1. Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym suplemencie do wersji skonsolidowanej wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych 1 wprowadzono niezbędne poprawki.2. Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w wersji skonsolidowanej. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3. Niniejszy suplement obejmuje powiadomienia otrzymane w dniach od 1 do 31.5.2024 r.
4. Poprawki do wersji skonsolidowanej przedstawione są w następujący sposób:
- (add.): oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu,
- (mod.): oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w wersji skonsolidowanej,
- (del.): oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5. Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6. Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w wersji skonsolidowanej, nazwę i adres tego podmiotu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub państwa EFTA.
Spis treści
1.2 Allium cepa L. >> Cepa Group - Onion, Echalion
4 Allium sativum L. - Garlic
10.2 Brassica oleracea L. >> Cauliflower Group
10.5 Brassica oleracea L. >> Savoy cabbage
10.6 Brassica oleracea L. >> Capitata Group - White cabbage
11.2 Brassica rapa L. >> Vegetable turnip Group
12 Capsicum annuum L. - Chili, Pepper
15 Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai - Watermelon
16 Cucumis melo L. - Melon
19 Cucurbita pepo L. - Marrow / Courgette
23 Lactuca sativa L. - Lettuce
24 Lycopersicon esculentum Mill. - Tomato
27.1 Phaseolus vulgaris L. >> Dwarf French bean Group
27.2 Phaseolus vulgaris L. >> Climbing French bean Group
32 Solanum melongena L. - Aubergine / Egg plant
35 Vicia faba L. (partim) - Broad bean