a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (UE) 2022/2379 ustanowiono zintegrowane ramy na potrzeby opracowywania, tworzenia i rozpowszechniania europejskich statystyk dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie.
(2) Aby dane zebrane w poszczególnych państwach członkowskich były porównywalne i aby osiągnąć harmonizację w ramach systemu statystyki rolnictwa, konieczne jest określenie elementów technicznych statystyk, które mają być przekazywane Komisji (Eurostatowi), dotyczących nakładów i produkcji w rolnictwie w odniesieniu do składników odżywczych.
(3) Elementy te obejmują wykaz zmiennych, opis zmiennych, jednostki obserwowane, wymogi dotyczące dokładności i zasady metodologiczne, które należy stosować, a także, w stosownych przypadkach, terminy przekazywania danych.
(4) W stosownych przypadkach należy określić pokrycie zbiorów danych wykraczające poza wymogi określone w art. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby uniknąć niespójności między państwami członkowskimi.
(5) Należy doprecyzować okresy odniesienia, o których mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2022/2379, aby zapewnić porównywalność statystyk między państwami członkowskimi.
(6) Europejskie statystyki dotyczące składników odżywczych należy zestawiać zgodnie z metodyką spójną z odpowiednimi standardami uzgodnionymi na szczeblu międzynarodowym, takimi jak standardy Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu lub europejskiego programu monitorowania i oceny.
(7) Bilans składników odżywczych to ważny wskaźnik zrównoważonego charakteru działalności rolniczej. Może on ujawniać utrzymujące się nadwyżki lub niedobory azotu i fosforu w glebie rolnej, a przez to wskazywać na ryzyko dla środowiska. Brak azotu lub fosforu może powodować degradację żyzności gleby, natomiast ich nadmiar może powodować zanieczyszczenie powietrza i wody, potencjalnie prowadząc na przykład do eutrofizacji wód powierzchniowych i skażenia wody pitnej.
(8) Statystyki dotyczące składników odżywczych przyczyniają się do oceny efektywności stosowania nawozów oraz zależności produkcji żywności od tych nakładów. Statystyki te są więc ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego.
(9) W strategii Komisji "Od pola do stołu" w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu wyznaczono cel ograniczenia o połowę utraty składników odżywczych, przy jednoczesnym zapewnieniu, by nie doszło do pogorszenia żyzności gleby, co ma doprowadzić do ogólnej redukcji stosowania nawozów o co najmniej 20 % do 2030 r. Ponadto bilans składników odżywczych brutto jest wskaźnikiem kontekstowym stosowanym do monitorowania wspólnej polityki rolnej. Porównywalne i aktualne dane dotyczące bilansów składników odżywczych oraz stosowania nawozów w rolnictwie będą się przyczyniać do oceny wspomnianych wyżej celów oraz innych przyszłych celów polityki. Do terminowej oceny celów i wskaźników wymagane jest, by dane dotyczące bilansów składników odżywczych były dostępne przed 2030 r.
(10) Bilanse składników odżywczych należy obliczać zgodnie z podejściem opartym na bilansie typu "na powierzchni pola", z wykorzystaniem współczynników odzwierciedlających wpływ upraw i zwierząt gospodarskich na przepływy składników odżywczych. Współczynniki te należy obliczać, stosując porównywalną metodykę we wszystkich państwach członkowskich, aby zapewnić spójność i porównywalność. Współczynniki powinny odzwierciedlać stabilny trend, eliminując roczną zmienność.
(11) Dostępność takich współczynników jest warunkiem wstępnym obliczania bilansów składników odżywczych. Współczynniki są stosowane w połączeniu z innymi powiązanymi zbiorami danych, w szczególności statystykami dotyczącymi upraw i produkcji zwierzęcej, przekazywanymi przez państwa członkowskie w celu opracowania rocznych bilansów składników odżywczych.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Europejskiego Systemu Statystycznego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 3 września 2024 r.