united kingdom
ukraine

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(C/2024/3414)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

(Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)

"Noord-Hollandse Gouda"

Nr UE: PDO-NL-0314-AM02 - 4.3.2024

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa produktu

"Noord-Hollandse Gouda"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Niderlandy

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland [Niderlandzka Agencja Przedsiębiorczości]

4. Opis zatwierdzonych zmian

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1151/2012

Na podstawie art. 53 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i art. 6b rozporządzenia delegowanego (UE) nr 664/2014 Niderlandy oświadczają, co następuje:

Komitet doradczy ds. oznaczeń geograficznych, nazw pochodzenia i gwarantowanych tradycyjnych specjalności powołany przez ministra rolnictwa, przyrody i jakości żywności wydał pozytywną opinię w sprawie zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego ChNP Noord-Hollandse Gouda.

Ponieważ zmiana ta nie zmienia zasadniczych cech produktu "Noord-Hollandse Gouda", jest to "zmiana standardowa" w rozumieniu art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Powody, dla których zmiana ChNP Noord-Hollandse Gouda jest zmianą standardową

Zmiana standardowa wprowadza następujące zmiany:

1)Specyfikacja produktu odnosi się do wymogów ustawy o jakości produktów rolnych z 1981 r., w szczególności do sekcji C art. 28 decyzji w sprawie jakości produktów rolnych (produkty serowe). Ustawa o jakości produktów rolnych już nie obowiązuje. Ponieważ uznano, że należy usunąć odniesienia do uchylonych przepisów, chcielibyśmy uwzględnić w specyfikacji produktu aspekty ustawy o jakości produktów rolnych z 1981 r., a w szczególności sekcji C art. 28 decyzji w sprawie jakości produktów rolnych (produkty serowe), które mają zasadnicze znaczenie dla specyfikacji, ale nie zostały w niej wcześniej określone. Wszystkie wymogi, które obowiązywały w odniesieniu do produktu od czasu złożenia pierwotnego wniosku w 1996 r., są zatem zawarte w specyfikacji produktu. Ponieważ zasadnicze cechy produktu "Noord-Hollandse Gouda" nie ulegają zmianie, jest to "zmiana standardowa" w rozumieniu art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

2)Powyższe uwagi dotyczą również do pkt 5 specyfikacji produktu, który odnosi się do art. 4 ust. 2. Jest to odniesienie do nieaktualnego prawodawstwa (rozporządzenie (EWG) nr 2081/92) i nie ma żadnego znaczenia w obecnym dokumencie. Z tego powodu usunięto to odniesienie. Ponieważ usunięcie odniesienia do nieaktualnego prawodawstwa w tytule pkt 5 nie zmienia zasadniczych cech produktu Noord-Hollandse Gouda, jest to "zmiana standardowa" w rozumieniu art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Noord-Hollandse Gouda"

Nr UE: PDO-NL-0314-AM02 - 4.3.2024

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Noord-Hollandse Gouda"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niderlandy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.3. Sery

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Noord-Hollandse Gouda" to ser typu Gouda o masie od 2,5 kg do 30 kg w okresie od 10. do 14. dnia po pierwszym dniu produkcji.

Cechy szczególne są następujące:

- Kształt: ser ma spłaszczony cylindryczny lub blokowy kształt. Spłaszczony walec posiada wypukłe boki, które łagodnie przechodzą w płaski wierzch i spód, a jego wysokość wynosi jedną czwartą lub jedną trzecią średnicy. Ser o kształcie blokowym może mieć boki proste lub zaokrąglone.

- Smak: aromatyczny, przyjemny, topniejący w ustach, łagodny do ostrego w zależności od wieku. Można dodać kminek. Ser "Noord-Hollandse Gouda" jest mniej słony niż inne sery Gouda.

- Przekrój: po przekrojeniu sera widoczne jest oczkowanie, które może nie być równomiernie rozłożone. Barwa jest jednorodna: barwa kości słoniowej do żółtej.

- Skórka: dziewięć dni po pierwszym dniu produkcji skórka sera jest zamknięta i gładka i nie wykazuje widocznego wzrostu pleśni. Jedną z najbardziej uderzających cech sera jest w szczególności łatwość jego przechowywania. Skórka ma jednorodną żółtą barwę i można na niej stosować wyłącznie bezbarwne lub żółte produkty do zabiegów na skórce.

- Konsystencja: ser "wypełnia" próbnik, a po przezwyciężeniu pewnego oporu jest bardzo elastyczny. Ser jest tradycyjnie określany jako "miękki produkt mleczarski" ze względu na tę typową cechę.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Dla jakości sera "Noord-Hollandse Gouda" ogromne znaczenie mają pasze bogate w trawę dla bydła mlecznego, pochodzące z obszaru pastwisk w Holandii Północnej. Odsetek pasz włóknistych, takich jak trawa i kiszonka z obszaru produkcji, wynosi co najmniej 50 % całkowitej suchej masy podawanej rocznie krowom w okresie laktacji. Nie można zapewnić pełnej paszy składającej się wyłącznie z surowców pochodzących z obszaru geograficznego, ponieważ bydło wymaga koncentratu paszowego oraz pasz włóknistych. Koncentrat paszowy jest ograniczony lub niedostępny na obszarze geograficznym. W zimie dostępna jest pasza z obszaru geograficznego w postaci kiszonki. Na przykład w latach o złych warunkach wzrostu traw konieczne może być włączenie części pasz włóknistych spoza regionu. Z tego powodu przestrzegana jest minimalna wartość 50 %.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Ser "Noord-Hollandse Gouda" produkuje się wyłącznie z mleka krowiego lub produktów z mleka krowiego, w których stosunek białek serwatkowych do kazeiny w mleku krowim nie jest przekroczony. Całe mleko krowie pochodzi z gospodarstw mleczarskich położonych w prowincji Holandia Północna.

Do momentu przetworzenia mleka stosuje się nieprzerwany łańcuch chłodniczy. W gospodarstwie mleko przechowywane jest w zbiorniku chłodniczym i chłodzone do maksymalnie 6 °C. W ciągu 96 godzin mleko przewozi się do fabryki w izolowanych termicznie pojazdach-cysternach.

Systemy zapewniania jakości stosowane w gospodarstwach mleczarskich oraz system intensywnej oceny jakości wspólnie gwarantują jakość mleka. System oceny jakości obejmuje badanie i ocenę każdej dostawy mleka według różnych parametrów jakościowych pod względem składu (tłuszcz, białko) i niepożądanej obecności niemlecznych inhibitorów wzrostu bakterii. Inne parametry jakościowe, takie jak liczba komórek, liczba kolonii, kwasowość tłuszczu i różne zanieczyszczenia, są badane okresowo.

W ciągu 12 godzin od przybycia mleka do fabryki serów mleko jest poddawane obróbce cieplnej przez maksymalnie 30 sekund w temperaturze 65 °C lub przez równoważny czas w równoważnej temperaturze, a następnie przetwarzane na mleko do produkcji sera. W tym celu zawartość tłuszczu w mleku jest znormalizowana, dzięki czemu końcowy ser ma zawartość tłuszczu w suchej masie między 48 % a 52 %. Mleko do produkcji sera poddaje się pasteryzacji w temperaturze co najmniej 72 °C przez co najmniej 15 sekund (lub równoważnik). Pasteryzacja prowadzona jest w taki sposób, by aktywność fosfatazy była ujemna, a zawartość niezdenaturowanych białek serwatkowych nie odbiegała lub jedynie nieznacznie odbiegała od zawartości takich białek w surowcu niepasteryzowanym podobnego rodzaju i jakości. Mleko poddaje się koagulacji przy użyciu podpuszczki cielęcej lub mikrobiologicznej w temperaturze od 31 °C do 34 °C. Oddzielenie i koagulacja białek mleka zachodzące w trakcie tego procesu są typowe dla sera "Noord-Hollandse Gouda". Do produkcji podpuszczki nie można stosować żadnych organizmów produkcyjnych ani mikroorganizmów, powstałych w wyniku technologii rekombinowanego DNA. W związku z tym wyklucza się podpuszczkę produkowaną w drodze modyfikacji genetycznej.

W celu zakwaszenia wykorzystuje się mieszaną kulturę bakterii starterowych, które należą do grupy kultur starterowych LD: Lactococcus lactis subsp. lactis i/lub Lactococcus lactis subsp. cremoris, Leuconostoc subsp. i/lub Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis.

Skrzepy powstałe w wyniku koagulacji oddziela się od serwatki, przetwarza i przemywa w taki sposób, aby uzyskać łagodny, a nie kwaśny smak (pH po 14 dniach przekracza 5,25). W kadziach skrzepy mleka sprasowuje się do właściwej formy i pożądanej wagi. Otrzymany "ser" zanurza się w kąpieli solankowej aż do uzyskania zawartości soli w suchej masie, która wynosi średnio poniżej 3,3 %. Maksymalna zawartość soli w suchej masie wynosi 3,6 %. Zawartość wilgoci nie może przekraczać 42,5 % po upływie co najmniej 12 dni od pierwszego dnia produkcji.

Ser "Noord-Hollandse Gouda" dojrzewa naturalnie w minimalnej temperaturze 14 °C przez co najmniej 4 tygodnie i maksymalnie 18 miesięcy.

Produkcja mleka, przetwarzanie i cały początkowy etap przygotowania sera odbywają się na obszarze geograficznym, zgodnie z długą praktyką.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Krojenie, paczkowanie i dojrzewanie sera "Noord-Hollandse Gouda" może odbywać się na terytorium Holandii Północnej lub poza nim, pod warunkiem że kolejny przetwórca stosuje kompleksowy administracyjny system monitoringu pozwalający zagwarantować, że określenie pochodzenia ciętego sera "Noord-Hollandse Gouda" jest możliwe za pomocą niepowtarzalnej kombinacji cyfr i liter na znaku kontroli, a klient może mieć pewność co do jego pochodzenia.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Każdy ser "Noord-Hollandse Gouda" opatruje się znakiem kazeinowym przed sprasowaniem skrzepu. Oprócz nazwy "Noord-Hollandse Gouda" znak ten zawiera niepowtarzalną kombinację liter i ułożonych w porządku rosnącym cyfr, w formie alfanumerycznej, cyfrowej lub cyfrowo-graficznej.

Jeżeli stosuje się etykiety papierowe, muszą one wyraźnie wskazywać nazwę "Noord-Hollandse Gouda" w połączeniu z obowiązkowym logo ChNP UE.

Jeżeli ser jest sprzedawany w kawałkach i opakowaniach jednostkowych, na opakowaniu należy umieścić nazwę produktu "Noord-Hollandse Gouda" w połączeniu z obowiązkowym logo ChNP UE.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem geograficznym, którego dotyczy wniosek, jest niderlandzka prowincja Holandia Północna.

5. Związek z obszarem geograficznym

Szczególne cechy sera "Noord-Hollandse Gouda", zwłaszcza przyjemny smak, charakterystyczny proces tworzenia suchej skórki i unikalna konsystencja, wynikają z połączenia składu mleka w regionie wypasu w Holandii Północnej i receptury stosowanej do wytworzenia sera "Noord-Hollandse Gouda". Ze względu na swoje szczególne cechy ser "Noord-Hollandse Gouda" wykazuje różnicę w jakości, za którą konsumenci są gotowi zapłacić wyższą cenę.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2024-02/Productdossier%20BOB%20Noord-Hollandse%20Gouda.pdf

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014., s. 17.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.3414

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 31/05/2024
Data ogłoszenia: 31/05/2024