Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/3544)

(Dz.U.UE C z dnia 10 czerwca 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Falerio"

PDO-IT-A0433-AM03

Data przekazania informacji: 12 marca 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Ustalono, że dla rodzaju Falerio "Pecorino" minimalna wymagana gęstość nasadzeń wynosząca 3 000 winorośli na hektar ma zastosowanie do winnic zasadzonych po wejściu w życie specyfikacji załączonej do rozporządzenia ministerialnego z dnia 17 maja 2011 r.

Uzasadnienie:

Należy wyjaśnić, że wymóg ten dotyczy winnic zasadzonych od określonego roku.

Zmiana ta dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu.

2. Poprawka formalna

Opis:

Słowo "Wspólnota" zastępuje się słowem "Unia".

Uzasadnienie:

Poprawka ma na celu zastosowanie prawidłowego terminu.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

3. Uchylenie akapitu

Opis:

Uchyla się pkt 6 akapit ostatni.

Uzasadnienie:

Akapit ten nie ma już znaczenia i w związku z tym został uchylony.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu.

4. Uchylenie akapitu

Opis:

Uchyla się pkt 7 akapit trzeci.

Uzasadnienie:

Akapit ten jest zbędny i w związku z tym został uchylony.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji.

5. Dodanie możliwości stosowania pojemników innych niż szklane butelki

Opis:

Przewiduje się stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Falerio", z wyjątkiem win z oznaczeniem "Vigna". W związku z tym skreśla się odniesienie do osłonek na wino z wielowarstwowego polietylenu lub poliestru umieszczonych w kartonie lub innym sztywnym materiale o pojemności 2-5 litrów, uprzednio dozwolonych wyłącznie dla win objętych chronioną nazwą pochodzenia Falerio.

Uzasadnienie:

Decyzja o wprowadzeniu możliwości stosowania pojemników innych niż butelki szklane motywowana jest rosnącym w ostatnich latach popytem ze strony klientów, importerów i konsumentów. W związku z tym wnioskodawca dostrzega potrzebę wprowadzenia tej zmiany, aby móc spełnić obecne wymogi rynkowe.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu i sekcji "Dodatkowe wymogi" jednolitego dokumentu.

6. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Dodaje się odniesienie do zmiany rozporządzenia ministerialnego w sprawie zatwierdzenia wzoru planu kontroli.

Uzasadnienie:

Konieczne było zaktualizowanie odniesienia do ustawodawstwa.

Zmiana dotyczy pkt 10 [sic] specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Falerio

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Falerio

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Falerio mają słomkowożółtą barwę. W bukiecie występują nuty kwiatowe i nuty owoców o żółtym miąższu, a smak jest świeży i harmonijny z dość długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Falerio Pecorino

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Falerio Pecorino mają słomkowożółtą barwę z zielonkawymi odcieniami. W bukiecie występują nuty białych kwiatów oraz akcenty ananasa, anyżu i szałwii, a smak jest harmonijny, orzeźwiający, bogaty i mineralny, z bardzo długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. Falerio

13 000 kg winogron z hektara

2. Falerio Pecorino

11 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Winogrona przeznaczone do produkcji win objętych chronioną nazwą pochodzenia Falerio muszą być produkowane w granicach administracyjnych prowincji Ascoli Piceno i Fermo.

7. Odmiany winorośli

Albana B

Biancame B - Trebbiano Toscano B

Bombino Bianco B - Ottenese

Chardonnay B

Fiano B

Grechetto B

Incrocio Bruni 54 B

Maceratino B - Ribona

Malvasia Bianca Lunga B - Malvoisier

Malvasia Bianca di Candia B - Malvoisier

Manzoni Bianco B - Incrocio Manzoni 6.0.13 B

Montonico Bianco B - Montonico

Moscato Bianco B - Moscato Reale

Mostosa B

Passerina B

Pecorino B - Vissanello

Pinot Bianco B - Pinot

Riesling Italico B - Welschriesling

Riesling Renano B - Riesling

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Syrah N. - Shiraz

Tocai Friulano B - Tuchi

Trebbiano Toscano B - Procanico

Verdicchio Bianco B - Trebbiano di Soave B

Vermentino B - Pigato B

8. Opis związku lub związków:

Falerio

Historia nazwy Falerio sięga tysiąca lat. Pochodzi ona od starożytnego miasta Faleria, które później nazywano Fale- rio Picenus, a następnie Falerone, pod którą to nazwą jest znane obecnie. Z czasem czynniki ludzkie odegrały kluczową rolę, ponieważ plantatorzy wybierają odmiany winorośli do uprawy, a także rozwijają metody prowadzenia i przycinania oraz praktyki winiarskie, które oddziałują wzajemnie z czynnikami naturalnymi cechującymi obszar produkcji, i nadają winom objętym chronioną nazwą pochodzenia "Falerio" wyróżniające się właściwości organoleptyczne i analityczne, dzięki którym wina te są unikalne i niemożliwe do podrobienia.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie pojemników z materiału innego niż szkło wprowadzone jako opcja

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Zezwala się na stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Falerio", z wyjątkiem win z oznaczeniem "Vigna".

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/20966

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.3544

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 10/06/2024
Data ogłoszenia: 10/06/2024