Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 13 stycznia 2003 r.
w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności

Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
§  2.
Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:
1)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-mono-chloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
7)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
§  3.
W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.
§  4.
W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.
§  5.
W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:
1)
mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;
2)
mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;
3)
używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;
4)
dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.
§  6.
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:
1)
rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2)
arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
3)
cyną - określone w "Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,
4)
ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
w ust. 1 "Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",
b)
w ust. 2 "Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, "Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, "Pozostałe" lp. 2-10,
c)
w ust. 3 "Substancje dodatkowe",
5)
azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w ust. 2 "Produkty ogólnego przeznaczenia",
b)
w ust. 3 "Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,
6)
osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
7)
w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia lp. 1 lit. j-m, lp. 2 i lp. 3 lit. b,
8)
mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17

- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

§  7.
Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia

1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe

Lp. ołów (Pb) mg/kg kadm (Cd) mg/kg rtęć (Hg) mg/kg arsen (As) mg/kg Uwagi
1 2 3 4 5 6
1) Mleko płynne i produkty wg p. 2 w formie gotowej do spożycia lub odtworzonej zgodnie z instrukcją producenta 0,02 0,005 0,003 0,05
2) Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, mleczno-zbożowo-owocowe i zastępujące je, np. sojowe 0,10 0,01 0,005 0,10 w produktach mleczno-zbożowych i mleczno-zbożowo-owocowych (z wyjątkiem produktów kukurydzianych) dla dzieci od 7 miesiąca życia Cd - 0,02;

w produktach sojowych

Cd - 0,02;

oraz surowce:
a) mleko w proszku klasy ekstra 0,10 0,01 0,005 0,10
b) koncentrat serwatki w proszku 0,10 0,01 0,01 0,20
3) Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe oraz mąki i kasze przeznaczone do ich produkcji 0,10 0,02 0,01 0,20 w produktach kukurydzianych

Cd - 0,01;

4) Przetwory owocowe i mięsne 0,10 0,01 0,01 0,20 w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
5) Przetwory warzywne, warzywno-owocowe i warzywno-mięsne 0,10 0,01 0,01 0,20 w produktach zawierających:

- powyżej 20% marchwi,

- powyżej 30% (łącznie) marchwi

i ziemniaków,

- powyżej 40% warzyw

Cd - 0,02;

6) Produkty bezglutenowe 0,10 0,01 0,01 0,10 w produktach ryżowych

Cd - 0,02;

7) Inne:
a) zawierające nie więcej niż

50% s.m.

0,10 0,01 0,005 0,10
b) zawierające powyżej 50% s.m. 0,10 0,02 0,01 0,20

Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych

Lp. ołów

(Pb) mg/kg

kadm

(Cd) mg/kg

rtęć

(Hg) mg/kg

arsen

(As) mg/kg

Uwagi
1 2 3 4 5 6
1) Przetwory owocowo-warzywne 0,20 0,02 0,01 0,20 w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
2) Zarodki i otręby pszenne 0,15 0,05 0,01 0,20
3) Produkty cukiernicze 0,30 0,05 0,01 0,20
4) Inne:
a) zawierające poniżej 20% s.m. 0,10 0,01 0,01 0,10
b) zawierające 20-50% s.m. 0,20 0,03 0,01 0,20
c) zawierające powyżej 50% s.m. 0,30 0,05 0,02 0,20 w preparatach pochodzących
d) preparaty witaminowo-mineralne i inne w postaci kapsułek, tabletek, drażetek 0,50 0,10 0,02 0,50 z ryb morskich As - 4,0;

Hg - 0,10.

2. Pozostałe środki spożywcze

Produkty pochodzenia roślinnego

Lp. ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
1 2 3 4 5 6
1) Owoce świeże i mrożone
a) wszystkie z wyjątkiem b) 0,10 0,02 0,01 0,20 Cd - 0,05 *
b) jagodowe 0,20 0,03 0,01 0,20 w truskawkach Cd - 0,04;

Cd - 0,05 *;

2) Warzywa świeże i mrożone:
a) wszystkie z wyjątkiem

b),c),d),e),f)

0,10 0,03 0,02 0,20 Cd - 0,05 *

w szpinaku i jarmużu Cd - 0,10;

b) liściaste 0,30 0,05 0,02 0,20 Cd - 0,20 *
c) kapustne 0,30 0,05 0,02 0,20
d) korzeniowe i łodygowe 0,10 0,08 0,02 0,20 Cd - 0,10*
e) seler 0,10 0,08 0,02 0,20 Cd - 0,20 *
f) ziemniaki (obrane) 0,10 0,05 0,02 0,20 Cd - 0,10*;
3) Soki, soki zagęszczone i nektary 0,05 0,02 0,01 0,10 Zn (cynk) - 5,0;
4) Zioła świeże 0,30 0,05 0,02 0,02 Cd - 0,20 *;
5) Grzyby świeże i przetwory grzybowe 0,30 0,15 0,05 0,20 Cd - 0,20 *;
6) Zboża i rośliny strączkowe - ziarno, mąki i kasze
a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) 0,20 0,10 0,02 0,20
b) pszenica i ryż 0,20 0,10 0,02 0,20 Cd - 0,20 *
c) żyto 0,20 0,05 0,02 0,20 Cd - 0,10 *
d) kukurydza 0,20 0,03 0,01 0,20 Cd - 0,10 *
e) zarodki, otręby 0,20 0,10 0,02 0,20 Cd - 0,20 *;
7) Ziarno i białko sojowe 0,20 0,10 0,02 0,30 Cd - 0,20 *;
8) Tłuszcze i oleje roślinne, margaryna 0,10 0,03 0,01 0,10 rafinowane: Cu - 0,10;

Fe (żelazo) - 1,50;

surowe:

Cu (miedź) - 0,40; Fe - 5,0;

w olejach surowych przeznaczonych do celów spożywczych wyłącznie po procesie rafinacji: Fe - 10,0; uwodornione i margaryna: Ni (nikiel) - 0,20;

9) Przetwory owocowe i warzywne z wyjątkiem 3) 0,20 0,03 0,02 0,20 w przetworach zawierających powyżej 50% warzyw korzeniowych i liściastych Cd - 0,05; powyżej 80% - Cd - 0,08;
10) Suszone: w suszonych owocach jagodowych
a) owoce 0,50 0,10 0,02 0,30 Cd - 0,20;
b) ziemniaki 1,00 0,20 0,03 0,50
c) inne warzywa, zioła i przyprawy

ziołowe

2,00 0,30 0,03 0,50 w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych powyżej 50%;

w suszonych warzywach: liściastych Cd - 0,40; korzeniowych Cd - 0,50;

w suszonych algach morskich

As - 2,0;

d) grzyby 2,00 1,00 0,50 0,50
11) Pieczywo i wyroby ciastkarskie, produkty zbożowe śniadaniowe oraz typu snack, chrupki 0,30 0,05 0,01 0,20
12) Makarony, pieczywo chrupkie i przetwory ziemniaczane smażone 0,30 0,10 0,02 0,20
13) Białka roślinne w proszku 0,20 0,05 0,02 0,30
14) Nasiona roślin oleistych
a) słonecznika, maku i lnu 0,50 0,40 0,02 0,50
b) orzechy i pestki dyni 0,30 0,15 0,03 0,20
c) ziarno kakaowe i sezamowe 0,50 0,15 0,03 0,30
15) Majonez i sosy majonezowe 0,10 0,03 0,01 0,10 Cu - 1,0;
16) Wyroby garmażeryjne niemięsne, w tym sojowe 0,30 0,05 0,02 0,20 w wyrobach o zawartości mąki pszennej lub skrobi powyżej 50% Cd - 0,10;
17) Cukier 0,20 0,02 0,01 0,20
18) Miód 0,30 0,03 0,01 0,20
19) Kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe 1,00 0,10 0,02 0,30 w herbatkach owocowych

Pb - 0,50;

w herbatkach ziołowych i herbatkach owocowych o zawartości owoców jagodowych powyżej 50% Cd - 0,20.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp. ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

(Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
1 2 3 4 5 6
1) Mięso ssaków i drobiu, świeże
i mrożone 0,10 0,05 0,02 0,20 w mięsie koni Cd - 0,20;
wątroba 0,50 0,50 0,05 0,50 nerki i wątroby koni nie nadają
nerki 0,50 1,00 0,05 0,50 się do spożycia;
2) Ryby i przetwory w produktach zawierających
a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) 0,20 0,05 0,50 4,00 wątrobę i ikrę Cd - 0,20;
b) Sola piaszczyca (Dicologoglossa

cuneata), Węgorz słodkowodny

(Anguilla anguilla), Ostrobok

pospolity (Trachurus trachurus),

Chelon (Mugil labrosus labrosus),

Amarel (Diplodus vulgaris),

Ryby z gatunku Pomadasys benneti,

Sardynka europejska lub sardynka

(Sardina pilchardus)

0,40 0,10 0,50 4,00
c) Moron cętkowany

(Dicentrarchus punctatus),

0,40 0,05 1,00 4,00
d) Sardela europejska (Engraulis

encrasicholus),

Ryby z gatunku Luvarus imperialis

0,20 0,10 0,50 4,00
e) Żabnica (Lophius spp.), Zębacz

pasiasty (Anarhichas lupus)

Molwa z gatunku Molva dipterygia

Węgorz(Anguilla spp.)

Ryby z gatunku Hoplostethus

atlanticus, Grenadier

(Coryphaenoides rupestris)

Halibut(Hippoglossus hippoglossus)

Marlin (Makaira spp.)

Szczupak (Esox lucius)

Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor

Ryby z gatunku Centroscymnes

coelolepis, Raje (Raja spp.)

Karmazyn (Sebastes marinus, S.

Mentella, S. Viviparus)

Żaglica z gatunku Istiophorus

platypterus, Pałasze (Lepidopus,

caudatus Aphanopus carbo)

Rekin (wszystkie gatunki)

Ryby z gatunków Lepidocybium

flavobrunneum, Ruvettus pretiosus,

Gempylus serpens

Jesiotr (Acipenser spp.)

Miecznik (Xiphias gladius)

0,20 0,05 1,00 4,00
f) Bonito (Sarda spp.)

Tuńczyk (Thunnus spp.,

Euthynnus spp.)

0,40 0,10 1,00 4,00
3) Skorupiaki (z wyjątkiem brązowego mięsa krabów, głów i korpusów homarów i innych podobnych skorupiaków) 0,50 0,50 - -
4) Małże 1,00 1,00 - -
5) Głowonogi 1,50 1,00 - -
6) Mleko i napoje mleczne 0,02 0,01 0,01 0,10
7) Tłuszcze zwierzęce, masło 0,10 0,02 0,01 0,10 Cu - 0,40; Fe - 1,50; tłuszcze uwodornione: Ni - 0,20;
8) Przetwory mięsne, mięsno-warzywne i drobiowe, w tym wędliny i wyroby garmażeryjne mięsne 0,30 0,05 0,02 0,20 w produktach zawierających wątrobę i nerki Cd - 0,10;
9) Przetwory mleczarskie:
a) mleko zagęszczone 0,10 0,02 0,01 0,20
b) mleko w proszku i produkty mleczne

w proszku, w tym białko mleka

0,20 0,03 0,01 0,20
c) sery podpuszczkowe dojrzewające 0,30 0,05 0,02 0,20
d) sery twarogowe, topione, bryndza,

lody i desery

0,20 0,03 0,01 0,20
10) Białka zwierzęce w proszku (poza białkiem mleka) 0,30 0,05 0,02 0,20
11) Żelatyna 1,00 0,10 0,01 1,00 Fe - 50,0.

Pozostałe

Lp. ołów

(Pb)

mg/kg

kadm

(Cd)

mg/kg

rtęć

(Hg)

mg/kg

arsen

(As)

mg/kg

Uwagi
1 2 3 4 5 6
1) Wyroby winiarskie 0,20 0,01 0,01 0,20
2) Mieszanki tłuszczowe 0,10 0,02 0,01 0,10 Cu - 0,30; Fe - 1,50; zawierające tłuszcze uwodornione Ni - 0,20;
3) Drożdże piekarskie:
a) prasowane 0,50 0,05 0,02 0,50
b) suszone 1,50 0,15 0,03 1,00
4) Wyroby i półprodukty cukiernicze:
a) wszystkie z wyjątkiem czekolady

naturalnej i gumy do żucia

0,30 0,05 0,01 0,20 w wyrobach zawierających powyżej 20% nasion maku, lnu, orzechów

Cd - 0,10; Hg - 0,02;

b) czekolada naturalna 1,00 0,20 0,02 0,30
c) miazga kakaowa 0,50 0,15 0,03 0,30
d) kuch kakaowy i proszek kakaowy 1,00 0,30 0,03 0,30
e) guma do żucia 1,00 0,10 0,03 0,50
5) Koncentraty spożywcze:
a) obiadowe 0,50 0,10 0,03 0,50
b) zawierające powyżej 50% suszonych

ziemniaków

1,00 0,20 0,03 0,50
c) deserów i lodów 0,30 0,05 0,01 0,20
d) ciast 0,30 0,10 0,02 0,20
e) napojów orzeźwiających, owocowych,

a również typu kawa rozpuszczalna,

kakaowych, smakowych oraz

zabielacze i zaprawy do napojów

0,50 0,05 0,02 0,20 w koncentratach zawierających nie mniej niż 20% proszku kakaowego Cd - 0,10;
6) Napoje bezalkoholowe i wody gazowane 0,10 0,01 0,01 0,10 słodzone: Fe -2,0;

niesłodzone: Fe - 0,5 (z wyłączeniem napojów produkowanych w oparciu o wody mineralne);

7) Piwo 0,10 0,02 0,01 0,10
8) Napoje spirytusowe:
a) wódki czyste, spirytus butelkowany 0,10 0,01 0,01 0,10
b) zawierające poniżej 22% s.m. 0,30 0,03 0,01 0,20
c) zawierające powyżej 22% s.m. 0,40 0,05 0,02 0,20
9) Sól spożywcza 1,00 0,05 0,03 0,50
10) Inne:
a) zawierające poniżej 20% s.m. 0,20 0,03 0,01 0,20
b) zawierające 20-50% s.m. 0,30 0,05 0,02 0,20
c) zawierające powyżej 50% s.m. 0,50 0,10 0,03 0,50 w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych poniżej 50%; w mieszankach zawierających powyżej 50% soli Pb - 1,00.

3. Substancje dodatkowe**

1) o zawartości w środku spożywczym nieprzekraczającej 1,0 g/kg 5,00 0,10 0,03 3,00 w kompleksie miedziowym chlorofilu zawartość miedzi zjonizowanej - do 200 mg/kg;
2) o zawartości w środku spożywczym przekraczającej 1,0 g/kg*** 1,00 0,10 0,03 1,00
3) barwniki organiczne syntetyczne 5,00 0,10 0,05 1,00 Cr (chrom) - 2,0; Cu - 30,0.

* Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

** W tym preparaty enzymatyczne i szczepionki (kultury bakteryjne) przeznaczone do przetwórstwa spożywczego.

*** Preparaty zawierające substancje dodatkowe na bazie składników spożywczych, dodawane w ilościach wyższych niż 50 g/kg produktu, powinny spełniać wymagania ustalone dla ich głównego składnika spożywczego.

Objaśnienia:

1. Najwyższe dopuszczalne zawartości metali dotyczą jadalnych części środków spożywczych.

2. Zawartość cyny (Sn) nie może przekraczać:

1) w produktach w opakowaniach metalowych ocynowanych:

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 100,0 mg/kg;

2) w przetworach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych i produktach zawierających takie przetwory w składzie recepturowym (w innych opakowaniach):

a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,

b) pozostałe - 20,0 mg/kg.

3. W przypadku produktów wzbogacanych związkami cynku (Zn), miedzi (Cu) i innych mikroelementów - zawartość tych metali powinna być taka, aby przy zalecanym dziennym dawkowaniu produktu ich pobranie nie przekraczało wartości zapotrzebowania dziennego.

4. Oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia należy wykonywać co najmniej raz w roku, a w produktach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3 co najmniej 2 razy w roku, a również każdorazowo w przypadku zmian aparaturowych i technologicznych oraz na żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.

5. Wytyczne dotyczące metod pobierania próbek oraz metod analitycznych stosowanych w urzędowej kontroli poziomów metali szkodliwych dla zdrowia w produktach spożywczych powinny odpowiadać kryteriom podanym w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Metody pobierania próbek w celu kontroli zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, arsenu i 3-MCPD w środkach spożywczych. Przygotowywanie próbek i kryteria wyboru metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości metali szkodliwych dla zdrowia i 3-MCPD w produktach spożywczych", Warszawa 2003.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami

1. Produkty dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat
Lp. Środek spożywczy NaNO3 mg/kg NaNO2 mg/kg
1 2 3 4
1) Mleko w proszku pełne (do produkcji mleka, mleka modyfikowanego i mieszanek modyfikowanych oraz dla dzieci powyżej 1 roku) 20,0 1,0
2) Mleko modyfikowane w proszku 50,0 1,0
3) Mleko modyfikowane w płynie 50,0 1,0
4) Produkty zbożowe ( kaszki, kleiki) i mleczno-zbożowe 20,0 1,0
5) Produkty mleczno-owocowe (bez bananów), zbożowo-owocowe (bez bananów) i mleczno-zbożowo-owocowe (bez bananów) 50,0 1,0
6) Produkty mleczno-warzywne, mleczno-warzywno-owocowe, mleczno-owocowe z udziałem bananów, zbożowo-warzywne, zbożowo-warzywno-owocowe i zbożowo-owocowe z udziałem bananów, mleczno-zbożowo-warzywne, mleczno-zbożowo-warzywno-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowe z udziałem bananów 200,0 1,0
7) Sok jabłkowy 50,0 1,0
8) Soki owocowe bez bananów, soki owocowe z dodatkiem dyni oraz sok marchwiowo-jabłkowy bez dodatku cukru 100,0 1,0
9) Soki owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów 200,0 1,0
10) Produkty owocowe (bez bananów) 100,0 1,0
11) Produkty owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów 200,0 1,0
12) Produkty bananowe i bananowe z dodatkiem innych owoców (produkty z przewagą bananów), produkty warzywne 250,0 1,0
13) Produkty warzywne i warzywno-mięsne 250,0 1,0
14) Konserwy mięsne i drobiowe zawierające nie mniej niż 40% surowca mięsnego i drobiowego 50,0 1,0

2. Produkty ogólnego przeznaczenia

Lp. Środek spożywczy NaNO3 mg/kg NaNO2 mg/kg
1 2 3 4
1) Mleko w proszku pełne i odtłuszczone 70,0 1,5
2) Serwatka w proszku 70,0 1,5

3. Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)

Grupa Produkt mg NO3 /kg świeżego produktu
1 2 3
1) Sałata świeża gruntowa i szklarniowa (z wyjątkiem sałaty lodowej):

* zbierana od 1 października do 31 marca:

- sałata szklarniowa 4.5001/
- sałata gruntowa 4.0001/
* zbierana od 1 kwietnia do 30 września:
- sałata szklarniowa 3.5001/
- sałata gruntowa 2.5001/
Sałata lodowa:
- sałata szklarniowa 2.5001/
- sałata gruntowa 2.0001/
2) Szpinak przetworzony, mrożony lub głęboko mrożony 2.000
Szpinak świeży:
* zbierany od 1 listopada do 31 marca 3.000
* zbierany od 1 kwietnia do 31 października 2.500
3) Rzodkiewka 1.500
Burak
Rzepa
Kalarepa
Koper
4) Kapusta 750
Szczypior
Jarmuż
Fasola szparagowa
5) Marchew 400
Pietruszka
Czosnek
Ogórek
Kalafior
Por
Seler
Brokuły
6) Pomidor 200
Ziemniak
Cebula
Papryka
Rabarbar
Fasola (suche ziarno)
7) Warzywa i ziemniaki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci 200

1/ W przypadku braku odpowiedniego znakowania, wskazującego na metodę produkcji, obowiązują ustalenia jak dla sałaty gruntowej (tj. uprawianej na otwartej przestrzeni).

ZAŁĄCZNIK Nr  3

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych

Lp. Nazwa Napoje alkoholowe Maksymalna ilość w g/hl alkoholu 100%
1 2 3 4
1) Metanol a) Alkohol etylowy rolniczy 50
b) Wódka naturalna z owoców 1.000
c) Wódka naturalna ze: 1.200
- śliwek (Prunus domestica L.)
- mirabelek (Prunus domestica L. var

syriaca)

- śliwek quetsch (Prunus domestica L.)
- jabłek (Malus domestica Borkh.)
- gruszek (Pyrus communis L.)
- malin (Rubus idaeus L.)
- jeżyn (Rubus fruticosus L.)
d) Wódka naturalna z: 1.350
- porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes

species)

- bzu czarnego (Sambucus nigra)
- jarzębiny (Sorbus aucuparia)
e) Wódka naturalna z gruszek odmiany

Williams

1.500
f) Wódka naturalna z wina gronowego Brandy 200
g) Wódka naturalna z wytłoków z winogron Wódka naturalna z wina z jabłek albo z wina z gruszek 1.000
h) Wódka naturalna z wytłoków z owoców 1.500
i) Winiak 400
j) Likiery, kremy, aperitify 250
k) Napoje spirytusowe owocowe pozostałe 800
l) Pozostałe napoje spirytusowe 400
m) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego 250
2) Fuzle1/ a) Alkohol etylowy rolniczy 0,5
b) Likiery i aperitify 150
c) Pozostałe napoje spirytusowe 500
d) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego 150
3) Cyjanowodór2/ a) Napoje spirytusowe 10
b) Fermentowane napoje winiarskie 0,3
Objaśnienia:

1/ W przeliczeniu na alkohol izobutylowy.

2/ Dotyczy napojów z owoców pestkowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi

1. Patulina
Lp. Produkt Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/l)
1) Sok jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, kremogen jabłkowy oraz inne przetwory z udziałem jabłek 30

Uwaga: produkt o zawartości ekstraktu 10% (m/m).

2. Aflatoksyny

Lp. Produkt Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/ l)
B1 B1+B2+G1+G2 M1
1) Orzechy arachidowe, orzechy, owoce suszone, produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych 2 4 -
2) Orzechy arachidowe, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności 8 15 -
3) Orzechy i owoce suszone, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności 5 10 -
4) Ziarno zboża, łącznie z gryką, oraz produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub jako składnik środków spożywczych 2 4 -
5) Ziarno zboża, łącznie z gryką, a z wyłączeniem kukurydzy, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności 2 4 -
6) Przyprawy

Capsicum spp. (suszone owoce, całe lub rozdrobnione, włączając chili, pieprz Cayenne i paprykę)

Piper spp. (owoce, biały i czarny pieprz)

Myristica fragrans (gałka muszkatołowa)

Zingiber officinale (imbir)

Curcuma longa (kurkuma)

5 10 -
7) Mleko (surowe, mleko do przetwórstwa, spożywcze) - - 0,05

3. Ochratoksyna A

Lp. Produkt Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg)
1) Ziarno zboża nieprzetworzone (łącznie z nieprzetworzonym ryżem i gryką) 5
2) Produkty otrzymane ze zboża (łącznie z przetworami zbożowymi i ziarnami zbóż przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia przez ludzi) 3
3) Rodzynki, suszone winogrona 10

Objaśnienia (dotyczy ust. 1, 2 i 3):

1. Najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie mikotoksynami dotyczy również produktów przetworzonych zawierających w składzie wyżej wymienione surowce.

2. Orzechy ziemne, orzechy i suszone owoce, w których najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie przekracza wartości podane w ust. 2 lp. 1, mogą być wprowadzane do obrotu, jeżeli:

1) nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub nie będą użyte jako składniki środków spożywczych;

2) najwyższe poziomy zanieczyszczeń nie przekraczają wartości podanych w ust. 2 lp. 2 i 3;

3) muszą być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, w wyniku których zanieczyszczenie aflatoksynami nie przekroczy najwyższych dopuszczalnych poziomów podanych w ust. 2 lp. 1 oraz czynności te nie spowodują powstania innych szkodliwych pozostałości.

Produkty oznacza się następująco: "Produkt przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub wykorzystaniem jako składnik środka spożywczego musi być poddany sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym w celu zmniejszenia zawartości aflatoksyn".

3. Pobieranie próbek do analizy aflatoksyn i ochratoksyny A oraz metody analityczne publikowane są w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie aflatoksyn ", Warszawa, 1999, oraz "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy ochratoksyny A. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie ochratoksyny A. Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn - uzupełnienie", Warszawa, 2002.

4. Histamina

Lp. Produkt Maksymalny dopuszczalny poziom (mg/100 g)
1) Przetwory z ryb tuńczykowatych (Thunnidae) 20
2) Przetwory z ryb makrelowatych (Scombridae) 20
3) Przetwory z ryb śledziowatych (Clupeidae) 20

5. Kwas erukowy

Lp. Produkt Maksymalny dopuszczalny poziom(%)1
1) Oleje, tłuszcze i ich mieszaniny 5,0
2) Środki spożywcze, w składzie których znajdują się oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny w ilości powyżej 5% składu środka spożywczego 5,0

Objaśnienia:

1 W odniesieniu do kwasów tłuszczowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  5

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD)

Lp. Produkt Maksymalna dopuszczalna zawartość * mg/kg
1) Hydrolizowane białko roślinne 0,02
2) Sos sojowy 0,02
Objaśnienia:

* Maksymalny dopuszczalny poziom 3-MCPD podano dla produktów płynnych, zawierających 40% suchej masy, co odpowiada maksymalnemu poziomowi 0,05 mg/kg produktu w przeliczeniu na suchą masę.

Poziom dopuszczalny należy obliczać w zależności od zawartości suchej masy w rozpatrywanych produktach.

ZAŁĄCZNIK Nr  6

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych

Lp. Nazwa Maksymalna zawartość nie więcej niż %
1) Glioksal 0,01
2) Wolny formaldehyd 0,1

ZAŁĄCZNIK Nr  7

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych

1. Przetwory mleczne
Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g lub 1 ml
m M
1 2 3 4 5 6
1) Mleko surowe w opakowaniach drobnoustroje tlenowe 2 0 50.000 -
jednostkowych, przeznaczone mezofilne 5 2 100 500
do bezpośredniego spożycia Staphylococcus aureus 5 0 0(25g) -
Salmonella
2) Mleko pasteryzowane drobnoustroje tlenowe 5 2 5x104 105
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 1 0 5
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 5 0 0(25ml) -
3) Mleko sterylizowane i UHT po inkubacji 15 dni w temp. 5 0 10(0,1 ml) -
30 0C- drobnoustroje tlenowe
mezofilne
4) Mleko w proszku bakterie z grupy coli 5 2 0 10
Salmonella 10 0 0 -
Staphylococcus aureus 5 2 10 102
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
5) Przetwory mleczne w proszku bakterie z grupy coli 5 2 0 10
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 5 0 0 -
6) Masło bakterie z grupy coli 5 2 0 10
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
7) Sery twarogowe bakterie z grupy coli 5 2 100 1.000
Salmonella 5 0 0 -
Staphylococcus aureus 5 2 10 102
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
8) Sery dojrzewające miękkie bakterie z grupy coli 5 2 104 105
Escherichia coli 5 2 102 103
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 102 103
9) Sery dojrzewające twarde Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
10) Mrożone przetwory mleczne drobnoustroje tlenowe 5 2 105 5x105
(w tym lody) mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 10 102
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
Staphylococcus aureus 5 2 10 102
11) Płynne przetwory mleczne bakterie z grupy coli 5 2 0 5
fermentowane Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
12) Płynne przetwory mleczne drobnoustroje tlenowe 5 2 5x104 105
niefermentowane mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 0 5
Salmonella 5 0 0 -
Listeria monocytogenes 1 0 0 -
13) Przetwory mleczne drobnoustroje tlenowe 1 0 10(0,1 ml) -
sterylizowane mezofilne

2. Przetwory mięsne i drobiowe

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Wędliny surowe i surowo Escherichia coli 5 1 5 x 102 5 x 103
wędzone Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 1 5 x 102 5 x 103
2) Wędliny pozostałe bakterie z grupy coli 5 1 0(0,01g) 0(0,001g)
beztlenowe laseczki 5 0 0(0,01g) -
przetrwalnikujące
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 102 -
3) Przetwory mięsne paczkowane drobnoustroje tlenowe 5 2 105 5x105
(wędliny, konserwy) mezofilne
plasterkowane lub (z wyjątkiem wyrobów typu
porcjowane salami)
bakterie z grupy coli 5 1 0(0,01g) 0(0,001g)
beztlenowe laseczki 5 0 0(0,01g) -
przetrwalnikujące
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 102 -
Listeria monocytogenes 5 0 0 -
4) Konserwy mięsne drobnoustroje beztlenowe 5 0 0 -
sterylizowane i konserwy mezofilne przetrwalnikujące
trwałe w temperaturze drobnoustroje tlenowe 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
otoczeniaa) mezofilne
bakterie z grupy coli 5 0 0 -
5) Konserwy mięsne

pasteryzowanea)

- nietermostatowane drobnoustroje tlenowe 5 1 1,0x104 2,0x104
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 0 0 -
drobnoustroje beztlenowe 5 0 0 -
mezofilne przetrwalnikujące
- termostatowane drobnoustroje beztlenowe 5 0 0 -
mezofilne przetrwalnikujące
6) Żelatyna drobnoustroje tlenowe 5 2 103 104
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 0 0(0,1g)
Escherichia coli 5 1 0(10g) 0
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
bakterie beztlenowe 5 0 0(0,1g) -
przetrwalnikujące redukujące siarczany (IV)

3. Produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1g lub 1 ml
m M
1 2 3 4 5 6
1) Produkty owocowe, warzywne, drobnoustroje tlenowe 5 2 103 104
owocowo-warzywne o pH <4,5 mezofilne
pasteryzowane a) bakterie beztlenowe 5 0 0(0,1g) -
przetrwalnikujące
pleśnie i drożdże 5 2 10 2x10
2) Produkty warzywne, drobnoustroje tlenowe 5 2 5x10 102
mięsnowarzywne o pH >4,5 mezofilne
sterylizowane a) bakterie beztlenowe 5 0 0(0,1g) -
przetrwalnikujące
3) Produkty owocowe lub drobnoustroje tlenowe 5 2 102 5x102
warzywne pasteryzowane mezofilne
lub konserwowane pleśnie i drożdże 5 1 10 5x10
chemicznie o pH < 4,5 bakterie kwaszące typu 5 1 10 102
mlekowego
w opakowaniach

niehermetycznych

4) Owoce mrożone drobnoustroje tlenowe 5 3 104 105
mezofilne
Escherichia coli 5 0 0(0,1g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
5) Owoce homogenizowane Escherichia coli 5 0 0(0,1g) -
mrożone w opakowaniach pleśnie i drożdże 5 2 3x102 5x102
niehermetycznych
6) Owoce suszone i nasiona Salmonella 5 0 0(25g) -
łuskane Escherichia coli 5 0 0(0,1g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
7) Świeże lub blanszowane, Escherichia coli 5 2 10 102
chłodzone lub mrożone

kiełki,

Salmonella 5 0 0(25g)
surówki warzywne do Listeria monocytogenes 5 0 0 -
bezpośredniego spożycia Yersinia enterocolitica 5 0 0 -
8) Przyprawy, zioła pleśnie 5 3 104 5x104
przyprawowe bakterie z grupy coli 5 1 0(0,001g) 0(0,0001g)
w całości i rozdrobnione, Salmonella 5 0 0(25g) -
suszone
oraz mieszanki przyprawowe
9) Napoje sojowe drobnoustroje tlenowe 5 0 102 -
mezofilne
bakterie beztlenowe 5 0 0(0,1ml) -
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 0 0(0,1ml) -
Salmonella 5 0 0(25ml) -
10) Napoje sojowe UHT a) drobnoustroje tlenowe 5 0 10 w 0,1ml
mezofilne oznaczane po próbie
termostatowej
11) Półprodukty owocowe lub drobnoustroje tlenowe 5 2 102 2x102
warzywne do napojów mezofilne
mlecznych Salmonella 5 0 0(25g) -
i deserów fermentowanych Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
pleśnie i drożdże 5 1 0(10g) 0

4. Przetwory grzybowe

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Grzyby sterylizowane bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
2) Grzyby w solance bakterie beztlenowe 5 0 0(0,001 g) -
przetrwalnikujące

5. Wyroby garmażeryjne

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Półprodukty garmażeryjne Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 1 102 5x102
2) Wyroby garmażeryjne bakterie z grupy coli 5 1 0(0,001g) 0
i potrawy (0,0001g)
kulinarne gotowe (mięsne bakterie beztlenowe 5 0 0(0,1g) -
lub niemięsne, podrobowe przetrwalnikujące
i galarety)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 102 5x102
pleśnie 5 1 102 2x102
drożdże 5 1 10-wyroby 102-wyroby
niemięsne niemięsne
3) Wyroby garmażeryjne - Escherichia coli 5 1 5x10 5x102
befsztyk tatarski Salmonella 5 0 0(10g) -
Staphylococcus aureus 5 1 102 103
4) Sosy zimne, sałatki bakterie z grupy coli 5 1 0(0,01)g 0(0,001g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 1 102 5x102
pleśnie i drożdże 5 2 102 103
5) Majonez bakterie z grupy coli 5 1 0(0,1g) 0(0,01 g)
Salmonella 5 0 0 (25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie i drożdże 5 2 2x10 5x10
6) Wyroby kulinarne mrożone bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
bakterie beztlenowe 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
przetrwalnikujące
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 102 5x102

6. Przetwory rybne

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Ryby wędzone bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV) *
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
pleśnie 5 1 10 102
2) Konserwy rybne a) drobnoustroje tlenowe 5 0 0(0,1g) -
mezofilne
nieprzetrwalnikujące
drobnoustroje tlenowe 5 1 0(0,1g) 102
mezofilne przetrwalnikujące
bakterie beztlenowe 5 0 0 -
mezofilne przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
3) Prezerwy rybne drobnoustroje tlenowe 5 3 104 105
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 1 0(0,1g) 0(0,01g)
bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
4) Przetwory rybne marynowane bakterie z grupy coli 5 1 0(0,1g) 0(0,01g)
bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
pleśnie 5 1 10 102
drożdże 5 2 102 103
5) Ryby solone bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
pleśnie 5 1 10 102
6) Farsze rybne świeże i drobnoustroje tlenowe 5 2 105 5x105
mrożone, mięso rybne mezofilne
mielone bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące
redukujące siarczany (IV)
bakterie z grupy coli ** 5 2 0(0,001g) 0(0,0001g)
Escherichia coli 5 2 10 102
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 102 -
Listeria monocytogenes 5 0 0(1g) -
7) Mrożone, rybne wyroby

gotowe

bakterie beztlenowe przetrwalnikujące 5 0 0(0,1g) -
redukujące siarczany (IV)
bakterie z grupy coli 5 2 0(0,01g) 0(0,001g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 102 -

* Wymagania dotyczące ryb wędzonych pakowanych próżniowo lub w zmodyfikowanej atmosferze (MAP).

** Wymagania dotyczące mielonego mięsa i farszu rybnego.

7. Przetwory jajowe

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
Przetwory jajowe drobnoustroje tlenowe 5 2 105 106
pasteryzowane mezofilne
bakterie z grupy coli 5 3 102 103
Salmonella 10 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0

8. Przetwory zbożowe, pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Otręby pszenne spożywcze drobnoustroje tlenowe 5 2 105 106
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 3x102 103
Bacillus cereus 5 0 102 -
2) Makaron Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 103 5x103
3) Ciastka z kremami, masami bakterie z grupy coli 3 1 10 102
i nadzieniami świeże i Salmonella 3 0 0(25g) -
mrożone Staphylococcus aureus 3 0 10 -
Bacillus cereus 3 0 102 -
4) Wyroby ciastkarskie

pozostałe

Salmonella 5 0 0(25g) -
5) Zbożowe produkty bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
śniadaniowe
do bezpośredniego spożycia Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
6) Bułka tarta pleśnie 5 3 5x103 104
Salmonella 5 0 0(25g) -

9. Przetwory ziemniaczane

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
Smażone przetwory drobnoustroje tlenowe 5 2 105 3x105
ziemniaczane mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 102 103
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie i drożdże 5 2 2x102 103

10. Tłuszcze roślinne i mieszane

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
Margaryna, tłuszcze mieszane bakterie z grupy coli 5 1 0(0,01g) 0(0,001g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 3 5x102 103

11. Napoje bezalkoholowe, zaprawy do napojów i piwo

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 ml
m M
1 2 3 4 5 6
1) Napoje: ogólna liczba drożdży 5 1 - niesłodzone -
bezalkoholowe gazowane

i niegazowane niskowysycone

2x102 słodzone 3x102
dwutlenkiem węgla i zaprawy ogólna liczba drobnoustrojów
po 72h inkubacji 5 2 102-niesłodzone 2x102
w 20-22oC 2x102-słodzone 3x102
po 24h inkubacji w 37oC 5 1 2x10 5x10
bakterie z grupy coli 5 1 0(50 ml) 0(25ml)
pleśnie 5 2 0 10
2) Piwo bakterie z grupy coli
nieutrwalone 5 1 0(0,1ml) 0(0,01ml)
utrwalone 5 0 0(10ml)

12. Wyroby cukiernicze

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Kakao i czekolada - proszek Salmonella 5 0 0(25g) -
pleśnie 5 2 103 104
2) Kakao i czekolada instant bakterie z grupy coli 5 2 102 5x102
Salmonella 5 0 0(25g) -
pleśnie 5 2 5x102 103
3) Czekolada, wyroby Salmonella 5 0 0(25 g) -
czekoladowane, pleśnie 5 2 102 103
czekoladopodobne i wsady
do wyrobów cukierniczych
4) Sosy deserowe utrwalone bakterie z grupy coli 5 2 10 102
(karmelowe, toffi, kakaowe

itp.)

Salmonella 5 0 0(25g) -
i polewy cukiernicze do Staphylococcus aureus 5 2 10 100
lodów pleśnie i drożdże 5 2 102 2x 102

13. Preparaty enzymatyczne i kultury startowe przeznaczone do przetwórstwa

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Preparaty enzymatyczne drobnoustroje tlenowe 5 0 5x104 -
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 0 3x10 -
Escherichia coli 5 0 0(25g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
aktywność antybiotyczna nieobecna
mikotoksyny w przypadku nieobecne
enzymów pochodzenia
grzybowego
2) Kultury startowe
- kultury startowe płynne drobnoustroje tlenowe 5 2 102 5x102
lub w proszku oraz mrożone mezofilne
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 1 10 102
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 10 -
pleśnie i drożdże 5 1 10 2x10
- kultury startowe w drobnoustroje tlenowe 5 2 103 2x103
postaci koncentratu, w mezofilne
proszku lub mrożone przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 1 102 5x102
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 5x10 -
pleśnie i drożdże 5 1 103 2x103
3) Kultury startowe dla

przetworów mlecznych

- kultury startowe płynne drobnoustroje tlenowe 5 0 102 -
lub w proszku oraz mrożone mezofilne
przetwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 0 0 -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0 -
pleśnie i drożdże 5 0 0 -
- kultury startowe w drobnoustroje tlenowe 5 2 5x102 5x103
postaci koncentratu - w mezofilne
proszku lub mrożone przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 0 0 -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0 -
pleśnie i drożdże 5 0 0 -

14. Produkty dietetyczne

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g lub 1 ml
m M
1 2 3 4 5 6
1) Produkty dla niemowląt i

dzieci

drobnoustroje tlenowe 5 2 5x103 104
do lat 3 - instant mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 <1 10
bakterie beztlenowe 5 2 10 102
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)
Bacillus cereus 5 0 102 -
pleśnie i drożdże 5 1 102 5x102
Salmonella 10 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0 -
2) Produkty dla niemowląt drobnoustroje tlenowe 5 2 3x104 5x104
i dzieci do lat 3 mezofilne
- wymagające gotowania bakterie z grupy coli 5 0 10 -
bakterie beztlenowe 5 2 10 102
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)
Bacillus cereus 5 0 102 -
pleśnie i drożdże 5 1 102 103
Salmonella 10 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
3) Produkty dla dorosłych - drobnoustroje tlenowe 5 2 3x104 105
między innymi produkty dla mezofilne
sportowców i wspomagające bakterie z grupy coli 5 2 10 102
odchudzanie pleśnie i drożdże 5 1 102 103
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
4) Preparaty witaminowo -

mineralne i inne w formie

drobnoustroje tlenowe 5 2 104 105
kapsułek, drażetek, mezofilne
tabletek i ampułek pleśnie i drożdże 5 1 102 5x102
Escherichia coli 5 0 0 -
Salmonella 5 0 0(10g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0 -
5) Herbatki owocowe lub

ziołowe

drobnoustroje tlenowe 5 2 106 107
instant mezofilne
Escherichia coli 5 1 10 102
Salmonella 5 0 0(25g) -
pleśnie 5 1 104 105
6) Preparaty pszczele drobnoustroje tlenowe 5 2 104 5x104
- mleczko pszczele, pyłek mezofilne
kwiatowy, propolis bakterie z grupy coli 5 0 0(0,1g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
Bacillus cereus 5 2 10 102
pleśnie i drożdże 5 2 102 5x102
7) Napoje regeneracyjne i inne drobnoustroje tlenowe 5 0 10 100
dietetyczne mezofilne
drożdże i pleśnie 5 0 0 -
bakterie beztlenowe 5 0 0 -
przetrwalnikujące redukujące
siarczany (IV)

Dietetyczne środki spożywcze niewyszczególnione w tabeli powinny spełniać wymagania podane w innych punktach załącznika 7.

15. Koncentraty spożywcze

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Koncentraty deserów drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 5x104 105
przyrządzane na zimno bakterie z grupy coli 5 0 0(0,1g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 5x102 103
2) Koncentraty deserów drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 105 106
przyrządzane na gorąco bakterie z grupy coli 5 2 0(0,01g) 0(0,001g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 5x102 103
3) Koncentraty obiadowe Escherichia coli 5 0 0(0,01g) -
wymagające gotowania Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 3x103 104
4) Koncentraty obiadowe i drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 2x105 5x105
hydrolizaty białkowe - instant bakterie z grupy coli 5 0 0(0,01g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 103 3x103
5) Koncentraty napojów w proszku drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 105 2x105
bakterie z grupy coli 5 1 0(0,1g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
6) Ekstrakty kaw zbożowych drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 104 5x104
i naturalnych bakterie z grupy coli 5 0 0(0,1g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie 5 2 102 2x102
drożdże 5 2 102 2x102
7) Koncentraty lodów w proszku drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 105 2x105
bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 0 0(0,1g) -
8) Chrupki zbożowe (pszenne, drobnoustroje tlenowe mezofilne 5 2 105 3x105
ryżowe, kukurydziane, mieszane) bakterie z grupy coli 5 2 102 103
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie i drożdże 5 2 2x102 103

16. Substancje dodatkowe

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Barwnik naturalny

koszenilla

Salmonella 5 0 0(25g) -

17. Różne*

Środek spożywczy Rodzaj drobnoustrojów n c Limit w 1 g
m M
1 2 3 4 5 6
1) Białka roślinne i zwierzęce drobnoustroje tlenowe 5 2 2x104 105
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie i drożdże 5 2 102 103
2) Przyprawy i posypki do wyrobów drobnoustroje tlenowe 5 3 2x105 7,5x105
typu snack (chipsy, pellety mezofilne
i wyroby ekstrudowane) bakterie z grupy coli 5 1 10 102
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 102
pleśnie i drożdże 5 2 103 104
3) Musztarda beztlenowe laseczki 5 1 0(0,01g) 0(0,001g)
przetrwalnikujące
bakterie z grupy coli 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
drożdże 5 2 0(0,1g) 0(0,01g)
4) Preparaty słodzące drobnoustroje tlenowe 5 2 105 2x105
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 0 0(0,1g) -
Salmonella 5 0 0(25g) -
5) Zabielacze do kawy drobnoustroje tlenowe 5 2 104 5x104
mezofilne
bakterie z grupy coli 5 1 0(01g) 0(0,01g)
Salmonella 5 0 0(25g) -
Staphylococcus aureus 5 2 10 100
pleśnie i drożdże 5 2 102 103

a) Wszystkie środki spożywcze w opakowaniach hermetycznych powinny spełniać wymagania sterylności przemysłowej, tj. nie zawierać drobnoustrojów zdolnych do namnażania w warunkach przechowywania. Przed szczegółowym badaniem mikrobiologicznym powinny być poddane testom:

1) próbie na szczelność;

2) próbie termostatowej.

*Objaśnienia:

1. Symbole:

M - akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące,

m - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające,

n - liczba próbek badanych w partii,

c - liczba próbek z partii dających wynik między m i M.

2. Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być oceniane następująco:

1) stosując trzy kategorie wartości, tzn.

a) do wartości m włącznie,

b) pomiędzy m i M,

c) powyżej wartości progowej M;

2) stosując jedną kategorię wartości zapisaną w tabelach jako m, od których nie ma odstępstwa, niezależnie od liczby badanych próbek;

3) w stosunku do bakterii z rodzaju Salmonella stwierdzenie nieobecności jest wynikiem zadowalającym.

Przy wykonywaniu badania pojedynczej próbki wyniki nie powinny przekraczać wartości M.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.37.326

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności.
Data aktu: 13/01/2003
Data ogłoszenia: 04/03/2003
Data wejścia w życie: 19/03/2003, 01/05/2004