united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/3541)

(Dz.U.UE C z dnia 10 czerwca 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Rosso Piceno / Piceno"

PDO-IT-A0427-AM02

Data przekazania informacji: 12 marca 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Ustalono, że minimalna wymagana gęstość nasadzeń wynosząca 2 200 winorośli na hektar i zakaz palikowania mają zastosowanie do winnic zasadzonych po wejściu w życie specyfikacji załączonej do rozporządzenia ministerialnego z dnia 17 maja 2011 r.

Uzasadnienie:

Należy wyjaśnić, że wymóg ten dotyczy winnic zasadzonych od określonego roku.

Zmiana ta dotyczy pkt 4 specyfikacji produktu.

2. Poprawka formalna

Opis:

Słowo "produkt" zastępuje się słowem "partia".

Uzasadnienie:

Poprawka ma na celu zastosowanie prawidłowego terminu.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

3. Uchylenie akapitu

Opis:

Uchyla się pkt 6 akapit ostatni.

Uzasadnienie:

Akapit ten nie ma już znaczenia i w związku z tym został uchylony.

Zmiana ta dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu.

4. Uchylenie akapitu

Uchyla się pkt 7 akapit trzeci.

Uzasadnienie:

Akapit ten jest zbędny i w związku z tym został uchylony.

Zmiana ta dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu.

5. Dodanie możliwości stosowania pojemników innych niż szklane butelki

Opis:

Przewiduje się stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, z wyjątkiem win z oznaczeniami "Superiore" i "Vigna". W związku z tym skreśla się odniesienie do osłonek na wino z wielowarstwowego polietylenu lub poliestru umieszczonych w kartonie lub innym sztywnym materiale o pojemności 2-5 litrów, uprzednio dozwolonych wyłącznie dla win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno.

Uzasadnienie:

Decyzja o wprowadzeniu możliwości stosowania pojemników innych niż butelki szklane motywowana jest rosnącym w ostatnich latach popytem ze strony klientów, importerów i konsumentów. W związku z tym wnioskodawca dostrzega potrzebę wprowadzenia tej zmiany, aby móc spełnić obecne wymogi rynkowe.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu i sekcji "Dodatkowe wymogi" jednolitego dokumentu.

6. Dodanie odniesienia do prawodawstwa

Opis:

Dodaje się odniesienie do zmiany rozporządzenia ministerialnego w sprawie zatwierdzenia wzoru planu kontroli.

Uzasadnienie:

Konieczne było zaktualizowanie odniesienia do ustawodawstwa.

Zmiana ta dotyczy pkt 10 [sic] specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Rosso Piceno

Piceno

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Rosso Piceno / Piceno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno cechują się intensywną, rubinową barwą z fioletowymi odcieniami. W aromacie dominują nuty czerwonych owoców, a smak jest harmonijny i zrównoważony z dość długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese cechują się intensywną, rubinową barwą z fioletowymi odcieniami. W aromacie dominują nuty czerwonych owoców, a smak jest harmonijny i mineralny z dość długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Rosso Piceno Novello / Piceno Novello

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Novello / Piceno Novello cechują się intensywną, rubinową barwą. W bukiecie dominują nuty kwiatowe, z akcentami czerwonych owoców, a smak jest orzeźwiający i harmonijny.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Rosso Piceno / Piceno Superiore

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno Superiore / Piceno Superiore cechują się rubinową barwą, a pomarańczowe odcienie zawdzięczają dojrzewaniu. W bukiecie występują nuty czerwonych owoców z akcentami lukrecji i kakao, a smak jest bogaty, okrągły, harmonijny i intensywny z bardzo długim posmakiem.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

- Minimalna kwasowość ogólna 4,50 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

-

5.2. Maksymalna wydajność

1. Rosso Piceno / Piceno

13 000 kg winogron z hektara

2. Rosso Piceno Sangiovese / Piceno Sangiovese

13 000 kg winogron z hektara

3. Rosso Piceno Novello / Piceno Novello

13 000 kg winogron z hektara

4. Rosso Piceno Superiore / Piceno Superiore

12 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Położony w regionie Marche obszar geograficzny, na którym wytwarzane są wina objęte chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, wyznacza na północy granica administracyjna prowincji Pesaro Urbino i Ankona, a na południu rzeka Tronto. Obszar obejmuje prowincję Ankona, z wyjątkiem terytorium, na którym wytwarzany jest produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia Rosso Conero, oraz prowincje Macerata, Fermo i Ascoli Piceno.

Wina Rosso Piceno / Piceno Superiore wytwarzane są na mniejszym obszarze obejmującym jedynie części gmin prowincji Ascoli Piceno. Obszar ten jest zlokalizowany między północną granicą Grottammare i Porto d'Ascoli, i sięga w głąb lądu aż do gminy Ascoli Piceno.

7. Odmiany winorośli

Montepulciano N

Sangiovese N - Sangioveto

8. Opis związku lub związków

Rosso Piceno / Piceno

Z czasem czynniki ludzkie odegrały kluczową rolę, ponieważ plantatorzy wybierają odmiany winorośli do uprawy, a także rozwijają metody prowadzenia i praktyki winiarskie, które oddziałują wzajemnie z czynnikami naturalnymi występującymi na obszarze produkcji i nadają winom objętym chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno ich szczególne właściwości. W przypadku rodzaju Superiore wzajemne oddziaływanie między czynnikami ludzkimi i czynnikami naturalnymi, takimi jak silnie zróżnicowana rzeźba terenu, klimat śródziemnomorski i przewaga gleb gliniastych, zapewniły winoroślom Montepulciano i Sangiovese optymalne warunki wzrostu pozwalające na uzyskanie win o wyjątkowym bukiecie, którego nie można odtworzyć gdzie indziej.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie pojemników z materiału innego niż szkło wprowadzone jako opcja

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zezwala się na stosowanie pojemników z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością innego niż szkło dla wszystkich rodzajów win objętych chronioną nazwą pochodzenia Rosso Piceno / Piceno, z wyjątkiem win z oznaczeniami "Superiore" i "Vigna".

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/20967

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.3541

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 10/06/2024
Data ogłoszenia: 10/06/2024