Odpowiedź

Na pracodawcę zatrudniającego powyżej 20 pracowników na jednej zmianie przepisy w sposób jednoznaczny nakładają obowiązek zapewnienia indywidualnych (oddzielnych dla każdego pracownika), zamykanych szafek do przechowywania w higienicznych warunkach posiłku. Pracodawca nie ma możliwości zastąpienia tego rodzaju szafek szafkami przeznaczonymi dla poszczególnych grup pracowniczych (np. jednej szafki dla pracowników tej samej zmiany).

Uzasadnienie

Stosownie do § 29 ust. 1 i 4 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.) – dalej r.b.h.p., pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków, zwane jadalnią, przy czym obowiązek ten nie dotyczy zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym.
Wyróżnia się następujące jadalnie: typu I – przeznaczone do spożywania posiłków własnych; typu II – przeznaczone do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów; typu III – z zapleczem, przeznaczone do spożywania posiłków profilaktycznych (§ 30 załącznika nr 3 do r.b.h.p.).
Zgodnie z § 34 ust. 4 załącznika nr 3 do r.b.h.p., w jadalniach typu I i II lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika. Dlatego zapewnienie większych szafek (innych niż indywidualne) do przechowywania posiłków przez poszczególne grupy pracowników będzie niezgodne z obowiązującymi przepisami.

Tomasz Dyjeciński, autor współpracuje z publikacją Serwis BHP.

Odpowiedzi udzielono: 7 marca 2017 r.

Więcej informacji i narzędzi znajdziesz w programie
Serwis BHP
Bądź na bieżąco ze zmianami prawnymi i korzystaj z aktualnych materiałów