Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 sierpnia 2009 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 6389)

(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)

(2009/622/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie udowodnionymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).

(2) Słowacja skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożyła wyniki próbnych rozbiorów w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(4) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1234/07 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji:

a) przyrząd określany jako "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 1 załącznika;

b) przyrząd określany jako "Fat-O-Meater (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 2 załącznika;

c) przyrząd określany jako "Ultrafom 300 (UFOM)" oraz związane z nim metody oceny, które szczegółowo opisano w części 3 załącznika.

Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowackiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 sierpnia 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK 

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA SŁOWACJI

CZĘŚĆ 1

Two-Point (Zwei Punkte - ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)".

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Opiera się ona na ręcznym pomiarze grubości mięśnia i grubości słoniny dokonanym na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶZP = 59,790 + 0,107 × M - 0,581 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w punkcie, gdzie występuje najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego a górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona na linii środkowej przepołowionej tuszy w najwęższym miejscu powyżej mięśnia lędźwiowego (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  2

Fat-O-Meater (FOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater (FOM)".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, której zakres pomiaru wynosi pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶFOM = 61,213 + 0,152 × M - 0,624 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  3

Ultrafom 300 (UFOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu przyrządu określanego jako "Ultrafom 300 (UFOM)".

2. Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 MHz (Krautkrämer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultrafom.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŶUFOM = 64,436 + 0,073 × M - 0,742 × F

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

M = grubość mięśnia mierzona między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy (w milimetrach),

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą), mierzona w tym samym punkcie co grubość mięśnia (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.224.11

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/622/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji
Data aktu: 20/08/2009
Data ogłoszenia: 27/08/2009