(C/2024/5456)(Dz.U.UE C z dnia 11 września 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Ribeira Sacra"
PDO-ES-A1128-AM04
Data przekazania informacji: 17.6.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. ZMIANY LIMITÓW PARAMETRÓW ANALITYCZNYCH
Opis:
- minimalny limit kwasowości ogólnej obniża się z 4,5 do 4 g/l kwasu winowego dla wszystkich rodzajów wina,
- maksymalny limit kwasowości lotnej wzrasta: w przypadku młodych win czerwonych z 0,70 do 0,80 g/l kwasu octowego, w przypadku dojrzewających win czerwonych (Barrica i Garda) z 1,00 do 1,20 g/l kwasu octowego, a w przypadku dojrzewających win białych (Barrica i Garda) wzrasta z 1,00 do 1,08 g/l kwasu octowego,
- maksymalna zawartość siarki (mg/l) wzrasta: w przypadku młodych win czerwonych ze 120 do 150, a w przypadku dojrzewających win czerwonych (Barrica i Garda) ze 140 do 150, w przypadku win różowych od 120 do 200; a we wszystkich winach białych (młodych i dojrzewających - Barrica i Garda) od 160 do 200.
Pkt 2 lit. a) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zmienione.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie:
Zmiany te są uzasadnione potrzebą dostosowania wartości parametrów analitycznych win do obecnej sytuacji, ponieważ w ciągu prawie trzydziestu lat obowiązywania nazwy pochodzenia wartości te pozostawały praktycznie niezmienne.
W tym względzie należy pamiętać, że występuje wyraźna tendencja, związana ze zmianą klimatu, do produkcji win o wyższej zawartości alkoholu, która wpłynęła na zmiany innych parametrów analitycznych, w szczególności kwasowości ogólnej i kwasowości lotnej.
Ponadto należy również wziąć pod uwagę zmiany, jakie zaszły w produkcji win. Produkuje się wina, które - choć młode - są coraz dłużej przechowywane, nawet z jednego rocznika do drugiego, w przeciwieństwie do tego, co miało miejsce w przeszłości, gdy wina przechowywano przez krótki czas. Wpływa to na wzrost kwasowości lotnej i zmniejszenie kwasowości ogólnej, a także wzrost wartości dwutlenku siarki w celu uniknięcia nadmiernej kwasowości lotnej.
2. AKTUALIZACJA NIEKTÓRYCH ODNIESIEŃ NORMATYWNYCH
Opis:
- w odniesieniu do całkowitej zawartości cukrów odesłanie do rozporządzenia 607/2009 zmieniono na odniesienie do będącego w mocy rozporządzenia 2019/33, które je zastąpiło,
- zmiana odniesienia do ustawy 2/2005 z dnia 18 lutego w sprawie promocji i ochrony jakości żywności galicyjskiej, zastąpionej ustawą 1/2024 z dnia 11 stycznia o jakości żywności galicyjskiej, w związku z czym odniesienie do delegowania kontroli zostało dostosowane na podstawie nowych przepisów.
Pkt 2 i 9 specyfikacji produktu zostają zatem zmienione, zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.
Uzasadnienie:
Zmiana specyfikacji produktu została wykorzystana do zaktualizowania niektórych odniesień do przepisów, co nie pociąga za sobą żadnych zmian w treści.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Ribeira Sacra
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. WINA CZERWONE: Wino czerwone Ribeira Sacra Summun i wino czerwone Ribeira Sacra
KRÓTKI OPIS
Wina czerwone "Ribeira Sacra Summun":
- wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od średnio intensywnej po intensywną; wiśniowa po purpurowoczerwoną. -zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: czerwone owoce jagodowe (owoce leśne) lub owoce z drzew (czerwone owoce pestkowe).
- smak: starannie wytworzonych win; czerwonych owoców jagodowych lub owoców z drzew (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu, kwasowość i cierpkość; długo utrzymujący się smak.
Czerwone wina "Ribeira Sacra": - wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od średnio intensywnej po intensywną; wiśniowa po purpurowoczerwoną. - zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: czerwone owoce jagodowe (owoce leśne) lub owoce z drzew (czerwone owoce pestkowe). - smak: starannie wytworzonych win; czerwonych owoców jagodowych lub owoców z drzew (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu, kwasowość i cierpkość; długo utrzymujący się smak.
* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150
2. WINA BIAŁE: Wina białe "Ribeira Sacra Summum":
KRÓTKI OPIS
- wygląd: klarowne i połyskliwe; od bladożółtej po złotożółtą,
- zapach: starannie wytworzonych win; nuty owoców z drzew (białych owoców ziarnkowych i owoców pestkowych), - smak: starannie wytworzonych win; aromaty owoców z drzew; zrównoważona zawartość alkoholu i kwasowość; długo utrzymujący się smak.
* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,67
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200
3. WINA CZERWONE: Wina czerwone "Ribeira Sacra Summun Barrica" i wina czerwone "Ribeira Sacra Summun Garda"
KRÓTKI OPIS
Poza spełnieniem powyższych wymogów w odniesieniu do każdego z rodzajów wina, wina wprowadzane do obrotu pod nazwą Barrica ["beczka"] muszą również posiadać następujące właściwości:
- zapach: zapach z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu.
- smak: aromat z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu.
* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150
4. WINA BIAŁE: Wina białe "Ribeira Sacra Barrica" i wina białe "Ribeira Sacra Garda"
KRÓTKI OPIS
Poza spełnieniem powyższych wymogów w odniesieniu do każdego z rodzajów wina, wina wprowadzane do obrotu pod nazwą Barrica ["beczka"] muszą również posiadać następujące właściwości:
- zapach: zapach z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu,
- smak: aromat z co najmniej jednej z następujących grup: przyprawy korzenne, aromaty drewna lub dębu.
* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200
5. WINA RÓŻOWE: Wina różowe "Ribeira Sacra Summum"
KRÓTKI OPIS
- wygląd: klarowne i połyskliwe; barwa od mało intensywnej po średnio intensywną; bladoróżowa do wiśniowej,
- zapach: nuty owocowe z co najmniej jednej z następujących grup: owocowe nuty owoców leśnych lub czerwonych owoców pestkowych (co najmniej jedna z tych kategorii),
- smak: starannie wytworzonych win; owoców leśnych lub czerwonych owoców pestkowych (aromaty co najmniej jednej z tych kategorii); zrównoważona zawartość alkoholu i kwasowość; długo utrzymujący się smak.
* W przypadku tych wszystkich wartości, które nie zostały podane poniżej, wina muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 11,67
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególna praktyka enologiczna
- Wydajność ekstrakcji nie może być większa niż 69 l wina na 100 kg winogron. W przypadku win różowych wydajność ekstrakcji nie może być większa niż 40 l wina na 100 kg winogron. - Aby móc zastosować termin "Barrica", wina muszą zostać poddane dojrzewaniu w drewnianych beczkach zgodnie z następującymi wymogami dotyczącymi minimalnych okresów dojrzewania i maksymalnych objętości:
- czerwone wina: co najmniej 6 miesięcy w beczkach o maksymalnej pojemności 500 l,
- białe wina: co najmniej 3 miesiące w beczkach o maksymalnej pojemności 600 l.
- Aby móc zastosować termin "Garda" [odnoszący się do przechowywania lub magazynowania win], wina muszą zostać poddane dojrzewaniu przez co najmniej 7 miesięcy w przypadku win czerwonych i 4 miesiące w przypadku win białych w kadziach wykonanych z drewna, betonu lub - z wyjątkiem stali i poliestru - innych materiałów dozwolonych zgodnie z prawem żywnościowym, które spełniają następujące wymogi dotyczące objętości:
- w przypadku win czerwonych:
- drewniane kadzie o pojemności 225-10 000 l,
- kadzie wykonane z betonu lub innych materiałów o maksymalnej pojemności 5 000 l,
- w przypadku win białych:
- drewniane kadzie o pojemności 225-8 000 l,
- kadzie wykonane z betonu lub innych materiałów o maksymalnej pojemności 5 000 l.
2. Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
- Odmiany winogron czerwonych Mencía, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño Tinto, Caíño Longo i Caíño Bravo oraz odmiany winogron białych Godello, Loureira, Treixadura, Dona Branca, Albariño, Torrontés, Branco Lexítimo i Caíño Blanco uznaje się za odmiany preferowane lub główne odmiany. Wina "Súmmum" muszą składać się z nich w co najmniej 85 %. Wina czerwone, które nie są wprowadzane do obrotu pod nazwą "Súm- mum", muszą składać się w co najmniej 70 % z odmiany Mencía.
- Stosowanie pras ślimakowych lub kruszarek z wirnikiem wysokoobrotowym jest niedozwolone.
- Termowinifikacja - ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina w celu wydobycia barwy z wytłoczyn - jest niedozwolona.
- Podczas produkcji win różowych "Ribeira Sacra" okres maceracji ze skórkami nie może przekraczać 48 godzin.
- Podczas produkcji wina ani następujących po niej procesów nie można stosować kawałków drewna dębowego.
3. Praktyki uprawy
- Zbiór winogron przeprowadza się zachowaniem największej ostrożności i wyłącznie ręcznie, umieszczając je w skrzynkach zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. Do produkcji win objętych ochroną wykorzystuje się jedynie zdrowie i wystarczająco dojrzałe winogrona.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Odmiany winogron czerwonych
9 500 kg winogron na hektar
2. Odmiany winogron czerwonych
65,55 hektolitrów z hektara
3. Odmiany winogron białych
12 000 kilogramów winogron z hektara
4. Odmiany winogron białych
82,80 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Wyznaczony obszar składa się z pięciu podobszarów obejmujących części następujących gmin:
- podobszar Amandi: Sober i Monforte de Lemos,
- podobszar Chantada: Portomarín, Taboada, Chantada, Carballedo i A Peroxa,
- podobszar Quiroga-Bibei: Monforte de Lemos, A Pobra de Brollón, Quiroga, Ribas de Sil, a Pobra de Trives, Manzaneda i San Xoán de Río,
- podobszar Ribeiras do Miño: Paradela, O Saviñao, Pantón, Sober i Monforte de Lemos,
- podobszar Ribeiras do Sil: A Teixeira, Parada do Sil, Castro Caldelas i Nogueira de Ramuín.
Gminy te zajmują terytorium prowincji Lugo i Ourense we wspólnocie autonomicznej Galicji.
7. Odmiany winorośli
ALBARIN BLANCO - BRANCO LEXITIMO
ALBARIÑO
BRANCELLAO
CAÍÑO BLANCO
CAÍÑO BRAVO
CAÍÑO LONGO
CAÍÑO TINTO
DOÑA BLANCA - DONA BRANCA
GARNACHA TINTORERA
GODELLO
GRAN NEGRO
JUAN GARCÍA - MOURATÓN
LOUREIRA - LOUREIRO BLANCO
MENCÍA
MERENZAO
SOUSÓN
TEMPRANILLO
TORRONTÉS
TREIXADURA
8. Opis związku lub związków
Główną cechą charakterystyczną tych win jest praktyka uprawy winorośli znana jako "viticultura heroica", polegająca na uprawie winorośli na tarasach położonych na stromych zboczach, które tworzą imponujący krajobraz antropogeniczny. Ze względu na ukształtowanie terenu istnieje wiele mikroklimatów. W związku z tym wybór wysokości i orientacji winorośli ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia odpowiedniego stopnia dojrzałości winogron. Ponadto wykorzystywane winogrona należą głównie do odmian rodzimych dla tego obszaru. Przez wieki były one wybierane przez plantatorów winorośli i dostosowały się do lokalnego klimatu i gleby. Na obszarze powstają głównie wina czerwone, a dominującą odmianą jest Mencía. Wina wyróżniają się owocowym smakiem, wiśniową barwą i zrównoważoną kwasowością.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar produkcji obejmuje głównie strome zbocza, co utrudnia budowę wytwórni wina. W związku z tym dopuszcza się produkcję win w wytwórniach wina znajdujących się na obszarze niektórych sołectw przylegających do obszaru produkcji w następujących podobszarach i gminach:
Amandi: Sober.
Chantada: Carballedo, A Peroxa, Portomarín, Taboada i Chantada.
Ribeiras do Miño: Pantón i O Saviñao.
Ribeiras do Sil: A Teixeira i Castro Caldelas.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu:
Butelkowanie win należy przeprowadzać w zakładzie. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji może niekorzystnie wpływać na jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania-redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Minimalny rozmiar znaków, jakimi zapisana jest nazwa pochodzenia, wynosi 4 mm. Nazwę podobszaru i odmiany zapisuje się przy użyciu znaków, których wysokość nie przekracza połowy wysokości znaków wykorzystanych do zapisania chronionej nazwy pochodzenia.
Umieszczenie znaku towarowego jest obowiązkowe. Jeżeli wina opatrzone są znakami towarowymi, które wykorzystuje się również w przypadku innych nazw pochodzenia, nazwa "Ribeira Sacra" musi znajdować się w tym samym polu widzenia, w którym znajduje się znak towarowy, a jej wielkość musi być co najmniej trzykrotnie większa niż wielkość znaku towarowego. Nazwę "Ribeira Sacra" należy również umieścić na tym samym tle i zapisać ją tą samą czcionką, które zastosowano w przypadku znaku towarowego.
Na wszystkich butelkach umieszcza się numerowaną etykietę tylną. Etykieta ta musi zawierać logo nazwy pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/vinos/PC-Ribeira-Sacra-mayo-2024_ES.pdf