united kingdom
ukraine

Decyzja 2009/12/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Danii

DECYZJA KOMISJI
z dnia 19 grudnia 2008 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Danii

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8498)

(Jedynie tekst w języku duńskim jest autentyczny)

(2009/12/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 10 stycznia 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych jest ustalana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie udowodnionymi metodami szacowania opartymi na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Decyzja Komisji 92/469/EWG(3) zatwierdza cztery metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Danii.

(3) Z uwagi na dostosowania techniczne rząd Danii zwrócił się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie aktualizacji czterech zatwierdzonych metod oraz o zatwierdzenie dwóch zaktualizowanych metod (Autofom DK i FOM II), przedstawiając wyniki próbnego rozbioru w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) W celu zapewnienia jasności, decyzja 92/469/EWG powinna zostać uchylona i zastąpiona nową decyzją.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Danii:

a)
przyrząd określany jako "Klassificeringscenter (KC)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b)
przyrząd określany jako "Fat-O-Meater/Manuel Klassificering (FOM/MK)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;
c)
przyrząd określany jako "Uni-Fat-O-Meater (Unifom)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika;
d)
przyrząd określany jako "Fully automatic ultrasonic equipment (AutoFOM 1)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e)
przyrząd określany jako "Updated fully automatic ultrasonic equipment (AutoFOM DK)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f)
przyrząd określany jako "Fat-O-Meater (II) (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 załącznika;
g) 1
przyrząd "Automatic ultrasound instrument (AutoFOM III)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 7 załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  3

Decyzja 92/469/EWG traci moc.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja jest skierowana do Królestwa Danii.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, s. 1.

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, s. 39.

(3) Dz.U. L 265 z 11.9.1992, s. 39.

ZAŁĄCZNIK  2

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W DANII

Część  1

KLASSIFICERINGSCENTER (KC)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Klassificeringscenter (KC)".

2. Przyrząd jest wyposażony w dziewięć sond o średnicy 6 milimetrów, z których każda zawiera fotodiodę (typu Siemens SFH 950 LD242 II lub podobną) oraz fotodetektor (typu Siemens SFH 960 - PB 103 lub podobny) i posiada odcinek pomiarowy pomiędzy 1 i 180 milimetrów.Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą jednostki centralnej.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 10 pomiarów pobranych z 7 punktów pomiarowych określonych w ust. 4 i przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = 70,5489 - 0,1572 x1 - 0,1698 x2 - 0,1537 x3 - 0,1803 x4 - 0,2115 x5 - 0,1669 x6 - 0,1269 x7 + 0,04278 x8 + 0,0234 x9 + 0,0371 x10

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach).

4. Punkty pomiarowe są następujące:

x1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w środkowej części trzeciego kręgu szyjnego, 10,5 centymetra od linii środkowej tuszy.

x2 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona w środkowej części czwartego kręgu szyjnego, 7 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x3 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona między czwartym a piątym kręgiem piersiowym od końca, 3 centymetry od linii środkowej tuszy.

x4 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona między drugim a trzecim kręgiem piersiowym od końca, 7 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x5 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona między pierwszym kręgiem lędźwiowym a ostatnim kręgiem piersiowym, 6 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x6 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 4 centymetry przed przednim brzegiem kości łonowej, 7 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x7 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona na przednim brzegu kości łonowej, 11 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x8 = grubość mięśni w milimetrach, zmierzona między czwartym a piątym kręgiem piersiowym od końca, 3 centymetry od linii środkowej tuszy.

x9 = grubość mięśni w milimetrach, zmierzona między drugim a trzecim kręgiem piersiowym od końca, 7 centymetrów od linii środkowej tuszy.

x10 = grubość mięśni w milimetrach, zmierzona między pierwszym kręgiem lędźwiowym a ostatnim kręgiem piersiowym, 6 centymetrów od linii środkowej tuszy.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  2

FAT-O-MEATER/MANUEL KLASSIFICERING (FOM/MK)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater/Manuel Klassificering (FOM/MK)".

2. Przyrząd jest urządzeniem typu Fat-O-Meater i jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodetektor (typu Siemens SFH 960 - BP 103 lub podobny) oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 1 i 94 milimetry.

3. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą jednostki centralnej.

Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 68,1746 - 0,3220 x1 - 0,5326 x2 + 0,0836 x3

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach)

4. Punkty pomiarowe są następujące:

x1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym od końca.

x2 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca.

x3 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co x2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  3

UNI-FAT-O-MEATER (UNIFOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Uni-Fat-O-Meater (Unifom)".

2. Przyrząd ten jest taki sam, jak przyrząd opisany w punkcie 2 części 2. Jednakże Unifom różni się od MK komputerem i oprogramowaniem do interpretacji profilu odbicia z optycznej sondy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,7393 - 0,2655 x1 - 0,5432 x2 + 0,0838 x3

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach)

4. Punkty pomiarowe są następujące:

x1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym od końca.

x2 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca.

x3 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co x2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  4

FULLY AUTOMATIC ULTRASONIC EQUIPMENT (AutoFOM 1)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Fully automatic ultrasonic equipment (AutoFOM 1)".

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP lub podobnych), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą procesora.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 127 poszczególnych punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ = c + c0 × IP000 + c1 × IP001 +. .. . + c126 × IP126

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach). Stała c oraz stałe od c0 do c126 znajdują się w części II duńskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z warunkami określonymi w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajdują się w części II duńskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z warunkami określonymi w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  5

UPDATED FULLY AUTOMATIC ULTRASONIC EQUIPMENT (AutoFOM DK)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Updated fully automatic ultrasonic equipment (AutoFOM DK)".

2. Przyrząd wykazuje mechaniczną zgodność z AutoFOM 1 dotyczącą samego zakresu skanera. Nie zmienia się również sama zasada dokonywania pomiarów. AutoFOM DK różni się od AutoFOM 1 w zakresie elementu zapewniającego transfer tuszy do jednostki pomiarowej w pozycji pionowej i który, wraz z laserowym czujnikiem wykrywającym tuszę, dokonuje symetrycznych pomiarów, dysponuje zwiększoną mocą obliczeniową oraz nowym pakietem oprogramowania umożliwiającym zwiększenie rozdzielczości i szybkości obrazowania.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 63,4322 - 0,1429 x1 - 0,0438 x2 - 0,0715 x3 + 0,9420 x4 + 0,0911 x5

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach)

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajdują się w części II duńskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z warunkami określonymi w art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  6

FAT-O-MEATER II (FOM II)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater II (FOM II)".

2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego FAT-O-Meater. Podstawowa zasada dokonywania pomiarów określona w pkt 2 części 2 i 3 pozostaje bez zmian, ale od nowa zaprojektowano całe oprogramowanie, sprzęt oraz konstrukcję mechaniczną. Pistolet FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości oraz panelu do gromadzenia i analizy danych. Wszystkie zgromadzone i poddane analizie dane istotne z prawnego punktu widzenia zawarte są w pistolecie FOM II.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,5015 - 0,3568 x1 - 0,4704 x2 + 0,0947 x3

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach)

4. Punkty pomiarowe są następujące:

x1 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym od końca.

x2 = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od końca.

x3 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co x2.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część  7

AUTOMATIC ULTRASOUND INSTRUMENT (AutoFOM III)

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "AutoFOM III".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 72,05017 - (1,31831 × R2P5) - (0,37231 × R2P10) - (0,36672 × R2P11) + (0,03146 × R3P3) + (0,05058 × R3P5) - (0,02641 × R4P8) - (0,06667 × R4P10) - (0,27698 × R4P11)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

R2P5, R2P10, R2P11, R3P3, R3P5, R4P8, R4P10 oraz R4P11 to zmienne mierzone przez AutoFOM III.

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze duńskie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008(1).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 110 kilogramów.

______

(1) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

1 Art. 1 lit. g) dodana przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2012/385/UE z dnia 12 lipca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.186.36) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2012/385/UE z dnia 12 lipca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.186.36) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

Zmiany w prawie

Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 08.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący. Zdaniem prawników nowe przepisy mogą wymusić zmiany regulaminów wynagradzania w firmach czy układów zbiorowych.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.6.83

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/12/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Danii
Data aktu: 19/12/2008
Data ogłoszenia: 10/01/2009