Zaawansowany nadmiar tkanki tłuszczowej, czyli otyłość, niesie ze sobą szereg niekorzystnych zmian w organizmie, które warunkują podłoże do rozwoju tzw. chorób dietozależnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, czy choroby przewodu pokarmowego. Poza tym przyczynia się to do 10-13 procent przedwczesnych zgonów w Europie .

Otyłość u dzieci jest spowodowana często jedzeniem „w biegu”, poza domem, brak regularności w porach posiłków, czy unikanie aktywności fizycznej. Rodzice wychodzą z założenia, że lepiej jest przekarmić dziecko, aniżeli sprawić by poznało uczucie głodu. Opiekunowie niechętnie posyłają dzieci na zajęcia sportowe, z obawy, że narażą się one na niebezpieczeństwo podczas zabawy.

- Ograniczając dzieciom możliwość wzięcia udziału  aktywności fizycznej, wyrządzamy im krzywdę. Należy pamiętać, że ilość komórek tłuszczowych rozwiniętych w trakcie okresu dojrzewania pozostaje do końca życia. Zatem otyłość u małych dzieci i młodzieży, predysponuje do występowania otyłości w wieku dorosłym, a co za tym idzie, rozwoju chorób wynikających z nadmiernej masy ciała – tłumaczy Katarzyna Jańska, lekarz internista. - Możemy zahamować ten proces poprzez zwrócenie większej uwagi na jakość spożywanej żywności oraz wyrobienie nowych, właściwych nawyków żywieniowych. Warto w tym celu rozmawiać z dziećmi i młodzieżą, wskazując im proste w przygotowaniu i lekkostrawne dania, takie jak zupy. Jeżeli dziecko nie lubi poszczególnych składników, możemy wyjaśniać jaki wpływ ma dany produkt na organizm lub w ostateczności, zamienić na inny – dodaje doktor Jańska.

Edukacja na temat zdrowego żywienia nie powinna dotyczyć tylko dzieci, ale także odpowiedzialnych za ich codzienne posiłki rodziców i opiekunów.
- Współcześnie nadal panuje  przeświadczenie, według którego nie trzeba się martwić o nadmierną tuszę dziecka, ponieważ ono „wyrośnie z tego”. Otóż nic bardziej mylnego. Od samego początku należy wyrabiać w dziecku dobre nawyki żywieniowe w postaci regularności spożywania posiłków oraz urozmaicać je dużą ilością warzyw, ryb i chudego mięsa – mówi Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

 [-OFERTA_HTML-]

Jako sposób walki z nadmiarem kilogramów, wiele osób sięga po różnego rodzaje diety.
- Trzeba pamiętać, że proces odchudzania powinien być przede wszystkim bezpieczny dla organizmu i  zachodzić w tempie około kilograma tygodniowo. Dlatego, słysząc o „szybkiej diecie” warto się zastanowić zanim ją wybierzemy  – podpowiada Monika Honory.

Częstym efektem tego rodzaju programów odchudzających jest powracająca z nadwyżką masa ciała.
- Kolejnym elementem odchudzania, na jaki zwracam uwagę jest eliminacja z menu dużej grupy produktów. Stosowanie restrykcyjnych diet powoduje spustoszenie w organizmie, a przede wszystkim spowolnienie swojej przemiany materii. Eliminacja grup produktów spożywczych zawsze będzie wiązała się z utratą wagi. Natomiast powrót do dawnych zwyczajów powoduje, że zgubione kilogramy powracają jak bumerang – tłumaczy ekspert Monika Honory. Spożywanie posiłków gotowanych opartych na warzywach odciąża organizm, reguluje pracę jelit, a także oczyszcza. Stosowanie zup, wody i owoców,  skutecznie doprowadza organizm do równowagi,  przyspieszając przy tym metabolizm.

Źródło: Procontent Communication