszczenie naklejki indywidualnej.

Jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" podlegają wyrywkowym badaniom analitycznym i organoleptycznym kontrolującym, czy jabłka mają rzeczywiście właściwości określone w pkt 4.2.

4.5 Metoda produkcji:

Rodzaj odmiany:

Jabłka, o których mowa, pochodzą z odmiany "Golden delicious" lub z jednego ze szczepów zatwierdzonych w ramach CHNP (właściwości standardowe lub podobne do rodzaju "Golden delicious").

Podkładki i szczepy muszą uzyskać certyfikat.

Techniki upraw:

Wydajność agronomiczna wynosi maksymalnie 58 ton na hektar. Jakiekolwiek przekroczenie tego plonu prowadzi do utraty możliwości korzystania z CHNP w odniesieniu do całej produkcji UHP, o którym mowa.

Gęstość:

Ilość jabłoni zasadzonych na jednym hektarze powinna wynosić między 1 000 a 3 000 drzew na jednym hektarze.

Zezwala się na obecność odmian zapylających, ale owoce tych drzew nie mogą podlegać CHNP.

Przycinanie:

Jabłonie przycina się przynajmniej co dwa lata, począwszy od trzeciego roku życia zgodnie z rodzajem osi centralnej. Metody przycinania polegają z jednej strony na przycięciu owocowych gałęzi, i z drugiej strony, na usunięciu konarów znajdujących się pod gałęziami i/lub niedostatecznie nasłonecznionych.

Podlewanie:

Zezwala się jedynie na podlewanie miejscowe lub system mikropodlewania, z zastrzeżeniem ustanowienia mechanizmu umożliwiającego nadzór dostaw wody.

Zabrania się nawożenia przy podlewaniu.

Zabrania się podlewania po dniu 31 sierpnia i najpóźniej w okresie 15 dni poprzedzających zbiór.

Zabiegi fitosanitarne:

Zabrania się dezynfekcji chemicznej przed wysadzaniem.

Producenci uaktualniają opis uprawy, w którym znajdują się wszystkie działania przeprowadzone przez każdą jednostkę UHP.

Zbiór:

Data rozpoczęcia zbioru ustalana jest na mocy zarządzenia prefekta na wniosek służb Krajowego Instytutu ds. Nazw Pochodzenia (INAO).

Zbiór jabłek odbywa się ręcznie.

Po zebraniu owoce nie mogą w żadnym wypadku podlegać zabiegom fitosanitarnym.

Przechowywanie jabłek:

Po zbiorze jabłka są obowiązkowo przechowywane w zimnej temperaturze w celu zachowania ich właściwości jędrności, struktury i soczystości.

Od dnia 15 grudnia przechowywane jabłka muszą pochodzić z kontrolowanej komory ciśnieniowej. Komory te muszą być szczelne i wyposażone w urządzenia rejestracji, kontroli temperatury, dwutlenku węgla i tlenu.

Pakowanie:

Pakowanie jabłek odbywa się w obszarze geograficznym określonym w pkt 4.3; jabłka pakuje się do czystych opakowań zachowujących właściwości owoców i ich jakość.

W związku z tym zakazuje się jednostkowych opakowań większych niż 20 kg, jak również opakowań plastikowych i papierowych.

Po upływie daty wyznaczonej w zależności od koloru jabłek, która waha się między 1 czerwca a 1 sierpnia, jabłka nie mogą być wprowadzane do obrotu jako CHNP.

4.6 Związek: Obszar produkcji "Pomme du Limousin" obejmuje płaskowyże Haut-Limousin stanowiące pierwsze zbocza Masywu Centralnego, między Owernią a Basenem Akwitańskim. Ta jednostka geograficzna i geologiczna rozciąga się na części regionów administracyjnych Limousin i Aquitaine, na departamenty Corrèze, Creuse, Dordogne i Haute-Vienne.

Gleby, położone na krystalicznym szelfie, są jednocześnie lekkie i głębokie ze zdolnością do zatrzymywania wody.

Ponadto na tym obszarze panuje klimat oceaniczny wilgotny, charakteryzujący się obfitymi, ale nie nadmiernymi opadami i umiarkowanymi temperaturami. Średnia temperatura, powyżej 9°C, wyznacza granicę fizjologiczną uprawy jabłoni i może być bezpośrednio powiązana ze współczynnikiem amplitudy termicznej dzień/noc, który jest decydujący w okresie wrzesień - październik. Przemienność zimnych nocy oraz ciepłych i słonecznych dni wspiera powstawanie substancji aromatycznych, jak również pigmentację skórki na barwę różową, będące wynikiem działania antocyjanów.

Oprócz tych elementów ważna jest wysokość: na wysokości między 300 a 500 m panują najlepsze warunki do uprawy jabłoni. Rzeczywiście istnieje związek między właściwościami smakowymi jabłka a wysokością, która powoduje złagodzenie najwyższych temperatur, często odpowiedzialnych za opóźnienie rozwoju substancji aromatycznych i barwników antocyjanowych. "Golden delicious" uprawiane na dużych wysokościach mają kształt podłużny są jędrniejsze i słodsze.

Na fali sukcesu jabłek "Pomme du Limousin", również sprzedawanych za granicą, doszło do zjednoczenia całego sektora w celu promowania oryginalności tego produktu za pomocą wielu inicjatyw, takich jak: utworzenie szlaku "Route de la Pomme du Limousin", organizacja imprez turystycznych, kulturalnych i sportowych związanymi z CHNP, praca rzemieślników i szefów kuchni w celu opracowania specjalnych jadłospisów podkreślających właściwości smakowe tego produktu.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine

Adres: 51, rue d'Anjou - F-75008 Paris

Telefon: (33-1) 53 89 80 00

Faks: (33-1) 42 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

4.8 Etykietowanie: Każde jabłko identyfikuje się poprzez umieszczenie naklejki, na której znajduje się:

– oznaczenie "AOC", którego czcionka musi być przynajmniej tej samej wielkości, co czcionka innych oznaczeń;

– nazwa "Pomme du Limousin", której czcionka musi być przynajmniej równa połowie czcionki oznaczenia "AOC".

Ponadto każde opakowanie jednostkowe zawiera:

– nazwę "Pomme du Limousin" zapisaną czcionką o wielkości przynajmniej równej największej czcionce znajdującej się na etykiecie;

– oznaczenie "AOC" lub "chroniona nazwa pochodzenia".

Jeżeli na etykiecie znajduje się niezależnie od adresu nazwa zakładu pakującego lub marki, nazwa pochodzenia zostaje powtórzona między słowami "appellation" i "contrôlée".

Poza etykietą, wszystkie dokumenty towarzyszące oraz faktury muszą zawierać oznaczenie "chronionej nazwy pochodzenia" lub "AOC."

4.9 Krajowe wymogi ustawodawcze: -

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B - 1049 Bruksela.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2006.204.26

Rodzaj: Informacja
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 26/08/2006
Data ogłoszenia: 26/08/2006