Odpowiedź
Zamykane szafki do przechowywania żywności własnej pracownika pracodawca powinien zapewnić w razie, gdy pracownik wykonuje prace w kontakcie z substancjami chemicznymi, biologicznymi lub prace brudzące. Inaczej mówiąc, zapewnia je wtedy, gdy zobowiązany jest zapewnić pracownikom jadalnie typu I i II. Przepisy prawa pracy nie dopuszczają możliwości przechowywania w szafce odzieżowej (odzież własna pracownika i odzież robocza), posiłku pracownika, nawet w wydzielonej w tym celu specjalnej przegródce. Posiłki własne pracownik może przechowywać w indywidualnie zamykanych szafkach, do tego przeznaczonych. Szafki powinny znajdować się w jadalni typu I i II albo w bezpośrednim sąsiedztwie jadalni. Szafka do przechowywania posiłków własnych to najczęściej pojedyncza szafka z indywidualnie zamykanymi przegródkami, specjalnie zaprojektowana do przechowywania posiłków własnych pracownika, o powierzchniach przegródek wystarczających do przechowywania takiego posiłku.
Więcej informacji i narzędzi znajdziesz w programie Serwis BHP Bądź na bieżąco ze zmianami prawnymi i korzystaj z aktualnych materiałów |
Uzasadnienie
Jadalni i przechowywania posiłków własnych pracowników dotyczą przepisy rozdziału 5 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) – dalej r.b.h.p. Według § 29 załącznika nr 3 do r.b.h.p., pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków – jadalnię. Obowiązek zapewnienia jadalni dotyczy również pracodawców zatrudniających dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących. Przepis § 30 załącznika nr 3 do r.b.h.p. ustala następujące typy jadalni: 1) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I); 2) jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II); 3) jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III).
W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak. W jadalniach typu I i II lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.
Kazimierz Kościukiewicz, autor współpracuje z publikacją Serwis BHP.
Odpowiedzi udzielono: 17 czerwca 2016 r.