Rozporządzenie 2024/1078 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1078
z dnia 15 kwietnia 2024 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnych azoksystrobina, flonikamid, izofeta- mid, mefentriflukonazol, metazachlor i pirymetanil określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Piasek kwarcowy tymczasowo włączono do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do azoksystrobiny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w odniesieniu do chmielu na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku flonikamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do kapusty pekińskiej/pe-tsai, jarmużu i kalarepy. W przypadku izofetamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do sałat i warzyw sałatowych (z wyjątkiem sałat). W przypadku mefentriflukonazolu taki wniosek złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzeszków pistacjowych, truskawek, pozostałych drobnych owoców i jagód, oliwek stołowych, kaki/persymony, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, dyniowatych z jadalną skórką, dyniowatych z niejadalną skórką, kapustnych kwitnących, brukselki, kapusty głowiastej, rokietty siewnej/ rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach, szpinaku, ziół i kwiatów jadalnych, fasoli (bez strąków), grochu (bez strąków), karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego, nasion maku, ziaren soi zwyczajnej, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego, oliwek do produkcji oliwy, chmielu, wątroby świń, świń i innych. W przypadku metazachloru taki wniosek złożono w odniesieniu do porów i miodu. W przypadku pirymetanilu taki wniosek złożono w odniesieniu do winogron stołowych, czosnku i miodu. Ponadto w odniesieniu do pirymetanilu podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca przedłożył niedostępne wcześniej informacje na temat metod analitycznych w odniesieniu do miodu.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do flonikamidu w "kapustnych liściowych, pozostałych" - ponieważ należy ekstrapolować dane z badań pozostałości na jarmużu na "kapustne liściowe, pozostałe", co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP 3 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii dotyczącej w szczególności tych upraw. Należy zatem ustalić NDP flonikamidu w odniesieniu do "kapustnych liściowych, pozostałych" na poziomie 0,5 mg/kg na podstawie badań pozostałości na jarmużu.

(6) W odniesieniu do mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i "jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych" Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,2 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości na suchym grochu, czy na poziomie 0,15 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie połączonej oceny badań pozostałości na suchej fasoli i suchym grochu. W związku z tym, że urząd stwierdził, że oba te poziomy byłyby bezpieczne dla konsumentów oraz w celu zapewnienia, aby zaproponowany NDP w sposób wiarygodny obejmował zastosowania zgodnie z dobrymi praktykami rolniczymi w odniesieniu do grochu, należy wyznaczyć NDP mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i "jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych" na wyższym poziomie wynoszącym 0,2 mg/kg.

(7) W przypadku mefentriflukonazolu Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawcę w odniesieniu do orzechów laskowych, fasoli i ziaren soi zwyczajnej nie są wystarczające do wyznaczenia nowych NDP. Nie proponuje się zatem żadnych zmian w odniesieniu do tych NDP.

(8) W przypadku przedłożonych przez wnioskodawcę wcześniej niedostępnych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie Urząd stwierdził, że przedstawiona nowa metoda została odpowiednio zwalidowana. W związku z tym z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy skreślić wymóg przedkładania dodatkowych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych zmian NDP azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukona- zolu, metazachloru i pirymetanilu, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(11) Piasek kwarcowy został tymczasowo włączony do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia jego oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG 4  albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5  oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosku o odnowienie zatwierdzenia tej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej piasku kwarcowego 6 . Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane dla piasku kwarcowego. W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem zachować wpis dotyczący tej substancji oraz skreślić przypis dotyczący jej tymczasowego włączenia.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2024 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru i pirymetanilu otrzymują brzmienie:

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Azoksystrobina Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R) Izofetamid Mefentriflukonazol Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 w yrażona jako metazachlor) (R) Pirymetanil (R)
"0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,02 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 15 0,15 0,01 (*) 0,5 8
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,06 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały 0,01 0,01 (*) 0,2
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 1 0,05 0,2
0120110 Orzechy włoskie 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0120990 Pozostałe (2) 0,01 0,01 (*) 0,02 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,3 0,6 0,4 15
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 2
0140010 Morele 0,3 3 0,7 10
0140020 Czereśnie 0,4 4 2 4
0140030 Brzoskwinie 0,4 3 0,7 10
0140040 Śliwki 0,3 0,8 0,5 2
0140990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 3 0,03 (*) 4 0,9
0151010 Winogrona stołowe 6
0151020 Winogrona do produkcji wina 5
0152000 b) truskawki 10 0,7 4 0,8 5
0153000 c) owoce leśne 5 7 0,01 (*)
0153010 Jeżyny 1 15
0153020 Jeżyny popielice 0,03 (*) 0,01 (*)
0153030

0153990

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

1

0,03 (*)

15

0,01 (*)

0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 2
0154010 Borówki amerykańskie 5 0,8 4 8
0154020 Żurawiny 0,5 0,8 4 5
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 5 0,8 4 5
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 5 0,8 4 5
0154050 Róża dzika 5 0,7 4 5
0154060 Morwy (czarne i białe) 5 0,7 0,01 (*) 5
0154070 Głóg włoski 5 0,7 0,6 15
0154080 Bez czarny 5 0,7 0,01 (*) 5
0154990 Pozostałe (2) 5 0,7 0,01 (*) 5
0160000 Owoce różne z 0,03 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*) 0,01 (*) 2 0,02 (*)
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,1 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 0,6 0,2 15
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,01 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 4
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,3
0162050 Caimito 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*) 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*) 0,01 (*)
0163020 Banany 2 0,1
0163030 Mango 4 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,3 0,01 (*)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,2 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 7 0,09 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 1 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,1
0213010 Buraki 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213020 Marchew 1 0,3 0,02 (*) 1
0213030 Seler zwyczajny 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 1 0,3 0,9 0,01 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 1,5 0,6 0,06 (*) 0,01 (*)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 1 0,3 0,9 0,01 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 1 0,3 0,9 0,01 (*)
0213990 Pozostałe (2) 1 0,3 0,02 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 10 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,06 (*) 0,03
0220020 Cebula 0,02 (*) 0,2
0220030 Szalotka 0,02 (*) 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,02 (*) 3
0220990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,02 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 3
0231010 Pomidory 0,5 1,5 0,4 1
0231020 Papryka roczna 0,3 3 0,9 2
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,5 1,5 0,4 1
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,03 (*) 3 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 3 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 1 0,5 1 0,3 0,8
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 1 0,4 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o mło- dych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 5 0,03 (*) 0,7 0,06 (*)
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 5
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,6 0,4 0,06 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 0,5 0,04 0,4
0242990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 6 0,5 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0,6
0243020 Jarmuż 0,15
0243990 Pozostałe (2) 0,2
0244000 d) kalarepa 5 0,15 0,01 (*) 0,3
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 10 0,07 20 0,02 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 0,01 (*) 0,01 (*)
0251020 Sałaty 0,01 (*) 20
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*) 20
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*) 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,01 (*) 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 7 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (*) 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 7 20
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 15 0,03 (*) 20 0,02 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 7
0252020 Portulaka pospolita 0,01 (*)
0252030 Boćwina 0,01 (*)
0252990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,3 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 70 6 20 7 0,1 (*) 20
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 3 0,02 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 1,5 0,6 0,01 (*) 3
0260020 Fasola (bez strąków) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,04 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 1,5 0,6 0,01 (*) 3
0260040 Groch (bez strąków) 0,7 0,01 (*) 0,08 0,2
0260050 Soczewica 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,03 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 15 3 0,02 (*) 0,01 (*)
0270030 Seler 15 3 0,02 (*) 0,01 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 10 3 0,02 (*) 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 5 0,7 0,06 (*) 0,01 (*)
0270060 Pory 10 0,01 (*) 0,3 4
0270070 Rabarbar 0,6 3 0,02 (*) 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,15 0,8 0,09 0,02 (*)
0300010 Fasola 0,01 (*) 0,5
0300020 Soczewica 0,2 0,5
0300030 Groch 0,2 0,5
0300040 Łubin biały 0,2 0,5
0300990 Pozostałe (2) 0,2 0,01 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,4 0,06 (*) 0,01 (*) 0,08 0,06 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,2 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 0,5 0,06 (*) 0,01 (*) 0,08 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,5 0,06 (*) 0,01 (*) 0,05 0,06 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,7 0,06 (*) 0,015 0,06 0,06 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,5 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,5 0,06 (*) 0,01 (*) 0,08 0,06 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,7 0,2 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*) 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,4 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,4 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,06 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,5 0,06 (*) 0,01 (*) 0,08 0,06 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*) 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,06 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,06 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,01 (*) 3
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*) 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,03 0,01 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,02 (*)
0500010 Jęczmień 1,5 0,4 0,6 0,05(+) (*)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,02 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 1,5 0,4 0,6 0,05(+) (*)
0500060 Ryż siewny 5 0,03 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,5 2 0,05 0,05(+) (*)
0500080 Sorgo japońskie 10 0,03 (*) 0,01 (*) 0,05 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,5 2 0,05 0,05(+) (*)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,03 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,03 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 60 0,05 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 60 0,05 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,3
0633010 Kozłek lekarski 0,05 (*)
0633020 Żeń-szeń 1,5
0633990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*) 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 40 3 0,05 (*) 15 0,1 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,3 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,3 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 5 0,06
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,09 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*)
1011000 a) świń 0,1(+) (*)
0,01(+)
1011010 Mięśnie (*) 0,15 0,01 (*) 0,05 (*) (+)
1011020 Tłuszcz 0,05(+) 0,05 0,01 (*) 0,05 (*) (+)
1011030 Wątroba 0,07(+) 0,2 0,02 0,15 (+)
1011040 Nerka 0,07(+) 0,2 0,01 (*) 0,05 (*) (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07(+) 0,2 0,01 (*) 0,05 (*) (+)
0,01(+)
1011990 Pozostałe (2) (*) 0,03 0,02 0,05 (*) (+)
1012000 b) bydła
0,01(+)
1012010 Mięśnie (*) 0,15 0,04 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1012020 Tłuszcz 0,05(+) 0,05 0,2 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1012030 Wątroba 0,07(+) 0,2 0,4 0,4 0,1(+) (*)
1012040 Nerka 0,07(+) 0,2 0,15 0,05 (*) 0,2(+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07(+) 0,2 0,1 0,05 (*) 0,1(+) (*)
0,01(+)
1012990 Pozostałe (2) (*) 0,04 0,4 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01(+)

(*)

0,15 0,06 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1013020 Tłuszcz 0,05(+) 0,05 0,4 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1013030 Wątroba 0,07(+) 0,2 0,7 0,3 0,1(+) (*)
1013040 Nerka 0,07(+) 0,2 0,3 0,05 (*) 0,2(+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07(+) 0,2 0,3 0,05 (*) 0,1(+) (*)
0,01(+)
1013990 Pozostałe (2) (*) 0,04 0,7 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1014000 d) kóz
0,01(+)
1014010 Mięśnie (*) 0,15 0,06 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1014020 Tłuszcz 0,05(+) 0,05 0,4 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1014030 Wątroba 0,07(+) 0,2 0,7 0,3 0,1(+) (*)
1014040 Nerka 0,07(+) 0,2 0,3 0,05 (*) 0,2(+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07(+) 0,2 0,3 0,05 (*) 0,1(+) (*)
0,01(+)
1014990 Pozostałe (2) (*) 0,04 0,7 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,01 (*) 0,15 0,04 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1015020 Tłuszcz 0,05 0,05 0,2 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1015030 Wątroba 0,07 0,2 0,4 0,3 0,1(+) (*)
1015040 Nerka 0,07 0,2 0,1 0,05 (*) 0,2(+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07 0,2 0,1 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,04 0,4 0,05 (*) 0,1(+) (*)
0,01(+)
1016000 f) drobiu (*) 0,05 (*) 0,05(+) (*)
1016010 Mięśnie (+) 0,1 0,015 (+)
1016020 Tłuszcz (+) 0,05 0,03 (+)
1016030 Wątroba (+) 0,1 0,03 (+)
1016040 Nerka (+) 0,1 0,03 (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 0,1 0,03 (+)
1016990 Pozostałe (2) (+) 0,03 0,03 (+)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,01 (*)
1017010 Mięśnie 0,01 (*) 0,15 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1017020 Tłuszcz 0,05 0,05 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1017030 Wątroba 0,07 0,2 0,3 0,1(+) (*)
1017040 Nerka 0,07 0,2 0,05 (*) 0,2(+)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,07 0,2 0,05 (*) 0,1(+) (*)
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,04 0,05 (*) 0,1(+) (*)
0,01(+)
1020000 Mleko (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05(+)
1020010 Bydło (+) 0,03 (+)
1020020 Owce (+) 0,04 (+)
1020030 Kozy (+) 0,04 (+)
1020040 Konie (+) 0,02 (+)
1020990 Pozostałe (2) (+) 0,01 (*) (+)
0,01(+)
1030000 Jaja ptasie (*) 0,15 0,01 (*) 0,015 0,05 (*) 0,01(+) (*)
1030010 Kury (+) (+)
1030020 Kaczki (+) (+)
1030030 Gęsi (+) (+)
1030040 Przepiórki (+) (+)
1030990 Pozostałe (2) (+) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,08 0,3
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05(+) (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05(+) (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 (*) 0,05(+) (*)
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOS-
1100000 TAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011000 a) Świnie

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) Bydło

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) Owce

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) Kozy

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) Drób

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

, o których
1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Flonikamid - kod 1000000z wyjątkiem 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid
Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metazachlor - kod 1000000 oprócz 1040000: suma metazachloru i wszystkich jego metabolitów zawierających
grupę funkcyjną 2,6-dimetyloaniliny wyrażona jako metazachlor
Pirymetanil (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Pirymetanil - kod 1020000: suma pirymetanilu i 2-anilino-4,6-dimetylopirymidyn-5-olu wyrażona jako piryme-
tanil
Pirymetanil - kody 1011000/1012000/1013000/1014000/1015000/1017000: suma pirymetanilu i 2-(4-hydroksyanilino)-4,6-dimetylopirymidynu wyrażona jako pirymetanil
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw przy zaprawianiu nasion są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni
informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa
w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"
2)
w załączniku IV
pozycja "Piasek kwarcowy (1)" otrzymuje brzmienie:

"Piasek kwarcowy".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w chmielu. Dziennik EFSA, 21(8), 1-25. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8124.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów flonikamidu w jarmużu, kapuście pekińskiej i kalarepie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-31. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8202.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izofetamidu w niektórych warzywach sałatowych. Dziennik EFSA, 21(8), 1-27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8206.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mefentriflukonazolu w różnych towarach. Dziennik EFSA, 21(9), 1-139. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8237.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metazachloru w porach i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8220.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pirymetanilu w winogronach stołowych, czosnku i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1-30. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8195.

3 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 10 maja 2023 r.).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1991/414/oj).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj).
6 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance quartz sand" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej piasek kwarcowy). Dziennik EFSA 2022;20(9):7552. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7552.

Zmiany w prawie

Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.1078

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/1078 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 15/04/2024
Data ogłoszenia: 16/04/2024