Przepisy ogólne
Wymagania dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt
- do produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt są stosowane wyłącznie składniki odżywcze wymienione w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
Wymagania dla środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci
Wymagania dla środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała
Wymagania, jakie powinny spełniać dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
Substancje, które mogą być dodawane w określonych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Przepisy przejściowe i końcowe
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 sierpnia 1996 r. w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek (Dz. U. Nr 108, poz. 520 oraz z 1997 r. Nr 21, poz. 113), które traci moc z dniem 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
ZAŁĄCZNIKI
PODSTAWOWY SKŁAD PREPARATÓW DO POCZĄTKOWEGO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT, PRZYGOTOWANYCH ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ PRODUCENTA
1. Wartość energetyczna
Minimum Maksimum
250 kJ 315 kJ
(60 kcal/100 ml) (75 kcal/100 ml)
2. Białko
(Zawartość białka = zawartość azotu x 6,38) dla białek mleka krowiego.
(Zawartość białka = zawartość azotu x 6,25) dla izolatów białka sojowego i hydrolizatów białka o niskim stopniu hydrolizy.
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego białka oznacza najniższy stosunek między ilością każdego niezbędnego aminokwasu w białku badanym a ilością każdego z tych aminokwasów w białku wzorcowym.
2.1. Preparaty dla niemowląt wytwarzane z białek mleka krowiego
Minimum Maksimum
0,45 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(1,8 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
Dla osiągnięcia tej samej wartości energetycznej produkt powinien zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej w białku wzorcowym (mleko kobiece, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia), jednakże dla obliczeń można zsumować zawartość metioniny i cystyny.
2.2. Preparaty dla niemowląt wytwarzane z białka częściowo hydrolizowanego
Minimum Maksimum
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
Dla osiągnięcia tej samej wartości energetycznej produkt powinien zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i względnie niezbędnego aminokwasu, co najmniej równą ilości zawartej w białku wzorcowym (mleko kobiece, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia), jednakże dla obliczeń można zsumować zawartość metioniny i cystyny.
Wskaźnik wydajności wzrostowej białka (PER) i współczynnik wykorzystania białka netto (NPU) muszą być co najmniej równe tym wartościom dla kazeiny.
Zawartość tauryny powinna wynosić co najmniej 10 µmoli/100 kJ (42 µmoli/100 kcal), a zawartość L-karnityny powinna wynosić co najmniej 1,8 µmoli/100 kJ (7,5 µmoli/100 kcal).
2.3. Produkty dla niemowląt wytwarzane z izolatów białka sojowego, oddzielnie lub w mieszaninie z białkami mleka krowiego
Minimum Maksimum
0,56 g/100 kJ 0,7 g/100 kJ
(2,56 g/100 kcal) (3 g/100 kcal)
W wytwarzaniu tych produktów należy stosować wyłącznie izolaty białka sojowego.
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego powinien być równy przynajmniej 80% białka wzorcowego (mleko kobiece, określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia).
Dla osiągnięcia tej samej wartości energetycznej produkt powinien zawierać dostępną ilość metioniny przynajmniej równą tej, zawartej w białku wzorcowym (mleko kobiece, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia).
Zawartość L-karnityny powinna być przynajmniej równa 1,8 µmol/100 kJ (7,5 µmol/100 kcal).
2.4. We wszystkich przypadkach dodawanie aminokwasów dopuszczalne jest tylko w celu poprawienia wartości odżywczej białka i tylko w proporcjach koniecznych do spełnienia tego celu.
3. Tłuszcz
Minimum Maksimum
1,05 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(4,4 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Zakazuje się stosowania następujących substancji:
- oleju sezamowego,
- oleju bawełnianego.
3.2. Kwas laurynowy
Minimum Maksimum
- 15% całkowitej zawartości tłuszczów
3.3. Kwas mirystynowy
Minimum Maksimum
- 15% całkowitej zawartości tłuszczów
3.4. Kwas linolowy (w formie glicerydów - estrów kwasu linolowego)
Minimum Maksimum
70 mg/100 kJ 285 mg/100 kJ
(300 mg/100 kcal) (1.200 mg/100 kcal)
3.5. Zawartość kwasu alfa-linolenowego nie może być mniejsza niż 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
Stosunek kwasu linolowego do kwasu alfa-linolenowego nie może być mniejszy niż 5:1 i większy niż 15:1.
3.6. Zawartość kwasów tłuszczowych trans nie może przekraczać 4% całkowitej zawartości tłuszczu.
3.7. Zawartość kwasu erukowego nie może przekraczać 1% całkowitej zawartości tłuszczu.
3.8. Można dodawać długołańcuchowe (20 i 22 atomy węgla) wielonienasycone kwasy tłuszczowe /LCP/ . W takim przypadku ich zawartość nie powinna przekraczać:
- 1% całkowitej zawartości tłuszczu dla n-3 LCP i
- 2% całkowitej zawartości tłuszczu dla n-6 LCP (1% całkowitej zawartości tłuszczu dla kwasu arachidonowego).
Zawartość kwasu eikozapentaenowego (20:5 n-3) nie może przekraczać zawartości kwasu dokozaheksaenowego (22:6 n-3).
4. Węglowodany
Minimum Maksimum
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Mogą być stosowane wyłącznie następujące węglowodany:
- laktoza,
- maltoza,
- sacharoza,
- maltodekstryny,
- syrop glukozowy albo sproszkowany syrop glukozowy,
- skrobia preparowana (naturalnie bezglutenowa),
- skleikowana skrobia (naturalnie bezglutenowa).
4.2. Laktoza
Minimum Maksimum
0,85 g/100 kJ -
(3,5 g/ 100 kcal) -
Warunek ten nie odnosi się do produktów, w których białko sojowe stanowi więcej niż 50% całkowitej zawartości białka.
4.3. Sacharoza
Minimum Maksimum
- 20% całkowitej zawartości węglowodanów
4.4. Preparowana skrobia i/lub skrobia skleikowana
Minimum Maksimum
- 2 g/100 ml i 30% całkowitej zawartości węglowodanów
5. Składniki mineralne
5.1. Preparaty wytwarzane z białek mleka krowiego
Składniki | na 100 kJ | na 100 kcal | ||
Mineralne | Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum |
Sód (mg) | 5 | 14 | 20 | 60 |
Potas (mg) | 15 | 35 | 60 | 145 |
Chlorki (mg) | 12 | 29 | 50 | 125 |
Wapń (mg) | 12 | - | 50 | - |
Fosfor (mg) | 6 | 22 | 25 | 90 |
Magnez (mg) | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 |
Żelazo (mg)1) | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 |
Cynk (mg) | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 |
Miedź (µg) | 4,8 | 19 | 20 | 80 |
Jod (µg) | 1,2 | - | 5 | - |
Selen2) (µg) | - | 0,7 | - | 3 |
1) Wartość graniczna przyjmowana dla produktów z dodatkiem żelaza | ||||
2) Wartość graniczna przyjmowana dla produktów z dodatkiem selenu |
Stosunek wapnia do fosforu nie powinien być mniejszy niż 1,2 i nie większy niż 2,0.
5.2. Produkty dla niemowląt wytwarzane z białek sojowych oddzielnie lub w mieszaninie z białkami mleka krowiego.
Stosuje się wszystkie warunki punktu 5.1., z wyjątkiem odnoszących się do żelaza i cynku, które są następujące:
Składniki | na 100 kJ | na 100 kcal | ||
Mineralne | Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum |
Żelazo (mg) | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 |
Cynk (mg) | 0,18 | 0,6 | 0,75 | 2,4 |
6. Witaminy
na 100 kJ | na 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Witamina A (µg-ER)1) | 14 | 43 | 60 | 180 |
Witamina D (µg)2) | 0,25 | 0,65 | 1 | 2,5 |
Tiamina (µg) | 10 | - | 40 | - |
Ryboflawina (µg) | 14 | - | 60 | - |
Niacyna (mg-EN)3) | 0,2 | - | 0,8 | - |
Kwas pantotenowy (µg) | 70 | - | 300 | - |
Witamina B6 (µg) | 9 | - | 35 | - |
Biotyna (µg) | 0,4 | - | 1,5 | - |
Kwas foliowy (µg) | 1 | - | 4 | - |
Witamina B12 (µg) | 0,025 | - | 0,1 | - |
Witamina C (µg) | 1,9 | - | 8 | - |
Witamina K (µg) | 1 | - | 4 | - |
Witamina E (mg α-ET)4) | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w przeliczeniu na kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,1 mg na 100 dostępnych kJ | - | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w przeliczeniu na kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,5 mg na 100 dostępnych kcal | - |
1) ER = wszystkie równoważniki retinolu trans.
2) W postaci cholekalcyferolu, którego 10 µg = 400 j.m. witaminy D.
3) EN = równoważnik niacyny = mg kwasu nikotynowego + mg tryptofanu /60.
4) α-ET = równoważnik d-α-tokoferolu.
7. Można dodawać następujące nukleotydy:
Maksimumx/ | ||
(mg/100 kJ) | (mg/100 kcal) | |
5’ - monofosforan cytydyny | 0,60 | 2,50 |
5’ - monofosforan urydyny | 0,42 | 1,75 |
5’ - monofosforan adenozyny | 0,36 | 1,50 |
5’ - monofosforan guanozyny | 0,12 | 0,50 |
5’ - monofosforan inozyny | 0,24 | 1,00 |
x/ Całkowite stężenie nukleotydów nie powinno przekraczać 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).
NIEZBĘDNE(x) AMINOKWASY W MLEKU KOBIECYM
Na 100 kJ(xx) | Na 100 kcal | |
Arginina (mg) | 16 | 69 |
Cystyna (mg) | 6 | 24 |
Histydyna (mg) | 11 | 45 |
Izoleucyna (mg) | 17 | 72 |
Leucyna (mg) | 37 | 156 |
Lizyna (mg) | 29 | 122 |
Metionina (mg) | 7 | 29 |
Fenyloalanina (mg) | 15 | 62 |
Treonina (mg) | 19 | 80 |
Tryptofan (mg) | 7 | 30 |
Tyrozyna (mg) | 14 | 59 |
Walina (mg) | 19 | 80 |
(xx) 1 kJ = 0,239 kcal
SKŁAD AMINOKWASOWY KAZEINY I BIAŁKA MLEKA KOBIECEGO
Kazeina (x) | Mleko kobiece (x) | |
Arginina | 3,7 | 3,8 |
Cystyna | 0,3 | 1,3 |
Histydyna | 2,9 | 2,5 |
Izoleucyna | 5,4 | 4,0 |
Leucyna | 9,5 | 8,5 |
Lizyna | 8,1 | 6,7 |
Metionina | 2,8 | 1,6 |
Fenyloalanina | 5,2 | 3,4 |
Treonina | 4,7 | 4,4 |
Tryptofan | 1,6 | 1,7 |
Tyrozyna | 5,8 | 3,2 |
Walina | 6,7 | 4,5 |
(x) Zawartość aminokwasów w żywności i biologiczne dane dotyczące białka. Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Badania Żywieniowe Nr 24, Rzym 1970, poz. 375-383.
PODSTAWOWY SKŁAD PREPARATÓW DO DALSZEGO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT, PRZYGOTOWANYCH ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ PRODUCENTA
1. Wartość energetyczna
Minimum Maksimum
250 kJ/100 ml 335 kJ/100 ml
(60 kcal/100 ml) (80 kcal/100 ml)
2. Białko
(Zawartość białka = zawartość azotu x 6,38) dla białek mleka krowiego.
(Zawartość białka = zawartość azotu x 6,25) dla izolatów białka sojowego
Minimum Maksimum
0,5 g/100 kJ 1 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal) (4,5 g/100 kcal)
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego białka powinien być przynajmniej równy 80% wartości białka wzorcowego (kazeina lub mleko kobiece, jak podano w załączniku nr 3 do rozporządzenia).
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego oznacza najniższy stosunek między ilością każdego niezbędnego aminokwasu w białku badanym a ilością odpowiadającego mu aminokwasu w białku wzorcowym.
Do preparatów do dalszego żywienia niemowląt wytwarzanych z białek sojowych, oddzielnie lub w mieszaninie z białkami mleka krowiego, można stosować wyłącznie izolaty białka sojowego.
Do preparatów do dalszego żywienia niemowląt można dodawać aminokwasy w celu zwiększenia wartości odżywczej białka w proporcjach niezbędnych dla osiągnięcia tego celu.
Dla uzyskania tej samej wartości energetycznej produkty muszą zawierać dostępną ilość metioniny, co najmniej równą jej zawartości w mleku kobiecym, jak podano w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. Tłuszcz
Minimum Maksimum
0,8 g/100 kJ 1,5 g/100 kJ
(3,3 g/100 kcal) (6,5 g/100 kcal)
3.1. Zabrania się stosowania następujących substancji:
- oleju sezamowego,
- oleju bawełnianego.
3.2. Kwas laurynowy
Minimum Maksimum
- 15% całkowitej zawartości tłuszczu
3.3. Kwas mirystynowy
Minimum Maksimum
- 15% całkowitej zawartości tłuszczu
3.4. Kwas linolowy (w formie glicerydów = estrów kwasu linolowego)
Minimum Maksimum
70 mg/100 kJ -
(300 mg/100 kcal) -
Wartość ta odnosi się tylko do preparatów do dalszego żywienia niemowląt zawierających oleje roślinne.
3.5. Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych nie może przekraczać 4% całkowitej zawartości tłuszczu.
Zawartość kwasu erukowego nie może przekraczać 1% całkowitej zawartości tłuszczu.
4. Węglowodany
Minimum Maksimum
1,7 g/100 kJ 3,4 g/100 kJ
(7 g/100 kcal) (14 g/100 kcal)
4.1. Zakazane jest stosowanie składników zawierających gluten.
4.2. Laktoza
Minimum Maksimum
0,45 g/100 kJ -
(1,8 g/100 kcal) -
Warunek ten nie odnosi się do preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w których izolaty białka sojowego stanowią ponad 50% całkowitej zawartości białka.
4.3. Sacharoza, fruktoza, miód
Minimum Maksimum
- osobno lub łącznie: 20% całkowitej
zawartości węglowodanów
5. Składniki mineralne
5.1. Żelazo i jod
Składniki | na 100 kJ | na 100 kcal | ||
mineralne | Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum |
Żelazo (mg) | 0,25 | 0,5 | 1 | 2 |
Jod (µg) | 1,2 | - | 5 | - |
5.2. Cynk
5.2.1. Preparaty do dalszego żywienia niemowląt wytwarzane wyłącznie z mleka krowiego
Minimum Maksimum
0,12 mg/100 kJ -
(0,5 mg/100 kcal) -
5.2.2. Preparaty do dalszego żywienia niemowląt, zawierające izolaty białka sojowego oddzielnie lub w mieszaninie z mlekiem krowim.
Minimum Maksimum
0,18 mg/100 kJ -
(0,75 mg/100 kcal) -
5.3. Pozostałe składniki mineralne
Ich stężenia powinny być równe przynajmniej stężeniom zwykle stwierdzanym w mleku krowim, obniżone, gdzie jest to właściwe, w takim samym stosunku jak stężenie białka w preparatach do dalszego żywienia niemowląt do stężenia białka w mleku krowim. Dla orientacji w załączniku nr 5 do rozporządzenia podano typowy skład mleka krowiego.
Stosunek wagowy wapnia i fosforu nie może przekraczać 2,0.
Witaminy
na 100 kJ | na 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Witamina A (µg-ER)1 | 14 | 43 | 60 | 180 |
Witamina D (µg)2 | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 |
Witamina C (µg) | 1,9 | - | 8 | - |
Witamina E (mg α-ET)3 | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w postaci kwasu linolowego, lecz w żadnym przypadku nie mniej niż 0,1 mg na 100 dostępnych kJ | - | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w postaci kwasu linolowego, lecz w żadnym przypadku nie mniej niż 0,5 mg na 100 dostępnych kcal | - |
1 ER = wszystkie równoważniki retinolu trans.
2 W postaci cholekalcyferolu, którego 10 µg = 400 j.m. witaminy D.
3 α-ET = równoważnik d-α-tokoferolu.
6. Można dodawać następujące nukleotydy:
Maksimumx/ | ||
(mg/100 kJ) | (mg/100 kcal) | |
5’ - monofosforan cytydyny | 0,60 | 2,50 |
5’ - monofosforan urydyny | 0,42 | 1,75 |
5’ - monofosforan adenozyny | 0,36 | 1,50 |
5’ - monofosforan guanozyny | 0,12 | 0,50 |
5’ - monofosforan inozyny | 0,24 | 1,00 |
x/ Całkowite stężenie nukleotydów nie powinno przekraczać 1,2 mg/100 kJ (5 mg/100 kcal).
SKŁADNIKI MINERALNE W MLEKU KROWIM
Na 100 g BSM (1) | Na 1g białka | |
Sód (mg) | 550 | 15 |
Potas (mg) | 1.680 | 43 |
Chlor (mg) | 1.050 | 28 |
Wapń (mg) | 1.350 | 35 |
Fosfor (mg) | 1.070 | 28 |
Magnez (mg) | 135 | 3,5 |
Miedź (µg) | 225 | 6 |
Jod | NS (2) | NS |
(2) NS - niesprecyzowane dane, szeroki zakres uzależniony od pory roku i warunków hodowli.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Witamina | Postać witaminy |
Witamina A | Octan retinylu |
Palmitynian retinylu | |
Beta-karoten | |
Retinol | |
Witamina D | Witamina D2 (ergokalcyferol) |
Witamina D3 (cholekalcyferol) | |
Witamina B1 | Chlorowodorek tiaminy |
Monoazotan tiaminy | |
Witamina B2 | Ryboflawina |
Sól sodowa 5’- fosforanu ryboflawiny | |
Niacyna | Nikotynamid |
Kwas nikotynowy | |
Witamina B6 | Chlorowodorek pirydoksyny |
5’-fosforan pirydoksyny | |
Foliany | Kwas foliowy |
Kwas pantotenowy | D-pantotenian wapnia |
D-pantotenian sodu | |
Dekspantenol | |
Witamina B12 | Cyjanokobalamina |
Hydroksykobalamina | |
Biotyna | D-biotyna |
Witamina C | Kwas L-askorbinowy |
L-askorbinian sodu | |
L-askorbinian wapnia | |
Kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy (palmitynian askorbylu) |
|
Askorbinian potasu | |
Witamina E | D-alfa-tokoferol |
DL-alfa-tokoferol | |
Octan D-alfa tokoferolu | |
Octan DL-alfa tokoferolu | |
Witamina K | Filochinon (Fitomenadion) |
2. Składniki mineralne
Składniki mineralne | Dopuszczalne sole |
Wapń (Ca) | Węglan wapnia |
Chlorek wapnia | |
Sole wapniowe kwasu cytrynowego | |
Glukonian wapnia | |
Glicerofosforan wapnia | |
Mleczan wapnia | |
Sole wapniowe kwasu ortofosforowego | |
Wodorotlenek wapnia | |
Magnez (Mg) | Węglan magnezu |
Chlorek magnezu | |
Tlenek magnezu | |
Sole magnezowe kwasu ortofosforowego | |
Siarczan magnezu | |
Glukonian magnezu | |
Wodorotlenek magnezu | |
Sole magnezowe kwasu cytrynowego | |
Żelazo (Fe) | Cytrynian żelazawy |
Glukonian żelazawy | |
Mleczan żelazawy | |
Siarczan żelazawy | |
Cytrynian amonowo-żelazowy | |
Fumaran żelazawy | |
Dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy) | |
Miedź (Cu) | Cytrynian miedzi |
Glukonian miedzi | |
Siarczan miedzi | |
Kompleks miedziowo-lizynowy | |
Węglan miedzi | |
Jod (J) | Jodek potasu |
Jodek sodu | |
Jodan potasu | |
Cynk (Zn) | Octan cynku |
Chlorek cynku | |
Mleczan cynku | |
Siarczan cynku | |
Cytrynian cynku | |
Glukonian cynku | |
Tlenek cynku | |
Mangan (Mn) | Węglan manganu |
Chlorek manganu | |
Cytrynian manganu | |
Siarczan manganu | |
Glukonian manganu | |
Sód (Na) | Wodorowęglan sodu |
Chlorek sodu | |
Cytrynian sodu | |
Glukonian sodu | |
Węglan sodu | |
Mleczan sodu | |
Sole sodowe kwasu ortofosforowego | |
Wodorotlenek sodu | |
Potas (K) | Wodorowęglan potasu |
Węglan potasu | |
Chlorek potasu | |
Sole potasowe kwasu cytrynowego | |
Glukonian potasu | |
Mleczan potasu | |
Sole potasowe kwasu ortofosforowego | |
Wodorotlenek potasu | |
Selen | Selenian sodu |
Selenin sodu |
3. Aminokwasy i inne związki azotowe
L-arginina i jej chlorowodorek
L-cystyna i jej chlorowodorek
L-histydyna i jej chlorowodorek
L-izoleucyna i jej chlorowodorek
L-leucyna i jej chlorowodorek
L-cysteina i jej chlorowodorek
L-metionina
L-fenyloalanina
L-treonina
L-tryptofan
L-tyrozyna
L-walina
L-karnityna i jej chlorowodorek
Tauryna
5’ - monofosforan cytydyny i jego sól sodowa
5’ - monofosforan urydyny i jego sól sodowa
5’ - monofosforan adenozyny i jego sól sodowa
5’ - monofosforan guanozyny i jego sól sodowa
5’ - monofosforan inozyny i jego sól sodowa
4. Inne
Cholina
Chlorek choliny
Cytrynian choliny
Dwuwinian choliny
Inozytol
WARTOŚCI ODNIESIENIA DO ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI PRZEZNACZONEJ DLA NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI
Składnik odżywczy | Zalecane dzienne spożycie | |
Witamina A | (µg) | 400 |
Witamina D | (µg) | 10 |
Witamina C | (mg) | 25 |
Tiamina | (mg) | 0,5 |
Ryboflawina | (mg) | 0,8 |
Równoważniki niacyny | (mg) | 9 |
Witamina B6 | (mg) | 0,7 |
Foliany | (µg) | 100 |
Witamina B12 | (µg) | 0,7 |
Wapń | (mg) | 400 |
Żelazo | (mg) | 6 |
Cynk | (mg) | 4 |
Jod | (µg) | 70 |
Selen | (µg) | 10 |
Miedź | (mg) | 0,4 |
WYMAGANIA DOTYCZĄCE SKŁADU PREPARATÓW DO POCZĄTKOWEGO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT I PREPARATÓW DO DALSZEGO ŻYWIENIA NIEMOWLĄT, UPRAWNIAJĄCE DO ODPOWIEDNIEJ INFORMACJI ŻYWIENIOWEJ
Informacja żywieniowa | Warunki uprawniające do zamieszczania informacji żywieniowej |
1. Adaptowane białko | Zawartość białka jest niższa niż 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal) i stosunek białek serwatkowych do kazeiny jest nie niższy niż 1 |
2. Niskosodowe | Zawartość sodu jest niższa niż 9 mg/100 kJ (39 mg/100 kcal) |
3. Bez cukru (sacharozy) | Cukier jest nieobecny (sacharoza jest nieobecna) |
4. Wyłącznie laktoza | Laktoza jest jedynym obecnym węglowodanem |
5. Bez laktozy | Laktoza jest nieobecna |
6. Wzbogacone w żelazo | Żelazo jest dodane |
7. Zmniejszenie ryzyka alergii na białka mleka. Takie twierdzenie może obejmować określenia dotyczące obniżenia alergenności lub obniżonych właściwości antygenowych. | a) Preparaty powinny spełniać warunki ustalone w pkt 2.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, a ilość immunoreaktywnego białka mierzonego metodą ogólnie przyjętą jako właściwa powinna być niższa niż 1% substancji zawierających azot w tych produktach. |
b) Znakowanie powinno wskazywać, że produkt nie może być spożywany przez niemowlęta z alergią na niezmienione białka, z których jest wytwarzany, o ile ogólnie przyjęte badania kliniczne nie wykażą, że mleko jest tolerowane przez ponad 90% niemowląt (przedział ufności 95%) z nadwrażliwością na białko, z którego wytwarzany jest hydrolizat. | |
c) Preparaty podawane doustnie w doświadczeniach na zwierzętach nie powinny powodować alergii na niezmienione białka, z których są wytwarzane. | |
d) Muszą istnieć obiektywne i naukowo zweryfikowane dane jako dowód prawdziwości twierdzeń o wymienionych właściwościach. |
PODSTAWOWY SKŁAD PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH PRZETWORZONYCH PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI
1. Zawartość zbóż:
Produkty zbożowe przetworzone przygotowywane są z jednego lub więcej zmielonych zbóż i/lub bogatoskrobiowych warzyw korzeniowych. Zawartość zbóż i/lub bogatoskrobiowych warzyw korzeniowych w końcowym produkcie nie powinna być niższa niż 25 % w przeliczeniu na suchą masę.
2. Białko
2.1. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b i d rozporządzenia zawartość białka nie powinna przekraczać 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal).
2.2. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b rozporządzenia ilość dodawanego białka nie powinna być niższa niż 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal).
2.3. Dla biszkoptów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. d rozporządzenia przygotowywanych z dodatkiem produktów wysokobiałkowych, i przedstawianych jako takie, ilość dodanego białka nie powinna być niższa niż 0,36 g/100kJ (1,5 g/100 kcal).
2.4. Wskaźnik aminokwasu ograniczającego dodanego białka powinien wynosić co najmniej 80 % białka wzorcowego (kazeiny, jak określono w załączniku nr 3 do rozporządzenia) lub wskaźnik wydajności wzorcowej białka (PER) w mieszaninie powinien wynosić co najmniej 70 % białka wzorcowego. We wszystkich przypadkach dodatek aminokwasów jest dozwolony wyłącznie w celu poprawy wartości odżywczej mieszaniny białek i tylko w ilościach niezbędnych do osiągnięcia tego celu.
3. Węglowodany
3.1. Jeżeli do produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. a i d rozporządzenia dodaje się sacharozę, fruktozę, glukozę, syropy glukozowe lub miód, to: - ilość dodanych węglowodanów z tych źródeł nie powinna przekraczać 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100 kcal), - ilość dodanej fruktozy nie powinna przekraczać 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal).
Jeżeli do produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b rozporządzenia dodaje się sacharozę, fruktozę, syropy glukozowe lub miód, to: - ilość dodanych węglowodanów z tych źródeł nie powinna przekraczać 1,2 g/100 kJ (5 g/100 kcal), - ilość dodanej fruktozy nie powinna przekraczać 0,6 g/100kJ (2,5 g/100 kcal).
4. Tłuszcz
4.1. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. a i d rozporządzenia zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal).
4.2. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b rozporządzenia zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). Jeżeli zawartość tłuszczu przekracza 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), to:
a) zawartość kwasu laurowego nie powinna przekraczać 15 % całkowitej zawartości tłuszczu,
b) zawartość kwasu mirystynowego nie powinna przekraczać 15 % całkowitej zawartości tłuszczu,
c) zawartość kwasu linolowego (w postaci glicerydów = estrów kwasu linolowego) nie powinna być niższa niż 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) i nie powinna być wyższa niż 285 mg/100 kJ (1.200 mg/100 kcal).
5. Składniki mineralne
5.1. Sód - sole sodu mogą być dodawane do przetworów zbożowych przetworzonych wyłącznie ze względów technologicznych
- zawartość sodu w przetworach zbożowych przetworzonych nie powinna przekraczać 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal).
5.2. Wapń
5.2.1. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b rozporządzenia zawartość wapnia nie powinna być niższa niż 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal).
5.2.2. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. d rozporządzenia wytwarzanych z dodatkiem mleka ( biszkopty mleczne), i przedstawianych jako takie, zawartość wapnia nie powinna być niższa niż 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal).
6. Witaminy
6.1. Dla produktów zbożowych przetworzonych zawartość tiaminy nie powinna być niższa niż 25 µg/100 kJ (100 µg /100 kcal).
6.2. Dla produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. b
Na 100 kJ | Na 100 kJ | Na 100 kcal | Na 100 kcal | |
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Witamina A (µg/ER)1) | 14 | 43 | 60 | 180 |
Witamina D (µg)2) | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 |
1) Wszystkie równoważniki trans retinolu
2) W postaci cholekalcyferolu, którego 10µg = 400 j.m. witaminy D
Ograniczenia te odnoszą się też do witamin A i D dodawanych do innych produktów zbożowych przetworzonych,
PODSTAWOWY SKŁAD ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UZUPEŁNIAJĄCYCH INNYCH NIŻ PRODUKTY ZBOŻOWE PRZETWORZONE PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI
1. Białko
1.1. Jeżeli mięso, drób, ryby, podroby lub inne tradycyjne źródła białka są jedynymi składnikami wymienionymi w nazwie produktu, to: całkowita zawartość wymienionego mięsa, drobiu, ryb, podrobów lub innych tradycyjnych źródeł białka powinna stanowić nie mniej niż 40% całkowitej masy produktu, każde wymienione mięso, drób, ryby, podroby i inne tradycyjne źródło białka powinno stanowić nie mniej niż 25 % masy wszystkich wymienionych źródeł białka, całkowita zawartość białka z wymienionych źródeł nie powinna być niższa niż 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal).
1.2. Jeżeli mięso, drób, ryby, podroby lub inne tradycyjne źródła białka pojedynczo lub w mieszaninie wymienione są jako pierwsze w nazwie produktu, bez względu na to, czy produkt przedstawiony jest jako posiłek czy też nie, to: całkowita zawartość wymienionego mięsa, drobiu, ryb, podrobów lub innych tradycyjnych źródeł białka powinna stanowić nie mniej niż 10 % całkowitej masy produktu, każde wymienione mięso, drób, ryby, podroby lub inne tradycyjne źródła białka powinno stanowić nie mniej niż 25 % masy wszystkich wymienionych źródeł białka, a białko z wymienionych źródeł nie powinno stanowić mniej niż 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal).
1.3. Jeżeli mięso, drób, ryby, podroby lub inne tradycyjne źródła białka pojedynczo lub w mieszaninie są wymienione w nazwie produktu, ale nie na pierwszym miejscu, bez względu na to, czy produkt przedstawiany jest jako posiłek czy też nie, to: całkowita zawartość wymienionego mięsa, drobiu, ryb, podrobów lub innych tradycyjnych źródeł białka powinna stanowić nie mniej niż 8 % całkowitej masy produktu, każde wymienione mięso, drób, ryba, podroby lub inne tradycyjne źródło białka powinno stanowić nie mniej niż 25 % masy wszystkich wymienionych źródeł białka, a białko z wymienianych źródeł nie powinno stanowić mniej niż 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal), całkowita zawartość białka w produkcie pochodząca ze wszystkich źródeł nie powinna być niższa niż 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.3.1. W przypadku gdy ser jest wymieniony wraz z innymi składnikami w nazwie produktu, który jest lub nie jest prezentowany jako posiłek, wówczas:
- zawartość białka pochodzenia mlecznego nie powinna być mniejsza niż 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),
- całkowita zawartość białka ze wszystkich źródeł powinna być nie mniejsza niż 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
1.4. Jeżeli produkt jest określany na oznakowaniu jako posiłek, ale bez wymieniania mięsa, drobiu, ryb, podrobów lub innych tradycyjnych źródeł białka w nazwie produktu, to: całkowita zawartość białka w produkcie, pochodząca ze wszystkich źródeł, nie powinna być mniejsza niż 0,7 g/100 kJ ( 3 g/100 kcal).
1.4.1. Sosy stanowiące dodatek do posiłku są zwolnione z wymagań punktów 1.1-1.4 włącznie.
l.4.2. Posiłki słodkie, w których nazwie jako pierwszy lub jedyny składnik występuje produkt mleczny, powinny zawierać nie mniej niż 2,2 g białek z mleka/100 kcal. Wszystkie pozostałe słodkie posiłki są zwolnione z wymagań określonych w pkt 1.1 - 1.4.
Dodawanie aminokwasów jest dozwolone tylko dla podniesienia wartości odżywczej białka obecnego w produkcie i tylko w ilościach potrzebnych do realizacji tego celu.
2. Węglowodany
Zawartość węglowodanów ogółem w sokach owocowych i warzywnych, nektarach, przetworach zawierających wyłącznie owoce i deserach lub puddingach nie powinna przekraczać: 10 mg/100 ml w przypadku soków z warzyw i napojów na bazie warzyw, 15 g/100 ml w przypadku soków owocowych, nektarów i napojów na bazie owoców, 20 g/100 g w przypadku przetworów zawierających wyłącznie owoce, 25 g/100 g w przypadku deserów i puddingów, 5 g/100 g w przypadku innych napojów niezawierających mleka.
3. Tłuszcz
3.1. Dla produktów w ust. 1.1 niniejszego załącznika: jeżeli mięso lub ser są jedynymi składnikami lub są wymienione jako pierwsze w nazwie produktu, to: całkowita zawartość tłuszczu w produkcie, pochodząca ze wszystkich źródeł, nie powinna przekraczać 1,4 g/100 kJ ( 6 g/100 kcal).
3.2. Dla wszystkich innych produktów: całkowita zawartość tłuszczu w produkcie, pochodząca ze wszystkich źródeł, nie powinna przekraczać 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
4. Sód
4.1. Końcowa zawartość sodu w produkcie powinna nie przekraczać 48 mg/ 100 kJ (200 mg/100 kcal) albo nie być wyższa niż 200 mg na 100 g. Jeżeli jednak ser jest jedynym składnikiem wymienionym w nazwie produktu, to końcowa zawartość sodu w produkcie nie powinna przekraczać 70 mg/100 kJ (300 mg/ 100 kcal).
4.2. Soli sodowych nie należy dodawać do produktów przygotowanych z owoców ani do deserów i puddingów, z wyjątkiem względów technologicznych.
5. Witaminy
Witamina C
W soku owocowym, nektarze lub soku z warzyw końcowa zawartość witaminy C w produkcie powinna albo być nie mniejsza niż 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) lub nie mniejsza niż 25 mg na 100 g.
Witamina A
W soku z warzyw końcowa zawartość witaminy A w produkcie nie powinna być niższa niż 25 µgER1)/100 kJ (100 µg ER1)/100 kcal). Witamina A nie powinna być dodawana do innych rodzajów środków spożywczych uzupełniających innych niż przetwory zbożowe przetworzone przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
Witamina D
Witaminy D nie należy dodawać do środków spożywczych uzupełniających innych niż przetwory zbożowe przetworzone przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.
1) ER - wszystkie ekwiwalenty trans retinolu.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Witaminy
Retinol
Octan retinylu
Palmitynian retinylu
Beta-karoten
Witamina D
Witamina D2/ = ergokalcyferol/
Witamina D3/ = cholekalcyferol/
Witamina B1
Chlorowodorek tiaminy
Monoazotan tiaminy
Witamina B2
Ryboflawina
Sól sodowa 5’ - fosforanu ryboflawiny
Niacyna
Nikotynamid
Kwas nikotynowy
Witamina B6
Chlorowodorek pirydoksyny
5’ - fosforan pirydoksyny
Dwupalmitynian pirydoksyny
Kwas pantotenowy
D-pantotenian wapnia
D-pantotenian sodu
Dekspantenol
Foliany
Kwas foliowy
Witamina B12
Cyjanokobalamina
Hydroksykobalamina
Biotyna
D-biotyna
Witamina C
Kwas L-askorbinowy
L-askorbinian sodu
L-askorbinian wapnia
Kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy (palmitynian askorbylu)
Askorbinian potasu
Witamina K
Filochinon (Fitomenadion)
Witamina E
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
octan D-alfa tokoferolu
octan DL-alfa tokoferolu
Aminokwasy
L-cystyna i jej chlorowodorek
L-histydyna i jej chlorowodorek
L-izoleucyna i jej chlorowodorek
L-leucyna i jej chlorowodorek
L-lizyna i jej chlorowodorek
L-cysteina i jej chlorowodorek
L-metionina
L-fenyloalanina
L-treonina
L-tryptofan
L-tyrozyna
L-walina
Inne
Chlorek choliny
Cytrynian choliny
Dwuwinian choliny
Inozytol
L-karnityna
Chlorowodorek L-karnityny
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe
Węglan wapnia
Chlorek wapnia
Sole wapniowe kwasu cytrynowego
Glukonian wapnia
Glicerofosforan wapnia
Mleczan wapnia
Tlenek wapnia
Wodorotlenek wapnia
Sole wapniowe kwasu ortofosforowego
Magnez
Węglan magnezu
Chlorek magnezu
Sole magnezowe kwasu cytrynowego
Glukonian magnezu
Tlenek magnezu
Wodorotlenek magnezu
Sole magnezowe kwasu ortofosforowego
Siarczan magnezu
Mleczan magnezu
Glicerofosforan magnezu
Potas
Chlorek potasu
Sole potasowe kwasu cytrynowego
Glukonian potasu
Mleczan potasu
Glicerofosforan potasu
Żelazo
Cytrynian żelazawy
Cytrynian amonowo-żelazowy
Glukonian żelazawy
Mleczan żelazawy
Siarczan żelazawy
Fumaran żelazawy
Dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)
Żelazo zredukowane
Cukrzan żelazowy
Dwufosforan sodowo-żelazowy
Węglan żelazawy
Miedź
Kompleks miedziowo-lizynowy
Węglan miedzi
Cytrynian miedzi
Glukonian miedzi
Siarczan miedzi
Cynk
Octan cynku
Cytrynian cynku
Mleczan cynku
Siarczan cynku
Tlenek cynku
Glukonian cynku
Mangan
Węglan manganu
Chlorek manganu
Cytrynian manganu
Glukonian manganu
Siarczan manganu
Glicerofosforan manganu
Jod
Jodek sodu
Jodek potasu
Jodan potasu
Jodan sodu
MAKSYMALNE ZAWARTOŚCI WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UZUPEŁNIAJĄCYCH OBEJMUJĄCYCH PRODUKTY ZBOŻOWE PRZETWORZONE I INNE ŚRODKI SPOŻYWCZE PRZEZNACZONE DLA NIEMOWLĄT I MAŁYCH DZIECI
Składnik odżywczy | Maksymalna zawartość na 100 kcal |
Witamina A (µg ER) | 1801) |
Witamina E (mg a-ET) | 3 |
Witamina C (mg) | 12,5/252)/1253) |
Tiamina (mg) | 0,25/0,54) |
Ryboflawina (mg) | 0,4 |
Niacyna (mg EN) | 4,5 |
Witamina B6 (mg) | 0,35 |
Kwas foliowy (µg) | 50 |
Wtamina B12 (µg) | 0,35 |
Kwas pantotenowy (mg) | 1,5 |
Biotyna(µg) | 10 |
Potas (mg) | 160 |
Wapń (mg) | 80/1805)/1006) |
Magnez (mg) | 40 |
Żelazo (mg) | 3 |
Cynk (mg) | 2 |
Miedź (µg) | 40 |
Jod (µg) | 35 |
Mangan (mg) | 0,6 |
Objaśnienia:
1) Zgodnie z przepisami załącznika nr 9 i 10.
2) Limit stosowany do produktów wzbogacanych w żelazo.
3) Limit stosowany do produktów owocowych, soków owocowych, nektarów i soków warzywnych.
4) Limit stosowany do produktów zbożowych przetworzonych.
5) Limit stosowany do produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt 1 lit. a i b rozporządzenia.
6) Limit stosowany do produktów wymienionych w § 17 ust. 2 pkt. 1 lit. d rozporządzenia.
PODSTAWOWY SKŁAD ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH STOSOWANYCH W DIETACH O OGRANICZONEJ ZAWARTOŚCI ENERGII, W CELU REDUKCJI MASY CIAŁA
1. Wartość energetyczna
1.1. Wartość energetyczna dostarczana przez dany produkt wymieniony w § 24 pkt 1 rozporządzenia w całodziennej diecie nie powinna być mniejsza niż 3.360 kJ (800 kcal) i nie powinna przekroczyć 5.040 kJ (1.200 kcal).
Wartość energetyczna dostarczona przez produkt wymieniony w § 24 pkt 2 rozporządzenia nie powinna wynosić mniej niż 840 kJ (200 kcal) ani przekroczyć 1.680 kJ (400 kcal) na jeden posiłek.
2. Białko
2.1. Białko zawarte w produktach wymienionych w § 24 pkt 1 i 2 rozporządzenia powinno dostarczać nie mniej niż 25 % i nie więcej niż 50 % całkowitej energii z produktu. W żadnym przypadku ilość białka w produktach wymienionych w § 24 pkt 1 nie może przekroczyć 125 g.
2.2. Przepisy ust. 2.1 dotyczące białka odnoszą się do białka, którego wskaźnik aminokwasu ograniczającego jest równy wskaźnikowi białka wzorcowego podanego w załączniku nr 14. Jeżeli wskaźnik aminokwasu ograniczającego jest niższy niż 100% wartości białka wzorcowego, minimalne poziomy białka będą odpowiednio podwyższone. W każdym przypadku wskaźnik aminokwasu ograniczającego powinien być przynajmniej równy 80% wartości białka wzorcowego.
2.3. Wskaźnik aminokwasu ograniczającego będzie oznaczać najniższy stosunek pomiędzy ilością każdego niezbędnego aminokwasu badanego białka i ilości odpowiadającego mu aminokwasu w białku wzorcowym.
2.4. We wszystkich przypadkach dodawanie aminokwasów dozwolone jest wyłącznie w celu poprawienia wartości odżywczej białek i wyłącznie w proporcjach niezbędnych do osiągnięcia tego celu.
3. Tłuszcz
3.1. Energia pochodząca z tłuszczów nie powinna przekraczać 30 % całkowitej dostępnej energii dostarczanej przez produkt.
3.2. W przypadku produktów wymienionych w § 24 pkt 1 rozporządzenia zawartość kwasu linolowego (w postaci glicerydów) nie powinna być mniejsza niż 4,5 g.
3.3. W przypadku produktów wymienionych w § 24 pkt 2 rozporządzenia zawartość kwasu linolowego (w postaci glicerydów) nie powinna być mniejsza niż 1 g.
4. Błonnik pokarmowy
Zawartość błonnika pokarmowego w produktach wymienionych w § 24 pkt 1 rozporządzenia nie powinna być mniejsza niż 10 g i nie powinna przekraczać 30 g w całodziennej diecie.
5. Witaminy i składniki mineralne
5.1. Produkty wymienione w § 24 pkt 1 rozporządzenia powinny dostarczać w całodziennej diecie przynajmniej 100 % ilości witamin i składników mineralnych wymienionych w poniższej tabeli.
5.2. Produkty wymienione w § 24 pkt 2 rozporządzenia powinny dostarczyć w każdym posiłku przynajmniej 30 % ilości witamin i składników mineralnych wymienionych w tabeli, o której mowa w ust. 5.1; jednak dostarczana przez te produkty ilość potasu w każdym posiłku powinna wynosić co najmniej 500 mg.
Tabela
Witamina A | (µg ER) | 700 |
Witamina D | (µg) | 5 |
Witamina E | (mg ET) | 10 |
Witamina C | (mg) | 45 |
Tiamina | (mg) | 1,1 |
Ryboflawina | (mg) | 1,6 |
Niacyna | (mg EN) | 18 |
Witamina B6 | (mg) | 1,5 |
Foliany | (µg) | 200 |
Witamina B12 | (µg) | 1,4 |
Biotyna | (µg) | 15 |
Kwas pantotenowy | (mg) | 3 |
Wapń | (mg) | 700 |
Fosfor | (mg) | 550 |
Potas | (mg) | 3.100 |
Żelazo | (mg) | 16 |
Cynk | (mg) | 9,5 |
Miedź | (mg) | 1,1 |
Jod | (µg) | 130 |
Selen | (µg) | 55 |
Sód | (mg) | 575 |
Magnez | (mg) | 150 |
Mangan | (mg) | 1 |
SKŁAD AMINOKWASOWY BIAŁKA WZORCOWEGO(1)
Cystyna + metionina 1,7
Histydyna 1,6
Izoleucyna 1,3
Leucyna 1,9
Lizyna 1,6
Fenyloalanina + tyrozyna 1,9
Treonina 0,9
Tryptofan 0,5
Walina 1,3
(1) Światowa Organizacja Zdrowia. Wymagania odnośnie do wartości energetycznej i białka. Sprawozdanie połączonego spotkania FAO/WHO/UNU. Genewa: Światowa Organizacja Zdrowia, 1985. (WHO Technical Report Series, 724)
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE, KTÓRE MOGĄ BYĆ DEKLAROWANE, ORAZ ICH ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE (RDA)
Witamina D µg 5
Witamina E mg 10
Witamina C mg 60
Tiamina mg 1,4
Ryboflawina mg 1,6
Niacyna mg 18
Witamina B6 mg 2
Folacyna µg 200
Witamina B12 µg 1
Biotyna mg 0,15
Kwas pantotenowy mg 6
Wapń mg 800
Fosfor mg 800
Żelazo mg 14
Magnez mg 300
Cynk mg 15
Jod µg 150
PODSTAWOWY SKŁAD DIETETYCZNYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA MEDYCZNEGO
1. Produkty wymienione w § 28 ust. 4 pkt 1 rozporządzenia przeznaczone specjalnie dla niemowląt powinny zawierać witaminy i składniki mineralne, jak wymieniono w tabeli 1.
2. Produkty wymienione w § 28 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia przeznaczone specjalnie dla niemowląt powinny zawierać witaminy i składniki mineralne, jak wymieniono w tabeli 1, dopuszczając modyfikację jednego lub więcej z tych składników odżywczych, która stała się konieczna ze względu na zamierzone użytkowanie produktu.
3. Maksymalne poziomy witamin i składników mineralnych obecnych w produktach wymienionych w § 28 ust. 4 pkt 3 rozporządzenia, a przeznaczonych specjalnie dla niemowląt, nie powinny przekraczać wartości wymienionych w tabeli 1, dopuszczając modyfikację jednego lub więcej tych składników odżywczych, która stała się konieczna ze względu na zamierzone użytkowanie produktu.
4. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt, w przypadku gdy nie jest to sprzeczne z wymaganiami wynikającymi z zamierzonego stosowania, powinny odpowiadać postanowieniom odnoszącym się do składników odżywczych, które mogą być stosowane w preparatach do początkowego i w preparatach do dalszego żywienia niemowląt w danym przypadku, a które ustalono w rozdziale 2 rozporządzenia.
5. Produkty opisane w § 28 ust. 4 pkt 1 rozporządzenia, inne niż te przeznaczone specjalnie dla niemowląt, powinny zawierać witaminy i składniki mineralne wymienione w tabeli 2.
6. Produkty opisane w § 28 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia, inne niż te przeznaczone specjalnie dla niemowląt, powinny zawierać witaminy i składniki mineralne wymienione w tabeli 2, dopuszczając modyfikację jednego lub więcej z tych składników odżywczych, która stała się konieczna wobec zamierzonego użytkowania produktu.
7. Maksymalne poziomy witamin i składników mineralnych obecnych w produktach wymienionych w § 28 ust. 4 pkt 3 rozporządzenia, innych niż te przeznaczone specjalnie dla niemowląt, nie powinny przekraczać poziomów wymienionych w tabeli 2, dopuszczając modyfikację jednego lub więcej składników odżywczych, która stała się konieczna wobec zamierzonego użytkowania produktu.
Tabela 1
ZAWARTOŚĆ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W PRODUKTACH KOMPLETNYCH ŻYWIENIOWO PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT
Witaminy
100 kJ | 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Witamina A (µg ER) 1) | 14 | 43 | 60 | 180 |
Witamina D (µg) | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 |
Witamina K (µg) | 1 | 5 | 4 | 20 |
Witamina C (mg) | 1,9 | 6 | 8 | 25 |
Tiamina (mg) | 0,01 | 0,075 | 0,04 | 0,3 |
Ryboflawina (mg) | 0,014 | 0,1 | 0,06 | 0,45 |
Witamina B6 (mg) | 0,009 | 0,075 | 0,035 | 0,3 |
Niacyna (mg EN) 2) | 0,2 | 0,75 | 0,8 | 3 |
Kwas foliowy (µg) | 1 | 6 | 4 | 25 |
Witamina B12 (µg) | 0,025 | 0,12 | 0,1 | 0,5 |
Kwas pantotenowy (mg) | 0,07 | 0,5 | 0,3 | 2 |
Biotyna (µg) | 0,4 | 5 | 1,5 | 20 |
Witamina E (mg α-ET)3) | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,1 mg na 100 dostępnych kJ | 0,75 | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,5 mg na 100 dostępnych kcal | 3 |
1) ER - ekwiwalent retinolu.
2) EN - ekwiwalent niacyny.
3) ET - ekwiwalent tokoferolu.
Składniki mineralne
100 kJ | 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Sód (mg) | 5 | 14 | 20 | 60 |
Chlorki (mg) | 12 | 29 | 50 | 125 |
Potas (mg) | 15 | 35 | 60 | 145 |
Wapń (mg) | 12 | 60 | 50 | 250 |
Fosfor (mg)1) | 6 | 22 | 25 | 90 |
Magnez (mg) | 1,2 | 3,6 | 5 | 15 |
Żelazo (mg) | 0,12 | 0,5 | 0,5 | 2 |
Cynk (mg) | 0,12 | 0,6 | 0,5 | 2,4 |
Miedź (µg) | 4,8 | 29 | 20 | 120 |
Jod (µg) | 1,2 | 8,4 | 5 | 35 |
Selen (µg) | 0,25 | 0,7 | 1 | 3 |
Mangan (mg) | 0,012 | 0,05 | 0,05 | 0,2 |
Chrom (µg) | - | 2,5 | - | 10 |
Molibden (µg) | - | 2,5 | - | 10 |
Fluorki (mg) | - | 0,05 | - | 0,2 |
1) Stosunek wapnia do fosforu nie mniejszy niż 1,2, a nie większy niż 2,0 |
Tabela 2
ZAWARTOŚĆ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W KOMPLETNYCH ŻYWIENIOWO PRODUKTACH INNYCH NIŻ PRZEZNACZONE DLA NIEMOWLĄT
Witaminy
100 kJ | 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Witamina A (µg ER)1) | 8,4 | 43 | 35 | 180 |
Witamina D (µg) | 0,12 | 0,65/0,75(1) | 0,5 | 2,5/3(1) |
Witamina K (µg) | 0,85 | 5 | 3,5 | 20 |
Witamina C (mg) | 0,54 | 5,25 | 2,25 | 22 |
Tiamina (mg) | 0,015 | 0,12 | 0,06 | 0,5 |
Ryboflawina (mg) | 0,02 | 0,12 | 0,08 | 0,5 |
Witamina B6 (mg) | 0,02 | 0,12 | 0,08 | 0,5 |
Niacyna (mg EN) 2) | 0,22 | 0,75 | 0,9 | 3 |
Kwas foliowy (µg) | 2,5 | 12,5 | 10 | 50 |
Witamina B12 (µg) | 0,017 | 0,17 | 0,07 | 0,7 |
Kwas pantotenowy (mg) | 0,035 | 0,35 | 0,15 | 1,5 |
Biotyna (µg) | 0,18 | 1,8 | 0,75 | 7,5 |
Witamina E (mg α - ET)3) | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,1 mg na 100 dostępnych kJ | 0,75 | 0,5/g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako kwas linolowy, ale w żadnym przypadku nie mniej niż 0,5 mg na 100 dostępnych kcal | 3 |
(1) Produkty przeznaczone dla dzieci w wieku od 1 do 10 lat |
1) ER - ekwiwalent retinolu.
2) EN - ekwiwalent niacyny.
3) ET - ekwiwalent tokoferolu.
Składniki mineralne
100 kJ | 100 kcal | |||
Minimum | Maksimum | Minimum | Maksimum | |
Sód (mg) | 7,2 | 42 | 30 | 175 |
Chlorki (mg) | 7,2 | 42 | 30 | 175 |
Potas (mg) | 19 | 70 | 80 | 295 |
Wapń (mg) | 8,4/12(1) | 42/60(1) | 35/50(1) | 175/250(1) |
Fosfor (mg) | 7,2 | 19 | 30 | 80 |
Magnez (mg) | 1,8 | 6 | 7,5 | 25 |
Żelazo (mg) | 0,12 | 0,5 | 0,5 | 2,0 |
Cynk (mg) | 0,12 | 0,36 | 0,5 | 1,5 |
Miedź (µg) | 15 | 125 | 60 | 500 |
Jod (µg) | 1,55 | 8,4 | 6,5 | 35 |
Selen (µg) | 0,6 | 2,5 | 2,5 | 10 |
Mangan (mg) | 0,012 | 0,12 | 0,05 | 0,5 |
Chrom (µg) | 0,3 | 3,6 | 1,25 | 15 |
Molibden (µg) | 0,72 | 4,3 | 3,5 | 18 |
Fluorki (mg) | - | 0,05 | - | 0,2 |
(1) Produkty przeznaczone dla dzieci w wieku od 1 do 10 lat |
SUBSTANCJE CHEMICZNE, KTÓRE MOGĄ BYĆ DODAWANE W OKREŚLONYCH CELACH ODŻYWCZYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA ŻYWIENIOWEGO
"DŚSSPM" - dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
"Wszystkie ŚSSPŻ" - środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z wyłączeniem preparatów do początkowego żywienia niemowląt, preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz środków spożywczych uzupełniających, obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci
Substancje | Grupy produktów | |
Wszystkie ŚSSPŻ | DŚSSPM | |
Kategoria 1. Witaminy | ||
Witamina A | ||
- retinol | X | |
- octan retinylu | X | |
- palmitynian retinylu | X | |
- beta-karoten | X | |
Witamina D | ||
- cholekalcyferol | X | |
- ergokalcyferol | X | |
Witamina E | ||
- D-alfa tokoferol | X | |
- DL-alfa tokoferol | X | |
- octan D-alfa tokoferylu | X | |
- octan DL-alfa tokoferylu | X | |
- bursztynian D-alfa tokoferylu | X | |
Witamina K | ||
- filochinon (fitomenadion) | X | |
Witamina B1 | ||
- chlorowodorek tiaminy | X | |
- monoazotan tiaminy | X | |
Witamina B2 | ||
- ryboflawina | X | |
- ryboflawiny 5’-fosforan sodowy | X | |
Niacyna | ||
- kwas nikotynowy | X | |
- nikotynamid | X | |
Kwas pantotenowy | ||
- D-pantotenian wapnia | X | |
- D-pantotenian sodu | X | |
- Deksapantenol | X | |
Witamina B6 | ||
- chlorowodorek pirydoksyny | X | |
- pirydoksyny 5'-fosforan | X | |
- dipalmitynian pirydoksyny | X | |
Kwas foliowy | ||
- kwas pteroilomonoglutaminowy | X | |
Witamina B12 | ||
- cyjanokobalamina | X | |
- hydroksykobalamina | X | |
Biotyna | ||
- D-biotyna | X | |
Witamina C | ||
- kwas L-askorbinowy | X | |
- L-askorbinian sodu | X | |
- L-askorbinian wapnia | X | |
- L-askorbinian potasu | X | |
- L-askorbylo 6-palmitynian | X | |
Kategoria 2. Składniki mineralne | ||
Wapń | ||
- węglan | X | |
- chlorek | X | |
- sole kwasu cytrynowego | X | |
- glukonian | X | |
- glicerofosforan | X | |
- mleczan | X | |
- sole kwasu ortofosforowego | X | |
- wodorotlenek | X | |
- tlenek | X | |
Magnez | ||
- octan | X | |
- węglan | X | |
- chlorek | X | |
- sole kwasu cytrynowego | X | |
- glukonian | X | |
- glicerofosforan | X | |
- sole kwasu ortofosforowego | X | |
- mleczan | X | |
- wodorotlenek | X | |
- tlenek | X | |
- siarczan | X | |
Żelazo | ||
- węglan żelazawy | X | |
- cytrynian żelazawy | X | |
- cytrynian amonowo-żelazowy | X | |
- glukonian żelazawy | X | |
- fumaran żelazawy | X | |
- difosforan sodowo-żelazowy | X | |
- mleczan żelazawy | X | |
- siarczan żelazawy | X | |
- difosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy) | X | |
- cukrzan żelazowy | X | |
- żelazo zredukowane | X | |
Miedź | ||
- węglan miedzi | X | |
- cytrynian miedzi | X | |
- glukonian miedzi | X | |
- siarczan miedzi | X | |
- kompleks miedź-lizyna | X | |
Jod | ||
- jodek potasu | X | |
- jodan potasu | X | |
- jodek sodu | X | |
- jodan sodu | X | |
Cynk | ||
- octan | X | |
- chlorek | X | |
- cytrynian | X | |
- glukonian | X | |
- mleczan | X | |
- tlenek | X | |
- węglan | X | |
- siarczan | X | |
Mangan | ||
- węglan | X | |
- chlorek | X | |
- cytrynian | X | |
- glukonian | X | |
- glicerofosforan | X | |
- siarczan | X | |
Sód | ||
- wodorowęglan | X | |
- węglan | X | |
- chlorek | X | |
- cytrynian | X | |
- glukonian | X | |
- mleczan | X | |
- wodorotlenek | X | |
- sole kwasu ortofosforowego | X | |
Potas | ||
- wodorowęglan | X | |
- węglan | X | |
- chlorek | X | |
- cytrynian | X | |
- glukonian | X | |
- glicerofosforan | X | |
- mleczan | X | |
- wodorotlenek | X | |
- sole kwasu ortofosforowego | X | |
Selen | ||
- selenian sodu | X | |
- wodoroselenin sodu | X | |
- selenin sodu | X | |
Chrom (III) i jego heksahydraty | ||
- chlorek | X | |
- siarczan | X | |
Molibden (IV) | ||
- molibdenian amonowy | X | |
- molibdenian sodowy | X | |
Fluor | ||
- fluorek potasu | X | |
- fluorek sodu | X | |
Kategoria 3. Aminokwasy | ||
- L-alanina | X | |
- L-arginina | X | |
- kwas L-asparaginowy | X | |
- L-cytrulina | X | |
- L-cysteina | X | |
- Cystyna | X | |
- L-histydyna | X | |
- L-kwas glutaminowy | X | |
- L-glutamina | X | |
- Glicyna | X | |
- L-izoleucyna | X | |
- L-leucyna | X | |
- L-lizyna | X | |
- Octan L-lizyny | X | |
- L-metionia | X | |
- L-ornityna | X | |
- L-fenyloalanina | X | |
- L-prolina | X | |
- L-treonina | X | |
- L-tryptofan | X | |
- L-tyrozyna | X | |
- L-walina | X | |
Dla aminokwasów mają zastosowanie również sole sodowe, potasowe, wapniowe i magnezowe, jak również ich hydroksychlorki | ||
Kategoria 4. Karnityna i tauryna | ||
- L-karnityna | X | |
- Hydroksychlorek L-karnityny | X | |
- Tauryna | X | |
Kategoria 5. Nukleotydy | ||
- kwas adenozyno - 5’-fosforowy (AMP) | X | |
- sole sodowe (AMP) | X | |
- kwas cytydyno - 5’-monofosforowy (CMP) | X | |
- sole sodowe (CMP) | X | |
- kwas guanozyno - 5’ - fosforowy (GMP) | X | |
- sole sodowe (GMP) | X | |
- kwas inozyno-5’-fosforowy (IMP) | X | |
- sole sodowe (IMP) | X | |
- kwas urydyno-5’-fosforowy (UMP) | X | |
- sole sodowe (UMP) | X | |
Kategoria 6. Cholina i inozytol | ||
- cholina | X | |
- chlorek choliny | X | |
- diwinian choliny | X | |
- cytrynian choliny | X | |
- inozytol | X |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.2002.239.2050 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. |
Data aktu: | 23/12/2002 |
Data ogłoszenia: | 31/12/2002 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2003 |