Sprawozdawczyni: Kerli ATSWspółsprawozdawca: Florian MARIN
Doradczynie i doradcy |
Tomaso FERRANDO (z ramienia sprawozdawczyni) |
Decyzja Zgromadzenia Plenarnego |
18.1.2024 |
Podstawa prawna |
Art. 52 ust. 2 regulaminu wewnętrznego |
Sekcja odpowiedzialna |
Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego |
Data przyjęcia przez sekcję |
3.9.2024 |
Data przyjęcia na sesji plenarnej |
19.9.2024 |
Sesja plenarna nr |
590 |
Wynik głosowania (za/przeciw/wstrzymało się) |
136/0/9 |
5 Orhan, R., Paric, M., Czabanowska, K., Lessons Learnt from the EU Response to NCDs: A Content Analysis on Building Resilient Post-COVID Health Systems. Healthcare (Basel) 2021.
6 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego - Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Zabezpieczenie naszej przyszłości - Cel klimatyczny na 2040 r. i droga ku neutralności klimatycznej do 2050 r. jako fundamenty zrównoważonego, sprawiedliwego i dostatniego społeczeństwa (COM(2024) 63 final) (Dz.U. C, C/2024/4667, 9.8.2024, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/C/2024/4667/oj?locale=pl).
8 Raworth, R., Doughnut Economics.
9 Piketty, T., "Les paysans apparaissent comme la plus inégale des professions en France actuellement", Le Monde.
10 Europejska sieć WPR, grupa tematyczna ds. wspierania zdrowia psychicznego rolników i społeczności rolniczych.
11 Human suffering in Italy's Agricultural Value Chain 3-4, 2018.
12 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Tworzenie unijnych ram polityki na rzecz sprawiedliwej transformacji - niezbędne środki" (Dz.U. C, C/2024/1576, 5.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1576/oj); Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Transformacja w kierunku bardziej zrównoważonej przyszłości Europy - strategia na 2050 r." (Dz.U. C 81 z 2.3.2018, s. 44) i Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Aby nikt nie pozostał w tyle - realizacja programu działań na rzecz zrównoważonego rozwoju do roku 2030" (Dz.U. C 47 z 11.2.2020, s. 30).
13 Według Eurostatu koncentracja gruntów w UE ulega zmianie, ponieważ "liczba gospodarstw rolnych w UE zmniejszyła się o około 37 % w stosunkowo krótkim okresie 2005-2020. Odpowiadało to utracie 5,3 mln gospodarstw rolnych w państwach członkowskich, z których zdecydowaną większość (około 87 %) stanowiły małe gospodarstwa o powierzchni poniżej 5 ha".
14 Prywatyzacja wartości wytworzonej w sektorze spożywczym.
15 W ramach sprawiedliwej transformacji należy zapewnić więcej przejrzystości i informacji w odniesieniu do struktury unijnych systemów żywnościowych. W dokumencie OECD z 2021 r. pt. "Concentration and market power in the food chain" [Koncentracja i siła rynkowa w łańcuchu żywnościowym] wykorzystano badanie Komisji Europejskiej z 2014 r. pt. "Zwalczanie nieuczciwych praktyk handlowych w ramach łańcucha dostaw produktów spożywczych, realizowanych między przedsiębiorstwami", COM(2014) 472 final.
16 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Kryzys cen żywności: rola spekulacji i konkretne propozycje działań w konsekwencji wojny w Ukrainie" (Dz.U. C 100 z 16.3.2023, s. 51).
18 Instytut Badawczy ds. Rolnictwa i Polityki Handlowej, "Fertiliser Crisis Cost G20 Almost USD 22 Billion While Fertiliser Companies Set to Make a USD 84 Billion in Profits".
19 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważone systemy żywnościowe" (Dz.U. C 194 z 12.5.2022, s. 72).
20 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważone systemy żywnościowe" (Dz.U. C 194 z 12.5.2022, s. 72).
22 Kjersti Nes, Liesbeth Colen i Pavel Ciaian, "Market Power in Food Industry in Selected Member States", Unia Europejska: Wspólne Centrum Badawcze, 2021.
23 Kjersti Nes, Liesbeth Colen i Pavel Ciaian, "Market Power in Food Industry in Selected Member States", Unia Europejska: Wspólne Centrum Badawcze, 2021.
24 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Kryzys cen żywności: rola spekulacji i konkretne propozycje działań w konsekwencji wojny w Ukrainie" (Dz.U. C 100 z 16.3.2023, s. 51.
25 Komisja Europejska, "Wprowadzenie zakazu nieuczciwych praktyk handlowych w celu wzmocnienia pozycji rolników i podmiotów w łańcuchu produktów rolnych i spożywczych - aktualna sytuacja", SWD(2024) 106 final.
26 Lianos I. i Lombardi C., "Superior Bargaining Power and the Global Food Value Chain: The Wuthering Heights of Holistic Competition Law?", CLES Research Paper Series, ISBN 978-1-910801-08-6.
27 M. Stein, M. Mariani, R. Caranta i Y. Polychronakis, "Sustainable Food Procurement", Routledge, 2024.
28 Ferrando, T., "From marginalization to integration: universal, free and sustainable meals in Italian school canteens as an expression of the right to education and the right to food".
29 FAO, "Jedno zdrowie"', 2020.
30 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Spo?ecznego - Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań, zmieniającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/97 i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 (COM(2023) 770 final - 2023/0448 (COD)) (Dz.U. C, C/2024/4670, 9.8.2024, ELI: https://eur-lex.europa.eu/eli/C/2024/4670/oj?locale=pl).
31 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważone systemy żywnościowe" (Dz.U. C 194 z 12.5.2022, s. 72).
32 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "W kierunku całościowej strategii na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich i miejskich" (Dz.U. C 105 z 4.3.2022, s. 49) oraz Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Transformacja energetyczna i cyfrowa na obszarach wiejskich" (Dz.U. C 486 z 21.12.2022, s. 59).
33 IPCC, Food Security, "Special Report on Climate Change and Land", IPCC, 2023.
34 HLPE, "Food Security and Nutrition" Building a Global Narrative Towards 2030, FAO, Rome, 2020.
35 Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważone systemy żywnościowe" (Dz.U. C 194 z 12.5.2022, s. 72).
37 Obserwatorium obszarów wiejskich.