united kingdom
ukraine

Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 sierpnia 2009 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 6389)

(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)

(2009/622/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie udowodnionymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).

(2) Słowacja skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożyła wyniki próbnych rozbiorów w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(4) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1234/07 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji:

a) przyrząd określany jako "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 1 załącznika;

b) przyrząd określany jako "Fat-O-Meater (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 2 załącznika;

c) przyrząd określany jako "Ultrafom 300 (UFOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 3 załącznika.

Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowackiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 sierpnia 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK 

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA SŁOWACJI

CZĘŚĆ 1

Two-Point (Zwei Punkte - ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)".

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Opiera się ona na ręcznym pomiarze grubości mięśnia i grubości słoniny dokonanym na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶZP = 59,790 + 0,107 × M - 0,581 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w punkcie, gdzie występuje najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego a górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w najwęższym miejscu powyżej mięśnia lędźwiowego (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

Fat-O-Meater (FOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater (FOM)".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, której zakres pomiaru wynosi pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶFOM = 61,213 + 0,152 × M - 0,624 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Ultrafom 300 (UFOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Ultrafom 300 (UFOM)".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 MHz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultrafom.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶUFOM = 64,436 + 0,073 × M - 0,742 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Zmiany w prawie

Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Kandydat do pracy dostanie informację o wynagrodzeniu i innych świadczeniach

Osoba ubiegająca się o pracę będzie musiała otrzymać informację o wysokości wynagrodzenia, ale także innych świadczeniach związanych z pracą - zarówno tych pieniężnych, jak i niepieniężnych. Ogłoszenie o naborze i nazwy stanowisk mają być neutralne pod względem płci, a sam proces rekrutacyjny - przebiegać w sposób niedyskryminujący. Zdaniem prawników nowe przepisy mogą wymusić zmiany regulaminów wynagradzania w firmach czy układów zbiorowych.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Od 1 kwietnia zaktualizowana lista leków refundowanych - są nowe terapie

Z początkiem kwietnia na liście refundacyjnej znajdzie się 29 nowych leków, z czego 7 stosowanych w chorobach rzadkich. Znalazły się na niej m.in. terapia dla dzieci od drugiego roku życia chorych na mukowiscydozę i szczepionki dla seniorów na półpaśca i RSV. Ogólnie na liście znajdzie się 10 nowych terapii onkologicznych i 19 z innych kategorii.

Inga Stawicka 01.04.2025
Krajowa Sieć Onkologiczna 1 kwietnia wchodzi w życie

1 kwietnia br. nowelizacja ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej wchodzi w życie. Wprowadza ona zmiany w zakresie terminów pierwszej kwalifikacji podmiotów leczniczych na poszczególne poziomy zabezpieczenia opieki onkologicznej Krajowej Sieci Onkologicznej oraz wdrażania elementów KSO. Wcześniej wejście w życie większości elementów reformy przesunięto o ponad rok.

Agnieszka Matlacz 01.04.2025
Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.224.11

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji
Data aktu: 20/08/2009
Data ogłoszenia: 27/08/2009