Aż 23,2 procenta populacji Polski jest otyła. Oznacza to spadek o 2 procent w porównaniu do roku 2016, jak wynika z najnowszej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanego przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont. Jednak to ciągle o 1,7 procenta więcej niż średnia w Europie, która obecnie wynosi 21,5 procenta.
Polska ma ten sam odsetek osób cierpiących na otyłość co Norwegia, a wyprzedza nieznacznie Rosję (23,1 procenta), Białoruś (22,2 procenta) i Węgry (22 procent).
W skali świata najwyższy odsetek osób otyłych mieszka w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Zmiany zwyczajów żywieniowych w ostatnich dekadach spowodowały, że 34,3 procenta tamtejszej populacji zmaga się z otyłością.
Podobny odsetek notuje się w pięciu państwach Rady Współpracy Zatoki Perskiej (Katar, Kuwejt, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Oman). Wynosi on 33,06 procenta. Jedynie Bahrajn w tym regionie może pochwalić się prawidłowym wskaźnikiem (3,3 procenta). Problem z otyłością mają mieszkańcy Jordanii (31,5 procenta) i Turcji (29,3 procenta). Z kolei najniższy odsetek osób otyłych, jeśli chodzi o kraje rozwinięte, mieszka w Japonii (3,3 procenta).
Poziom otyłości jest określany jest jako procent populacji powyżej 20 roku życia, która jest otyła. Otyłość rozumiana tu jest jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index - BMI) wynoszący powyżej 30.
– Polska od wielu lat plasuje się na niechlubnych wysokich pozycjach i wykazujemy wysoki odsetek osób otyłych w naszym kraju. Szacuje się, że połowa dorosłych i co ósme dziecko w Polsce są otyłe lub mają nadwagę. Wyniki są alarmujące i pokazują istotne negatywne skutki społeczne i gospodarcze tego zjawiska. Wskaźnik otyłości, który badamy w ramach Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe, określając poziom dostępu ludności danego kraju do wystarczającej ilości żywności, bogatej w składniki odżywcze – informuje Andrzej Pałka Dyrektor Generalny DuPont Poland.
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Zarówno w Polsce, jak i na świecie obszar ten wymaga poprawy. W Europie w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się, zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
WHO uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów.
[-DOKUMENT_HTML-]
Otyłość należy do największych wyzwań globalnych XXI wieku. Dlatego została włączona do Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego w 2014 roku, jako jeden z dwóch nowych czynników pomiaru, obok poziomu strat żywności. Poziom otyłości jest określany jest jako procent populacji powyżej 20 roku życia, która jest otyła. Otyłość rozumiana tu jest jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index - BMI) wynoszący powyżej 30. Wskaźnik ten przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe określając dostęp ludności do wystarczającej ilości żywności bogatej w składniki odżywcze.
Źródło: DuPont