Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Cataluña / Catalunya"
PDO-ES-A1549-AM07
Data przekazania informacji: 25.3.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zastosowanie maksymalnej wydajności produkcji winogron białych (12 000 kg/ha) do czerwonej odmiany winorośli trepat
Opis:
Maksymalną dopuszczalną wydajność odmiany Trepat zwiększono z 10 000 kg/ha do 12 000 kg/ha.
Pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu zostają zmienione.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z przypadków przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.
Uzasadnienie:
Czerwona odmiana winorośli Trepat jest wykorzystywana także do produkcji win objętych nazwami pochodzenia: Conca de Barberà i Cava, których maksymalna wydajność produkcji winogron została już określona w ich odpowiednich specyfikacjach produktu na poziomie 12 000 kg/ha.
Jest to bardzo produktywna odmiana, której głównym przeznaczeniem jest produkcja win różowych lub czerwonych o średniej lub niskiej intensywności barwy, lekkich i o umiarkowanej zawartości alkoholu. W związku z tym utrzymanie obecnej wydajności na poziomie 10 000 kg/ha nie ma sensu, gdyż został on ustalony, aby otrzymać bardziej barwne, mocne i ustrukturyzowane wina czerwone.
2. Włączenie Mandó/Garró do wykazu dopuszczonych odmian winorośli
Opis:
Dodano odmianę Mandó i jej synonim Garró.
Pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu zostają zmienione.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z przypadków przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.
Uzasadnienie:
Odmiana winorośli czerwonych Mandó - lub jej synonim Garró - była już obecna w kilku miejscach w Katalonii w XIX wieku. Plantatorzy winorośli i wytwórnie wina wzywają obecnie do odtworzenia katalońskiego dziedzictwa uprawy winorośli. Ta odmiana winorośli przyczyni się do większego zróżnicowania naszych win na coraz bardziej globalnym rynku, odznacza się przy tym późnym dojrzewaniem, co ma ogromne znaczenie dla lepszego przystosowania się do zmiany klimatu, której już teraz doświadczamy.
3. Wyróżnienie "BARCELONA SUSTAINABLE CATALUNYA"
Opis:
Na etykiecie win z wytwórni butelkujących, które wykazują zmniejszenie śladu węglowego przy pomocy obliczeń zweryfikowanych zgodnie z normą ISO 14.064-1:2019, może widnieć logo ze słowami: "BARCELONA. SUSTAINABLE. CATALUNYA".
Zmieniono pkt 8.3: Prezentacja i etykietowanie produktów specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z przypadków przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.
Uzasadnienie:
Rada Regulacyjna ds. Nazwy Pochodzenia CATALUNYA jest świadoma kryzysu klimatycznego i postanawia wprowadzić system wyróżniania wytwórni wina oraz win, które starają się zmniejszyć swój ślad węglowy.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
"Cataluña / Catalunya"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
8. Wino półmusujące
4. Opis wina lub win
1. Wino białe
KRÓTKI OPIS
Wina o nowoczesnym i innowacyjnym profilu. Barwa waha się od bladożółtej z zielonkawymi odcieniami do intensywnie złotej. O intensywności aromatów od średniej do wysokiej, mniej lub bardziej ustrukturyzowane w zależności od wydajności winorośli. Charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, dobrą zawartością alkoholu oraz finiszem, który zachęca do dalszej konsumpcji. W młodych winach dominują nuty owocowe lub kwiatowe, natomiast leżakowanie w drewnie nadaje dojrzałym winom dodatkową nutę aromatów wanilii, czy nawet grzanek. Młode wina są lekkie i świeże, natomiast bardziej dojrzałe wina są bardziej gładkie i posiadają akcenty przypominające beczki, w których leżakowały.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 250 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
2. Wino różowe
KRÓTKI OPIS
Wina o nowoczesnym i innowacyjnym profilu. Barwa może oscylować od jaskrawoczerwonej z fioletowym połyskiem do barwy skórki cebuli, przechodząc przez pośrednie odcienie pomarańczu. O średniej do wysokiej intensywności aromatycznej, mniej lub bardziej ustrukturyzowane, w zależności od wydajności winorośli, o umiarkowanej kwasowości, dobrej zawartości alkoholu i finiszu, który zachęca do dalszej konsumpcji. Lekkie, świeże i zrównoważone.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 250 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
3. Wino czerwone
KRÓTKI OPIS
W zależności od okresu leżakowania barwa waha się od intensywnie wiśniowej z odcieniami fioletu do lekko rubinowej z odcieniami ochry. O intensywności aromatów od średniej do wysokiej, mniej lub bardziej ustrukturyzo- wane w zależności od wydajności winorośli. Charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, dobrą zawartością alkoholu oraz finiszem, który zachęca do dalszej konsumpcji. Młode wina są aromatyczne i lekkie. Wina, które fermentują lub dojrzewają w beczkach, są okrągłe, gładkie, ale ustrukturyzowane i bardziej trwałe.
* Kwasowość lotna może zostać przekroczona o 1 meq/l na każdą zawartość alkoholu przekraczającą 11 % i rok dojrzewania, maksymalnie do 20 meq/l.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 200 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
4. Wino półmusujące
KRÓTKI OPIS
Cechy charakterystyczne są takie, jak opisano w poprzednich akapitach zgodnie z odpowiednią barwą, ale z uwzględnieniem obecności pęcherzyków. Zrównoważone i świeże. Wywołuje uczucie lekkiego mrowienia ze względu na uwalnianie dwutlenku węgla.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 150 mg/l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l; jeżeli jest większa lub równa 5 g/l, 250 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 200 mg/l w przypadku win czerwonych.
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Wino likierowe
KRÓTKI OPIS
Wina te mogą posiadać barwy od nieprzejrzystych i intensywnych po bardziej rozwinięte barwy opisane w przypadku win białych i czerwonych, aż po barwę bursztynu, zależnie od stopnia dojrzewania wina. Wina charakteryzują się delikatnym ciepłem i mają bardziej owocowy aromat, jeśli nie dojrzewały w beczkach. W winach poddanych dojrzewaniu czuć nuty aldehydu i suszonych owoców. Ciepłe, gładkie i trwałe.
* Kwasowość lotna może zostać przekroczona o 1 meq/l na każdą zawartość alkoholu przekraczającą 11 % i rok dojrzewania, maksymalnie do 20 meq/l.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 200 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
6. Wina białe, różowe lub czerwone o niskiej zawartości alkoholu ("xispejant")
KRÓTKI OPIS
Jak powyższe opisy win białych, różowych i młodych czerwonych.
* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l w przypadku win białych i różowych, 150 mg/l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l; 250 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 200 mg/ l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru jest większa lub równa 5 g/l;
* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 4,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji wina
Zbiór należy przeprowadzać ze znaczną starannością, a do produkcji win ChNP przeznacza się wyłącznie winogrona zdrowe o stopniu dojrzałości wymaganym do produkcji win o minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu równej lub wyższej niż 9,5 % obj. dla strefy CII, a dla strefy CIII (b) 10 % obj. zgodnie z przepisami wspólnotowymi.
Do ekstrakcji moszczu lub wina i oddzielenia go od skórek stosuje się odpowiednie ciśnienie, zapewniające uzyskanie nie więcej niż 74 litrów wina z każdych 100 kg zebranych winogron.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Odmiany białe
12 000 kilogramów winogron z hektara
88,8 hektolitra z hektara
2. Odmiany czerwone
10 000 kilogramów winogron z hektara
74 hektolitry z hektara
3. Odmiany Xarel lo rosado, Trepat i Garnatxa roja lub Garnatxa gris
12 000 kilogramów winogron z hektara
88,8 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Abrera
Agramunt: poprzednio dołączony dystrykt Montclar
Aguilar de Segarra
Agullana
Aiguamurcia
Albages, l'
Albi, l'
Albiol, l'
Albons
Aleixar, l'
Alfarras
Alcarras: działki nr 9022, 9017 i 9005 wieloboku katastralnego nr 6 i działki nr 3, 57, 9001, 9003, 9004, 9007 i 9027 wieloboku katastralnego nr 15
Albinyana
Alcover
Alella
Alforja
Algerri
Alió
Almacelles: działki nr 25, 180, 193 i 196 wieloboku katastralnego nr 5
Almenar
Almoster
Alos de Balaguer
Alpicat
Altafulla
Ametlla de Mar, l'
Almetlla de Segarra, l'
Arbeca
Arboę, l'
Arenys de Mar
Arenys de Munt
Argentera, l'
Argentona
Arnes
Artes
Artesa de Segre
Ascó
Avinyó
Avinyonet de Penedes
Avinyonet de Puigventós
Badalona
Balaguer
Balsareny
Banyeres del Penedes
Barberà de la Conca
Barcelona, działka nr 1 wieloboku katastralnego nr 1
Baronia de Rialb
Batea
Begues
Begur
Belianes
Bellaguarda
Bellcaire d'Empordà
Bellmunt del Priorat
Bellprat
Bellvei
Benissanet
Bigues i Riells
Bisbal d'Empordà, la
Bisbal del Penedès, la
Bisbal de Falset, la
Biure
Blancafort
Boadella i les Escaules
Bonastre
Borges Blanques, las: działki nr 30 i 96 wieloboku katastralnego nr 9, działki nr 114, 165 i 167 wieloboku katastralnego nr 21 i działki nr 118, 119 i 120 wieloboku katastralnego nr 22
Borges del Camp, les
Bot
Botarell
Bovera
Bràfim
Bruc, el
Cabacés
Cabanes
Cabanyes, les
Cabassers
Cabra del Camp
Cabrera d'Igualada
Cabrera de Mar
Cabrils
Cadaques
Calafell
Calders
Caldes de Montbui, działka nr 57 wieloboku katastralnego nr 1 i działka nr 12 wieloboku katastralnego nr 2
Calella
Callus
Calonge
Cambrils
Canonja, la
Canovelles
Cantallops
Canyelles
Capafons
Capellades
Capęanes
Capmany
Cardedeu
Cardona
Carme
Caseres
Castell-Platja d'Aro
Castell de Mur: dołączone dystrykty Cellers i Guardia de Tremp
Castellbisbal
Castellet i la Gornal
Castellfollit del Boix
Castellgali
Castellnou de Bages
Castelló de Farfanya
Castelloli
Castellvell del Camp
Castellvi de la Marca
Castellvi de Rosanes
Catllar, el
Cervelló
Cervia de les Garrigues
Cistella
Ciutadilla
Colera
Collbató
Colldejou
Conca de Dalt
Conesa
Constantí
Copons
Corbera de Llobregat
Coręa
Corbera d'Ebre
Cornudella de Montsant
Creixell
CruiUes; Monells i Sant Sadurní de l'Heura
Cubells, działka nr 90 wieloboku katastralnego nr 7
Cubelles
Cunit
Darnius
Duesaigües
Esparraguera
Espluga Calba, l'
Espluga de Francolí, l'
Espolla
Falset
Fatarella, la
Febró, la
Figuera, la
Figueres
Figuerola del Camp
Flix
Floresta, la
Fogars de Montclús
Fonollosa
Font-rubí
Foradada
Forallac
Forés
Franqueses del Vallès
Fulleda
Gaia
Gandesa
Garcia
Garidells, els
Garriguella
Gavet de la Conca i dołączone dystrykty Sant Cristofol de la Vall, Sant Martí de Barcedana i Sant Miquel de la Vall
Gelida
Gimenells i el Pla de la Font
Ginestar
Granada, la
Granollers
Granyanella
Granyena de Segarra
Gratallops
Guiamets, els
Guimera
Horta de Sant Joan
Hostalets de Pierola, els
Igualada
Isona i Conca Della, i dołączone dystrykty Conques, Figuerola d'Orcau, Orcau-Basturs
oraz Sant Roma d'Abella
Ivars d'Urgell
Ivars de Noguera
Jonquera, la
Jorba
Juncosa
Juneda: działka nr 487 wieloboku katastralnego nr 5, działki nr 14, 15, 16, 33, 34 i 37 wieloboku katastralnego nr 12 i działki nr 3, 4 i 5
wieloboku katastralnego nr 13
Llacuna, la
Llançá
Llardecans
Lérida, los agregados de Raimat y de Sucs
Llers
Lliçá d'Amunt
Llimiana
Lloar, el
Llorenę del Penedes
Lloret de Mar
Maials
Maldá
Manresa
Marçá
Margalef
Marsá
Martorell
Martorelles
Masarac
Masllorenę
Masnou, el
Masó, la
Maspujols
Masquefa
Masroig, el
Massoteres
Mataró
Mediona
Menárguens
Milá, el
Miravet
Molar, el
Mollet de Peralada
Montgat
Monistrol de Calders
Montblanc
Montbrió del Camp
Montferri
Montmell, el
Montoliu de Segarra
Montornès de Segarra
Montornès del Vallès
Mont-ral
Mont-ras
Mont-roig del Camp
Móra d'Ebre
Móra la Nova
Morell
Morera de Montsant, la, i dołączony dystrykt Scala-dei
Mura
Nalec
Navarcles
Navàs
Nou de Gaià, la
Nulles
Ödena
Olèrdola
Olesa de Bonesvalls
Olivella
Omells de na Gaia, els
Omellons, els
Orpi
Örrius
Os de Balaguer
Pacs del Penedès
Palafrugell
Palamós
Palau-sator
Palau-saverdera
Pallaresos, els
Palma d'Ebre, la
Pals
Pau
Pedret i Marza
Penelles
Perafort
Peralada
Perello, el
Piera
Pinell de Brai, el
Pira
Pla de la Font, el
Pla de Santa Maria, el
Pla del Penedes, el
Pla del Penedes
Pobla de Cervoles, la
Pobla de Claramunt, la
Pobla de Mafumet, la
Pobla de Massaluca, la
Pobla de Montornes, la
Pobla de Segur
Poboleda
Pont d'Armentera, el
Pont de Molins,
Pont de Vilomara i Rocafort, el
Pontons
Porrera
Port de la Selva, el
Portbou
Pradell de la Teixeta, el
Prades
Prat del Compte
Preixana
Preixens
Premià de Dalt
Premià de Mar
Puigdàlber
Puigpelat
Querol
Rabós
Rajadell
Rasquera
Regencós
Renau
Reus
Riba-roja d'Ebre
Riera de Gaià, la
Riudecanyes
Riudecols
Riudoms
Riumors
Roca del Vallès, la
Roda de Barà
Rodonyà
Rocafort de Queralt
Roses
Rourell, el
Sabadell: posiadłość Can Gambus o numerze katastralnym 28003001 DG2020A i o powierzchni 2 ha
Salàs de Pallars
Sallent
Salomó
Sant Cebrià de Vallalta
Sant Climent Sescebes
Sant Cugat de Sesgarrigues
Sant Esteve Sesrovires
Sant Feliu de Buixalleu
Sant Feliu de Codines
Sant Feliu de Guíxols
Sant Fost de Campsentelles
Sant Fruitós de Bages
Sant Iscle de Vallalta
Sant Jaume dels Domenys
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Jordi Desvalls
Sant Llorenç Savall
Sant Llorens d'Hortons
Sant Martí de Riucorb
Sant Martí de Tous
Sant Martí Sarroca
Sant Martí Vell
Sant Mateu de Bages
Sant Pere de Ribes
Sant Pere de Riudebitlles
Sant Pol de Mar
Sant Quintí de Mediona
Sant Sadurní d'Anoia
Sant Salvador de Guardiola
Santa Cristina d'Aro
Santa Margarida i els Monjos
Santa Maria de Miralles
Santa Maria d'Oló
Santa Oliva
Santa Fe del Penedès
Santa Maria de Martorelles
Santa Margarida de Montbui
Santpedor
Sarral
Secuita, la
Selva del Camp, la
Selva de Mar, la
Senan
Sentmenat
Sitges
Siurana d'Emporda
Solivella
Sort
Subirats
Súria
Talamanca
Talarn
Tallada d'Emporda
Tarragona
Tarrega
Tarrés
Teia
Terrades
Tiana
Tivissa
Tordera
Torrebesses, działki nr 247 i 283 wieloboku katastralnego nr 6
Torre de Claramunt, la
Torre de Fontaubella, la
Torre de l'Espanyol, la
Torredembarra
Torrefarrera
Torrelavit
Torrelles de Foix
Torrent
Torroella de Montgrí
Torroja del Priorat
Tortella
Tremp, dawny obszar gminny i dołączone dystrykty Gurb, Palau de Noguera, Puigcercós, Suterranya oraz Vilamit- jana
Ulla
Ulldemolins
Vallbona de les Monges
Vallbona d'Anoia
Vallclara
Vallfogona de Riucorb
Vallgorguina
Vallirana
Vall-llobrega
Vallromanes
Valls
Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant
Vallmoll
Vendrell, el
Ventalló
Verdú
Vespella
Vilademuls
Vila-rodona
Vilafant
Vilafranca del Penedès
Vilagrassa: działka nr 92 wieloboku katastralnego nr 4
Vilajuïga
Vilalba dels Arcs
Vilallonga del Camp
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilanova del Camí
Vilanova d'Escornalbou
Vilanova de Prades
Vilanova i la Geltrú
Vilanova del Vallès
Vila-seca
Vilassar de Dalt
Vilassar de Mar
Vilabella
Vilaverd
Vilella Alta, la
Vilella Baixa, la
Vilosell, el
Vilobí del Penedes
Vilopriu
Vimbodí
Vinaixa
Vinebre
Vinyols i els Arcs"
7. Odmiany winorośli
AGUDELO - CHENIN BLANC
ALARIJE - SUBIRANT PARENT
ALBARIÑO
CABERNET FRANC
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
GARNACHA BLANCA - LLADONER BLANCO
GARNACHA PELUDA
GARNACHA ROJA - GARNACHA GRIS
GARNACHA TINTA - LLADONER
GARNACHA TINTORERA
GARRO - MANDO
GEWÜRZTRAMINER
MACABEO - VIURA
MALVASIA AROMÁTICA - MALVASÍA SITGES
MARSELÁN
MAZUELA - CARIÑENA
MAZUELA - SAMSÓ
MERLOT
MERSEGUERA - SUMOLL BLANCO
MONASTRELL
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
PARELLADA - MONTONEC
PARELLADA - MONTONEGA
PEDRO XIMÉNEZ
PETIT VERDOT
PICAPOLL BLANCO
PICAPOLL NEGRO
PINOT NOIR
RIESLING
SAUVIGNON BLANC
SUMOLL TINTO
SYRAH
TEMPRANILLO - ULL DE LLEBRE
TREPAT
VINYATER
VIOGNIER
XARELLO - CARTOIXA
XARELLO - PANSA BLANCA
XARELLO - PANSAL
XARELLO ROSADO
8. Opis związku lub związków
8.1. Wino
Dzięki wyraźnemu wpływowi śródziemnomorskiemu powstają wina delikatne, gęste, o stosunkowo niskiej kwasowości, wysokiej zawartości alkoholu i aromatach, które, szczególnie w przypadku win czerwonych, uwydatniają się z wiekiem. Z drugiej strony silne nasłonecznienie, jakim cieszy się region, sprzyja uzyskiwaniu intensywnych barw tak typowych dla naszych win, w szczególności czerwonych.
W strukturze gleby dominują muł i glina, co nadaje odmianom białym oraz czerwonym bukiet i strukturę, a przy tym wyjątkowo intensywną barwę winom czerwonym.
Szeroka gama odmian winorośli występująca w Katalonii jest kolejnym dowodem otwartości na świat, która zawsze charakteryzowała Katalończyków, a także odzwierciedla długą historię produkcji wina w regionie. Pere Gil w 1600 r. podaje: "Wino jest zbierane w całym regionie Cathaluna zarówno na obszarach morskich, jak i śródziemnomorskich... Wina z Katalonii są na ogół mocne i bardzo dobre. Produkuje się w niej wszelkie rodzaje win..." Jaume Ciu- rana (1980) opisuje natomiast podstawową jedność wszelkich katalońskich win, która nadaje im wszystkim wspólną charakterystykę: poświęcenie, pragnienie doskonalenia, a także gotowość do pokonywania przeciwności u ludzi, którzy te wina tworzą.
8.2. Wino półmusujące
Wina powstające na glebach wapiennych są połyskliwe, aromatyczne i niezwykle wyrafinowane.
Przyspieszenie terminu zbioru umożliwia uzyskanie niższej zawartości alkoholu i większej kwasowości, co w połączeniu z obecnością naturalnie występującego dwutlenku węgla nadaje winom charakterystyczne wrażenie świeżości.
Warto podkreślić historyczny i kulturowy związek między społeczeństwem katalońskim a konsumpcją win z naturalnie występującym dwutlenkiem węgla. Dowodem tego związku jest obecna znaczna produkcja win musujących w Katalonii, której początek sięga pierwszej połowy XIX wieku.
8.3. Wino likierowe
Wyraźny wpływ Morza Śródziemnego i konsystencja gleb już opisana dla poszczególnych kategorii wina działają w taki sam sposób na wina likierowe objęte ChNP CATALUNYA: nadają im wysoką intensywność barwy i aromatu, pełny smak i średnią lub niską kwasowość.
Wina likierowe są serwowane w Katalonii po posiłkach w połączeniu z różnymi orzechami (migdały, orzechy laskowe, orzechy pinii) i suszonymi owocami (rodzynki, figi, morele) jako tradycyjny kataloński deser zwany "postres de music" ("deser muzyków").
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Określenie "xispejant" można opcjonalnie umieszczać na etykietach win białych, różowych lub czerwonych o niższej zawartości alkoholu, uzyskanych w wyniku celowego przerwania fermentacji.
W celu odróżnienia "plantatora winorośli produkującego wino" na etykietach produktów stosuje się sformułowanie "CATALUNYA VINYERÓ". Mogą o nie wnioskować plantatorzy winorośli, którzy produkują wszystkie wytwarzane przez siebie wina wyłącznie z winogron produkowanych przez ich własne winnice.
Na etykiecie win z wytwórni butelkujących, które wykazują zmniejszenie śladu węglowego przy pomocy obliczeń zweryfikowanych zgodnie z normą ISO 14.064-1:2019, może widnieć logo ze słowami: "BARCELONA. SUSTAINABLE. CATALUNYA".
Link do specyfikacji produktu
https://incavi.gencat.cat/.content/005-normativa/plecs-condicions-do-catalanes/Arxius-plecs/PC-DO-Catalunya-modif6-AM07-2023.pdf