Rada Ministrów we wtorek przyjęła rozporządzenie w sprawie połączenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, przedłożone przez ministra zdrowia. Oznacza to, że w praktyce do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH zostanie włączony Instytut Żywności i Żywienia.
- Jeden instytut badawczy będzie efektywniej wspierał działania badawcze i rozwojowe dotyczące zdrowia, zwłaszcza dotyczące kształtowania nawyków zdrowego stylu życia i żywienia, realizacji programów promocji zdrowia oraz bezpieczeństwa żywności - tak tę decyzję uzasadnia resort zdrowia.
W opinii Ministerstwa połączenie dwóch instytutów badawczych w jedną organizację będzie miało pozytywny wpływ na wiele aspektów działalności, m.in. na:
- komercjalizację wiedzy (działalność badawczo-rozwojową B+R),
- zarządzanie (np. obiektami),
- gospodarowanie zasobami ludzkimi (wykorzystanie potencjału intelektualnego, kwalifikacji i doświadczenia kadry naukowo-badawczej),
- kulturę organizacyjną,
- finanse (racjonalne zakupy kosztownej aparatury badawczej).
Nowe laboratorium i alergeny w żywności
Po połączeniu utworzone zostanie Krajowe Laboratorium Referencyjne, które będzie prowadzić badania nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności. Rozszerzony zostanie także zakres badań instytutu o nowe obszary, np. analityka alergenów w żywności.
„ Stworzone zostaną podstawy do szerszej współpracy międzynarodowej i osiągnięcia wyższej pozycji instytutu za granicą” – podkreśla resort i dodaje, że umożliwiona zostanie realizacja programów typu „National Health and Nutrition Examination Survey”, dających pełną ocenę stanu zdrowia ludności w Polsce.
Połączą dwa instytuty - planowane zwolnienia pracowników - czytaj tutaj>>
Koszty połączenia i możliwe zwolnienia
Niezbędne koszty związane z techniczno-administracyjnym dostosowaniem do nowej struktury instytucji szacuje się na ok. 120 tys. zł i zostaną poniesione w ramach posiadanych środków przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w pełnej wysokości.
„ Po przejęciu pracowników z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła może wystąpić konieczność redukcji niektórych dublujących się etatów w 2020 r.” – czytamy w Ocenie Skutków Regulacji. Zakłada się, iż koszty pracowniczych odpraw pieniężnych nie powinny przekroczyć 60 tys. zł i zostaną pokryte przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Łączne koszty połączenia powinny wynieść zatem ok. 180 tys. zł.
Cena promocyjna: 19.8 zł
|Cena regularna: 99 zł
|Najniższa cena w ostatnich 30 dniach: 99 zł
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu. Dostęp do treści dokumentów w programie LEX jest zależny od posiadanych licencji.