Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Lirac"
PDO-FR-A0331-AM02
Data przekazania informacji: 24 lipca 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1.Obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa
W rozdziale I pkt IV - "Obszary, na których odbywają się poszczególne czynności" w ppkt 1 - "Obszar geograficzny" i ppkt 3 -"Obszar bezpośredniego sąsiedztwa" zmieniono specyfikację produktu objętego nazwą "Lirac" jedynie w celu dodania odniesienia do oficjalnego kodu geograficznego obowiązującego od dnia 1 stycznia 2023 r.
Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2023 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego wydawanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.
Jednolity dokument uzupełniono o to odniesienie w punkcie "Obszar geograficzny", jak również w punkcie "Wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa".
2.Etykietowanie
Rozdział I
specyfikacji produktu objętego nazwa "Lirac" uzupełniono w pkt XII "Zasady prezentacji i etykietowania" ppkt 2 "Przepisy szczególne". Zawiera on obecnie zasady etykietowania dotyczące stosowania nazwy większej jednostki geograficznej "Vignobles de la Vallée du Rhône" jak uściślono w umowie podpisanej między poszczególnymi zainteresowanymi organami ds. ochrony i zarządzania. Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, i nie może przekraczać dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Przepis ten dodano do punktu "Wymogi dodatkowe - etykietowanie" jednolitego dokumentu.
3.Obowiązki w zakresie składania deklaracji
Zaktualizowano rozdział II specyfikacji produktu objętego nazwą "Lirac": obowiązki podmiotów w zakresie składania oświadczeń organowi ds. ochrony i zarządzania zostały dostosowane do planu kontroli nazwy.
Aktualizacja ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4.Dane organu kontrolnego
W rozdziale III specyfikacji produktu uaktualniono pkt II "Dane organu kontrolnego" oraz, aby uściślić, że kontrolę przestrzegania specyfikacji produktu jest przeprowadzana w oparciu o zatwierdzony plan kontroli przez podmiot zewnętrzny dający gwarancje kompetencji, bezstronności i niezależności, upoważniony przez INAO (francuski Krajowy Instytut Pochodzenia i Jakości), organ odpowiedzialny za kontrole.
Aktualizacja ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1.Nazwa lub nazwy
Lirac
2.Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3.Kategorie produktów sektora wina
1.Wino
3.1.Kod Nomenklatury scalonej
-22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4.Opis wina lub win
1.Czerwone wytrawne wina niemusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Barwa win czerwonych jest bardzo intensywna i ciemna. W bukiecie występują złożone aromaty czerwonych lub czarnych owoców o różnym stopniu dojrzałości, czasami gotowanych, z nutami przypraw i skóry. W smaku wina te są bogate i zrównoważone, z mocnymi, okrągłymi taninami. Wina te szczególnie dobrze nadają się do leżakowania.
W czasie pakowania wina spełniają następujące kryteria:
-minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosząca 12,5 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 4 g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 14 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 3g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi > 14 %,
-zawartość kwasu jabłkowego < 0,4 g/l,
-zmieniona intensywność barwy (OD 420 nm + OD 520 nm + OD 620 nm) > 6
-całkowita zawartość polifenoli (OD 280 nm) > 40.
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z wartościami ustanowionymi w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
-Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 14,5
-Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
-Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 16,33
-Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2.Różowe wytrawne wina niemusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Wina różowe wytwarzane są głównie metodą saignée. Są to również pełne i zrównoważone wina o aromatach dojrzałych czerwonych owoców. Wyróżniają się one świeżością i krągłością.
W czasie pakowania wina spełniają następujące kryteria:
-minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosząca 12 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 4 g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 14 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 3g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi > 14 %.
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z wartościami ustanowionymi w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
-Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 14
-Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
-Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 16,33
-Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3.Białe wytrawne wina niemusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe są bogate, z nutami kwiatowymi charakterystycznymi dla garigu oraz z nutą białych owoców. Charakteryzują się długotrwałymi, przyjemnymi, utrzymującymi się aromatami.
W czasie pakowania wina spełniają następujące kryteria:
-minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosząca 12 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 4 g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 14 %,
-zawartość cukrów fermentujących < 3g/l, jeżeli minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi > 14 %.
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z wartościami ustanowionymi w przepisach UE.
Ogólne cechy analityczne
-Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 14
-Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: w miliekwiwalentach na litr
-Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 16,33
-Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5.Praktyki enologiczne
5.1.Szczególne praktyki enologiczne
1.Odstępy między rzędami i między krzewami
Metoda uprawy
Odstęp między rzędami wynosi < 2,50 metra. Powierzchnia przeznaczona dla każdego krzewu wynosi 2,50 metra kwadratowego. Odstęp między krzewami w rzędzie wynosi 0,80-1,25 metra.
2.Cięcie winorośli
Metoda uprawy
Winorośl przycina się techniką cięcia krótkiego, prowadząc w formie głowy lub w formie sznura Royat i pozostawiając co najwyżej sześć czopów na krzew. Każdy czop posiada maksymalnie dwa oczka. Okres formowania sznura Royat jest ograniczony do 2 lat.
Winorośl odmiany Viognier B można przycinać:
-albo metodą jednoramiennego sznura Guyota z co najwyżej ośmioma oczkami na łozie i jednym lub dwoma czopami z co najwyżej dwoma oczkami na czopie;
-albo metodą dwuramiennego sznura Guyota z co najwyżej sześcioma oczkami na każdej łozie i jednym lub dwoma czopami z co najwyżej dwoma oczkami na czopie.
3.Nawadnianie
Metoda uprawy
Można zezwolić na nawadnianie.
4.Metoda uprawy
Stosowanie włókniny ogrodniczej jest zabronione.
Zakazane są wszelkie istotne zmiany ukształtowania terenu oraz naturalnej sekwencji poziomów gleby na działkach przeznaczonych do produkcji wina objętego chronioną nazwą pochodzenia.
5.Szczególne praktyki enologiczne
Zabrania się stosowania kawałków drewna.
W produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych.
Poza wymienionym powyżej zakazem w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie unijnym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
6.Szczególne ustalenia dotyczące zbioru i transportu zebranych winogron
Metoda uprawy
Sortowanie zebranych winogron jest obowiązkowe. Odbywa się ono albo na winorośli, albo w piwnicy winiarskiej, w zależności od tego, czy wymagane jest specjalne wyposażenie.
Podczas transportu zebranych winogron masa na pojemnik jest ograniczona do 4 000 kg.
5.2.Maksymalna wydajność
43 hektolitrów z hektara
6.Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja i produkcja wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gard, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2023 r.: Lirac, Roquemaure, Saint-Genies-de-Comolas i Saint- Laurent-des-Arbres.
7.Odmiany winorośli
Bourboulenc B - Doucillon blanc
Carignan N
Cinsaut N - Cinsault
Clairette B
Clairette rose Rs
Counoise N
Grenache N
Grenache blanc B
Grenache gris G
Marsanne B
Mourvèdre N - Monastrell
Piquepoul blanc B
Piquepoul noir N
Roussanne B
Syrah N - Shiraz
Ugni blanc B
Viognier B
8.Opis związku lub związków
8.1.Czynniki naturalne i ludzkie mające wpływ na związek z obszarem
Obszar geograficzny chronionej nazwy pochodzenia "Lirac" wznosi się nad prawym brzegiem Rodanu, w sercu "Côte du Rhône" w departamencie Gard: to tu znajduje się miejsce będące źródłosłowem chronionej nazwy. Obszar ten składa się z tarasów i stoków rozciągających się od północnego wschodu do południowego zachodu, równolegle do biegu rzeki. Znajduje się między Rodanem a terenem wapiennym pokrytym garigiem. Winnice rozciągają się na wyznaczonych działkach w czterech gminach w departamencie Gard, a mianowicie Lirac, Roquemaure, Saint- Géniès-de-Comolas i Saint-Laurent-des-Arbres, na wysokości od 50 do 200 m n.p.m.
Panuje tutaj klimat śródziemnomorski, z wpływem mistralu. Roczne opady deszczu są niskie: wynoszą mniej niż 700 milimetrów. Nasłonecznienie jest duże - 2 700 godzin rocznie - zwłaszcza latem, w okresie dojrzewania winogron. Mistral - silny, zimny i suchy wiatr północny, wieje średnio przez 180 dni w roku.
Formację wysokich tarasów określa się lokalnie jako villafranchienne: czerwone gleby gliniaste, zawierające duże otoczaki (fr. galets roulés) pokryte są glebami szkieletowymi lub gliniasto-wapiennymi (rędzina) na zboczach i na niższych obszarach. Wszystkie te gleby charakteryzują się wrażliwością na letnie susze.
Kontrolowaną nazwę pochodzenia "Lirac" formalnie uznano dekretem z dnia 14 października 1947 r. Była to pierwsza z "Crus des Côtes du Rhône" dopuszczona do produkcji wina w trzech kolorach: czerwonym, różowym i białym.
W 2009 r. winnice zajmowały powierzchnię 750 hektarów, a średnia roczna produkcja wynosiła 20 000 hektolitrów. Produkcja jest w rękach około 50 podmiotów. W większości są to wina czerwone, stanowiące 80 % całkowitej produkcji, a wina różowe stanowią 11 % produkcji.
8.2.Zależności przyczynowe
Istnieje zależność między korzystnymi czynnikami naturalnymi, współdzielonymi przez społeczność producentów rozwiązaniami oraz lokalnymi czynnikami rozwoju gospodarczego. W rezultacie wina "Lirac" można identyfikować na podstawie ich oryginalności i typowości związanych z terroir.
Poszczególne odmiany winorośli mogą znaleźć idealne środowisko na każdym z głównych rodzajów gleb występujących na działkach. Gleby te są dokładnie wyznaczone do produkcji trzech kolorów wina. Dzięki lokalnej wiedzy fachowej białe odmiany winorośli zwykle sadzi się na glebach wapiennych, które są idealne do produkcji win białych. Odmiany czerwone sadzi się na głębszych glebach gliniastych, które mimo to charakteryzują się dobrym odwadnianiem, co umożliwia produkcję potężnych win czerwonych o dobrej strukturze.
Przez lata działalności w winnicach tych wybierano różne odmiany ze względu na ich odporność na intensywne letnie upały. Zakres odmian winorośli pozwala producentom zoptymalizować mieszaniny w zależności od rodzaju gleby i położenia każdej działki.
Klimat śródziemnomorski w dolinie Rodanu charakteryzuje się dobrym nasłonecznieniem. W połączeniu z niewielką ilością opadów w lecie pozwala do winogronom dobrze dojrzeć i zgromadzić wysoką zawartość cukru, czego naturalnym rezultatem są hojne wina.
Mistral to silny wiatr, zimny, ale suchy. Zapobiega osadzaniu się wilgoci na liściach, a tym samym stanowi naturalny środek zwalczania chorób grzybowych.
Port Roquemaure odegrał ważną rolę w rozwoju i budowaniu renomy przedmiotowych win. Rzeczywiście przez długi czas wina "Côte du Rhône" wypływały stamtąd do Paryża, Anglii i Niderlandów.
W XVIII wieku Roquemaure był najważniejszym portem na Rodanie, jeśli chodzi o handel winem. Można tam było składować do 2 000 beczek z winem przed załadunkiem i wysyłką do miast we Francji lub innych miast w Europie.
9.Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji i produkcji wina, stanowi obszar następujących gmin, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2023 r.:
-w departamencie Ardèche: Saint-Just;
-w departamencie Drôme: Rochegude;
-w departamencie Gard: Les Angles, Aramon, Bagnols-sur-Cèze, Carsan, Castillon-du-Gard, Cavillargues, Chusclan, Codolet, Comps, Connaux, Cornillon, Domazan, Estézargues, Flaux, Fournès, Gaujac, Goudargues, Jon- quières-Saint-Vincent, La Bastide-d'Engras, La Capelle-et-Masmolène, La Roque-sur-Cèze, Laudun-l'Ardoise, Meynes, Montfaucon, Montfrin, Orsan, Le Pin, Pont-Saint-Esprit, Pougnadoresse, Pouzilhac, Pujaut, Remoulins, Rochefort-du-Gard, Sabran, Saint-Alexandre, Saint-André-de-Roquepertuis, Saint-André-d'Olérargues, Saint- Bonnet-du-Gard, Saint-Christol-de-Rodières, Saint-Etienne-des-Sorts, Saint-Gervais, Saint-Hilaire-d'Ozilhan, Saint-Julien-de-Peyrolas, Saint-Laurent-de-Carnols, Saint-Laurent-la-Vernède, Saint-Marcel-de-Careiret, Saint- Michel-d'Euzet, Saint-Nazaire, Saint-Paulet-de-Caisson, Saint-Paul-les-Fonts, Saint-Pons-la-Calm, Saint-Victor-laCoste, Salazac, Sauveterre, Saze, Sernhac, Tavel, Théziers, Tresques, Vallabrix, Valliguières, Vénéjan, Verfeuil, Vers-Pont-du-Gard i Villeneuve-lès-Avignon;
-w departamencie Vaucluse: Althen-des-Paluds, Aubignan, Avignon, Beaumes-de-Venise, Bédarrides, Bollène, Caderousse, Cairanne, Camaret-sur-Aigues, Caromb, Carpentras, Caumontsur-Durance, Châteauneuf-de- Gadagne, Châteauneuf-du-Pape, Courthézon, Entraigues-sur-la-Sorgue, Gigondas, Jonquerettes, Jonquières, Lafare, Lagarde-Paréol, Lamotte-du-Rhône, Lapalud, Loriol-du-Comtat, Mondragon, Monteux, Morières-lès- Avignon, Mornas, Orange, Pernes-les-Fontaines, Piolenc, Le Pontet, Rasteau, La Roque-Alric, Sablet, Saint-Hip- polyte-le-Graveyron, Saint-Saturnin-lès-Avignon, Sainte-Cécile-les-Vignes, Sarrians, Séguret, Sérignan-du-Com- tat, Sorgues, Suzette, Le Thor, Travaillan, Uchaux, Vacqueyras, Vedène i Violès.
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Etykiety win objętych chronioną nazwą pochodzenia mogą określać szerszą jednostkę geograficzną "Cru des Côtes du Rhône" lub "Vignobles de la Vallée du Rhône" zgodnie z warunkami stosowania określonymi w porozumieniu podpisanym między różnymi zainteresowanymi organami ochrony i zarządzania. Określenie to musi znajdować się w tym samym polu widzenia co wszystkie napisy, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie, i musi być wydrukowane taką samą czcionką, o takim samym kolorze co czcionka, którą zapisano nazwę, i nie może przekraczać dwóch trzecich rozmiaru nazwy.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-6a18f1f2-d1b5-420b-bdfb-a9f701721270