Zgodnie z przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia projektem nowelizacji ustawy z dnia 26 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) gospodarstwa agroturystyczne, niektórzy producenci wina z upraw własnych, a także apteki, punkty apteczne i hurtownie farmaceutyczne zwolnione będą z obowiązku uzyskiwania zatwierdzenia wydawanego w drodze decyzji przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), którego uzyskanie jest dziś obligatoryjne. Do prowadzenia działalności tego rodzaju wystarczy zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających nadzorowi PIS, ponadto przedsiębiorcy z tych branż nie będą musieli prowadzić książki kontroli sanitarnej na potrzeby kontroli sanepidu. Z kolei zakłady żywienia zbiorowego, takie jak stołówki szkolne zostaną zwolnione z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności.
Przepisy stosowane w niektórych innych branżach ulegną zaostrzeniu – odnośnie do obrotu i reklamy odżywek dla dzieci, przewiduje się m.in. zakaz oferowania lub dostarczania przez producentów lub dystrybutorów za pośrednictwem pracowników służby zdrowia próbek preparatów do początkowego żywienia niemowląt.
Źródło: Rzeczpospolita, 5 stycznia 2009 r., Tomasz Pietryga