Pytanie
Hotel świadczy usługi hotelowe i gastronomiczne. Klient zamówił w hotelu noclegi i usługi gastronomiczne, wynajęcie sali konferencyjnej celem zorganizowania konferencji. Ponadto, aby uatrakcyjnić pobyt zamówił także zwiedzanie miasta z przewodnikiem, wstępy do muzeum oraz obiad w innej restauracji podczas zwiedzania. Hotel wystawił fakturę za wykonane usługi w następujący sposób: 1) usługi hotelowe 7% VAT; 2) usługi gastronomiczne 7% i 22% VAT; 3) wynajęcie sali konferencyjnej 22%; 4) usługi turystyczne 22% (w tych usługach znajduje się koszt przewodnika, wstępów itd.).
Czy powyższa faktura jest wystawiona prawidłowo?
Czy hotel ma prawo odliczyć podatek VAT od usług gastronomicznych zamówionych w innej restauracji dla potrzeb swoich gości?
Czy w przypadku zamówienia noclegów w innym hotelu (bo cała grupa w naszym się nie pomieści), hotel będzie miał prawo odliczyć podatek VAT?
Hotel opodatkowuje się na zasadach ogólnych