(C/2024/7284)(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Lessini Durello" / "Durello Lessini"
PDO-IT-A0447-AM03
Data przekazania informacji:
10.9.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Usunięcie rodzaju "wino musujące produkowane metodą klasyczną"
Opis: Usunięcie rodzaju wina musującego produkowanego metodą klasyczną.
Uzasadnienie: Decyzja jest następstwem gruntownego przekształcenia, które obejmuje rozróżnienie między winem musującym produkowanym metodą włoską a winem musującym produkowanym metodą klasyczną. W związku z tym przekształceniem postanowiono nie uwzględniać już wina musującego produkowanego metodą klasyczną, a jedynie wino produkowane w drodze drugiej fermentacji w autoklawie.
Zmiana dotyczy pkt 1, 5, 6 i 9 specyfikacji produktu oraz punktów jednolitego dokumentu "Opis wina lub win" i "Związek z obszarem geograficznym".
2. Zmiana metod prowadzenia winorośli
Opis: Uproszczenie metod prowadzenia winorośli.
Uzasadnienie: Opisy uproszczono w celu dopuszczenia bardziej nowoczesnych metod prowadzenia winorośli i uwzględnienia najnowszych innowacji w uprawie winorośli.
Zmiana dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu.
3. Specyfikacja metod fermentacji
Opis: Usunięcie części dotyczących typologii metody klasycznej, którą zastąpiono metodą produkcji wina musującego w autoklawach.
Uzasadnienie: Specyfikację dostosowano w taki sposób, aby uwzględniała metodę produkcji wina, która obejmuje drugą fermentację w autoklawie.
Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji oraz punktu jednolitego dokumentu "Szczególne praktyki enologiczne".
4. Usunięcie opisów chemicznych i organoleptycznych win musujących produkowanych metodą klasyczną
Opis: Usunięcie części dotyczących typologii metod klasycznych.
Uzasadnienie: Specyfikację dostosowano w taki sposób, aby uwzględniała właściwości win musujących produkowanych w drodze drugiej fermentacji w autoklawach.
Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji i punktu jednolitego dokumentu "Opis wina lub win".
5. Aktualizacja dotycząca związku ze środowiskiem
Opis: Usunięcie części dotyczących typologii metod klasycznych.
Uzasadnienie: Specyfikację dostosowano w taki sposób, aby uwzględniała właściwości win musujących w drodze drugiej fermentacji w autoklawach. Treść artykułu przeredagowano i nadano jej nową strukturę.
Zmiana dotyczy pkt 9 specyfikacji produktu i punktu jednolitego dokumentu "Związek z obszarem geograficznym".