Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego2)

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1)
cukru przemysłowego,
2)
cukru (cukru białego),
3)
cukru ekstra białego (cukru rafinowanego),
4)
płynnego cukru (roztworu cukru),
5)
płynnego cukru inwertowanego (roztworu cukru inwertowanego),
6)
syropu cukru inwertowanego,
7)
syropu glukozowego,
8)
syropu glukozowego w proszku,
9)
jednowodnej glukozy (jednowodnej dekstrozy),
10)
bezwodnej glukozy (bezwodnej dekstrozy),
11)
fruktozy
-
stanowiące załącznik do rozporządzenia.
2.
Przepisy rozporządzenia nie dotyczą produktów, o których mowa w ust. 1, występujących w następujących postaciach:
1)
pudrów;
2)
cukrów lodowatych (cukrów lodowych);
3)
głów cukrowych.
§  2.
Produkty i półprodukty przemysłu cukrowniczego, o których mowa w § 1 ust. 1, będące w obrocie w dniu wejścia w życie rozporządzenia, niespełniające wymagań w nim określonych, mogą pozostawać w obrocie do dnia 12 lipca 2004 r.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. dotyczącej niektórych rodzajów cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ NIEKTÓRYCH PÓŁPRODUKTÓW I PRODUKTÓW PRZEMYSŁU CUKROWNICZEGO

1. Cukier przemysłowy jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,5 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,1 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,1 % wagowo.

2. Cukier (cukier biały) jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,7 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,04 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,06 % wagowo;

4) liczba punktów za typ zabarwienia1) - nie większa niż 9.

3. Cukier ekstra biały (cukier rafinowany) jest oczyszczoną i otrzymaną przez krystalizację sacharozą spełniającą następujące wymagania:

1) polaryzacja - nie mniejsza niż 99,7 °Z;

2) zawartość cukru inwertowanego - nie większa niż 0,04 % wagowo;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,06 % wagowo;

4) łączna liczba punktów - nie większa niż 8, w tym:

a) liczba punktów za typ zabarwienia1) - nie większa niż 4,

b) liczba punktów za zawartość popiołu2) - nie większa niż 6,

c) liczba punktów za zabarwienie roztworu cukru3) - nie większa niż 3.

4. Płynny cukier (roztwór cukru)4) jest roztworem wodnym sacharozy spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,2) - nie większa niż 3 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

4) zabarwienie roztworu3) - nie większe niż 45 jednostek.

5. Płynny cukier inwertowany (roztwór cukru inwertowanego)4) jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, w którym zawartość cukru inwertowanego nie jest dominująca, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ± 0,1) - większa niż 3 %, jednak nie większa niż 50 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,4 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

6. Syrop cukru inwertowanego4) jest roztworem wodnym sacharozy częściowo zinwertowanej, który może być skrystalizowany i w którym zawartość cukru inwertowanego jest dominująca, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 62 % wagowo;

2) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do glukozy: 1,0 ±0,1) - większa niż 50 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,4 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

7. Syrop glukozowy jest oczyszczonym i zagęszczonym roztworem wodnym odżywczych węglowodanów uzyskanych ze skrobi lub inuliny, spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 70 % wagowo;

2) równoważnik glukozy wyrażony jako D-glukoza - nie mniejszy niż 20 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

8. Syrop glukozowy w proszku jest częściowo odwodnionym syropem glukozowym spełniającym następujące wymagania:

1) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 93 % wagowo;

2) równoważnik glukozy wyrażony jako D-glukoza - nie mniejszy niż 20 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

9. Jednowodna glukoza (jednowodna dekstroza) jest oczyszczoną krystaliczną D-glukozą, zawierającą jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość glukozy (D-glukozy) - nie mniejsza niż 99,5 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

2) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 90 % wagowo;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 0,25 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

10. Bezwodna glukoza (bezwodna dekstroza) jest oczyszczoną krystaliczną D-glukozą, niezawierającą wody krystalizacyjnej, spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość glukozy (D-glukozy) - nie mniejsza niż 99,5 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę;

2) zawartość suchej masy - nie mniejsza niż 98 % wagowo;

3) zawartość popiołu siarczanowego - nie większa niż 0,25 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

11. Fruktoza jest oczyszczoną krystaliczną D-fruktozą spełniającą następujące wymagania:

1) zawartość fruktozy - nie mniejsza niż 98 %;

2) zawartość glukozy - nie większa niż 0,5 %;

3) wilgotność (ubytek masy wskutek wysuszenia) - nie większa niż 0,5 % wagowo;

4) zawartość popiołu konduktometrycznego2) - nie większa niż 0,1 % wagowo w przeliczeniu na suchą masę.

Objaśnienia:

1) Liczba punktów za typ zabarwienia jest oznaczana metodą Instytutu w Brunszwiku (Brunswick Institute for Agricultural and Sugar Industry Technology), określoną w przepisach dotyczących metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 0,5 jednostek zabarwienia określonego według metody Brunswick'a.

2) Popiół oznacza się metodą ICUMSA (konduktometryczną) określoną w przepisach dotyczących metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 0,0018 % zawartości popiołu określonego według metody ICUMSA przy 28 ° Brix.

3) Zabarwienie roztworu oznacza się metodą ICUMSA określoną przepisami dotyczącymi metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego; jednemu punktowi odpowiada 7,5 jednostek zabarwienia roztworu określonego według metody ICUMSA.

4) Określenie "biały" jest zastrzeżone dla:

a) roztworu cukru, w którym zabarwienie roztworu cukru3) jest nie większe niż 25 jednostek,

b) roztworu cukru inwertowanego i syropu cukru inwertowanego, w których:

- zawartość popiołu2) jest nie większa niż 0,1 %,

- zabarwienie roztworu3) jest nie większe niż 25 jednostek.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.5.36

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 15/01/2004
Data wejścia w życie: 16/04/2004