Numer |
Nazwa (1) |
Opis |
Obowiązkowa deklaracja |
1.1.1 |
Jęczmień |
Ziarno Hordeum vulgare L. |
|
1.1.2 |
Jęczmień spęczniony |
Produkt uzyskiwany z grubo mielonego lub łamanego jęczmienia metodą obróbki w ciepłych i wilgotnych warunkach oraz pod ciśnieniem. |
Skrobia |
1.1.3 |
Jęczmień prażony |
Produkt prażenia jęczmienia, który jest częściowo prażony i nabiera lekkiego zabarwienia. |
Skrobia, jeżeli > 10 % Białko surowe, jeżeli > 15 % |
1.1.4 |
Płatki jęczmienne |
Produkt uzyskiwany przez parowanie lub mikronizację w podczerwieni i walcowanie łuszczonego jęczmienia. Może zawierać niewielkie ilości łusek jęczmienia. |
Skrobia |
1.1.5 |
Włókno jęczmienne |
Produkt uzyskiwany podczas produkcji skrobi jęczmiennej. Zawiera cząstki bielma i głównie włókna. |
Włókno surowe Białko surowe, jeżeli > 10 % |
1.1.6 |
Łuski jęczmienne |
Produkt uzyskiwany po zmieleniu na sucho, przesianiu i łuszczeniu ziaren jęczmienia. |
Włókno surowe Białko surowe, jeżeli > 10 % |
1.1.7 |
Śruta jęczmienna |
Produkt uzyskiwany podczas przetwarzania przesianego, łuszczonego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i ziarna z przesiewania. |
Włókno surowe Skrobia |
1.1.8 |
Białko jęczmienne |
Produkt uzyskiwany z jęczmienia po oddzieleniu skrobi i otrąb. Zawiera głównie białko. |
Białko surowe |
1.1.9 |
Jęczmienne białko paszowe |
Produkt uzyskiwany z jęczmienia po oddzieleniu skrobi. Zawiera głównie białko i cząstki bielma. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 60 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe - Skrobia
|
1.1.10 |
Rozpuszczalne części jęczmienia |
Produkt uzyskiwany z jęczmienia po ekstrakcji na mokro białka i skrobi. |
Białko surowe |
1.1.11 |
Otręby jęczmienne |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanych ziaren łuszczonego jęczmienia. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z których usunięto większą część bielma. |
Włókno surowe |
1.1.12 |
Płynna skrobia jęczmienna |
Wtórna frakcja skrobi uzyskiwana podczas produkcji skrobi z jęczmienia. |
Jeżeli wilgotność < 50 %: - Skrobia |
1.1.13 |
Przesiewy jęczmienia browarnego |
Produkt mechanicznego przesiewania (frakcjonowanie pod względem wielkości), zawierający niewymiarowe ziarna jęczmienia i frakcje ziaren jęczmienia, oddzielone przed procesem słodowania.
|
Włókno surowe Popiół surowy, jeżeli > 2,2 % |
1.1.14 |
Pył słodowy i jęczmienny |
Produkt zawierający frakcje ziaren jęczmienia i słodu, rozdzielone podczas produkcji słodu. |
Włókno surowe |
1.1.15 |
Łuski jęczmienia browarnego |
Produkt uzyskiwany z oczyszczania jęczmienia browarnego, zawierający fragmenty łuski i drobne fragmenty jęczmienia. |
Włókno surowe |
1.1.16 |
Wywar gorzelniany jęczmienny, wilgotny, frakcja stała |
Produkt uzyskiwany podczas produkcji etanolu z jęczmienia. Zawiera stałą frakcję wywaru z destylacji. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Białko surowe
|
1.1.17 |
Wywar gorzelniany jęczmienny, wilgotny, frakcja rozpuszczalna |
Produkt uzyskiwany podczas produkcji etanolu z jęczmienia. Zawiera rozpuszczalną frakcję wywaru z destylacji. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 70 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe
|
1.1.18 |
Słód (2) |
Produkt uzyskiwany z kiełkujących zbóż, suszonych, grubo mielonych lub ekstrahowanych. |
|
1.1.19 |
Kiełki słodowe (2) |
Produkt uzyskiwany z kiełkujących zbóż browarnianych w wyniku oczyszczania słodu, zawierający kiełki, drobne fragmenty zboża, łuski i niewielkie łamane ziarna zbóż słodowanych. |
|
1.2.1 |
Kukurydza (3) |
Ziarno Zea mays L. ssp. mays |
|
1.2.2 |
Płatki kukurydziane (3) |
Produkt uzyskiwany przez parowanie lub mikronizację w podczerwieni i walcowanie łuszczonej kukurydzy. Może zawierać niewielkie ilości łuski kukurydzianej. |
Skrobia |
1.2.3 |
Śruta kukurydziana (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania mąki lub grysiku z kukurydzy. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrąb kukurydzianych. Może zawierać fragmenty zarodków kukurydzianych.
|
Włókno surowe Skrobia
Tłuszcz surowy, jeżeli >
5 %
|
1.2.4 |
Otręby kukurydziane (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania mąki lub grysiku z kukurydzy. Zawiera głównie łuskę zewnętrzną i niewielkie ilości fragmentów zarodków kukurydzianych oraz cząstek bielma. |
Włókno surowe |
1.2.5 |
Kolby kukurydzy (3) |
Środkowy rdzeń kolby kukurydzy. Może zawierać niewielką ilość kukurydzy i liści przykwiatowych, których nie usunięto podczas zbioru mechanicznego. |
Włókno surowe Skrobia |
1.2.6 |
Przesiewy kukurydzy (3) |
Frakcja ziaren kukurydzy, oddzielonych w drodze przesiewania przy przyjmowaniu produktu. |
|
1.2.7 |
Włókno kukurydziane (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera głównie włókno. |
Wilgotność, jeżeli < 50 % lub > 70 % Jeżeli wilgotność < 50 %: - Włókno surowe
|
1.2.8 |
Białko kukurydziane [gluten kukurydziany] (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera głównie białko (prolaminy) uzyskiwane podczas oddzielania skrobi. |
Wilgotność, jeżeli < 70 % lub > 90 % Jeżeli wilgotność < 70 %: - Białko surowe
|
1.2.9 |
Białko paszowe kukurydziane [gluten paszowy kukurydziany] (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera otręby kukurydziane i rozpuszczalne części kukurydzy. Produkt może także zawierać łamaną kukurydzę i współprodukty z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy. Można dodać do niego inne pochodne produkty skrobi i produkty z rafinowania lub fermentacji produktów skrobiowych. Może zawierać maksymalnie 2 % sodu i 2 % chlorków.
|
Wilgotność, jeżeli < 40 % lub > 65 % Jeżeli wilgotność < 40 %: - Białko surowe - Włókno surowe - Skrobia
|
1.2.10 |
Zarodki kukurydzy (3) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania grysiku, mąki lub skrobi z kukurydzy. Zawiera głównie zarodki kukurydzy, łuskę zewnętrzną i części bielma. |
Wilgotność, jeżeli < 40 % lub > 60 % Jeżeli wilgotność < 40 %: - Białko surowe - Tłuszcz surowy
|
1.2.11 |
Makuch z zarodków kukurydzy (3) |
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez tłoczenie przetworzonych zarodków kukurydzy, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski. |
Białko surowe Tłuszcz surowy
|
1.2.12 |
Śruta poekstrakcyjna z zarodków kukurydzy (3) |
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję przetworzonych zarodków kukurydzy. |
Białko surowe |
1.2.13 |
Surowy olej z zarodków kukurydzy (3) |
Olej i tłuszcz uzyskiwane przez tłoczenie lub ekstrakcję zarodków kukurydzy. |
Wilgotność, jeżeli > 1 % |
1.2.14 |
Kukurydza, spęczniona (3) |
Produkt uzyskiwany z grubo mielonej lub łamanej kukurydzy metodą obróbki w ciepłych i wilgotnych warunkach oraz pod ciśnieniem. |
Skrobia |
1.2.15 |
Roztwór z namoczonej kukurydzy [namok] (3) |
Zagęszczona frakcja płynna z procesu rozmiękczania kukurydzy. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 65 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe
|
1.2.16 |
Kiszonka z kukurydzy cukrowej (3) |
Współprodukt przetwarzania kukurydzy cukrowej, zawierający rdzenie kolb, łuski, podstawę ziarna, krojone i suszone lub wyciskane. Uzyskiwany przez krojenie kolb kukurydzy cukrowej, jej łusek i liści, z dodatkiem ziaren kukurydzy cukrowej. |
Włókno surowe |
1.2.17 |
Rozdrobniona kukurydza, odkiełkowana (3) |
Produkt uzyskiwany w drodze odkiełkowania rozdrobnionejkukurydzy. Zawiera głównie fragmenty bielma; może zawierać zarodki kukurydzy i cząstki łuski zewnętrznej. |
Włókno surowe Skrobia |
1.2.18 |
Grys kukurydziany (3) |
Twarde części mielonejkukurydzy, ewentualnie z niewielką ilością otrębów lub zarodków. |
Włókno surowe Skrobia |
1.2.19 |
Śruta poekstrakcyjna paszowa z zarodków kukurydzy (3) |
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję przetworzonych zarodków kukurydzy. Jedynie w przypadku wytwarzania w zintegrowanym zakładzie tłoczenia i rafinacji produkt może zawierać maksymalnie:
- 1 % łącznie wykorzystanej ziemi bielącej i pomocniczych materiałów filtracyjnych (np. ziemia okrzemkowa, bezpostaciowe krzemiany i krzem, krzemiany warstwowe oraz włókno celulozowe lub drzewne),
- 1,3 % surowych lecytyn,
- 2 % sopstoków.
|
Białko surowe |
1.2.20 |
Mieszanka kolb kukurydzy |
Ziarno i kolby kukurydzy. |
|
1.2.21 |
Mieszanka kolb kukurydzy z łuskami |
Ziarno, kolby i łuski kukurydzy. |
|
1.3.1 |
Proso |
Ziarno Panicum miliaceum L. |
|
1.4.1 |
Owies zwyczajny |
Ziarno Avena sativa L. i innych uprawnych odmian owsa. |
|
1.4.2 |
Owies, łuskany |
Łuskane ziarna owsa. |
|
1.4.3 |
Płatki owsiane |
Produkt uzyskiwany przez parowanie lub mikronizację w podczerwieni i walcowanie łuskanego owsa. Może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej. |
Skrobia |
1.4.4 |
Śruta owsiana |
Produkt uzyskiwany podczas przetwarzania przesianego, łuskanego owsa na kaszę i mąkę. Zawiera głównie otręby owsiane i niewielkie ilości bielma. |
Włókno surowe Skrobia |
1.4.5 |
Otręby owsiane |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna łuskanego owsa. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z których usunięto większą część bielma. |
Włókno surowe |
1.4.6 |
Łuski owsiane |
Produkt uzyskiwany podczas łuszczenia ziaren owsa. |
Włókno surowe |
1.4.7 |
Owies, spęczniony |
Produkt uzyskiwany z grubo mielonego lub łamanego owsa metodą obróbki w ciepłych i wilgotnych warunkach oraz pod ciśnieniem. |
Skrobia |
1.4.8 |
Kasza owsiana |
Owies oczyszczony z usuniętą łuską. |
Włókno surowe Skrobia |
1.4.9 |
Mąka owsiana |
Produkt uzyskiwany w drodze mielenia ziaren owsa. |
Włókno surowe Skrobia |
1.4.10 |
Mączka z owsa pastewnego |
Produkt owsiany z wysoką zawartością skrobi, po łuszczeniu. |
Włókno surowe |
1.4.11 |
Pasza owsiana |
Produkt uzyskiwany podczas przetwarzania przesianego, łuskanego owsa na kaszę i mąkę. Zawiera głównie otręby owsiane i niewielkie ilości bielma. |
Włókno surowe |
1.5.1 |
Nasiona komosy ryżowej, ekstrahowane |
Oczyszczone całe nasiona komosy ryżowej (Chenopodium quinoa Willd.), z których usunięto saponiny zawarte w łusce zewnętrznej nasion. |
|
1.6.1 |
Ryż łamany |
Część ziarna ryżu Oryza sativa L. o długości mniejszej niż trzy czwarte całego ziarna. Ryż może być parzony. |
Skrobia |
1.6.2 |
Ryż polerowany |
Łuskany ryż, z którego podczas polerowania usunięto niemal całe otręby i zarodki. Ryż może być parzony. |
Skrobia |
1.6.3 |
Ryż, wstępnie żelowany |
Produkt uzyskiwany z polerowanego lub łamanego ryżu w drodze wstępnego żelowania. |
Skrobia |
1.6.4 |
Ryż ekstrudowany |
Produkt uzyskiwany przez ekstrudowanie mąki ryżowej. |
Skrobia |
1.6.5 |
Płatki ryżowe |
Produkt uzyskiwany przez płatkowanie wstępne żelowanych lub łamanych ziaren ryżu. |
Skrobia |
1.6.6 |
Ryż, łuskany |
Ryż niełuskany (Oryza sativa L.), z którego usunięto tylko łuskę. Proces łuskania i obróbki może prowadzić do nieznacznej utraty otrąb. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.6.7 |
Grubo mielony ryż pastewny |
Produkt uzyskiwany w drodze mielenia ryżu pastewnego, zawierający albo zielone, kredowe lub niedojrzałe ziarna, oddzielone podczas mielenia ryżu łuskanego, albo zwykłe łuskane ziarno, które jest żółte lub ma plamy. |
Skrobia |
1.6.8 |
Mąka ryżowa |
Produkt uzyskiwany przez mielenie ryżu polerowanego. Ryż może być parzony. |
Skrobia |
1.6.9 |
Mąka z łuskanego ryżu |
Produkt uzyskiwany przez mielenie ryżu łuskanego. Ryż może być parzony. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.6.10 |
Otręby ryżowe |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie zewnętrzne warstwy ziarna (owocnia, osłonka nasion, jądro, aleuron) z częścią zarodka. Ryż może być parzony lub ekstrudowany. |
Włókno surowe |
1.6.11 |
Otręby ryżowe z węglanem wapnia |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie zewnętrzne warstwy ziarna (owocnia, osłonka nasion, jądro, aleuron) z częścią zarodka. Może zawierać maksymalnie 23 % węglanu wapnia, stosowanego jako substancja pomocnicza w przetwórstwie. Ryż może być parzony. |
Włókno surowe Węglan wapnia
|
1.6.12 |
Odtłuszczone otręby ryżowe |
Otręby ryżowe uzyskane z ekstrakcji oleju. |
Włókno surowe |
1.6.13 |
Olej z otrąb ryżowych |
Olejekstrahowany ze stabilizowanych otrąb ryżowych. |
|
1.6.14 |
Śruta ryżowa |
Produkt wytwarzania mąki ryżowej i skrobi ryżowej, uzyskiwany w drodze mielenia na sucho lub mokro i przesiewania. Zawiera głównie skrobię, białko, tłuszcz i włókno. Ryż może być parzony. Może zawierać maksymalnie 0,25 % sodu i maksymalnie 0,25 % siarczanów. |
Skrobia, jeżeli > 20 % Białko surowe, jeżeli > 10 % Tłuszcz surowy, jeżeli > 5 %
Włókno surowe
|
1.6.15 |
Śruta ryżowa z węglanem wapnia |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie cząstki warstwy aleuronowej i bielma. Może zawierać maksymalnie 23 % węglanu wapnia, stosowanego jako substancja pomocnicza w przetwórstwie. Ryż może być parzony. |
Skrobia Białko surowe
Tłuszcz surowy Włókno surowe Węglan wapnia
|
1.6.16 |
Ryż |
Ziarno Oryza sativa L. |
|
1.6.17 |
Zarodki ryżowe |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie zarodki. |
Tłuszcz surowy Białko surowe |
1.6.18 |
Makuch (5) z zarodków ryżowych |
Produkt pozostały po rozdrobnieniu zarodków ryżu w celu wytłoczenia oleju. |
Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
1.6.20 |
Białko ryżowe |
Produkt wytwarzania skrobi ryżowej, uzyskiwany przez mielenie na mokro i przesiewanie, rozdzielanie, zatężanie i suszenie. |
Białko surowe |
1.6.21 |
Płynna pasza z ryżu |
Zatężony płynny produkt mielenia na mokro i przesiewania ryżu. |
Skrobia |
1.6.22 |
Ryż, spęczniony |
Produkt uzyskiwany przez ekspandowanie ziaren ryżu lub łamanych ziaren ryżu. |
Skrobia |
1.6.23 |
Ryż, fermentowany |
Produkt uzyskiwany w drodze fermentacji ryżu. |
Skrobia |
1.6.24 |
Ryż niewymiarowy, polerowany/ryż kredowy, polerowany |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie ziarna niewymiarowe, kredowe, uszkodzone, naturalnie zabarwione (zielone, czerwone, żółte) lub zwykłe łuskane ziarno, całe lub łamane. |
Skrobia |
1.6.25 |
Ryż niedojrzały, polerowany |
Produkt uzyskiwany podczas polerowania ryżu, zawierający głównie niedojrzałe lub kredowe ziarna. |
Skrobia |
1.7.1 |
Żyto |
Ziarno Secale cereale L. |
|
1.7.2 |
Śruta żytnia |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i różnymi częściami ziarna. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.7.3 |
Pasza żytnia |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.7.4 |
Otręby żytnie |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z którego usunięto większą część bielma. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.8.1 |
Sorgo [proso] |
Ziarno/nasiona Sorghum bicolor (L.) Moench. |
|
1.8.2 |
Sorgo białe |
Ziarno szczególnych uprawnych odmian sorga z białą łupiną nasienną. |
|
1.8.3 |
Sorgo paszowe |
Wysuszony produkt uzyskiwany podczas oddzielania skrobi sorga. Zawiera głównie otręby. Produkt może także zawierać wysuszone pozostałości z wody do maceracji; może mieć dodane zarodki. |
Białko surowe |
1.9.1 |
Orkisz |
Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank lub Triticum monococcum L. |
|
1.9.2 |
Otręby orkiszowe |
Produkt wytwarzania mąki orkiszowej. Zawiera głównie łuskę zewnętrzną i niewielkie ilości fragmentów zarodków orkiszowych oraz bielma. |
Włókno surowe |
1.9.3 |
Łuski orkiszowe |
Produkt uzyskiwany podczas łuszczenia ziaren orkiszu. |
Włókno surowe |
1.9.4 |
Śruta orkiszowa |
Produkt uzyskiwany podczas przetwarzania przesianego, łuskanego orkiszu na mąkę orkiszową. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i ziarna z przesiewania. |
Włókno surowe Skrobia |
1.10.1 |
Pszenżyto |
Ziarno Triticum x Secale cereale L. Hybrid. |
|
1.11.1 |
Pszenica |
Ziarno Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i innych uprawnych odmian pszenicy. |
|
1.11.2 |
Kiełki pszenicy |
Produkt uzyskiwany z kiełkującejpszenicy słodowaneji w wyniku oczyszczania słodu, zawierający kiełki, drobne fragmenty zboża, łuskę i niewielkie łamane ziarna pszenicy browarnej. |
|
1.11.3 |
Pszenica, wstępnie żelowana |
Produkt uzyskiwany z grubo mielonej lub łamanej pszenicy metodą obróbki w ciepłych i wilgotnych warunkach oraz pod ciśnieniem. |
Skrobia |
1.11.4 |
Śruta pszenna |
Produkt wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i ziarna z przesiewania. |
Włókno surowe Skrobia |
1.11.5 |
Płatki pszenne |
Produkt uzyskiwany przez parowanie lub mikronizację w podczerwieni i walcowanie łuskanej pszenicy. Może zawierać niewielkie ilości łuski pszennej. |
Włókno surowe Skrobia |
1.11.6 |
Pasza pszenna |
Produkt wytwarzania mąki lub słodowania, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrąb pszennych. |
Włókno surowe |
1.11.7 |
Otręby pszenne (4) |
Produkt wytwarzania mąki lub słodowania, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrzneji cząstki ziarna, z których usunięto większą część bielma. |
Włókno surowe |
1.11.8 |
Cząstki fermentowanej, słodowanej pszenicy |
Produkt uzyskiwany w połączonych procesach słodowania i fermentacji pszenicy i otrąb pszennych. Produkt jest następnie suszony i grubo mielony. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.11.10 |
Włókno pszenne |
Włókno ekstrahowane podczas przetwarzania pszenicy. Zawiera głównie włókno. |
Wilgotność, jeżeli < 60 % lub > 80 % Jeżeli wilgotność < 60 %: - Włókno surowe
|
1.11.11 |
Zarodki pszenicy |
Produkt mielenia na drobno, zawierający głównie zarodki pszenicy, walcowane lub nie, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski zewnętrznej. |
Białko surowe Tłuszcz surowy
|
1.11.12 |
Zarodki pszenicy, fermentowane |
Produkt fermentacji zarodków pszenicy. |
Białko surowe Tłuszcz surowy
|
1.11.13 |
Makuch (5) z zarodków pszenicy |
Produkt wytwarzania oleju, uzyskiwany w drodze tłoczenia zarodków pszenicy (Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i innych uprawnych odmian pszenicy i łuskanego orkiszu (Triticum spelta L., Triticum dicoccum Schrank, Triticum monococcum L.)), do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski. |
Białko surowe |
1.11.15 |
Białko pszenne |
Białko pszenne ekstrahowane podczas wytwarzania skrobi lub etanolu; może być częściowo hydrolizowane. |
Białko surowe |
1.11.16 |
Gluten paszowy pszenny |
Produkt wytwarzania skrobi pszennej i glutenu. Zawiera otręby, z których zarodki mogły zostać częściowo usunięte. Można dodać rozpuszczalne części pszenicy, łamaną pszenicę i inne pochodne produkty skrobi i produkty pochodzące z rafinowania lub fermentacji produktów skrobi. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 60 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe - Skrobia
|
1.11.18 |
Gluten pszenny witalny |
Białko pszenicy charakteryzujące się wysoką wiskoelastycznością po uwodnieniu, przy minimalnejzawartości białka 80 % (N x 6,25) i maksymalnej zawartości popiołu w suchej masie 2 %. |
Białko surowe |
1.11.19 |
Płynna skrobia pszenna |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania skrobi/glukozy oraz glutenu z pszenicy. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 85 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Skrobia
|
1.11.20 |
Skrobia pszenna zawierająca białko, częściowo odcukrzona |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania skrobi pszennej, zawierający głównie częściowo słodzoną skrobię, rozpuszczalne białko i inne rozpuszczalne części bielma. |
Białko surowe Skrobia
Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę
|
1.11.21 |
Rozpuszczalne części pszenicy |
Produkt uzyskiwany z pszenicy po ekstrakcji na mokro białka i skrobi. Może być hydrolizowany. |
Wilgotność, jeżeli < 55 % lub > 85 % Jeżeli wilgotność < 55 %: - Białko surowe
|
1.11.22 |
Koncentrat pszenny drożdżowy |
Wilgotny współprodukt, uwalniany po fermentacji skrobi pszennej podczas wytwarzania alkoholu. |
Wilgotność, jeżeli < 60 % lub > 80 % Jeżeli wilgotność < 60 %: - Białko surowe
|
1.11.23 |
Przesiewy pszenicy słodowanej |
Produkt mechanicznego przesiewania (frakcjonowanie pod względem wielkości), zawierający małe ziarna pszenicy i frakcje ziaren pszenicy, oddzielone przed procesem słodowania.
|
Włókno surowe |
1.11.24 |
Pył słodowy i pszenny |
Produkt zawierający frakcje ziaren pszenicy i słodu, oddzielone podczas produkcji słodu. |
Włókno surowe |
1.11.25 |
Łuski pszenicy słodowanej |
Produkt oczyszczania pszenicy słodowanej, zawierający fragmenty łuski i drobne fragmenty pszenicy. |
Włókno surowe |
1.11.26 |
Aleuron pszenicy |
Produkt uzyskiwany przez oddzielenie warstwy aleuronowej od otrąb pszennych. |
Białko surowe Włókno surowe
|
1.12.2 |
Mąka z ziarna (2) |
Mąka z mielenia ziarna. |
Skrobia Włókno surowe
|
1.12.3 |
Koncentrat białka z ziarna (2) |
Koncentrat i suszony produkt uzyskiwany z ziarna po usunięciu skrobi w drodze fermentacji drożdżowej. |
Białko surowe |
1.12.4 |
Przesiewy ziarna zbóż (2) |
Produkty mechanicznego przesiewania (frakcjonowanie pod względem wielkości), zawierające małe ziarna i frakcje ziaren zboża, także kiełkującego, oddzielone przed dalszym przetwarzaniem ziarna. Produkty zawierają więcej włókna surowego (np. łuski) niż zboża niefrakcjonowane.
|
Włókno surowe |
1.12.5 |
Zarodki ziarna (2) |
Produkt mielenia na drobno i wytwarzania skrobi, zawierający głównie zarodki ziarna, walcowane lub nie, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski zewnętrznej. |
Białko surowe Tłuszcz surowy
|
1.12.6 |
Sok surowy z ziaren (2) |
Produkt uzyskiwany z odparowania koncentratu soku surowego z fermentacji i destylacji ziarna wykorzystanego w produkcji alkoholu zbożowego. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 70 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe
|
1.12.7 |
Wywar gorzelniany zbożowy wilgotny (2) |
Wilgotny produkt zawierający stałą frakcję uzyskaną w drodze odwirowania lub filtrowania soku surowego z fermentowanych i destylowanych ziaren wykorzystanych w produkcji alkoholu zbożowego. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Białko surowe
|
1.12.8 |
Zagęszczony wywar gorzelniany (2) |
Wilgotny produkt z wytwarzania alkoholu w drodze fermentacji i destylacji zacieru z pszenicy i syropu cukrowego po uprzednim oddzieleniu otrąb i glutenu. Może zawierać martwe komórki lub części mikroorganizmów fermentacyjnych. Może zawierać maksymalnie 4 % potasu przy wilgotności 12 %.
|
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: Białko surowe, jeżeli > 10 %
|
1.12.9 |
Wywar gorzelniany zbożowy (2) |
Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania alkoholu w drodze fermentacji i destylacji zacieru z ziarna zbóż lub innych produktów skrobiowych i zawierających cukier. Może zawierać martwe komórki lub części mikroorganizmów fermentacyjnych. Może zawierać 2 % siarczanów lub maksymalnie 2 % potasu przy wilgotności 12 %. |
Wilgotność, jeżeli < 60 % lub > 80 % Jeżeli wilgotność < 60 %: - Białko surowe
|
1.12.10 |
Wywar gorzelniany zbożowy suszony (suszony wywar gorzelniany zbożowy z frakcją stałą) (2) |
Produkt destylacji alkoholu uzyskiwany w drodze suszenia stałych współproduktów sfermentowanego ziarna. Może zawierać maksymalnie 2 % potasu przy wilgotności 12 %.
|
Białko surowe |
1.12.11 |
Wywar gorzelniany zbożowy ciemny (2) (suszony wywar gorzelniany zbożowy z frakcją stałą i ciekłą DDGS (2)) |
Produkt destylacji alkoholu uzyskiwany w drodze suszenia stałych współproduktów sfermentowanego ziarna, do których dodano syrop ciemny piwny lub odparowany sok surowy. Może zawierać maksymalnie 2 % potasu przy wilgotności 12 %.
|
Białko surowe |
1.12.12 |
Młóto browarniane (2) |
Produkt browarnictwa zawierający współprodukty słodowanych i niesłodowanych zbóż i innych produktów skrobiowych, które mogą zawierać chmiel. Zwykle wprowadzany do obrotu w stanie wilgotnym, ale może być sprzedawany także w postaci suchej. Może zawierać maksymalnie 0,3 % polisiloksanu dimetylu, może zawierać maksymalnie 1,5 % enzymów, może zawierać maksymalnie 1,8 % bentonitu. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Białko surowe
|
1.12.13 |
Młóto (2) |
Produkt stały uzyskiwany w procesie wytwarzania whisky zbożowej. Zawiera współprodukty po ekstrakcji zboża słodowanego gorącą wodą. Zwykle wprowadzany do obrotu w postaci wilgotnej po usunięciu ekstraktu przez grawitację. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Białko surowe
|
1.12.14 |
Przefiltrowane ziarna zacieru |
Produkt stały uzyskiwany podczas wytwarzania piwa, ekstraktu słodowego i whisky. Zawiera współprodukty po ekstrakcji gorącą wodą grubo mielonego słodu i ewentualnie inne dodatki bogate w cukry lub skrobię. Zwykle wprowadzany do obrotu w postaci wilgotnej po usunięciu ekstraktu przez wyciskanie. |
Wilgotność, jeżeli < 65 % lub > 88 % Jeżeli wilgotność < 65 %: - Białko surowe
|
1.12.15 |
Syrop piwny |
Produkt pozostały w destylatorze po pierwszej (sok surowy) destylacji przefermentowanejbrzeczki słodowej. |
Białko surowe, jeżeli > 10 % |
1.12.16 |
Syrop piwny ciemny |
Produkt z pierwszej(sok surowy) destylacji przefermentowanej brzeczki słodowej, uzyskiwany przez odparowanie syropu piwnego pozostałego w destylatorze. |
Wilgotność, jeżeli < 45 % lub > 70 % Jeżeli wilgotność < 45 %: - Białko surowe
|
(1) W stosownych przypadkach nazwę można zastąpić nazwą w [...]. (2) Nazwę tę można uzupełnić nazwą gatunku zboża.
(3) W języku angielskim kukurydza może być określana również wyrazem "corn".
(4) Jeśli ten produkt był poddany drobniejszemu mieleniu, do nazwy można dodać wyraz "miałki" lub nazwę można zastąpić przez odpowiednie określenie.
|