KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) 30 kwietnia 2018 r. przedsiębiorstwo Evonik Operations GmbH ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 wniosek o wprowadzenie na rynek w Unii syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie nowej żywności jako zamiennika sacharozy we wszystkich środkach spożywczych przeznaczonych dla ogółu populacji, z wyłączeniem preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 3 .
(4) 21 marca 2019 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności.
(5) W dniu 29 listopada 2023 r. Urząd przyjął opinię naukową "Bezpieczeństwo syropu izomaltulozy (w proszku) jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283" 4 zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(6) W opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność - syrop izomaltulozy (w proszku) - jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania. Opinia naukowa Urzędu daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że izomaltuloza w proszku w określonych warunkach stosowania spełnia warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Ponieważ nowa żywność ma postać proszku, Komisja jest zdania, że bardziej odpowiednią nazwą odzwierciedlającą prawdziwy charakter żywności powinna być izomaltuloza w proszku.
(7) Izomaltulozę w proszku należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 6 czerwca 2024 r.