Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/6326)

(Dz.U.UE C z dnia 22 października 2024 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Yläsavolainen muurinpohjalettu"

Nr UE: PGI-FI-03049 - 18.12.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Yläsavolainen muurinpohjalettu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Finlandia

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.3 Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Yläsavolainen muurinpohjalettu" to cienki naleśnik o ażurowej strukturze wytwarzany z rzadkiego ciasta przygotowanego z mleka lub napoju na bazie mleka bez laktozy, mąki jęczmiennej (Hordeum vulgare), mąki pszennej (Triticum aestivum), jaj i soli, a następnie smażonego na patelni żeliwnej. Co najmniej 1/3 ciasta musi stanowić mąka jęczmienna. Surowe ciasto pozostawia się do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny, a nawet na noc. "Muurinpohjalettu" ma kształt owalny lub okrągły. Jego wielkość może być różna. Smażony jest na patelni, na maśle lub maśle bez laktozy.

"Yläsavolainen muurinpohjalettu" posiada następujące cechy:

- jest cienki, ażurowy i chrupiący,

- jest brązowy po usmażeniu,

- jest podawany w taki sposób, aby strona, która była smażona jako pierwsza, była na górze.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Ciasto na "Yläsavolainen muurinpohjalettu" musi być wytwarzane i smażone w podregionie Ylä-Savo.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny ma którym wytwarza się "Yläsavolainen muurinpohjalettu" w Ylä-Savo, obejmuje następujące gminy tego podregionu: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi i Vieremä.

5. Związek z obszarem geograficznym

Chronione oznaczenie geograficzne "Yläsavolainen muurinpohjalettu" opiera się na renomie produktu jako szczególnego przysmaku pochodzącego z podregionu Ylä-Savo, przygotowywanego w określony sposób.

"Yläsavolainen muurinpohjalettu" ma ażurową strukturę, jest cienki i chrupiący, co odróżnia go od zwykłych naleśników. Cechy te były ważnymi kryteriami oceny w konkursach kulinarnych, podczas których przygotowywano "muurinpohjalettu". Ciasto jest rzadkie, aby mógł powstać z niego cienki i chrupiący naleśnik.

Dzięki smażeniu na maśle lub maśle bez laktozy z użyciem żeliwnej patelni naleśniki mają odpowiednią, piękną barwę i wysmażoną powierzchnię. Wśród tradycyjnych przyborów używanych do przygotowywania naleśników była miotełka z gałązek brzozowych stosowana do rozprowadzania masła na patelni. Naleśniki przewraca się elastyczną szpatułką.

Przepis na naleśniki "Yläsavolainen muurinpohjalettu", pochodzące z Iisalmi danie przygotowywane na święto przesilenia letniego, opublikowano po raz pierwszy w 1933 r. w czasopiśmie Kotiliesi. Przepis zawierał wskazówki dotyczące wykonania i wykaz składników niezbędnych do przygotowania "muurinpohjalettu" (Kotiliesi, "Iisalmelainen Juhannusherkku" ("Przysmak z Iisalmi na święto przesilenia letniego"). 12/1933, s. 451).

Naleśniki te stały się szerzej znane po tym, jak w 1972 r. fińskie Stowarzyszenie Młodzieży z Ylä-Savo zorganizowało pierwszy konkurs kulinarny poświęcony Yläsavolainen muurinpohjalettu. Konkursy odbywają się podczas festiwalu podregionu Ylä-Savo od 1972 r.

Renomę "Yläsavolainen muurinpohjalettu" ilustruje zdjęcie przedstawiające prezydenta Finlandii Mauno Koivisto i jego żonę Tellervo Koivisto podczas degustacji naleśników w Vieremä w 1996 r.

W artykule na temat "yläsavolainen muurinpohjalettu" w gazecie Savon Sanomat opisano, w jaki sposób mężczyzna znany jako "Lettu-Enska" ("Enska - specjalista od naleśników") podnosi naleśnik metalową łopatką i przewraca go łopatką drewnianą. Rozprowadza on masło za pomocą miotełki z gałązek brzozy. Jako płynnego składnika ciasta używa mleka pełnego lub mleka półtłustego. Jego zdaniem z mleka prosto od krowy wychodzą najlepsze naleśniki. Dodaje on, że "dziurki w naleśnikach powstają samoistnie, gdy ciasto wlewane jest wzdłuż górnej krawędzi patelni i rozprowadzane łopatką" (Vuokko Nissinen, Savon Sanomat, 27 czerwca 2016 r.: "Näin paistat parhaat yläsavolaiset muurinpohjaletut" ("Jak usmażyć najlepsze naleśniki yläsavolainen muurinpohjalettu"). Dostępne w: "Näin paistat parhaat yläsavolaiset muurinpohjaletut" ("Jak usmażyć najlepsze naleśniki yläsavolainen muurinpohjalettu") | Savo | Savon Sanomat).

Na potrzeby internetowej wersji gazety Ilta-Sanomat przeprowadzono wywiad z 80-letnim specjalistą od "muurinpohjalettu" z długim doświadczeniem w przygotowywaniu tych naleśników. W wywiadzie stwierdził on, że "umiejętność przygotowywania »muurinpohjalettu« wywodzi się z podregionu Ylä-Savo. Naleśniki pochodzą z Iisalmi i czterech pobliskich gmin, a mianowicie: byłej gminy wiejskiej Iisalmi, Vieremä, Kiuruvesi oraz Sonkajärvi". Opisał on również proces przygotowywania naleśników Yläsavolainen muurinpohjalettu podczas konkursu kulinarnego: "Jeden z członków jury uznał, że dobry naleśnik powinien być okrągły lub lekko owalny, o równej grubości, cienki jak koronka i doskonale przyrumieniony. Naleśnik powinien również mieć dziurki. Pożądany rezultat osiąga się, gdy ciasto jest wystarczająco rzadkie i wykorzystywana jest właściwa ilość tłuszczu".

Mąka jęczmienna jest podstawowym składnikiem tradycyjnych przepisów na "Yläsavolainen muurinpohjalettu" i ważne jest, aby ciasto z tej mąki pozostawić do wyrośnięcia. Osoby szczególnie sprawne w przygotowywaniu naleśników prawdopodobnie używały wyłącznie mąki jęczmiennej, aczkolwiek w typowych przepisach na "muurinpohjalettu" miesza się mąkę jęczmienną i pszenną w proporcji pół na pół. "Osoba początkująca powinna prawdopodobnie stosować nieco więcej mąki pszennej niż jęczmiennej, ale prawdziwe ciasto naleśnikowe zawiera więcejmąki jęczmiennej niż pszennej. Ciasto musi być dość płynne, aby powstały cienkie naleśniki" - zaleca ekspert od "muurinpohjalettu" z Iisalmi. (Mansikkamäki Sanna, Ilta-Sanomat, 2 sierpnia 2016 r.: "Esko Antikainen (80 lat) ujawnia tajemnice »muurinpohjalettu« i ostrzega: »Tylko nie pęknijcie z przejedzenia«". Dostępne na stronie: https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001231828.html)

W internetowym czasopiśmie poświęconym żywności i winu Glorian Ruoka&Viini opisano, w jaki sposób kucharz z gwiazdką Michelina robi naleśniki z poszanowaniem tradycji Ylä-Savo. W czasopiśmie podano przepis na "Yläsavolainen muurinpohjalettu". (Glorian Ruoka&Viini 2018, Soppa365: https://www.soppa365.fi/reseptit/ leivonta-jalkiruu"Yläsavolainen muurinpohjalettu"at-aamiaiset-makea-leivonta/huippukokin-muurinpohjaletut)

Według jednej z historii dotyczących "Yläsavolainen muurinpohjalettu": "w Ylä-Savo na święto przesilenia letniego przygotowywano naleśniki o nazwie »muurlettu«, tj. »muurinpohjalettu«. Smażono je, jak wskazuje nazwa, na dnie kotła. Społeczności wiejskie zazwyczaj posiadały duży, natłuszczony wcześniej kocioł do prania, który kobiety z wioski wykorzystywały do smażenia naleśników. W okolicach Iisalmi naleśniki na święto przesilenia letniego smażono zazwyczaj z dużym wyprzedzeniem, tak aby osoby zajmujące się smażeniem mogły obmyć się w saunie po kontakcie z dymem. Często trzeba było czekać przy kotle na swoją kolej, ponieważ każdy przychodził z dużą ilością własnego ciasta. Musiało przecież zostać wystarczająco dużo naleśników na święto przesilenia. »Muurinpohjalettu« można było również smażyć podczas samego święta na ognisku, gdzie smażącym pomagały osoby pilnujące ognia". (Ollikainen Eila, Määttalä Sinikka, Hämäläinen Mauno, 2009, Savolainen syömälysti (książka kucharska z przepisami z Sawonii), s. 130)

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.ruokavirasto.fi/ylasavolainen-muurinpohjalettu

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.6326

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 22/10/2024
Data ogłoszenia: 22/10/2024