Wymagania higienicznosanitarne dla hoteli i innych zakładów noclegowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI TERENOWEJ I OCHRONY ŚRODOWISKA ORAZ PRZEWODNICZĄCEGO GŁÓWNEGO KOMITETU KULTURY FIZYCZNEJ I TURYSTYKI
z dnia 26 lipca 1973 r.
w sprawie wymagań higienicznosanitarnych dla hoteli i innych zakładów noclegowych.

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13 listopada 1963 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych (Dz. U. Nr 50, poz. 279) zarządza się, co następuje:

Rozdział  1

Przepisy ogólne.

§  1.
1.
Przepisy rozporządzenia określają minimalne wymagania higienicznosanitarne dla hoteli i innych zakładów noclegowych (pensjonatów, domów wycieczkowych, schronisk, moteli, obozowisk turystycznych oraz prowadzonych przez Fundusz Wczasów Pracowniczych, związki zawodowe i zakłady pracy domów wypoczynkowych), zwanych dalej "zakładami".
2.
Przepisy rozporządzenia mają również zastosowanie do związanych z zakładami wypożyczalni sprzętu i odzieży turystycznej.
3.
Warunki higienicznosanitarne dla pokoi gościnnych regulują odrębne przepisy.
§  2.
1.
Zakład powinien być zaopatrywany w wodę zdatną do picia i potrzeb gospodarczych oraz posiadać:
1)
urządzenia do gromadzenia nieczystości stałych i płynnych,
2)
ustęp i umywalnię ogólnie dostępne, oddzielne dla kobiet i mężczyzn.
2.
Pomieszczenia zakładów oraz przyległy teren powinny być utrzymywane stale w czystości i codziennie dokładnie sprzątane.
§  3.
W pomieszczeniach mieszkalnych należy zapewnić wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą.
§  4.
Zakład powinien posiadać przeznaczone do użytku pracowników szatnię, umywalnię, pomieszczenia do spożywania posiłków i ustępy urządzone zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz w normatywach technicznych projektowania. Pomieszczenia sanitarno-socjalne powinny być oddzielne dla pracowników gastronomii.
§  5.
1.
W zakładach wolno zatrudniać tylko osoby posiadające ważne książeczki zdrowia, wydawane na podstawie odrębnych przepisów.
2.
Zakład powinien posiadać książkę kontroli sanitarnej.

Rozdział  2

Hotele, motele i pensjonaty.

§  6.
W miejscowościach, w których znajduje się miejska sieć wodociągowa i kanalizacyjna, zakłady noclegowe powinny być wyposażone w urządzenia wodociągowe i kanalizacyjne połączone z tą siecią. W miejscowościach, w których nie ma miejskiej sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, zakłady te powinny być wyposażone w lokalne urządzenia wodociągowo-kanalizacyjne.
§  7.
1.
Pokoje i inne pomieszczenia powinny być suche i oświetlone zgodnie z odrębnymi przepisami.
2.
Na klatkach schodowych, korytarzach i hallach powinny znajdować się:
1)
chodniki lub wykładziny tłumiące odgłosy kroków i zabezpieczające przed poślizgnięciem,
2)
kosze na odpadki.
§  8.
1.
Osoby korzystające z zakładów powinny mieć zapewniony łatwy dostęp do urządzeń higienicznosanitarnych, zainstalowanych w zakładzie, odpowiednio oznakowanych.
2.
Ustępy powinny być utrzymywane stale w czystości i dezynfekowane oraz zaopatrzone w środki odorochłonne i papier toaletowy.
3.
W pomieszczeniach ustępów powinny być zainstalowane umywalki z bieżącą wodą, zaopatrzone w ręczniki, w miarę możliwości do jednorazowego użycia, i mydło lub suszarki elektryczne.
§  9.
1.
W zakładzie powinno znajdować się pomieszczenie na bieliznę czystą oraz osobne pomieszczenie na bieliznę brudną.
2.
Transport brudnej bielizny do pralni powinien odbywać się w zamkniętych opakowaniach.
§  10.
Osoba przybywająca do zakładu powinna otrzymać czystą bieliznę pościelową i ręczniki zmieniane w okresach ustalonych dla poszczególnych kategorii zakładów odrębnymi przepisami.
§  11.
1.
Kołdry, koce, poduszki, materace itp. powinny być dezynfekowane okresowo, co najmniej co pół roku, a cały zakład co najmniej raz w roku.
2.
W zakładzie należy systematycznie zwalczać owady i gryzonie.
3.
Zakład powinien być zaopatrzony w środki dezynfekcyjne, dezynsekcyjne i deratyzacyjne przechowywane w odpowiednio zabezpieczonych pomieszczeniach.
§  12.
W razie stwierdzenia, że w zakładzie przebywała osoba chora na chorobę zakaźną, należy niezwłocznie przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia przez nią zajmowanego oraz urządzeń higienicznosanitarnych i wspólnych pomieszczeń, z których osoba ta korzystała lub do których miała dostęp. Pokój, który zajmowała osoba chora na chorobę zakaźną, może być wynajęty dopiero po dezynfekcji i za zgodą organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
§  13.
W zakładzie powinna znajdować się odpowiednia liczba apteczek pierwszej pomocy, zaopatrzonych w podstawowe leki i środki opatrunkowe, obsługiwanych przez pracowników przeszkolonych w zakresie udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

Rozdział  3

Domy wycieczkowe i schroniska oraz inne zakłady noclegowe przeznaczone do celów turystyczno-wypoczynkowych.

§  14.
Przepisy § 6-13 mają odpowiednie zastosowanie do domów wycieczkowych i schronisk oraz innych zakładów noclegowych, przeznaczonych do celów turystyczno-wypoczynkowych.
§  15.
Jeżeli zakład nie posiada części gastronomicznej, powinny być zapewnione w nim warunki do doraźnego przygotowywania potraw przez indywidualnych turystów. W szczególności do tych celów zakład powinien posiadać wydzielone pomieszczenie do przygotowywania na gorąco posiłków i zmywania naczyń, wyposażone w pojemniki na odpadki pokonsumpcyjne oraz podręczne urządzenie chłodnicze do przechowywania produktów żywnościowych turystów.

Rozdział  4

Obozowiska turystyczne.

§  16.
1.
Obozowisko turystyczne powinno posiadać punkt poboru wody do picia i potrzeb gospodarczych, odpowiednio zabezpieczonych przed zanieczyszczeniem.
2.
Punkt poboru wody do picia dla obozowiska turystycznego powinien być zbadany każdorazowo przed sezonem przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej i oznaczony napisem informującym o przydatności wody do picia.
3.
W odległości do 15 m od punktu poboru wody do picia nie wolno wykonywać czynności oraz nie mogą znajdować się obiekty i urządzenia, które mogłyby powodować zanieczyszczenie i zakażenie wody.
§  17.
Zbiorniki i doły przeznaczone do gromadzenia odpadków i nieczystości powinny być urządzone i eksploatowane zgodnie z przepisami w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać urządzenia do gromadzenia, usuwania i unieszkodliwiania nieczystości, oraz sposobu korzystania z tych urządzeń.
§  18.
1.
Ustępy i umywalnie na terenie obozowiska turystycznego powinny być utrzymywane stale w czystości, a ustępy powinny być ponadto codziennie dezynfekowane.
2.
Ustępy oraz urządzenia wymienione w § 17 powinny być po zakończeniu sezonu opróżnione i oczyszczone.

Rozdział  5

Zakłady i punkty gastronomiczne.

§  19.
Zakłady gastronomiczne, jak również wszelkie placówki żywienia zbiorowego związane z hotelami i innymi zakładami powinny być utrzymywane w stanie odpowiadającym wymaganiom higienicznosanitarnym określonym odrębnymi przepisami.

Rozdział  6

Wypożyczalnie sprzętu i odzieży turystycznej.

§  20.
Wypożyczalnie sprzętu i odzieży turystycznej powinny posiadać odpowiednią wielkość, wentylację i oświetlenie, zgodne z odrębnymi przepisami.
§  21.
1.
Odzież może być wypożyczana wyłącznie po uprzednim wypraniu lub wydezynfekowaniu.
2.
Transport odzieży brudnej do pralni powinien odbywać się w opakowaniach zamkniętych.

Rozdział  7

Przepisy przejściowe i końcowe.

§  22.
Zakłady istniejące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia powinny być stopniowo dostosowane do przepisów rozporządzenia, jednakże w zakresie zaopatrzenia w przedmioty stanowiące majątek ruchomy najpóźniej w ciągu 1 roku od tego dnia, w zakresie zaś zaopatrzenia w urządzenia wchodzące w skład majątku nieruchomego najpóźniej do dnia 31 grudnia 1975 r.
§  23.
Odpowiedzialność za przestrzeganie wymagań higienicznosanitarnych określonych w rozporządzeniu ponosi kierownik zakładu.
§  24.
Traci moc rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 1 lipca 1935 r. w sprawie przepisów sanitarnych dla hoteli, pokojów umeblowanych i pensjonatów (Dz. U. z 1935 r. Nr 54, poz. 352, z 1937 r. Nr 41, poz. 327 i z 1958 r. Nr 56, poz. 275).
§  25.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1973.33.196

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania higienicznosanitarne dla hoteli i innych zakładów noclegowych.
Data aktu: 26/07/1973
Data ogłoszenia: 24/08/1973
Data wejścia w życie: 24/08/1973