Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/579)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rheinhessen"

PDO-DE-A1274-AM02

Data przekazania informacji: 26.10.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis zmian

a) Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

Określenia minimalnej naturalnej zawartości alkoholu i minimalnej naturalnej masy moszczu będą w przyszłości powiązane spójnikiem "i". W celu wyjaśnienia dodaje się zdanie dotyczące prowadzenia ewidencji przez producentów wina: "Masa moszczu w zbiorniku do fermentacji musi być udokumentowana".

b) Odmiany winorośli

Dotychczas w pkt 8 specyfikacji produktu wymienione były następujące odmiany winorośli:

Wino białe:

Albalonga, Arnsburger, Auxerrois (Auxerrois blanc, Pinot auxerrois), Bacchus, Blauer Silvaner, Bronner, Cabernet Blanc, Calardis Blanc, Chardonnay, Ehrenbreitsteiner, Ehrenfelser, Faberrebe (Faber), Felicia, Findling, Freisamer, Früher Malingre (Malinger), Früher Roter Malvasier (Malvasier, Früher Malvasier, Malvoisie), Gelber Muskateller (Blanc, Muskateller, Moscato, Muscat), Goldmuskateller, Goldriesling, Grüner Silvaner (Silvaner, Sylvaner), Grüner Veltliner (Veltliner), Helios, Hibernal, Hölder, Huxelrebe (Huxel), Johanniter, Juwel, Kanzler, Kerner, Kernling, Merzling, Morio- Muskat, Müller-Thurgau (Rivaner), Muscaris, Muskat-Ottonel, Nobling, Optima 113 (Optima), Orion, Ortega, Ostei- ner, Perle, Phoenix (Phönix), Prinzipal, Regner, Reichensteiner, Rieslaner, Rosa Chardonnay, Roter Elbling (Elbling, Elbling Rouge), Roter Gutedel (Gutedel, Chasselas, Chasselas Rouge), Roter Müller-Thurgau, Roter Muskateller (Muskateller, Moscato, Muscat), Roter Riesling, Roter Traminer (Gewürztraminer, Clevner, Traminer), Ruländer (Grauer Burgunder, Grauburgunder, Pinot gris, Pinot grigio), Saphira, Sauvignon blanc, Sauvignon Cita, Sauvignon Gryn, Sauvignon Sary, Sauvitage, Scheurebe, Schönburger, Septimer, Siegerrebe (Sieger), Silcher, Sirius, Solaris, Souvignier Gris, Staufer, Trebbiano di Soave, Villaris, Weißer Burgunder (Weißburgunder, Pinot blanc, Pinot bianco), Weißer Elbling (Elbling), Weißer Gutedel (Gutedel, Chasselas, Fendant Blanc), Weißer Riesling (Riesling, Rheinriesling, Riesling renano, Klingelberger), Würzer.

Wino czerwone i różowe:

Accent, Acolon, Allegro, Baron, Blauburger, Blauer Frühburgunder (Frühburgunder, Pinot noir Précoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir), Blauer Limberger (Lemberger, Blaufränkisch, Limberger), Blauer Portugieser (Portugieser), Blauer Spätburgunder (Spätburgunder, Pinot noir, Pinot nero, Samtrot), Blauer Trollinger (Trollinger, Vernatsch), Blauer Zweigelt (Zweigeltrebe, Rotburger, Zweigelt), Bolero, Cabernet Cantor, Cabernet Carbon, Cabernet Carol, Cabernet Cortis, Cabernet Cubin (Cubin), Cabernet Dorio (Dorio), Cabernet Dorsa (Dorsa), Cabernet franc, Cabernet Mitos (Mitos), Cabernet Sauvignon, Cabertin, Calandro, Dakapo, Deckrot, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Färbertraube, Hegel, Helfensteiner, Heroldrebe, Merlot, Monarch, Müllerrebe (Schwarzriesling, Pinot Meunier), Muskattrol- linger, Neronet, Palas, Pinotin, Piroso, Prior, Reberger, Regent, Rondo, Rosenmuskateller, Rotberger, Rubinet, Saint- Laurent (Sankt Laurent, St. Laurent), Syrah (Shiraz), Tauberschwarz, Wildmuskat.

ZMIANY:

W przyszłości nagłówki "wino białe" oraz "wino czerwone i różowe" zostaną zastąpione nagłówkami "białe odmiany winorośli" i "czerwone odmiany winorośli".

Dodano następujące odmiany:

Białe odmiany winorośli:

"Adelfränkisch, Alvarinho, Blütenmuskateller, Chenin blanc, Cumdeo Blanc, Dalkauer, Donauriesling, Donauveltliner, Früher Leipziger, Furmint, Gelber Kleinberger, Gelber Orleans, Glera, Gm 324-58, Gm 6423-12, Gm 6427-5, Gm 789-10, Gm 7926-1, Gm 7941-11, Grünfränkisch, Jakob Gerhardt Blanc, Manzoni Bianco, Mariensteiner, Marsanne blanche, Muscabona, Orangentraube, Petit Manseng, Pollux, Rheinfelder, Rinot, Roter Veltliner, Sauvignac, Sauvignon gris, Savagnin Blanc, Semillon, VB 32-7, Viognier, Weißer Räuschling, We S 503."

Czerwone odmiany winorośli:

"Alegrillo Negro, Barbera, Bettlertraube, Blauer Gänsfüßer, Blauer Hängling, Blauer Muskateller, Cabaret noir, Cabernet Jura, Calabrese, Carmenere, Chatus, Cumdeo Rouge, Divico, Gamay noir, Gm 6421-2, Gm 6421-15, Gm 674-1, Gm 7217-5, Gm 8210-1, Grenache Noir, Hartblau, Kleiner Fränkischer Burgunder, Lagrein, Laurot, Malbec, Nebbiolo, Petite Syrah, Petit Verdot, Pinotage, Pinot nova, Primitivo, Sangiovese, Satin Noir, Schwarzblauer Riesling, Schwarzer Heunisch, Schwarzer Urban, Süßschwarz, Tannat, Tempranillo, VB 91-26-5, We 70-281-37, We 94-26-37."

Synonimy zostały skreślone.

c) Obowiązujące wymogi

Obowiązujące wymogi na mocy przepisów krajowych:

Dodano przepis dotyczący nazewnictwa określający, że dozwolone jest stosowanie prawnie regulowanych elementów nazwy zgodnie z obowiązującymi przepisami.

d) Organy kontrolne

Korekta numeru faksu Izby Rolniczej.

e) Inne

W akapicie "Związek z obszarem" doprecyzowano i przeformułowano opisy kategorii "wino", "wino półmusujące" i "gatunkowe wino musujące". Nie ma potrzeby zgłaszania zmiany na poziomie Unii, ponieważ nie powoduje ona unieważnienia związku z obszarem geograficznym (por. art. 14 rozporządzenia (UE) 2019/33).

Wprowadzono następujące zmiany:

W pkt 9.4.1 specyfikacji produktu dodano kategorię "Wino". Zdanie to pierwotnie miało następujące brzmienie:

"»Prädikatsweine« (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2.". Obecne brzmienie:

"»Prädikatsweine« (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2 i nie mogą być wzbogacane."

W pkt 9.4.2 specyfikacji produktu w kategorii "wino półmusujące" przeredagowano jedno zdanie. Zdanie to miało następujące brzmienie:

"Wino jest produkowane w procesie fermentacji lub poprzez dodanie endogenicznego dwutlenku węgla". Zmienione zdanie ma następujące brzmienie:

"Część dwutlenku węgla uzyskana w sposób naturalny z fermentacji jest zatrzymywana podczas fermentacji.".

W pkt 9.4.3 specyfikacji produktu w kategorii "gatunkowe wino musujące" dodano opis pierwszej fermentacji. Do tej pory, zgodnie z opisem, gatunkowe wino musujące mogło być produkowane jedynie w drodze drugiej fermentacji bazowego wina musującego. W zmianie rozszerzono możliwość produkcji gatunkowych win musujących na pierwszą fermentację.

2. Powody, dla których wprowadzono zmiany

a) Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

Usunięcie tabeli przeliczeniowej oznacza, że nie ma już podstawy prawnej do podawania minimalnej naturalnej masy moszczu. Ponieważ jednak producenci w praktyce stosują Öchslegrade (skala masy moszczu), będzie ona nadal figurować w specyfikacji produktu. Dlatego określenie minimalnej naturalnej zawartości alkoholu i określenie minimalnej naturalnej masy moszczu będą powiązane spójnikiem "i". Pokazuje to wyraźnie, że producenci, którzy chcą wprowadzać do obrotu produkty objęte ChNP "Rheinhessen", muszą przestrzegać zarówno wymogu dotyczącego minimalnej naturalnej zawartości alkoholu, jak i minimalnej naturalnej masy moszczu. Aby uniknąć nieporozumień dotyczących prowadzenia ewidencji przez producentów wina, stowarzyszenie zajmujące się ochroną (Schutzgemeinschaft) postanowiło dodać zdanie wyjaśniające, że producenci wina mają obowiązek rejestrować wyłącznie masę moszczu.

b) Odmiany winorośli

Wykaz odmian winorośli był niekompletny i został uzupełniony, ponieważ należało w nim uwzględnić wszystkie wcześniej sklasyfikowane uprawiane odmiany, które już sprawdziły się w regionie. Wina produkowane z tych odmian spełniają wymogi specyfikacji produktu.

W nowej wersji odmiany winorośli będą wymienione pod nagłówkami "białe odmiany winorośli" i "czerwone odmiany winorośli" (wcześniej: "wino białe" i "wino czerwone i różowe"), ponieważ w wykazie odmian winorośli w specyfikacji produktu nie chodzi o wymogi dotyczące produktu końcowego, ale o określenie, czy można uprawiać daną odmianę, czy nie. Synonimy skreślono, ponieważ wykaz odmian winorośli w specyfikacji produktu jest w zasadzie "zezwoleniem na sadzenie", natomiast nie wprowadza wymogów dotyczących etykietowania.

c) Obowiązujące wymogi

Obowiązujące wymogi na mocy przepisów krajowych: Nowe przepisy dotyczące nazw mają na celu wyjaśnienie tych pojęć stosowanych w nazwach w prawie krajowym, które nie są chronione przez e-Ambrosia.

d) Organy kontrolne

Zmianie uległ numer faksu Izby Rolniczej Nadrenii-Palatynatu.

e) Inne

Zmieniono brzmienie pkt 9.4.1 specyfikacji produktu w odniesieniu do kategorii "Wino", aby odróżnić Prädikatsweine (wina z wyróżnikiem) od Qualitätsweine (win gatunkowych).

Zmieniono brzmienie pkt 9.4.2 specyfikacji produktu w odniesieniu do kategorii "Wino półmusujące", aby odzwierciedlić faktyczne procedury związane z produkcją wina półmusującego.

W pkt 9.4.3 specyfikacji produktu w kategorii "gatunkowe wino musujące" dodano odniesienie do procesu pierwszej fermentacji; zgodnie z poprzednią wersją opisu tej kategorii takie wino mogło być produkowane wyłącznie w procesie drugiej fermentacji. Nie było to zgodne z praktyką, ponieważ obecnie możliwe jest wytwarzanie gatunkowego wina musującego w procesie pierwszej fermentacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rheinhessen

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Qualitätswein (wino gatunkowe), białe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Ponieważ większość win stanowią wina odmianowe, zwykle odzwierciedlają one właściwości poszczególnych odmian winorośli, z których są produkowane. Wina te mają zwykle barwę od bladożółtej do słomkowożółtej, często z zielonymi odcieniami. Dzięki delikatnemu procesowi produkcji wina zyskują pierwotne aromaty żółtych i tropikalnych owoców, czasami także kwiatowe nuty gałki muszkatołowej, a także doskonale zrównoważoną słodycz i kwasowość. Pozostawiają wyraźne i świeże doznanie zmysłowe.

Wina Riesling szczególnie dobrze odzwierciedlają różnice pomiędzy poszczególnymi terroir Hesji Nadreńskiej. Charakteryzują się one na ogół orzeźwiającą kwasowością i łączą mineralność z "eleganckimi" owocami. W szczególności wina dojrzewające w dębowych beczkach często noszą ślady fermentacji malolaktycznej i wyczuwalne są w nich delikatne nuty tostowe. Wina z kupaży odmian winogron są często półsłodkie z powodu cukru resztkowego.

Tylko kupaże, w których co najmniej 70 % winogron stanowią winogrona odmian Riesling, Silvaner, Müller-Thurgau lub Kerner, a więc których smak jest zdominowany przez te odmiany, mogą być opatrzone oznaczeniem "Liebfrau(en) milch".

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Qualitätswein (wino gatunkowe), czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te są produkowane jako wina odmianowe i kupażowane. Mają barwę od czerwonej do głębokiej czerwieni, często z niebieskawymi i fioletowymi odcieniami, i charakteryzują się aromatem owoców czerwonych i jagodowych. Wina o zrównoważonej intensywności charakteryzują się łagodną kwasowością i dyskretną strukturą taninową oraz są wyraźnie owocowe. Obok skoncentrowanych aromatów czerwonych owoców wina pełne mogą mieć również aromaty korzenne i dymne.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Ogólne cechy analityczne
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Qualitätswein (wino gatunkowe), różowe, Weißherbst, Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te mają barwę od bladoczerwonej do jasnoczerwonej lub, w przypadku wina Blanc de Noir, barwę wina białego. Tłoczy się je wyłącznie z czerwonych winogron. Zazwyczaj są średnio intensywne, z subtelnymi aromatami owoców czerwonych i jagodowych oraz świeżą, orzeźwiającą kwasowością.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Qualitätswein (wino gatunkowe), Rotling

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te mają barwę od bladoczerwonej do jasnoczerwonej i otrzymuje się je w wyniku zmieszania białych i czerwonych winogron lub moszczu. Zazwyczaj są one średnio intensywne i w ustach łączą aromaty żółtych i czerwonych owoców.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Prädikatswein Kabinett (wino z wyróżnikiem "Kabinett")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Są to subtelne i rześkie wina, które z reguły mają umiarkowaną zawartość alkoholu i charakteryzują się świeżą kwasowością i wyrazistą winnością.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Prädikatswein Spätlese (wino z wyróżnikiem "Spätlese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Dzięki wykorzystaniu w pełni dojrzałych winogron powstają wina, które są harmonijnie bogate i mają intensywny, śmiały smak między innymi żółtych owoców, często z wyraźną owocową słodyczą. Zazwyczaj mają barwę słomko- wożółtą, niekiedy ze złocistymi odcieniami.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Prädikatswein Auslese (wino z wyróżnikiem "Auslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te mają zwykle złotożółtą barwę dzięki wykorzystaniu winogron, które są w pełni dojrzałe lub przejrzałe, ale najlepiej, aby były nadal zdrowe. Mają śmiały smak żółtych i tropikalnych owoców, a nawet aromat suszonych owoców, który wzmacnia się w miarę dojrzewania. Szczególnie w przypadku win Riesling ogólnie wysokiej zawartości cukru resztkowego towarzyszy wyraźnie wyczuwalna kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

8. Prädikatswein Beerenauslese (wino z wyróżnikiem "Beerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te wytwarza się z przejrzałych, suszonych lub zbotrytyzowanych winogron i zazwyczaj mają one intensywny złoty kolor, który w miarę dojrzewania może stać się bursztynowy. Ich smak charakteryzuje się zwykle wyrazistą słodyczą i niską lub umiarkowaną zawartością alkoholu. Często obecne są skoncentrowane aromaty rodzynek, suszonych owoców i miodu, a także nuty korzenne.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

9. Prädikatswein Eiswein (wino z wyróżnikiem "Eiswein")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te powstają w dużej mierze ze zdrowych, dojrzałych winogron, które - ze względu na warunki pogodowe - są zamarznięte w czasie zbioru i tłoczenia. W rezultacie stężenia składników w owocach są bardzo wysokie, dzięki czemu wina mają bardzo wysoką naturalną zawartość alkoholu bez wpływu szlachetnej pleśni. W związku z tym wina mają zwykle słomkowożółtą barwę i cechuje je bardzo wyraźna owocowa słodycz oraz skoncentrowana kwasowość.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

10. Prädikatswein Trockenbeerenauslese (wino z wyróżnikiem "Trockenbeerenauslese")

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina te wytwarza się z przejrzałych, suszonych lub zbotrytyzowanych winogron i zazwyczaj mają one intensywny złoty kolor, który w miarę dojrzewania może stać się bursztynowy. Ich smak charakteryzuje się zwykle wyrazistą słodyczą i niską lub umiarkowaną zawartością alkoholu. Często obecne są skoncentrowane aromaty rodzynek, suszonych owoców i miodu, a także nuty korzenne. Wina Trockenbeerenauslese różnią się od win Beerenauslese tym, że są znacznie bardziej nacechowane przez szlachetną pleśń.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

11. Gatunkowe wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina musujące zazwyczaj produkuje się z win odmianowych. Ich smak jest charakterystyczny dla użytej odmiany i w wyglądzie są delikatnie musujące.

Wina musujące oznaczone jako "Cremant" często mają miękką, kremową strukturę z eleganckim bukietem i drobniutkimi pęcherzykami.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

12. Wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina półmusujące są rześkie, owocowe i świeże. Zazwyczaj produkuje się je z odmian aromatycznych, które charakteryzują ich smak.

Całkowita zawartość alkoholu wina objętego ChNP "Rheinhessen" wyprodukowanego bez wzbogacania może przekroczyć 15 % obj.

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wszystkie produkty

Szczególne praktyki enologiczne

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wszystkie produkty

Ograniczenia mające zastosowanie do produkcji wina Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

3. Wszystkie produkty

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

1.

105 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar ChNP obejmuje winnice znajdujące się w następujących gminach: Albig, Alsheim, Alzey, Appenheim, Armsheim, Aspisheim, Badenheim, Bechenheim, Bechtheim, Bechtolsheim, Bermersheim (Alzey-Worms), Bermersheim vor der Höhe, Biebelnheim, Biebelsheim, Bingen am Rhein 1, Bodenheim, Bornheim (Alzey-Worms), Bubenheim (Mainz-Bingen), Budenheim, Dalheim, Dexheim, Dienheim, Dintesheim, Dittelsheim-Heßloch, Dolgesheim, DornDürkheim, Eckelsheim, Eich, Eimsheim, Engelstadt, Ensheim, Eppelsheim, Erbes-Büdesheim, Esselborn, Essenheim, Flörsheim-Dalsheim, Flonheim, Flomborn, Framersheim, Frei-Laubersheim, Freimersheim (Alzey-Worms), Frettenheim, Friesenheim, Fürfeld, Gabsheim, Gau-Algesheim, Gau-Bickelheim, Gau-Bischofsheim, Gau-Heppenheim, Gau- Odernheim, Gau-Weinheim, Gensingen, Gimbsheim, Grolsheim, Gumbsheim, Gundersheim, Gundheim, Guntersblum, Hackenheim, Hahnheim, Hangen-Weisheim, Harxheim, Heidesheim am Rhein, Hillesheim (Mainz-Bingen), Hochborn, Hohen-Sülzen, Horrweiler, Ingelheim am Rhein, Jugenheim in Rheinhessen, Kettenheim, Klein-Wintern- heim, Köngernheim, Lörzweiler, Lonsheim, Ludwigshöhe, Mainz, Mauchenheim, Mettenheim, Mölsheim, Mörstadt, Mommenheim, Monsheim, Monzernheim, Nack, Nackenheim, Neu-Bamberg, Nieder-Hilbersheim, Nieder-Olm, Nieder-Wiesen, Nierstein, Ober-Flörsheim, Ober-Hilbersheim, Ober-Olm, Ockenheim, Offenheim, Offstein, Oppenheim, Osthofen, Partenheim, Pfaffen-Schwabenheim, Pleitersheim, Sankt Johann (Mainz-Bingen), Saulheim, Schornsheim, Schwabenheim an der Selz, Selzen, Siefersheim, Sörgenloch, Spiesheim, Sprendlingen, Stadecken-Elsheim, Stein-Boc- kenheim, Sulzheim, Tiefenthal (Bad Kreuznach), Udenheim, Uelversheim, Undenheim, Vendersheim, Volxheim, Wachenheim, Wackernheim, Wahlheim, Wallertheim, Weinolsheim, Welgesheim, Wendelsheim, Westhofen, Wintersheim, Wöllstein, Wörrstadt, Wolfsheim, Wonsheim, Worms, Zornheim, Zotzenheim.

Qualitätswein (wino gatunkowe), Prädikatswein (wino z wyróżnikiem), Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów) lub Qualitätsperlwein (gatunkowe wino półmusujące) opatrzone chronioną nazwą "Rheinhessen" muszą być produkowane na obszarze uprawy, na innym obszarze uprawy w Nadrenii-Palatynacie lub na obszarze uprawy w sąsiednim kraju związkowym.

7. Wine grape variety/-ies

Accent

Acolon

Adelfränkisch - Grüner Adelfränkisch

Albalonga

Alegrillo negro

Allegro

Alvarinho - Albarino

Arnsburger

Auxerrois - Auxerrois blanc, Pinot Auxerrois

Bacchus

Barbera

Baron

Bettlertraube - Grüne Bettlertraube

Blauburger

Blauer Frühburgunder - Pinot Noir Précoce, Pinot Madeleine, Madeleine Noir, Frühburgunder, Pinot Madelaine

Blauer Gänsfüßer

Blauer Hängling

Blauer Limberger - Lemberger, Blaufränkisch, Limberger

Blauer Muskateller - Muskateller, Schwarzblauer Muskateller; Muscat Noir, Schwarzer Muskateller, Muscat a petits grains noirs

Blauer Portugieser

Blauer Silvaner

Blauer Spätburgunder

Blauer Trollinger - Trollinger, Vernatsch

Blauer Zweigelt - Zweigeltrebe, Rotburger, Zweigelt

Blütenmuskateller

Bolero

Bronner

Cabaret Noir

Cabernet Blanc

Cabernet Cantor

Cabernet Carbon

Cabernet Carol

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin

Cabernet Dorio

Cabernet Dorsa

Cabernet Franc

Cabernet Jura

Cabernet Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin

Calabrese - Nero d'Avola

Calandro

Calardis Blanc

Carmenere

Chardonnay

Chatus

Chenin Blanc

Cumdeo blanc

Cumdeo rouge

Dakapo

Dalkauer

Deckrot

Divico

Domina

Donauriesling

Donauveltliner

Dornfelder

Dunkelfelder

Ehrenbreitsteiner

Ehrenfelser

Faberrebe

Felicia

Findling

Freisamer

Früher Leipziger

Früher Malingre - Malinger

Früher Roter Malvasier - Malvasier, Früher Malvasier, Malvoisie

Furmint

Färbertraube

Gamay noir

Gelber Kleinberger

Gelber Muskateller

Gelber Orleans - Orleans

Glera

GM 324-58

Gm 6421-15

Gm 6421-2

Gm 6423-12

Gm 6427-5

Gm 674-1

Gm 7217-5

Gm 789-10

Gm 7926-1

Gm 7941-11

Gm 8210-1

Goldmuskateller - Muskateller

Goldriesling

Grenache noir - Grenache

Grüner Silvaner - Silvaner, Sylvaner

Grüner Veltliner - Veltliner

Grünfränkisch

Hartblau

Hegel

Helfensteiner

Helios

Heroldrebe

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Hölder

Jakob Gerhardt Blanc - Jakob Gerhardt blanc

Johanniter

Juwel

Kanzler

Kerner

Kernling

Kleiner Fränkischer Burgunder - Burgunder fränkisch Kleiner

Lagrein - Blauer Lagrein, Lagrain

Laurot

Malbec

Manzoni bianco - Manzoni bianco

Mariensteiner

Marsanne blanche - Marsanne

Merlot

Merzling

Monarch

Morio Muskat

Mucabona

Muscaris

Muskat Ottonel - Muskat-Ottonel

Muskat Trollinger

Müller Thurgau - Rivaner

Müllerrebe - Schwarzriesling, Pinot Meunier

Nebbiolo

Neronet

Nobling

Optima 113 - Optima

Orangentraube

Orion

Ortega

Osteiner

Palas

Perle

Petit Manseng

Petit Verdot

Petite Syrah

Phoenix - Phönix

Pinot Nova

Pinotage

Pinotin

Piroso

Pollux

Primitivo - Zinfandel, Blaucher Scheuchner

Prinzipal

Prior

Reberger

Regent

Regner

Reichensteiner

Rheinfelder

Rieslaner

Rinot

Rondo

Rosenmuskateller - Muskateller

Rosé Chardonnay - Chardonnay, Rosa Chardonnay, Chardonnay Rosé

Rotberger

Roter Elbling - Elbling Rouge

Roter Gutedel - Chasselas Rouge, Fendant Rouge

Roter Muskateller - Muskateller, Muscat, Moscato

Roter Müller-Thurgau

Roter Riesling

Roter Traminer - Clevner, Traminer

Roter Veltliner

Rubinet

Ruländer - Pinot Grigio, Grauburgunder, Grauer Burgunder, Pino Gris

Saint Laurent - St. Laurent, Sankt Laurent

Sangiovese

Saphira

Satin Noir

Sauvignac

Sauvignon Blanc - Muskat Silvaner

Sauvignon Cita

Sauvignon Gris

Sauvignon Gryn

Sauvignon Sary

Sauvitage

Savagnin Blanc - Weißer Traminer

Scheurebe

Schwarzblauer Riesling

Schwarzer Heunisch

Schwarzer Urban

Schönburger

Semillon

Septimer

Siegerrebe

Silcher

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

Staufer

Syrah

Süßschwarz

Tannat

Tauberschwarz

Tempranillo

VB 32-7

VB 91-26-5

Verdicchio bianco - Trebbiano di Soave

Villaris

Viognier

We 70-281-37

We 94-26-37

We S 503

Weißer Burgunder - Pinot Bianco, Weißburgunder, Pinot Blanc

Weißer Elbling - Elbling, Kleinberger

Weißer Gutedel - Chasselas Blanc, Fendant Blanc, Fendant

Weißer Riesling - Riesling renano, Rheinriesling, Klingenberger, Riesling

Weißer Räuschling

Wildmuskat

Würzer

8. Opis związku lub związków

8.1.

Obszar uprawy winorośli Hesja Nadreńska pokrywa się niemal dokładnie z obszarem obejmującym Rheinhessische Tafel- und Hügelland (płaskowyż i wyżyna Hesji Nadreńskiej) oraz Basen Moguncki. Krajobraz tego regionu charakteryzuje się płaskowyżami z wytrzymałego wapienia, poprzecinanymi szerokimi depresjami z łagodnymi wzgórzami i nizinami. Najwyższe obszary płaskowyżu znajdują się na wysokości 250-300 m n.p.m., natomiast niziny - na wysokości 100-150 m n.p.m. Winorośl uprawia się głównie na zboczach wzgórz, chociaż średnie nachylenie wynosi zaledwie około 7 %. Uprawę winorośli na stromych zboczach można znaleźć w szczególności w okolicach Nierstein i Bingen. Przeciętnie winorośl rośnie na wysokości 175 m n.p.m. Większość winnic ma południowowschodnią lub południowozachodnią orientację.

Na obszarze uprawy winorośli Hesja Nadreńska występują głównie osady trzecio- i czwartorzędowe, pod którymi leżą skały czerwonego spągowca. Skały czerwonego spągowca występują na powierzchni ziemi tylko w skrajnie południowozachodniej części tego obszaru i w pobliżu Nierstein (Niersteiner Horst). Większość obszaru jest ulokowana na skałach trzeciorzędowych, nad którymi przeważnie występują osady czwartorzędowe (pochodne lessu, terasy rzeczne, osady z cieków wodnych, osady stokowe). Na obszarach płaskowyżu w Hesji Nadreńskiej występują wapienie trzeciorzędowe, natomiast zbocza, wzgórza i niziny charakteryzują bardziej miękkie margle trzeciorzędowe. Wapienie na obszarach płaskowyżu są zwykle pokryte lessem, wapienie i margle na zboczach są często przykryte lessem lub osadami stokowymi, a margle na obszarach nizinnych są pokryte osadami z cieków wodnych lub tarasów lub osadami naniesionymi. Kwarcyty i łupki dewońskie występują w północnozachodniej części obszaru uprawy winorośli Hesja Nadreńska, w pobliżu Bingen. Jeśli chodzi proces glebotwórczy, głównym podłożem macierzystym są less i pochodne lessu. Klimat obszaru uprawy winorośli Hesja Nadreńska jest następujący: średnia roczna temperatura wynosi około 9,9 °C. Średnia temperatura w sezonie wegetacyjnym wynosi 14,6 °C. Obszary o niższych średnich temperaturach rocznych znajdują się w południowozachodniej części obszaru upraw, na granicy z Basenem Saar-Nahe. Średnie temperatury występują na obszarze Rheinhessische Tafel- und Hügelland, natomiast najwyższe średnie temperatury roczne osiągane są na Nizinie Górnoreńskiej. Średnie roczne opady na tym obszarze wynoszą około 500 mm, z czego 65 % (355 mm) przypada na sezon wegetacyjny. W sezonie wegetacyjnym winorośl korzysta średnio z 650 000 Wh/m2 bezpośredniego nasłonecznienia.

Plantatorzy winorośli uprawiają duże, połączone działki, co oznacza, że mechanizacja dobrze się sprawdza i obszary te można uprawiać w sposób opłacalny. Dużą wagę przywiązują do różnorodności odmian winorośli i możliwości ich uprawy, jakie stwarzają poszczególne profile glebowe. W ten sposób powstaje bogactwo smaków dla konsumenta. W ciągu ostatnich 20 lat sektor wina nabrał szczególnego rozpędu. Dowodem tego jest rosnąca liczba najlepszych młodych producentów. Czynnik ludzki opiera się na wielowiekowej tradycji uprawy winorośli.

8.2. Wino

Związki wymienione w pkt 9.1-9.3 specyfikacji produktu odnoszą się do produkcji produktów bazowych z winogron, które różnią się charakterem ze względu na różnorodność gleb i metod przetwarzania.

Po zbiorach winogrona klasyfikuje się w odpowiednich klasach jakości na użytek produkcji wina.

Wina gatunkowe muszą spełniać minimalne wymogi dla danej kategorii odmiany winorośli, określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu, i mogą być wzmacniane.

"Pradikatsweine" (wina z wyróżnikiem) muszą spełniać co najmniej kryteria określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu i nie mogą być wzbogacane. Aby uzyskać podstawowy produkt winogronowy wykorzystywany do produkcji wina z wyróżnikiem, plantatorzy winorośli mogą osiągnąć lepszą jakość - tzn. wyrazistszą kompozycję składników winogron - poprzez zastosowanie specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych w sezonie wegetacyjnym, takich jak usuwanie liści wokół winogron lub przerzedzanie gron. Ponadto wina z wyróżnikiem są efektem stosowania przez producentów zróżnicowanych technologicznie metod dojrzewania, a więc dodatkowego oddziaływania czynnika ludzkiego.

8.3. Wino półmusujące

W przypadku gatunkowego wina półmusującego z określonych regionów produkt bazowy musi spełniać minimalne wymogi dotyczące wina gatunkowego z danego regionu, określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu. Część powstającego w procesie naturalnej fermentacji kwasu węglowego jest zatrzymywana podczas fermentacji.

8.4. Gatunkowe wino musujące

Produkt bazowy musi spełniać kryteria określone w pkt 3.2 specyfikacji produktu. W zależności od etapu wzrostu i lokalizacji winogrona z wybranych winnic wykorzystywane do produkcji wina bazowego przeznaczonego do produkcji wina musującego należy zbierać wcześniej, aby zachować orzeźwiającą kwasowość gatunkowego wina musującego z określonych regionów. Wino jest produkowane w procesie pierwszej lub drugiej fermentacji w zbiorniku lub w butelce. Jeżeli do produkcji stosuje się specjalną tradycyjną metodę fermentacji w butelce, wino musujące otrzymuje się w wyniku poddania produktu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. W takim przypadku produkt musi dojrzewać w butelce przez co najmniej dziewięć miesięcy.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina muszą przejść kontrolę urzędową, aby na etykietach można było używać określeń tradycyjnych Qualitatswein (wino gatunkowe), Pradikatswein (wino z wyróżnikiem), Qualitatsperlwein b.A. (gatunkowe wino półmusujące z określonych regionów) oraz Sekt b.A. (gatunkowe wino musujące z określonych regionów). Na etykiecie należy umieścić wydany w związku z tym numer kontroli (amtliche Prifungsnummer). Zastępuje on numer partii. Oprócz istniejącej chronionej nazwy wina, wino i produkty sektora wina muszą być opatrzone etykietą zawierającą jedno z określeń tradycyjnych wymienionych w punkcie 5 lit. a) specyfikacji produktu. Stosowanie określeń tradycyjnych wymienionych w pkt 5 lit. b) specyfikacji produktu nie jest obowiązkowe.

Określone w przepisach elementy nazwy mogą być stosowane zgodnie z przepisami mającymi zastosowanie.

Ponadto w rejestrze winnic przedstawiono wykaz nazw obszarów, dużych oraz pojedynczych winnic, a także systemów parceli, które mogą być wykorzystywane jako mniejsze jednostki geograficzne.

Wskazano w nim granice obiektów i obszarów w kategoriach odniesień katastralnych (jednostka katastralna, podjed- nostka katastralna, system parceli, działka). Rejestrem zarządza Izba Rolnictwa Nadrenii-Palatynatu.

Rejestr winnic ustanawia się i prowadzi na podstawie:

- 23 ust. 3 i 4 federalnej ustawy o winach (Weingesetz);

- 29 federalnego rozporządzenia o winach (Weinverordnung);

- ustawy Nadrenii-Palatynatu o wyznaczaniu miejsc i obszarów oraz o rejestrze winnic (ustawa o winnicach) (Landesgesetz über die Festsetzung von Lagen und Bereichen und über die Weinbergsrolle (Weinlagengesetz));

- 2 ust. 16 rozporządzenia Nadrenii-Palatynatu w sprawie obowiązków w dziedzinie przepisów dotyczących wina (Landesverordnung über Zuständigkeiten auf dem Gebiet des Weinrechts).

Granice mniejszych jednostek geograficznych można zmienić wyłącznie za zgodą właściwego organu zgodnie z § 22g federalnej ustawy o winach, który zgodnie z tym paragrafem musi powiadomić o wszelkich zmianach Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (BLE).".

Link do specyfikacji produktu

http://www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.579

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 08/01/2024
Data ogłoszenia: 08/01/2024