KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/5/WE(4), wymienia substancje, które można stosować jako dodatki do środków spożywczych, inne niż barwniki i substancje słodzące.
(2) Dyrektywa Komisji 96/77/WE(5), ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/30/WE(6) określa kryteria czystości dla dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące wymienione w dyrektywie 95/2/WE.
(3) Koniecznym jest dostosowanie do postępu technicznego istniejących kryteriów czystości wymienionych w dyrektywie 96/77/WE i uchwalenie nowych kryteriów czystości dla dodatków do środków spożywczych, w odniesieniu do których były one niestosowne.
(4) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Kodeksie Żywnościowym, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).
(5) W związku z powyższym, należy odpowiednio zmienić dyrektywę 96/77/WE.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 października 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.
(4) Dz.U. L 55 z 24.2.2001, str. 59.
(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.
(6) Dz.U. L 146 z 31.5.2001, str. 1.