Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina
(C/2024/5686)

W terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, bądź osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Jidvei"

PDO-RO-02854

Data rozpoczęcia stosowania:

5.7.2022

1. Nazwa, która ma być zarejestrowana

Jidvei

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

5. Gatunkowe wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

4.1. Wina białe

Wina białe niemusujące to wina o wyważonym, mineralnym smaku i dobrze zintegrowanej kwasowości, która nad- aje im świeży, owocowy aromat. Wina te mają barwę zielonkawożółtą, złotożółtą do pomarańczowej lub bursztynowej. Są eleganckie i finezyjne i charakteryzują się przyjemną łagodnością, kwiatowymi aromatami oraz owocowym smakiem.

W ich aromacie wyczuwalne są kwiaty winorośli, kwiat czarnego bzu, akacja, plaster miodu, świeże jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie i pigwy, cytrusowe aromaty cytryny, limonki i grejpfruta, roślinne aromaty słodkiej papryki, pokrzywy, szparagów, trawy, agrestu oraz korzenne i aromatyczne aromaty bazylii, tymianku, rozmarynu i róży. Wraz z dojrzewaniem aromaty przechodzą w dojrzałe, przejrzałe i kandyzowane owoce, dżem owocowy i miód, a wina stają się gładkie i pełne.

Wina lodowe - charakteryzują się miodowymi, świeżymi, spójnymi aromatami, przywodzącymi na myśl konfiturę różaną i słodkie owoce egzotyczne; mają barwę od złocistej do jasnobursztynowej lub różową z krystalicznym połyskiem (jeśli uzyskano je w procesie maceracji z Traminer roz), wyczuwalne są w nich nuty melona, mango, moreli, kandyzowanych owoców, kwiatów róży i owoców dzikiej róży oraz mają wyrazisty i długi finisz.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

4.2. Wina różowe

Wina różowe niemusujące są świeże, aksamitne, o wysokiej kwasowości i różowej lub różowołososiowej barwie. Wina mają intensywny i orzeźwiający smak z wyrazistym charakterem owocowym (owoce leśne, poziomki, jeżyny, jagody, czerwone owoce, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny) i kwiatowym (kwiat wiśni, nuty poziomek, płatki róży), uzupełnionym nutami korzennymi.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

4.3. Wina czerwone

Czerwone wina niemusujące mają lśniącą barwę w odcieniach od ciemnoczerwonej do granatowoczerwonej, wiśniowej lub ceglastoczerwonej i charakteryzują się aromatami owoców leśnych, śliwek, jeżyn, porzeczek, jagód, czereśni, wiśni, malin, migdałów oraz nutami aromatycznych ziół, przypraw, kawy, wanilii i czekolady, a także intensywnym smakiem, długim finiszem i zrównoważoną strukturą.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

4.4. Gatunkowe wina musujące

Gatunkowe wina musujące są świeże i owocowe, z kwasowością charakterystyczną dla terroir obszaru Jidvei oraz wyrazistą mineralnością i aromatami fermentacji wzmocnionymi przez delikatne, długo utrzymujące się musowanie (mineralne, owocowe). Wina białe mają barwę słomkowożółtą lub zielonkawożółtą, natomiast wina różowe mają odcień łososioworóżowy.

W nosie wyczuwalne są szczególne intensywne nuty ekstraktu drożdżowego, w zależności od liczby miesięcy spędzonych w kontakcie z osadem drożdżowym (surowe ciasto, chleb, skórka chleba, brioszka, ciasto, herbatniki i migdały), przechodzące w nuty ciasta, herbatników i migdałów w winach, które spędziły dłuższy czas w kontakcie z osadem drożdżowym.

Smak jest delikatny i owocowy, z aromatami owoców cytrusowych, grejpfrutów, limonki i innych owoców (zielone jabłka, gruszki i pigwy), zrównoważony, o posmaku i aromacie pachnącym ekstraktem drożdżowym, z wyczuwalną ostrością dzięki obecności dwutlenku węgla. Wysoka kwasowość zrównoważona poziomem cukrów resztkowych oraz kremowa konsystencja sprawiają, że wina te mają dobrze zdefiniowany bukiet, a z czasem stają się aksamitne i okrągłe.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 3,5 bara.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

4.5. Gatunkowe wina musujące

Gatunkowe wina musujące są świeże i odznaczają się kwasowością specyficzną dla terroir obszaru Jidvei, charakterystyczną mineralnością oraz aromatami fermentacji wzmocnionymi delikatnym, utrzymującym się musowaniem (mineralnym, owocowym). Mają rubinowoczerwoną barwę.

W nosie dominują intensywne nuty czerwonych owoców (wiśni i truskawek), z delikatnymi nutami ciasta i brioszki, w zależności od czasu spędzonego na osadzie drożdżowym. Kwasowość jest nieco wyższa, ale jest zrównoważona zawartością cukrów resztkowych i kremową konsystencją. Aromaty są dopełnione nutami truskawek oraz miękkimi nutami malin i wiśni.

Smak jest delikatny i owocowy (czerwona porzeczka, granat, żurawina), z wyczuwalnymi aromatami owoców cytrusowych, zrównoważony i ostry dzięki obecności dwutlenku węgla. Wina mają wyrazisty bukiet i z czasem stają aksamitne i okrągłe.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 3,5 bara.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

4.6. Aromatyczne gatunkowe wina musujące

Aromatyczne gatunkowe wina musujące są bogate i ekspresyjne, z nutami owocowymi (morele, dojrzałe winogrona) i kwiatowymi (róża, jaśmin, akacja, czasami nuty kwiatowo-korzenne). Mają barwę od jasnożółtej z zielonkawymi odcieniami do złocistożółtej, a nawet różowej w przypadku odmiany Traminer roz. Odznaczają się delikatnymi, długo utrzymującymi się bąbelkami.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 3,0 bara.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

4.7. Wina półmusujące

Wina półmusujące są bardzo treściwe i charakteryzują się dobrą kwasowością oraz delikatnym musowaniem. Mają barwę zielonkawobiałą, zielonkawożółtą, złotożółtą lub bladołososioworóżową (różową) bądź jasnoczerwoną w przypadku win czerwonych, z wyczuwalnymi aromatami kwiatowymi (róża, kwiat czarnego bzu, pokrzywa) lub owocowymi (borówka, morela, zielone jabłko, malina). Musowanie jest obfite i delikatne, długo utrzymujące się, z małymi pęcherzykami sięgającymi aż do górnej części kieliszka.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 1,0 bara i maks. 2,5 bara.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

4.8. Wina likierowe

Białe wino likierowe ma złotą lub nawet bursztynową barwę, aromat miodu i okrągły, delikatny smak; czerwona odmiana ma ceglastoczerwony odcień, subtelny smak porzeczek i jagód i odznacza się wigorem. Odmiana różowa ma głęboki różowy kolor i wyróżnia się niezwykle świeżym, owocowym, aksamitnym i gładkim smakiem. Wina czerwone mają odcień purpurowoczerwony. Cechują je kwiatowe aromaty róży i jaśminu oraz mocno dojrzałych owoców, czasem owoców kandyzowanych i dżemów, z oksydacyjnymi nutami miodu i plastra miodu, migdałów i orzechów włoskich.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 22,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

-

b) Maksymalna wydajność

1. Traminer roz, Chardonnay, Pinot gris, Riesling de Rhin, Sauvignon, Muscat Ottonel (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

14 000 kg winogron z hektara

2. Petit Manseng, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, Fetească neagră, Merlot (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

14 000 kg winogron z hektara

3. Fetească regală, Fetească albă, Riesling italian (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

16 000 kg winogron z hektara

4. Wino lodowe (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

6 000 kg winogron z hektara

5. Traminer roz, Chardonnay, Pinot gris, Riesling de Rhin, Sauvignon, Muscat Ottonel (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

105 hektolitrów z hektara

6. Petit Manseng, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, Fetească neagră, Merlot (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

105 hektolitrów z hektara

7. Fetească regală, Fetească albă, Riesling italian (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

120 hektolitrów z hektara

8. Wino lodowe (nadmiarowa ilość maks. 20 % w korzystnych rocznikach)

18 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Alba:

- Gmina Jidvei - wsie Jidvei, Bălcaciu, Căpâlna de Jos, Feisa i Veseuș ;

- Gmina Cetatea de Baltă - wsie Cetatea de Baltă, Sântămarie, Crăciunelul de Sus i Tătârlaua;

- Gmina Ș ona - wsie Ș ona, Biia, Lunca Târnavei, Sânmiclăuș , Valea Sasului i Alecuș ;

- Gmina Valea Lungă - wsie Tăuni i Făget.

7. Odmiany winorośli

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Fetească albă B - Păsărească albă, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Fetească neagră N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii

Fetească regală B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dănăș ană, Galbenă de Ardeal

Iordană B - Iordovană, Iordan

Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Neuburger B - Neuburg

Petit Manseng - Mansengou, Manseng Blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klăvner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling, Riesling Renano, Rheinriesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

8. Opis związku lub związków

8.1. Informacje na temat obszaru geograficznego

Obszar uprawy winorośli Jidvei znajduje się na wysokości od 250 do 500 m n.p.m. na zboczach o ekspozycji południowozachodniej, gdzie ciepło słoneczne utrzymujące się przez długie okresy letnich miesięcy oraz prądy atmosferyczne sprzyjają wysokiej jakości winogron. Warunki glebowe i klimatyczne wyznaczonego obszaru Jidvei, charakteryzującego się większymi wysokościami nad poziomem morza, różnicami temperatur między dniem a nocą, promieniowaniem słonecznym i późnymi mgłami, mają pozytywny wpływ na właściwości winogron, wydobywając specyficzne cechy odmian. Umiarkowany klimat kontynentalny, z wystarczająco ciepłym latem, zimną i wilgotną zimą oraz długą i łagodną jesienią, gdy okoliczne doliny często spowija mgła, przyczynia się do zaskakującego rozwoju owocowo-korzennych aromatów, kwasowości i możliwości nagromadzenia ponad 220 g/kg cukrów. Gleby brunatne typu "eumezobazic", typowe gleby brunatne ilaste i gleby płowe o średniej teksturze, pokryte żyzną warstwą próchnicy, zapewniają dodatkową jakość.

Klimat jest typowo kontynentalny, a średnia roczna temperatura wynosi 9,7 °C. Współczynnik faktycznego nasłonecznienia wynosi 8,9-9,0, a ponad dwie trzecie godzin nasłonecznienia (1 426 godzin) odnotowuje się w sezonie wegetacyjnym winorośli. Roczna suma opadów wynosi 617 mm (średnio), z czego 459 mm przypada na sezon wegetacyjny. Syntetyczne wskaźniki ekologiczne: rzeczywisty wskaźnik heliotermiczny IHr=1,75, współczynnik hydrotermiczny (HTC), wskaźnik bioklimatyczny uprawy winorośli Ibcv=6,32 i wskaźnik predyspozycji enologicz- nych (IAOe)=4 359. Czynniki te zapewniają naturalne warunki dla odmian winorośli o średnim sezonie wegetacyjnym (170-175 dni).

Wyznaczony obszar Jidvei obejmuje łańcuch wzgórz skierowanych zasadniczo w kierunku południowozachodnim. Teren jest bardzo nierówny i obejmuje wszystkie formy ukształtowania terenu. Trasa z Lunca Târnava Mici (250-270 m n.p.m.) do terenów pagórzystych (300-460 m n.p.m.) prowadzi przez lekko pofałdowany teren pokryty piaszczystymi bagnami i glebami marglowo-gliniastymi.

Dominującym typem gleby jest ziemia brunatna. Na marglach, gdzie wody gruntowe występują na głębokości 3-5 m, powstały czarnoziemy o gliniasto-ilastej strukturze i wysokiej zawartości próchnicy. Węglanowe gleby kolu- wialne występują u podstawy stoków i w wytopiskach. Szeroko rozpowszechnione są również wertisole, podczas gdy arenosole są bardzo rzadkie.

8.2. Szczegółowe informacje o produkcie

Białe wina niemusujące są zrównoważone i charakteryzują się dobrze zintegrowaną kwasowością, która nadaje im świeży i owocowy smak. Mają barwę od zielonkawożółtej, słomkowożółtej i złotożółtej do bursztynowej lub pomarańczowej, gdy są macerowane z wytłokami. Aromaty występujące w nosie są kwiatowe (kwiaty winorośli, bzu czarnego, akacji, plastry miodu); owocowe (jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, pigwy); cytrusowe (cytryna, limonka, grejpfrut); roślinne (słodka papryka, pokrzywa, liść pomidora, szparagi, trawa, agrest) oraz korzenne i aromatyczne (bazylia, tymianek, rozmaryn, róża).

Wraz z dojrzewaniem wina aromaty przechodzą w dojrzałe, przejrzałe i kandyzowane owoce, dżem owocowy i miód i stają się gładkie i pełne.

Wina różowe są świeże i złożone, odznaczają się delikatnymi aromatami owoców leśnych, poziomek, jeżyn, jagód, wiśni, czereśni, truskawek, malin, płatków róży, przypraw i aromatycznych roślin. Wyróżniają się barwą od różowej po łososiową.

Wina czerwone są dyskretne i charakteryzują się atrakcyjnymi odcieniami od rubinowej czerwieni z fioletowymi refleksami po ceglastą czerwień. Charakteryzują się aromatami czerwonych i czarnych owoców, śliwek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód, czereśni, wiśni, malin, migdałów, aromatycznych ziół i przypraw, wanilii i czekolady, długotrwałym i utrzymującym się finiszem, a także kwasowością i mineralnością specyficzną dla tego obszaru oraz dobrze zdefiniowaną i zrównoważoną strukturą.

Wina lodowe - charakteryzują się miodowymi, świeżymi, spójnymi aromatami, przywodzącymi na myśl konfiturę różaną i słodkie owoce egzotyczne; mają barwę od złocistej do jasnobursztynowej lub różową z krystalicznym połyskiem (jeśli uzyskano je w procesie maceracji z Traminer roz), wyczuwalne są w nich nuty melona, mango, moreli, kandyzowanych owoców, kwiatów róży i owoców dzikiej róży oraz mają wyrazisty i długi finisz.

Gatunkowe wina musujące cechują się delikatnym, intensywnym i długotrwałym musowaniem oraz zachowują równowagę między kwasowością charakterystyczną dla terroir winnicy Jidvei, a także wyjątkową mineralnością i owocowym smakiem. W nosie wyczuwalne są charakterystyczne intensywne nuty ekstraktu drożdżowego, w zależności od liczby miesięcy spędzonych w kontakcie z osadem drożdżowym. Wina, które spędziły dziewięć miesięcy na osadzie drożdżowym, mają wyczuwalne nuty surowego ciasta, chleba, skórki chleba i brioszki; w winach, które w kontakcie z osadem drożdżowym spędziły wydłużony okres trzech lat, aromat przechodzi w nuty ciasta, herbatników i migdałów. W smaku pozostają świeże dzięki aromatom owoców cytrusowych, grejpfruta, limonki, zielonego jabłka, gruszki i pigwy, ale także subtelnym nutom suszonych ziół. Wysoka kwasowość jest zrównoważona zawartością cukrów resztkowych i kremową konsystencją. Wina mają elegancką strukturę i dobrze zdefiniowany bukiet, a z czasem nabierają aksamitności i stają się bardziej okrągłe.

Aromatyczne gatunkowe wina musujące charakteryzują się świeżością, nęcącym bukietem i delikatnym, długotrwałym musowaniem. Ich bukiet jest głównie kwiatowy, z delikatnymi nutami jaśminu, kwiatów akacji i subtelnymi akcentami surowego ciasta i chleba oraz długo utrzymującymi się aromatami białych kwiatów, płatków róży, moreli i dojrzałych winogron.

Wina półmusujące mają barwę od zielonkawobiałej, zielonkawożółtej lub słomkowożółtej w przypadku win półmu- sujących białych, poprzez różową w przypadku win półmusujących różowych, aż po jasnoczerwoną w przypadku win półmusujących czerwonych. Smak jest delikatny, zrównoważony, świeży, o dobrze zdefiniowanych aromatach typowych dla danej odmiany (owocowych lub kwiatowych w zależności od odmiany winorośli, z której wino zostało wyprodukowane). Musowanie jest obfite, długo utrzymujące się, z małymi pęcherzykami sięgającymi aż do górnej części kieliszka.

Wina likierowe są pełne, gładkie i aksamitne, z długim finiszem, o barwie od złotożółtej do bursztynowej w przypadku win likierowych białych, intensywnie różowej w przypadku win likierowych różowych oraz purpurowoczer- wonej z odcieniami ceglastej czerwieni w przypadku win likierowych czerwonych. Charakteryzują się kwiatowymi aromatami róży, jaśminu oraz dojrzałych i przejrzałych owoców, przechodzącymi w nuty kandyzowanych owoców i dżemów z nutami utleniającymi, miodu i plastra miodu, migdałów oraz orzechów włoskich.

8.3. Związek przyczynowy między obszarem a produktem

Specyficzne warunki glebowe i klimatyczne, a w szczególności początek jesieni, który przynosi umiarkowane temperatury, czasem z przeciągającą się mgłą, innym razem ze słonecznymi dniami, sprzyjają nagromadzeniu świeżych owocowych i kwiatowych cukrów oraz aromatów, a także pozwalają utrzymać kwasowość w granicach harmonijnej równowagi, gwarantując wysoką jakość.

Umiarkowana temperatura podczas okresu dojrzewania winogron powoduje powolne reakcje utleniania, dzięki którym cukry i pierwotne aromaty gromadzą się w sposób ciągły, osiągając wysoki poziom pod koniec dojrzewania, i zapewnia utrzymywanie się wysokiego poziomu kwasowości. Wysoka kwasowość zapewnia świeżość wymaganą w gatunkowych winach musujących i półmusujących Jidvei.

Târnava Mică ma specyficzny mikroklimat dzięki ukształtowaniu terenu, które zapewnia obszarowi Jidvei wystarczającą ilość światła potrzebnego, aby winogrona mogły dojrzewać, podczas gdy zawartość próchnicy w glebie, nadająca ziemi ciemny kolor, pomaga zwiększyć absorpcję promieniowania słonecznego, co ma korzystny wpływ na rozkład temperatur w glebie. Próchnica może również przyczyniać się do tworzenia agregatów strukturalnych, ponieważ jej zdolność cementowania pomaga w tworzeniu gruzełkowatej i ziarnistej struktury gleby. Pośrednio poprawia to właściwości gleby pod względem napowietrzenia i nawodnienia poprzez zwiększenie porowatości i przepuszczalności dla wody i powietrza. Kwasowe związki organiczne z próchnicy uwalniają jony H+ do gleby i zwiększają w ten sposób jej kwasowość, co przekłada się na naturalną kwasowość i specyficzną mineralność winogron, moszczu i wina, dzięki czemu idealnie nadają się one do produkcji gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących i win półmusujących, ale także win niemusujących, zapewniając im świeżość i potencjał dojrzewania.

Brak skrajnie wysokich temperatur (upałów) pomaga utrzymać w winogronach kwasy organiczne, co skutkuje otrzymywaniem wina o wysokiej kwasowości ogólnej, niskim pH i orzeźwiającym smaku. Pod względem geograficznym makroklimat w połączeniu z cechami uprawianych odmian odgrywa kluczową rolę w pozyskiwaniu wina likierowego. Południowa orientacja tarasów w połączeniu z naturalną żyznością gleby sprzyja gromadzeniu się cukrów i owocowych aromatów (dojrzałe owoce, przejrzałe owoce przechodzące w owoce kandyzowane i dżemy) oraz aromatów kwiatowych (róża, jaśmin), charakterystycznych dla win likierowych.

8.4. Czynnik ludzki

Winnice wyróżniają się specyficznymi cechami pod względem wielkości oraz sposobu rozplanowania i pielęgnacji działek. Są one zorganizowane zarówno na dużych działkach, z długimi rzędami, które umożliwiają zmechanizowane zbiory i prace pielęgnacyjne, jak również na tarasach i platformach o południowej ekspozycji, które sprzyjają uprawie winogron do produkcji białych i różowych win premium i super premium, a także do produkcji win bazowych na potrzeby gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących i win półmusują- cych. Zbiory są prowadzone zarówno ręcznie, jak i mechanicznie, a prace pielęgnacyjne są częściowo zmechanizowane.

Zachowanie lokalnej tradycji uprawy winorośli i produkcji wina oraz stosowanie innowacyjnych technologii w winnicach i w procesie produkcji wina jest celem jakościowym nazwy pochodzenia.

Selekcja i ulepszanie odmian winorośli w celu uzyskania najwyższej jakości win, wybór podkładki i uprawianej odmiany, gęstość nasadzeń, cięcie i regulacja produkcji, stosowanie nawozów, utrzymanie gleby i przeprowadzanie zabiegów fitosanitarnych - wszystko to wpływa na jakość pozyskiwanych winogron, pozwalając na zachowanie specyfiki win objętych przedmiotową nazwą.

Jakość win jest uzależniona od jakości odmian winorośli, jakości brunatnej gleby leśnej i warunków środowiskowych - klimatu kontynentalnego typowego dla płaskowyżu, umiarkowanych temperatur jesienią, braku nagłych wahań temperatury, obecności mgły w godzinach porannych i słońca w godzinach południowych, znacznych różnic temperatur między dniem a nocą, co sprzyja powolnemu dojrzewaniu oraz szerokiemu i intensywnemu profilowi aromatycznemu, z wysokim stężeniem cukrów i aromatów oraz zachowaną równowagą kwasowości. Najważniejszym czynnikiem są jednak plantatorzy winorośli, którzy decydują o sposobie cięcia przed rozpoczęciem cyklu wegetacyjnego w celu uregulowania przyszłej produkcji winogron oraz o sposobie cięcia zielonego i regulowania produkcji w okresie dojrzewania, a także o stosowanych zabiegach.

Na obszarze znajduje się jedna piwnica winiarska, w której, dzięki jej lokalizacji i konstrukcji oraz wyposażeniu w wysokiej jakości sprzęt i maszyny oraz kadzie fermentacyjne/magazynowe, producenci wina mogą stosować nowoczesne i innowacyjne technologie. jest wyposażona. W piwnicy winiarskiej zastosowano grawitacyjny system przepływu z połączonymi ze sobą kadziami, dzięki czemu producenci wina ingerują w proces produkcji w jak najmniejszym stopniu i tylko tam, gdzie jest to konieczne.

Projekt i funkcjonowanie piwnicy winiarskiej opracowano zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i w taki sposób, aby za pomocą specyficznych metod produkcji podkreślić charakter terroir i poszczególnych odmian, szczególnie odmian rodzimych, takich jak Fetească regală, Fetească albă i różnorodnej palety aromatycznej innych odmian winorośli w winnicy.

Na tym obszarze geograficznym znajduje się również pierwszy prywatny instytut winorośli w Rumunii, posiadający największą zdolność szczepienia winorośli rocznie (5 milionów sztuk) zarówno z odmian rodzimych, jak i międzynarodowych, przeznaczonych do produkcji win gatunkowych. Jidvei wykorzystuje materiał nasadzeniowy wyprodukowany w prywatnym instytucie winorośli, co zapewnia: autentyczność - pochodzenie odmian i klonów przeznaczonych do rozmnażania; zdrowie - sadzonki wolne od wirusów pasażowalnych i mykoplazmy; jakość - dostosowanie do ustalonych norm technicznych, co ma pozytywny wpływ na jakość i ilość produkcji.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Przepisy dotyczące produkcji

Ramy prawne:

określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Winogrona do produkcji wina objętego nazwą pochodzenia Jidvei można przetwarzać na odpowiednim wyznaczonym obszarze lub na obszarach sąsiadujących, w obrębie tej samej jednostki administracyjnoterytorialnej lub w jej pobliżu.

Wina uzyskane w procesie produkcji na wyznaczonym obszarze objętym nazwą pochodzenia Jidvei można kondy- cjonować w ramach procesu butelkowania i butelkować w zakładach na wyznaczonym obszarze objętym nazwą pochodzenia lub na obszarach sąsiadujących, w zakładach zlokalizowanych w tej samej jednostce administracyjno- terytorialnej lub w jednostkach administracyjnoterytorialnych sąsiadujących z tą jednostką.

Wina można kondycjonować i butelkować poza sąsiedztwem wyznaczonego obszaru, jeśli w trakcie procesu przestrzegane są zasady produkcji przewidziane w specyfikacji, zgodnie z warunkami produkcji określonymi w przypadku kontrolowanej nazwy pochodzenia.

Jeśli przetwarzanie winogron oraz kondycjonowanie i butelkowanie produktów winiarskich odbywa się poza wyznaczonym obszarem nazwy pochodzenia, producent musi powiadomić ONVPV [krajowy urząd ds. winorośli i wina] co najmniej 24 godziny przed rozpoczęciem procesu technologicznego wskazanego w powiadomieniu, chyba że zakłady winiarskie lub rozlewnie należą do tego samego podmiotu gospodarczego i są zlokalizowane w jednostce administracyjnoterytorialnej, w której znajduje się obszar objęty nazwą pochodzenia, lub w sąsiednich okręgach (taki podmiot powinien być właścicielem lub operatorem winnic, piwnic winiarskich i rozlewni).

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_vin_doc_jidvei_modif_cf_notificarii_com_din_31.10.2023_according_note_to_com_no_track_changes.pdf

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.5686

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 97 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w sektorze wina
Data aktu: 24/09/2024
Data ogłoszenia: 24/09/2024