Jakim wymaganiom powinno odpowiadać pomieszczenie kuchenne w budynku administracyjno-biurowym?
W pomieszczeniu znajdują się następujące sprzęty: zlew, lodówka, kuchenka mikrofalowa i czajnik elektryczny. Nie ma innych urządzeń grzewczych, elektrycznych ani gazowych.
Wyposażenie pomieszczenia kuchennego, opisane w pytaniu, tj. zlew, lodówka, kuchenka mikrofalowa i czajnik elektryczny, jest jak najbardziej prawidłowo dobrane zgodnie z przepisami i w zupełności wystarczające dla pracowników administracyjno—biurowych w celu przygotowania posiłków oraz napojów w pracy. W przepisach jest bowiem mowa o wyposażeniu pomieszczenia kuchennego w urządzenia do podgrzewania posiłków, co może być zrealizowane poprzez kuchenkę mikrofalową i urządzenie do podgrzewania napojów, np. czajnik elektryczny. Dodatkowe wyposażenie, tj. inne urządzenia grzewcze elektryczne lub gazowe może być udostępnione w pomieszczeniu kuchennym przez pracodawcę, lecz nie jest to obowiązkowe w sytuacji zapewnienia już pracownikom kuchenki mikrofalowej i czajnika elektrycznego.
W załączniku nr 3 oraz w dziale V rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) - dalej r.p.b.h.p., wymienione zostały rodzaje pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych oraz wytyczne odnośnie zaopatrzenia pracowników w napoje.
Zgodnie z § 111 ust. 1 r.p.b.h.p. wskazuje obowiązek po stronie pracodawcy w zakresie zapewnienia pracownikom dostępu do pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana.
Jednym z takich pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, które powinno być zapewnione w zakładzie pracy jest jadalnia. Przy pracach administracyjno-biurowych pomieszczenie jadalni nazywane jest często pomieszczeniem kuchennym. Wymagania dla pomieszczenia jadalni (pomieszczenia kuchennego) i urządzeń, które mogą się w nim znajdować określone zostały w załączniku nr 3 r.p.b.h.p.
Pracodawca oprócz zapewnienia pracownikom kuchennego ma także obowiązek zapewnić wodę zdatną do picia lub inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Najczęściej spotykanymi przy pracach administracyjno-biurowych rodzajami napojów, które zapewnia pracodawca są: kawa i herbata, jeżeli chodzi o gorące napoje oraz woda źródlana dostarczana w dystrybutorach z wodą, jeżeli chodzi o napoje chłodzące.
W zakresie wyposażenia pomieszczenia kuchennego w urządzenia, często spotykane w takim pomieszczeniu są następujące urządzenia: kuchenka mikrofalowa do przygotowania posiłków, czajnik elektryczny lub dystrybutor z wodą do zapewnienia gorących lub zimnych napojów oraz zlewozmywak, szafki na wyposażenie oraz miejsca siedzące i stoły.
Korzystanie z zapewnionego przez pracodawcę pomieszczenia jadalni oraz odpowiedniego wyposażenia jest zarówno dla pracodawcy, jak i pracowników najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze pracodawca spełnia wymóg dotyczący zapewnienia bezpiecznego i higienicznego spożywania posiłków oraz przygotowywania napojów przez pracowników. Po drugie pracownicy są mniej narażeni na wszelkiego rodzaju choroby związane z jedzeniem i piciem, w sytuacji gdy korzystają z wydzielonego pomieszczenia, niż gdyby mieli spożywać posiłki i pić napoje na stanowiskach pracy. Po trzecie pracownicy są także mniej narażeni na wszelkiego rodzaju urazy, typu skaleczenia, poparzenia, które są nieodłącznie związane ze spożywaniem posiłków i przygotowaniem napojów.
Krzysztof Zamajtys
W pomieszczeniu znajdują się następujące sprzęty: zlew, lodówka, kuchenka mikrofalowa i czajnik elektryczny. Nie ma innych urządzeń grzewczych, elektrycznych ani gazowych.
Wyposażenie pomieszczenia kuchennego, opisane w pytaniu, tj. zlew, lodówka, kuchenka mikrofalowa i czajnik elektryczny, jest jak najbardziej prawidłowo dobrane zgodnie z przepisami i w zupełności wystarczające dla pracowników administracyjno—biurowych w celu przygotowania posiłków oraz napojów w pracy. W przepisach jest bowiem mowa o wyposażeniu pomieszczenia kuchennego w urządzenia do podgrzewania posiłków, co może być zrealizowane poprzez kuchenkę mikrofalową i urządzenie do podgrzewania napojów, np. czajnik elektryczny. Dodatkowe wyposażenie, tj. inne urządzenia grzewcze elektryczne lub gazowe może być udostępnione w pomieszczeniu kuchennym przez pracodawcę, lecz nie jest to obowiązkowe w sytuacji zapewnienia już pracownikom kuchenki mikrofalowej i czajnika elektrycznego.
W załączniku nr 3 oraz w dziale V rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) - dalej r.p.b.h.p., wymienione zostały rodzaje pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych oraz wytyczne odnośnie zaopatrzenia pracowników w napoje.
Zgodnie z § 111 ust. 1 r.p.b.h.p. wskazuje obowiązek po stronie pracodawcy w zakresie zapewnienia pracownikom dostępu do pomieszczeń i urządzeń higieniczno-sanitarnych, których rodzaj, ilość i wielkość powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych pracowników, stosowanych technologii i rodzajów pracy oraz warunków, w jakich ta praca jest wykonywana.
Jednym z takich pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, które powinno być zapewnione w zakładzie pracy jest jadalnia. Przy pracach administracyjno-biurowych pomieszczenie jadalni nazywane jest często pomieszczeniem kuchennym. Wymagania dla pomieszczenia jadalni (pomieszczenia kuchennego) i urządzeń, które mogą się w nim znajdować określone zostały w załączniku nr 3 r.p.b.h.p.
Pracodawca oprócz zapewnienia pracownikom kuchennego ma także obowiązek zapewnić wodę zdatną do picia lub inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Najczęściej spotykanymi przy pracach administracyjno-biurowych rodzajami napojów, które zapewnia pracodawca są: kawa i herbata, jeżeli chodzi o gorące napoje oraz woda źródlana dostarczana w dystrybutorach z wodą, jeżeli chodzi o napoje chłodzące.
W zakresie wyposażenia pomieszczenia kuchennego w urządzenia, często spotykane w takim pomieszczeniu są następujące urządzenia: kuchenka mikrofalowa do przygotowania posiłków, czajnik elektryczny lub dystrybutor z wodą do zapewnienia gorących lub zimnych napojów oraz zlewozmywak, szafki na wyposażenie oraz miejsca siedzące i stoły.
Korzystanie z zapewnionego przez pracodawcę pomieszczenia jadalni oraz odpowiedniego wyposażenia jest zarówno dla pracodawcy, jak i pracowników najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze pracodawca spełnia wymóg dotyczący zapewnienia bezpiecznego i higienicznego spożywania posiłków oraz przygotowywania napojów przez pracowników. Po drugie pracownicy są mniej narażeni na wszelkiego rodzaju choroby związane z jedzeniem i piciem, w sytuacji gdy korzystają z wydzielonego pomieszczenia, niż gdyby mieli spożywać posiłki i pić napoje na stanowiskach pracy. Po trzecie pracownicy są także mniej narażeni na wszelkiego rodzaju urazy, typu skaleczenia, poparzenia, które są nieodłącznie związane ze spożywaniem posiłków i przygotowaniem napojów.
Krzysztof Zamajtys