Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Sicilia"
PDO-IT-A0801-AM05
Data przekazania informacji: 10 września 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana dotycząca odmian winorośli
ChNP Sicilia Bianco [białe]
Opis: Zaproponowano zwiększenie liczby głównych odmian z pięciu do siedmiu przez włączenie odmian Viognier i Sauvignon.
Uzasadnienie: Te dwie odmiany są głównymi odmianami wykorzystywanymi w dużej liczbie gospodarstw specjalizujących się w uprawie odmian wcześnie dojrzewających.
ChNP Sicilia Rosso [czerwone]
Opis: Zaproponowano zwiększenie liczby głównych odmian z pięciu do ośmiu przez włączenie odmian Merlot, Cabernet Sauvignon i Nerello Cappuccio.
Uzasadnienie: Merlot i Cabernet Sauvignon są głównymi odmianami wykorzystywanymi w dużej liczbie gospodarstw, a ich włączenie do specyfikacji wraz z Nerello Cappuccio i pięcioma głównymi odmianami obecnie zawartymi w wykazie pozwoli na objęcie specyfikacją większości gospodarstw sycylijskich.
ChNP Sicilia Rosato [różowe]
Opis: Zaproponowano zwiększenie liczby głównych odmian z pięciu do dziewięciu przez włączenie odmian Merlot, Cabernet Sauvignon, Nerello Cappuccio i Nocera oraz wprowadzenie możliwości wykorzystania do 15 % białych odmian winorośli.
Uzasadnienie: Merlot i Cabernet Sauvignon są głównymi odmianami wykorzystywanymi w dużej liczbie gospodarstw, a ich włączenie do specyfikacji wraz z Nerello Cappuccio i pięcioma głównymi odmianami obecnie zawartymi w wykazie pozwoli na objęcie specyfikacją większości gospodarstw sycylijskich.
Dodanie odmiany Nocera jest uzasadnione jej szczególną przydatnością do produkcji wina różowego.
Wprowadzenie możliwości wykorzystania maksymalnie 15 % białych odmian winorośli pozwoliłoby producentom wina produkować wina różowe objęte ChNP "Sicilia" z dobrym międzynarodowym rodowodem i jest odzwierciedleniem wyraźnej potrzeby jakościowej zarówno w kontekście uprawy winorośli, jak i z perspektywy enologicznej.
ChNP Sicilia Spumante Rosato [różowe musujące]
Opis: Zaproponowano zwiększenie liczby głównych odmian z pięciu do dziewięciu przez włączenie odmian Merlot, Cabernet Sauvignon, Nerello Cappuccio i Nocera oraz wprowadzenie możliwości wykorzystania do 15 % białych odmian winorośli.
Uzasadnienie: Proponowana zmiana jest bezpośrednim rozszerzeniem zmiany proponowanej w odniesieniu do produkcji rodzaju wina różowego.
Zmiana dotyczy art. 2 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Odmiany winorośli".
2. Produkcja win jednoszczepowych
Opis: Zaproponowano dodanie specjalnego ustępu dotyczącego produkcji win jednoszczepowych.
Uzasadnienie: W ustępie tym wyjaśniono, że możliwe jest mieszanie wina z moszczem lub winami z innych szczepów winorośli nadających się do uprawy w regionie Sycylii, do maksymalnie 15 %.
Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Sicilia
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące
15. Wino z suszonych winogron
16. Wino z przejrzałych winogron
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wina ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
"Sicilia" Bianco Superiore, Inzolia Superiore, Grillo Superiore, Chardonnay Superiore, Catarratto Superiore, Grecanico Superiore, Müller Thurgau, Sauvignon, Sauvignon Riserva, Moscato Bianco, Vermentino
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, z refleksami złotymi lub niekiedy z odcieniami jasnej zieleni.
Aromat: szlachetny, elegancki, delikatny, intensywny, charakterystyczny, owocowy, aromatyczny, trwały.
Smak: wytrawny, zrównoważony, charakterystyczny, czysty, harmonijny, pełny, przyjemny, świeży, średnio cielisty.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
1. "Sicilia" Bianco, Bianco Riserva, Inzolia, Inzolia Riserva, Grillo, Grillo Riserva, Chardonnay, Chardonnay Riserva, Catarratto, Catarratto Riserva, Carricante, Grecanico, Grecanico Riserva, Fiano, Fiano Riserva, Damaschino, Viognier, Viognier Riserva, Pinot Grigio, Zibibbo.
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od słomkowożółtej do złotej o różnej intensywności, niekiedy z odcieniami jasnej zieleni. W przypadku Pinot Grigio barwa może być również różowa o różnej intensywności lub miedziana.
Aromat: delikatny, elegancki, przyjemny, intensywny, charakterystyczny, owocowy, czasami o lekkim zapachu kwiatowym, aromatyczny, trwały.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, zrównoważony, charakterystyczny, bogaty, harmonijny, pełny, przyjemny, świeży, intensywny, o średniej strukturze i średnio cielisty.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. "Sicilia" Bianco Vendemmia Tardiva, Bianco Passito, Inzolia Vendemmia Tardiva, Grillo Vendemmia Tardiva, Grillo Passito, Chardonnay Vendemmia Tardiva, Chardonnay Passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od słomkowożółtej do złotej o różnej intensywności, niekiedy z bursztynowymi pasemkami w przypadku maceracji winogron ze skórkami.
Aromat: charakterystyczny, delikatny, czasami kwiatowy, trwały, aromatyczny.
Smak: od wytrawnego po słodki, harmonijny, charakterystyczny, niekiedy z wyraźnym smakiem alkoholowym lub posmakiem migdałów.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
- Minimalna kwasowość ogólna 4 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. "Sicilia" Catarratto Vendemmia Tardiva, Catarratto Passito, Grecanico Vendemmia Tardiva, Moscato Bianco Vendemmia Tardiva, Moscato Bianco Passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od słomkowożółtej do złotej o różnej intensywności, niekiedy z bursztynowymi pasemkami w przypadku maceracji winogron ze skórkami.
Aromat: charakterystyczny, delikatny, czasami kwiatowy, trwały, aromatyczny.
Smak: od wytrawnego po słodki, harmonijny, charakterystyczny, niekiedy z wyraźnym smakiem alkoholowym lub posmakiem migdałów.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
- Minimalna kwasowość ogólna 4 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
4. "Sicilia" Rosso, Rosso Riserva, Nero d'Avola, Nero d'Avola Riserva, Perricone, Nerello Cappuccio, Frappato, Nerello Mascalese, Cabernet Franc, Merlot, Merlot Riserva, Cabernet Sauvignon
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa o różnej intensywności, niekiedy z fioletowymi odcieniami, z czasem nabierająca barwy kamienia granatu.
Aromat: przyjemny, szlachetny, delikatny, charakterystyczny, owocowy, czasami korzenny, kwiatowy, z nutami roślinnymi; intensywny, elegancki, trwały.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny, pełny, zrównoważony, lekko taninowy, świeży, intensywny, charakterystyczny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 4 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. "Sicilia" Cabernet Sauvignon Riserva, Syrah, Syrah Riserva, Pinot Nero, Pinot Nero Riserva, Nocera, Mondeuse, Carignano, Alicante, Petit Verdot, Petit Verdot Riserva, Sangiovese
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowa o różnej intensywności, niekiedy z fioletowymi odcieniami, z czasem nabierająca barwy kamienia granatu.
Aromat: przyjemny, szlachetny, delikatny, charakterystyczny, owocowy, czasami korzenny, kwiatowy, z nutami roślinnymi; intensywny, elegancki, trwały.
Smak: od wytrawnego po półwytrawny, harmonijny, pełny, zrównoważony, lekko taninowy, świeży, intensywny, charakterystyczny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 4 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
6. "Sicilia" Rosso Vendemmia Tardiva, Rosso Passito, Nero d'Avola Vendemmia Tardiva, Nero d'Avola Passito, Perricone Vendemmia Tardiva, Syrah Vendemmia Tardiva, Syrah Passito
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania nabierająca odcienia kamienia granatu.
Aromat: charakterystyczny, delikatny, trwały.
Smak: od słodkiego do wytrawnego, typowy, harmonijny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
- Minimalna kwasowość ogólna 4 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
7. "Sicilia" Rosato, Nero d'Avola Rosato, Perricone Rosato, Frappato Rosato, Nerello Mascalese Rosato, Cabernet Franc Rosato, Merlot Rosato, Cabernet Sauvignon Rosato, Syrah Rosato, Pinot Nero Rosato, Sangiovese Rosato
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa: od jasnoróżowej do różowej o różnej intensywności.
Aromat: szlachetny, elegancki, delikatny, charakterystyczny.
Smak: od wytrawnego do półwytrawnego, harmonijny, zrównoważony, świeży.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
8. "Sicilia" Spumante Bianco Metodo Classico, Spumante Rosato/Rosé Metodo Classico
ZWIĘZŁY OPIS
Pianka: delikatna, utrzymująca się.
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności lub różowa o różnej intensywności.
Zapach: bukiet pochodzący z fermentacji w butelkach, delikatny, pełny, trwały.
Smak: bogaty, o dobrej strukturze, świeży, harmonijny, od "brut nature" (naturalnie wytrawnego) po bardzo wytrawny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
9. "Sicilia" Spumante Bianco, Spumante Rosato, Grillo Spumante, Chardonnay Spumante, Catarratto Spumante, Carricante Spumante, Grecanico Spumante, Pinot Grigio Spumante, Nero d'Avola Spumante, Frappato Spumante, Nerello Mascalese Spumante, Pinot Nero Spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pianka: delikatna, utrzymująca się.
Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności lub od słomkowożółtej do różowej o różnej intensywności.
Aromat: charakterystyczny, szlachetny, delikatny, owocowy.
Smak: świeży, harmonijny, od "brut nature" (naturalnie wytrawnego) do bardzo wytrawnego.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna 5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
10. "Sicilia" Moscato Bianco Spumante, Zibibbo Spumante
ZWIĘZŁY OPIS
Pianka: delikatna, utrzymująca się.
Barwa: od jasnożółtawozielonej po słomkowożółtą.
Aromat: charakterystyczny, szlachetny.
Smak: słodki, świeży, harmonijny, przyjemny.
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,00 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6
- Minimalna kwasowość ogólna 5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1. Metody przetwarzania na wino musujące
Szczególne praktyki enologiczne
Rodzaj Spumante [musujący] należy pozyskiwać wyłącznie w drodze naturalnej fermentacji metodą Charmata lub w drodze tradycyjnej metody [Metodo Classico] drugiej fermentacji w butelce, którą można jednak stosować wyłącznie w przypadku rodzajów Bianco [białe] i Rosato/Rose.
2. Suszenie winogron
Szczególne praktyki enologiczne
Rodzaje Vendemmia Tardiva [późny zbiór] i Passito [z suszonych winogron] muszą być produkowane przez pozostawienie winogron do wyschnięcia na krzewach lub, po zbiorach, poprzez umieszczenie ich na matach, osłonach, skrzyniach lub specjalnych pojemnikach w odpowiednich warunkach. W tym celu można stosować środowiskowe systemy kondycjonowania, pod warunkiem że działają one w temperaturach zbliżonych do temperatur, w których tradycyjnie zachodzą procesy suszenia winogron, z wyjątkiem wszelkich systemów osuszania, które działają w oparciu o wykorzystanie ciepła.
5.2. Maksymalna wydajność
3. Bianco, Bianco Riserva, Spumante Bianco, Inzolia, Inzolia Riserva, Chardonnay, Chardonnay Riserva, Chardonnay Spumante, Catarratto, Catarratto Riserva, Catarratto Spumante, Carricante, Carricante Spumante
13 000 kilogramów winogron z hektara
4. Grecanico, Grecanico Riserva, Grecanico Spumante, Fiano, Fiano Riserva, Damaschino, Viognier, Viognier Riserva, Müller Thurgau, Sauvignon, Sauvignon Riserva, Pinot Grigio, Pinot Grigio Spumante, Vermentino
13 000 kilogramów winogron z hektara
5. Grillo, Grillo Riserva, Grillo Spumante, Nero d'Avola, Nero d'Avola Rosato, Nero d'Avola Riserva, Nero d'Avola Spumante
14 000 kilogramów winogron z hektara
6. Moscato Bianco, Moscato Bianco Spumante, Zibibbo, Zibibbo Spumante
13 000 kilogramów winogron z hektara
7. Frappato Spumante, Nerello Mascalese Spumante, Pinot Nero Spumante
13 000 kilogramów winogron z hektara
8. Bianco Superiore, Inzolia Superiore, Grillo Superiore, Chardonnay Superiore, Catarratto Superiore, Grecanico Superiore
10 000 kilogramów winogron z hektara
9. Rosso, Rosso Riserva, Rosato, Spumante Rosato, Perricone, Perricone Rosato, Nerello Cappuccio, Frappato, Frappato Rosato, Nerello Mascalese, Nerello Mascalese Rosato, Cabernet Franc, Cabernet Franc Rosato, Merlot, Merlot Rosato, Merlot Riserva
12 000 kilogramów winogron z hektara
10. Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Rosato, Cabernet Sauvignon Riserva, Syrah, Syrah Rosato, Syrah Riserva, Pinot Nero, Pinot Nero Rosato, Pinot Nero Riserva, Nocera, Mondeuse, Carignano, Alicante, Petit Verdot, Petit Verdot Riserva, Sangiovese, Sangiovese Rosato
12 000 kilogramów winogron z hektara
11. Bianco Vendemmia Tardiva, Rosso Vendemmia Tardiva, Inzolia Vendemmia Tardiva, Grillo Vendemmia Tardiva, Chardonnay Vendemmia Tardiva, Catarratto Vendemmia Tardiva
8 000 kilogramów winogron z hektara
12. Grecanico Vendemmia Tardiva, Moscato Bianco Vendemmia Tardiva, Nero d'Avola Vendemmia Tardiva, Perricone Vendemmia Tardiva, Syrah Vendemmia Tardiva
8 000 kilogramów winogron z hektara
13. Bianco Passito, Rosso Passito, Grillo Passito, Chardonnay Passito, Catarratto Passito, Moscato Bianco Passito, Nero d'Avola Passito, Syrah Passito
8 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Całe terytorium administracyjne regionu Sycylia.
7. Odmiany winorośli
Alicante N.
Alicante N. - Gamay
Ansonica B. - Inzolia
Cabernet Franc N. - Cabernet
Cabernet Sauvignon N. - Cabernet
Calabrese N. - Nero d'Avola N.
Carignano N.
Carricante B.
Catarratto Bianco Comune B. - Catarratto
Catarratto Bianco Lucido B. - Catarratto
Chardonnay B.
Damaschino B.
Fiano B.
Frappato N.
Frappato N. - Frappato d'Italia
Grecanico Dorato B. - Grecanico
Grillo B.
Merlot N.
Mondeuse N.
Moscato Bianco B. - Moscato
Moscato Bianco B. - Moscato Reale
Müller Thurgau B.
Müller Thurgau B. - Riesling x Sylvaner
Nerello Cappuccio N.
Nerello Cappuccio N. - Nerello Mantellato
Nerello Mascalese N.
Nocera N.
Perricone N.
Perricone N. - Pignatello
Petit Verdot N.
Pinot Grigio - Pinot
Pinot Nero N. - Pinot
Sangiovese N.
Sauvignon B.
Sauvignon B. - Sauvignon Blanc
Syrah N.
Syrah N. - Shiraz
Vermentino B.
Viognier B.
Zibibbo B.
Zibibbo B. - Moscatellone
8. Opis związku lub związków
8.1. A) Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
1) Czynniki naturalne mające wpływ na związek z obszarem
Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje całe terytorium administracyjne regionu Sycylia. Na terenie tego obszaru występują znaczne kontrasty: północna część jest w przeważającej mierze górzysta; części środkowo- południowe i południowozachodnie są głównie pagórkowate; część południowowschodnia jest typowym płaskowyżem; a wschodnia część Sycylii ma charakter wulkaniczny. Niziny występują głównie wzdłuż wybrzeża.
Sieć hydrograficzna jest bardzo złożona. Istnieje wiele opadowych cieków wodnych i wiele krótkich cieków wodnych o szybkim przepływie. Doliny rzeczne są w większości wąskie i głębokie na obszarze górzystym i znacznie bardziej otwarte na obszarze pagórkowatym.
Sycylijskie formacje litologiczne można podzielić na następujące kompleksy:
klastyczny kompleks osadów kontynentalnych;
kompleks wulkaniczny (Etna i stare skały wulkaniczne Gór Hyblejskich);
kompleks piaszczysto-kalkarenitowy z pliocenu i plejstocenu;
kompleks ilasto-marglisty obejmujący wszystkie głównie ilaste formacje występujące na Sycylii;
kompleks ewaporytów obejmujący typy litologiczne formacji gipsowo-siarkowej późnego miocenu;
kompleks zlepieńców arenitowych;
kompleks piaskowcowo-gliniasto-wapienny obejmujący różne formacje z przewagą piaskowca arenitowego, które są szeroko rozpowszechnione w północnej Sycylii;
kompleks węglanowy obejmujący część Gór Pelorytańskich i wapiennego pasma Gór Hyblejskich;
kompleks fillitów i łupków krystalicznych (w paśmie Gór Pelorytańskich).
Pod względem klimatu można wyróżnić cztery główne środowiska klimatyczne:
środowisko przybrzeżne: łagodny klimat ze średnią roczną temperaturą około 18 °C, średnimi rocznymi opadami wynoszącymi 400-500 mm i niskimi lub zerowymi opadami w okresie letnim (prowincje Trapani, Palermo i Agrigento). Na wybrzeżu między Cefalù a Mesyną średnia roczna suma opadów wynosi 800 mm, natomiast na górnym wybrzeżu Morza Jońskiego może sięgać nawet 900 mm.
Środowisko obszaru Etny: klimat jest wilgotny, zwłaszcza na północnym zboczu, gdzie opady sięgają 600-800 mm na niższych poziomach i wzrastają do ponad 1 200 mm na największych wysokościach. Wschodnie zbocze jest bardziej deszczowe niż zachodnie. Na średnią roczną temperaturę wpływa ekspozycja stoków i wysokość, przy czym wschodnie zbocze jest cieplejsze, a północne najzimniejsze, co oznacza, że winogrona w tych środowiskach dojrzewają odpowiednio wcześniej lub później. Południowo-zachodnie zbocze jest najbardziej suche.
Środowisko pasm górskich (Peloritani, Nebrodi, Madonie i Sicani): średnie roczne opady mogą osiągnąć 1 000 mm lub więcej. Średnia temperatura minimalna jest bliska 0 °C, a średnia temperatura maksymalna wynosi około 25 °C.
Środowisko Sycylii śródlądowej i płaskowyżu hyblejskiego: średnia roczna temperatura wynosi ponad 15 °C, a średnia maksymalna temperatura w lecie to 29 °C. Roczne opady są również niskie i wynoszą 400 mm, co oznacza, że na niskich wzgórzach w głębi Sycylii (prowincje Trapani, Palermo, Agrigento i Caltanissetta) klimat jest ciepły i suchy. Na wzgórzach w okolicach Palermo opady wynoszą 600-700 mm, a na płaskowyżu hyblejskim nawet 800 mm.
2) Czynniki ludzkie mające wpływ na związek z obszarem
Sycylia jest regionem o jednej z najstarszych tradycji uprawy winorośli, o czym świadczą liczne znaleziska archeologiczne (skamieniałe ampeloliti [niesklasyfikowane winorośle], amfory na wino, monety z postaciami Dionizosa i przedstawieniami wina) oraz liczne greckie i łacińskie źródła pisane, które odnoszą się do słynnych sycylijskich win.
Handel oliwą i winem sięgający czasów Fenicjan (IX-IV wiek p.n.e.) jest potwierdzony obecnością amfor używanych do transportu i innych rodzajów ceramiki, takich jak dzbany o dwóch uchwytach i puchary, które stanowiły "zestaw" przedmiotów zwykle używanych do serwowania i picia wina. Co więcej, ostatnie badania archeologiczne pokazują, że Fenicjanie poza handlem prowadzili również działalność rolniczą i wiejską (M. Botto, 2001).
Wielki przepych winnic odnotowano w okresie, w którym na obszarze tym osiedli Grecy (VIII-III w. p.n.e.), którzy sprowadzili na wyspę szereg odmian winorośli, m.in. Grecanico uprawianą tu po dziś dzień. Przedstawienia scen uprawy winorośli na monetach są dowodem na działalność gospodarczą w regionie, która rozwinęła się wokół produkcji wina.
Potwierdzona jest obecność sycylijskiego wina w Galii w czasach rzymskich (III w p.n.e.-V w. n.e.), w szczególności za panowania Cezara. Pliniusz wspomniał o winie Mamertino z Mesyny, gdy opisywał wypicie przez Cezara toastu z okazji zdobycia trzeciego konsulatu.
Wraz z upadkiem imperium rzymskiego na Sycylii powstała klasa dużych właścicieli ziemskich, o czym świadczy obecność dużych rezydencji wiejskich, takich jak Villa Romana del Casale na Piazza Armerina, której mozaiki przedstawiają sceny zbiorów winogron, co dowodzi, że w okolicy znajdowały się winnice.
Następnie ciągłe najazdy barbarzyńców na prowincję doprowadziły do porzucenia ziemi, a tym samym do zaniechania uprawy winorośli.
Choć w Koranie ustanowiono zakaz spożywania alkoholu, w okresie panowania muzułmanów (lata 827-1061) na Sycylii uprawiano winogrona deserowe, a na wyspę Pantelleria sprowadzono odmianę winorośli Zebib (obecnie Zibibbo lub Moscato di Alessandria) z położonego naprzeciw Pantellerii afrykańskiego przylądka Zebib (B. Pastena, 1970).
Uprawa winorośli i drzew oliwnych zaczęła się ponownie upowszechniać w okresie panowania Normanów. Następnie, w okresie panowania Aragonii, sycylijskie wino zyskało doskonałą reputację, o czym świadczą liczne firmy zajmujące się sprzedażą wina, o których wspomina Cougnet w swoim dziele Historiae de la Table.
Podczas panowania hiszpańskiego (1512-1713) na obszarach śródlądowych wzrosła liczba winnic, gajów oliwnych, gajów migdałowych, a w miejscach bogatych w zasoby wody także ogrodów i upraw warzyw. W XVI w. Tommaso Fazello w swoim dziele De Rebus Siculis [O sprawach sycylijskich] wspomniał o terytorium Aci, okolicach Mesyny, nizinach u podnóża Etny, dolinie Val di Mazara i nizinach Palermo jako obszarach z dużą ilością winorośli. Bacci, w słynnej pracy De Naturali Vinorum Historia [Historia naturalna win], wspomniał o winnicach na zboczach Monte Erice, na terytorium Palermo i na wyspie Lipari pełnej żyznych wzgórz. O znaczeniu produkcji wina w tym okresie świadczy założenie zakładów bednarskich w Salemi w 1683 r. oraz w Palermo.
Podczas późniejszych rządów Piemontu i Austrii uprawa winorośli przeszła okres kryzysu, z którego podniosła się w czasach Burbonów, co zostało udokumentowane przez podróżnika z Lukki G.A. Arnolfiniego w Giornale di viaggio [Dzienniku podróży] z 1776 r., gdy wspomniał o obfitości sycylijskiego wina produkowanego na całej wyspie. Angielski kupiec John Woodhouse otworzył winiarnię w Marsali, co pomogło zwiększyć handel winami z Marsali z Anglią. Benjamin Ingham również otworzył kilka winiarni w Marsali i Mazarze, ale to założenie winiarni przez przedsiębiorcę Vincenza Floriego naprawdę ożywiło handel winami z Marsali.
W 1862 r. Garibaldi powrócił na Sycylię i odwiedził winiarnię Florio; wypił i pochwalił słodkie wino z Marsali, które od tego czasu znane jest jako "Garibaldi Sweet".
W drugiej połowie XIX w. plaga filoksery zniszczyła znaczną część winnic na wyspie, a winorośl została wyparta przez inne uprawy.
Na początku XX w. technika szczepienia na odpornych na filokserę winoroślach z USA stała się powszechna i winorośl zaczęła się odradzać.
Kryzys gospodarczy, który nastąpił po pladze filoksery, i wojna handlowa z Francją oznaczały koniec produkcji win o wysokiej zawartości alkoholu i intensywnym kolorze, które były eksportowane do Francji jako wina mieszane, natomiast wzrosła produkcja świeżych, aromatycznych win stołowych o niższej zawartości alkoholu.
Współczesną historię sycylijskiego wina można uznać za rozpoczętą na przełomie lat 80. i 90. XX w. Możliwości Sycylii w zakresie produkcji wysokiej jakości białych win zostały ustanowione z wykorzystaniem zarówno lokalnych odmian winogron, takich jak Inzolia, Catarratto i Grillo, jak i odmian nielokalnych, takich jak Chardonnay, Müller Thurgau i Sauvignon. W latach 90. XX w. zaczęto testować i produkować wysokiej jakości czerwone wina z lokalnej odmiany Nero d'Avola i nielokalnych odmian Cabernet, Merlot, Syrah, Petit Verdot i Pinot Nero.
Niekwestionowaną "gwiazdą" tego nowego kierunku w uprawie winorośli jest Nero d'Avola, odmiana, która nawet w połączeniu z innymi międzynarodowymi odmianami określa charakter wina, nie tylko dzięki barwie, ale przede wszystkim z uwagi na fakt, że nadaje winu właściwości smakowe typowe dla regionu Morza Śródziemnego.
Na przestrzeni wieków czynnik ludzki odgrywał ważną rolę, zwłaszcza w szczegółowym określeniu poniższych elementów technicznych produkcji, które stanowią integralną część specyfikacji obecnego produktu.
- Połączenie odmian winorośli w winnicach: odmiany winorośli nadające się do produkcji przedmiotowych win to odmiany, które tradycyjnie uprawiano na danym obszarze geograficznym;
- metody prowadzenia, odległości sadzenia i systemy przycinania to metody tradycyjnie stosowane, nawet w przypadku nowo zasadzonych winnic, i mają na celu osiągnięcie najlepszej i najbardziej racjonalnej struktury winnic, w celu zarówno ułatwienia czynności związanych z uprawą, jak i racjonalnego zarządzania ulistnieniem. Umożliwia to uzyskanie wystarczającej powierzchni liści przy dobrej ekspozycji i utrzymanie wydajności produkcji wina w granicach określonych w specyfikacji;
- wina są nadal wytwarzane z zastosowaniem tradycyjnych praktyk, które są dobrze ugruntowane w okolicy do produkcji niemusujących win białych i czerwonych. Wina czerwone są odpowiednio zróżnicowane między typem podstawowym a bardziej strukturalnymi winami czerwonymi typu Riserva, których produkcja wymaga okresu dojrzewania wynoszącego co najmniej 2 lata. Tradycyjne są również praktyki produkcyjne stosowane do produkcji win musujących oraz te związane z suszeniem winogron oraz winifikacją i uszlachetnianiem win z późnych zbiorów.
8.2. B) Szczegółowe informacje dotyczące jakości lub właściwości produktu, które można przypisać głównie lub wyłącznie środowisku geograficznemu.
Z analitycznego i organoleptycznego punktu widzenia wina objęte niniejszą specyfikacją produktu mają bardzo wyraźne i charakterystyczne cechy opisane w art. 6, co oznacza, że można je wyraźnie zidentyfikować i uznać za typowe dla środowiska geograficznego.
W szczególności wszystkie wina mają zrównoważone chemiczne i fizyczne cechy charakterystyczne, co pomaga w zapewnieniu dobrze wyważonego smaku. Wszystkie rodzaje wina mają przyjemny, harmonijny, charakterystyczny i elegancki aromat, niekiedy z nutami owocowymi, kwiatowymi i roślinnymi, które są typowe dla odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji.
8.3. C) Opis związku przyczynowego między aspektami, o których mowa w lit. A), oraz aspektami, o których mowa w lit. B).
Przeważnie pagórkowata topografia obszaru produkcji, ekspozycja winnic i ich lokalizacja na obszarach, które są wyjątkowo dobrze przystosowane do uprawy winorośli, tworzą odpowiednio wietrzne i jasne środowisko, które zapewnia roślinom optymalne warunki wzrostu.
Przy wyborze obszarów produkcji preferowane są grunty o dobrej ekspozycji, co sprawia, że nadają się one do produkcji win wysokiej jakości.
Klimat obszaru produkcji przyczynia się również do produkcji win wysokiej jakości.
Wiekowa historia uprawy winorośli na tym obszarze, od prehistorii do dnia współczesnego, o której świadczą liczne dokumenty, jest ogólnym i podstawowym dowodem ścisłego związku i interakcji między czynnikami ludzkimi a jakością i indywidualnymi cechami win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Sicilia". Innymi słowy, jest to świadectwo sposobu, w jaki mieszkańcy tego obszaru przez wieki przekazywali tradycyjne metody uprawy winorośli i techniki enologiczne. Techniki te były ulepszane i udoskonalane w czasach współczesnych dzięki niekwestionowanemu postępowi naukowemu i technologicznemu, dając początek słynnym winom "Sicilia", których szczególne cechy opisano w specyfikacji.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Celem butelkowania na tym obszarze jest ochrona jakości i wizerunku win objętych ChNP "Sicilia", zagwarantowanie ich pochodzenia oraz zapewnienie skuteczności i terminowości odpowiednich kontroli. Jednak zgodnie z prawodawstwem UE i szczegółowymi przepisami krajowymi w celu ochrony istniejących praw indywidualne zezwolenia mogą być udzielane podmiotom gospodarczym, które tradycyjnie dokonywały butelkowania poza wyznaczonym obszarem produkcji, przy jednoczesnym zapewnieniu, że liczba przedsiębiorstw zajmujących się butelkowaniem znajdujących się poza tym obszarem jest ograniczona.
Etykietowanie - oznaczenie odmiany winorośli
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
W ramach etykietowania i prezentacji rodzajów wina "Sicilia" Zibibbo i "Sicilia" Zibibbo Spumante stosowanie oficjalnie uznanych synonimów odmiany winorośli Zibibbo jest niedozwolone.
Pakowanie
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Wina oznaczone jako ChNP "Sicilia" muszą być wprowadzane do obrotu w szklanych pojemnikach o maksymalnej pojemności nominalnej 3 litrów. Ograniczenie to nie dotyczy tradycyjnych butelek bordoskich, burgundzkich i reńskich, które mogą mieć maksymalną pojemność 18 litrów.
Ponadto można stosować pojemniki przeznaczone do kontaktu z żywnością o pojemności 2-6 litrów, przy czym nie można ich stosować w przypadku rodzajów Riserva, Vendemmia Tardiva, Superiore, Passito, Vigna i Spumante.
Dopuszcza się stosowanie wszystkich zgodnych z przepisami unijnymi i krajowymi metod zamykania butelek z wyjątkiem kapsli.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/21933