Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 25 października 1994 r.
w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Handel okrężny (obwoźny i obnośny) środkami spożywczymi i używkami, zwany dalej handlem okrężnym, powinien być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym miejscowo państwowym terenowym inspektorem sanitarnym, a w wypadku mięsa i jego przetworów oraz innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego - również z właściwym miejscowo organem służby weterynaryjnej.
2.
Miejsca wyznaczone do prowadzenia handlu okrężnego powinny być wyposażone w urządzenia zapewniające utrzymanie higieny osobistej przez sprzedawców i higieny warunków sprzedaży.
§  2.
Urządzenia i sprzęt, stykające się z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania, oraz środki opakowaniowe, naczynia i sztućce jednorazowego użytku powinny być wykonane z materiałów dopuszczonych do tego celu na podstawie pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny.
§  3.
W handlu okrężnym zabrania się sprzedaży:
1)
dietetycznych środków spożywczych,
2)
mleka niepasteryzowanego,
3)
dziczyzny,
4)
pieczywa i wyrobów ciastkarskich nie opakowanych,
5)
grzybów i przetworów grzybowych, z wyjątkiem hodowlanych,
6)
napojów alkoholowych.
§  4.
1.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa i przetworów mięsnych,
2)
drobiu bitego i przetworów drobiowych,
3)
ryb i przetworów rybnych,
4)
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5)
mleka i przetworów mlecznych,
6)
innych środków spożywczych wymagających zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i nasłonecznieniem

powinna być prowadzona wyłącznie za pomocą specjalistycznych środków transportu, wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą.

2.
Producenci lub właściciele specjalistycznych środków transportu, o których mowa w ust. 1, powinni uzyskać decyzję państwowego terenowego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na siedzibę producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka, wyrażającą zgodę na sprzedaż określonych środków spożywczych w danym specjalistycznym środku transportu.
3.
Środki spożywcze wymienione w ust. 1 - z zastrzeżeniem ust. 4 - powinny być sprzedawane tylko w opakowaniach jednostkowych, znakowanych zgodnie z odrębnymi przepisami.
4.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa,
2)
drobiu bitego,
3)
przetworów mięsnych i drobiowych,
4)
ryb i przetworów rybnych

bez opakowań jednostkowych powinna być prowadzona ze specjalistycznych środków transportu, odrębnych dla każdego z wymienionych w pkt 1-4 środków spożywczych oraz po spełnieniu warunków określonych w § 5-7.

§  5.
1.
Sprzedawca mięsa i przetworów mięsnych bez opakowań jednostkowych powinien posiadać:
1)
świadectwo organu urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia,
2)
zaświadczenie właściwego organu służby weterynaryjnej, stwierdzające, że przetwory mięsne zostały wyprodukowane w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
2.
Warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli sanitarno-weterynaryjnej mięsa, co powinno być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, pieczęcią "Kontrola San.-Wet.". Mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju.
§  6.
Sprzedawca drobiu i przetworów drobiowych powinien posiadać zaświadczenie wystawione przez właściwy organ służby weterynaryjnej, stwierdzające, że drób lub przetwory drobiowe pochodzą z rzeźni lub zakładu przetwórczego objętego nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
§  7.
Sprzedaż ryb powinna być prowadzona w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem, przy czym ryby świeże powinny być przechowywane w pojemnikach z tworzyw sztucznych i schładzane lodem wodnym, a woda z topniejącego lodu - odprowadzana na bieżąco.
§  8.
Lody powinny być sprzedawane wyłącznie w opakowaniach jednostkowych, z urządzeń chłodniczych lub izotermicznych.
§  9.
1.
Sprzedaż warzyw i owoców powinna być prowadzona w sposób zabezpieczający przed bezpośrednim ich zetknięciem z ziemią.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców powinno być dokonywane jedynie przy użyciu czystej wody zdatnej do picia.
§  10.
Napoje chłodzące powinny być sprzedawane tylko w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych.
§  11.
Środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniego spożycia powinny być chronione przed zanieczyszczeniem za pomocą szczelnie zamykanych pojemników i w warunkach wykluczających możliwość ich zepsucia lub wtórnego zanieczyszczenia.
§  12.
1.
Sprzedaż napojów i potraw przeznaczonych do spożycia na miejscu powinna być prowadzona wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku i - w razie potrzeby - ze sztućcami jednorazowego użytku.
2.
Sprzedawca jest obowiązany - jeżeli nie uczynił tego konsument - niszczyć i wyrzucać zużyte naczynia i sztućce do zamykanych i bieżąco opróżnianych pojemników na odpadki.
§  13.
1.
Sprzedawcą w handlu okrężnym może być tylko osoba, która odpowiada warunkom zdrowia wymaganym przy sprzedaży środków spożywczych; warunki te określają odrębne przepisy.
2.
Sprzedawca w handlu okrężnym jest obowiązany mieć aktualną książeczkę zdrowia, wystawioną przez publiczny zakład opieki zdrowotnej, stwierdzającą, że może być zatrudniony przy sprzedaży środków spożywczych, oraz dowód osobisty lub inny dowód tożsamości z aktualnym adresem zamieszkania.
3.
Sprzedawca jest obowiązany utrzymywać higienę osobistą, a w szczególności czystość rąk i odzieży.
4.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz ich przetworów jest obowiązany do codziennego mycia i dezynfekowania sprzętu po zakończeniu sprzedaży.
5.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz potraw i napojów przeznaczonych do spożycia na miejscu jest obowiązany nosić białą odzież roboczą.
§  14.
Punkty sprzedaży okrężnej powinny być wyposażone w tabliczkę informacyjną, umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny: imię i nazwisko właściciela lub nazwę firmy oraz adres zamieszkania lub siedzibę firmy.
§  15.
Traci moc rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 października 1972 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 44, poz. 279, z 1990 r. Nr 39, poz. 227 i z 1992 r. Nr 47, poz. 214).
§  16.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1994.119.574

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Data aktu: 25/10/1994
Data ogłoszenia: 10/11/1994
Data wejścia w życie: 25/11/1994