Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2006/C 204/06)
(Dz.U.UE C z dnia 26 sierpnia 2006 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie powinny wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i 17 ust. 2
"POMME DU LIMOUSIN"
Nr WE: FR/PDO/005/0442/29.11.2004
CHNP ( X ) CHOG ( )
Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony, mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe, o których mowa w pkt 1, lub przez służby Komisji Europejskiej(1).
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine
Adres: 51, rue d'Anjou - F-75008 Paris
Telefon: (33-1) 53 89 80 00
Faks: (33-1) 42 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Syndicat de défense de la Pomme du Limousin
Adres: Le Bois Redon - F-19230 Pompadour
Telefon: (33-5) 55 73 31 51
Faks: (33-5) 55 98 54 42
E-mail: pommelimousin@wanadoo.fr
Skład: producenci/przetwórcy ( X ) inny ( )
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6 - Świeże owoce
4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)
4.1 Nazwa: "Pomme du Limousin"
4.2 Opis: "Pomme du Limousin" jest świeżym jabłkiem o następujących cechach:
– kształ lekko podłużny, zagłębienie szypułkowe i kielichowe dobrze widoczne,
– wielkość co najmniej 65 mm,
– miąższ biały i jędrny, struktura chrupiąca, soczysta i pozbawiona mącznej konsystencji,
– zadawalająca równowaga słodyczy i kwaśności.
Jabłka te otrzymuje się z odmiany "Golden delicious".
Wskaźnik refraktometryczny "Pomme du Limousin" równy jest przynajmniej 12,5 % Brixa, jędrność równa jest przynajmniej 5 Kg/cm2, kwasowość na poziomie przynajmniej 3,7 g/l kwasu jabłkowego.
Chodzi o jabłko należące do kategorii handlowych Extra i 1, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. lub należące do kategorii handlowej 2, jedynie z powodu stopnia żółknienia.
"Pomme du Limousin" ma kolor biało-zielony i może mieć różowawy odcień.
Każdy produkt otrzymany z tego jabłka (sok, kompot) może ubiegać się o CHNP "Pomme du Limousin".
4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny, na którym produkuje się, selekcjonuje i przechowuje jabłka składa się ze 100 gmin należących do departamentów Corrèze, Creuse, Dordogne i Haute-Vienne.
Szczegółowy wykaz gmin znajduje się w opisie.
4.4 Dowód pochodzenia: Każdy podmiot składa w INAO deklarację przydatności.
Dokumentacja umożliwia kontrolę produktu od zasadzenia owoców do ich wysyłki.
Od momentu zbioru, zebrane jabłka przechowuje się w Unité Homogène de Production (UHP), jednostce określonej w opisie produktu; są one przedmiotem identyfikacji. Pod koniec zbioru, każdy producent wysyła do INAO zestawienie podsumowujące.
Podmioty składujące/pakujące jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" muszą uaktualniać rejestry umożliwiające identyfikację pochodzenia i przeznaczenia jabłek, jak również ilości wykorzystanych i wprowadzonych do obrotu jabłek.
Jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" są przedmiotem identyfikacji podczas pakowania poprzez umieszczenie naklejki indywidualnej.
Jabłka objęte CHNP "Pomme du Limousin" podlegają wyrywkowym badaniom analitycznym i organoleptycznym kontrolującym, czy jabłka mają rzeczywiście właściwości określone w pkt 4.2.
4.5 Metoda produkcji:
Rodzaj odmiany:
Jabłka, o których mowa, pochodzą z odmiany "Golden delicious" lub z jednego ze szczepów zatwierdzonych w ramach CHNP (właściwości standardowe lub podobne do rodzaju "Golden delicious").
Podkładki i szczepy muszą uzyskać certyfikat.
Techniki upraw:
Wydajność agronomiczna wynosi maksymalnie 58 ton na hektar. Jakiekolwiek przekroczenie tego plonu prowadzi do utraty możliwości korzystania z CHNP w odniesieniu do całej produkcji UHP, o którym mowa.
Gęstość:
Ilość jabłoni zasadzonych na jednym hektarze powinna wynosić między 1 000 a 3 000 drzew na jednym hektarze.
Zezwala się na obecność odmian zapylających, ale owoce tych drzew nie mogą podlegać CHNP.
Przycinanie:
Jabłonie przycina się przynajmniej co dwa lata, począwszy od trzeciego roku życia zgodnie z rodzajem osi centralnej. Metody przycinania polegają z jednej strony na przycięciu owocowych gałęzi, i z drugiej strony, na usunięciu konarów znajdujących się pod gałęziami i/lub niedostatecznie nasłonecznionych.
Podlewanie:
Zezwala się jedynie na podlewanie miejscowe lub system mikropodlewania, z zastrzeżeniem ustanowienia mechanizmu umożliwiającego nadzór dostaw wody.
Zabrania się nawożenia przy podlewaniu.
Zabrania się podlewania po dniu 31 sierpnia i najpóźniej w okresie 15 dni poprzedzających zbiór.
Zabiegi fitosanitarne:
Zabrania się dezynfekcji chemicznej przed wysadzaniem.
Producenci uaktualniają opis uprawy, w którym znajdują się wszystkie działania przeprowadzone przez każdą jednostkę UHP.
Zbiór:
Data rozpoczęcia zbioru ustalana jest na mocy zarządzenia prefekta na wniosek służb Krajowego Instytutu ds. Nazw Pochodzenia (INAO).
Zbiór jabłek odbywa się ręcznie.
Po zebraniu owoce nie mogą w żadnym wypadku podlegać zabiegom fitosanitarnym.
Przechowywanie jabłek:
Po zbiorze jabłka są obowiązkowo przechowywane w zimnej temperaturze w celu zachowania ich właściwości jędrności, struktury i soczystości.
Od dnia 15 grudnia przechowywane jabłka muszą pochodzić z kontrolowanej komory ciśnieniowej. Komory te muszą być szczelne i wyposażone w urządzenia rejestracji, kontroli temperatury, dwutlenku węgla i tlenu.
Pakowanie:
Pakowanie jabłek odbywa się w obszarze geograficznym określonym w pkt 4.3; jabłka pakuje się do czystych opakowań zachowujących właściwości owoców i ich jakość.
W związku z tym zakazuje się jednostkowych opakowań większych niż 20 kg, jak również opakowań plastikowych i papierowych.
Po upływie daty wyznaczonej w zależności od koloru jabłek, która waha się między 1 czerwca a 1 sierpnia, jabłka nie mogą być wprowadzane do obrotu jako CHNP.
4.6 Związek: Obszar produkcji "Pomme du Limousin" obejmuje płaskowyże Haut-Limousin stanowiące pierwsze zbocza Masywu Centralnego, między Owernią a Basenem Akwitańskim. Ta jednostka geograficzna i geologiczna rozciąga się na części regionów administracyjnych Limousin i Aquitaine, na departamenty Corrèze, Creuse, Dordogne i Haute-Vienne.
Gleby, położone na krystalicznym szelfie, są jednocześnie lekkie i głębokie ze zdolnością do zatrzymywania wody.
Ponadto na tym obszarze panuje klimat oceaniczny wilgotny, charakteryzujący się obfitymi, ale nie nadmiernymi opadami i umiarkowanymi temperaturami. Średnia temperatura, powyżej 9°C, wyznacza granicę fizjologiczną uprawy jabłoni i może być bezpośrednio powiązana ze współczynnikiem amplitudy termicznej dzień/noc, który jest decydujący w okresie wrzesień - październik. Przemienność zimnych nocy oraz ciepłych i słonecznych dni wspiera powstawanie substancji aromatycznych, jak również pigmentację skórki na barwę różową, będące wynikiem działania antocyjanów.
Oprócz tych elementów ważna jest wysokość: na wysokości między 300 a 500 m panują najlepsze warunki do uprawy jabłoni. Rzeczywiście istnieje związek między właściwościami smakowymi jabłka a wysokością, która powoduje złagodzenie najwyższych temperatur, często odpowiedzialnych za opóźnienie rozwoju substancji aromatycznych i barwników antocyjanowych. "Golden delicious" uprawiane na dużych wysokościach mają kształt podłużny są jędrniejsze i słodsze.
Na fali sukcesu jabłek "Pomme du Limousin", również sprzedawanych za granicą, doszło do zjednoczenia całego sektora w celu promowania oryginalności tego produktu za pomocą wielu inicjatyw, takich jak: utworzenie szlaku "Route de la Pomme du Limousin", organizacja imprez turystycznych, kulturalnych i sportowych związanymi z CHNP, praca rzemieślników i szefów kuchni w celu opracowania specjalnych jadłospisów podkreślających właściwości smakowe tego produktu.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine
Adres: 51, rue d'Anjou - F-75008 Paris
Telefon: (33-1) 53 89 80 00
Faks: (33-1) 42 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
4.8 Etykietowanie: Każde jabłko identyfikuje się poprzez umieszczenie naklejki, na której znajduje się:
– oznaczenie "AOC", którego czcionka musi być przynajmniej tej samej wielkości, co czcionka innych oznaczeń;
– nazwa "Pomme du Limousin", której czcionka musi być przynajmniej równa połowie czcionki oznaczenia "AOC".
Ponadto każde opakowanie jednostkowe zawiera:
– nazwę "Pomme du Limousin" zapisaną czcionką o wielkości przynajmniej równej największej czcionce znajdującej się na etykiecie;
– oznaczenie "AOC" lub "chroniona nazwa pochodzenia".
Jeżeli na etykiecie znajduje się niezależnie od adresu nazwa zakładu pakującego lub marki, nazwa pochodzenia zostaje powtórzona między słowami "appellation" i "contrôlée".
Poza etykietą, wszystkie dokumenty towarzyszące oraz faktury muszą zawierać oznaczenie "chronionej nazwy pochodzenia" lub "AOC."
4.9 Krajowe wymogi ustawodawcze: -
______
(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B - 1049 Bruksela.